Radio Suomi Turku

Kallen Kantapöytä: Toriparkista matkailuvaltti – joko ”kuappatorilt” saa uusii perunii?

 • 10 min
 • toistaiseksi

Kallen Kantapöydän ja sitä edeltäneen Toriparkki-keskusteluohjelman kaikkien aikojen käsitellyin aihe on ollut Turun Toriparkki. Nyt aihetta on taas syytä ottaa agendalle kun kaivuutyöt on jouduttu keskeyttämään useampaan otteeseen.

Savipatjaan tehty kaivanto on aiheuttanut lähikaduilla parinkymmenen sentin vajoamaa, jota on piiloteltu hiekalla ja suojapelleillä. Helsingin Sanomien jutussa hanketta kritisoinut asiantuntija ei uskaltanut puhua aiheesta omalla nimellään.

Vajoaako Turku saviseen kuoppaan ja mitä se aiheuttaa kaupungin maineelle? Kantapöydässä ehdotetaan muun muassa asian kääntämistä matkailuvaltiksi: turistit voisivat tulla kauempaakin katsomaan Turun uutta nähtävyyttä, Barcelonan La Sagrada Familiaan verrattavissa olevaa Turun ”Kuoppatoria”.

Tästä Kalle Talosen kanssa keskustelemassa rakkaasta Turustaan huolestuneet kansalaiset Sinikka Svärd, Mikko Kalajoki ja Tuula Vainikainen.

Lähetykset

 • pe 3.5.2019 14.55 • Yle Areena

Klipit

 • Runoilija Heli Laaksonen on julkaissut runoja aikuisille kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Hän on innostunut myös maalaamisesta. Laaksonen kertoo luomistyöstään ja aiheistaan kotonaan Rauman Lapissa toimittaja Minna Rosvallin haastattelussa.

 • Moniulotteinen Sherlock Holmesin hahmo taipuu loputtomiksi versioiksi – niin elokuvina, tv-sarjoina kuin kirjoinakin. Turkulainen Elina Karvo keksi yhdistää harrastuksensa opiskeluun ja lopulta vielä väitöstutkimukseenkin. Karvon oma suosikki on 1980-luvulla valmistunut tv-sarja, jossa pääosassa oli Jeremy Brett, mutta myös Benedict Cumberbatchin roolityö 2010-luvulta kiinnostaa häntä. Karvo on ollut myös perustamassa Sherlock Finland -yhdistystä.
  Kimmo Gustafsson kyseli, miksi yli 130 vuotta sitten kirjoitettu hahmo on edelleen niin vetovoimainen.

 • Kirjailija Reijo Mäen Tolvana-niminen kirja oli kesän myydyin teos. Mäki pohtii toimittaja Minna Rosvallin haastattelussa suosion syytä ja Vares-kirjojen tulevaisuutta. Varoitus: juttu sisältää juonipaljastuksen seuraavasta kirjasta.

 • Nykyään verkkokaupan asiantuntijana työskentelevä Leevi Parsama oli syyskuussa vuonna 1994 töissä Visicomissa, televisio- ja videotuotantoyhtiössä, jossa tehtiin juttuja ja ohjelmia Turku-TV:lle, MTV:lle ja monille muille kanaville ja yrityksille.

  Kun tieto Estoniasta tuli, alkoi siitä Parsamalle kuukauden mittainen työputki, jossa tuskin ehti edes nukkua. Parsama työskenteli nyt jo edesmenneen Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Kari Lehtolan työparina – mielessä yksi pääkysymys: miksi Estonia upposi.

  Parsama ei ole kertonut kokemuksistaan ennen julkisuuteen. Sen on estänyt tiukka vaitiolovelvollisuuslupaus. Nyt kun onnettomuudesta on kulunut neljännesvuosisata, ovat sopimuksetkin jo rauenneet.

 • Estonian upotessa 25 vuotta sitten Utön linnakesaarella palvelleet varusmiehet osallistuivat pelastustöissä. Uppoamispaikalle oli matkaa noin 40 kilometriä, ja saarelle tuotiin onnettomuuden uhreja – eläviä ja kuolleita. Turkulainen Kalle Ahti oli yksi rannikkotykistössä palvelleista nuorista miehistä, ja muistelee myrskyisää syysyötä Jouni Koutosen haastattelussa.

 • Maailman puhutuin 16-vuotias ruotsalainen, ilmastoaktiivi Greta Thunberg puhuttaa myös Kallen Kantapöydässä. Mitä mahtavat sanoa viestintäkouluttaja Anna Sorainen, politiikan tutkija ja toimittaja Erkka Railo sekä dramaturgi-ohjaaja Satu Rasila Greta Thunbergin tunteikkaasta puheesta maailman johtajille YK:n ilmastokokouksessa?

  Kuuntele kolmikon näkemykset Kantapöydässä. Kantapöydän isäntänä Kalle Talonen.

 • Tänään on seurapaitapäivä. Rohkeasti siis näyttämään, mitä seuraa tai joukkuetta kannattaa. Päälle voi pukea pelkän paidan, koko verkkariasun tai edes kietaista fanihuivin kaulaansa.

  Päivän on lanseerannut Suomen olympiakomitea. Tarkoituksena on tuoda huomiota seuratoiminnan yhteisöllisyydelle niin yksilön kuin koko yhteiskunnan näkökulmasta.

  #seurasydän-tunnisteella voi postata kuvia someen.

  Tarja Hiltunen on Turkuhallissa jääkiekko-Tepsin fanituotemyymälässä. Hänen seurassaan ovat myymälän myyjä Thomas Storfors ja TPS Shopista vastaava Anjuta Laakso.

 • Salolaisen Anniina Orrenmaan pelipaikka salibandyjoukkueessa on maalinsuu. Tällä kaudella hän pelaa kahdessa eri sarjassa. Ensin omassa joukkueessaan Hukussa, joka pelaa naisten kolmosdivisioonan länsirannikon lohkossa. Täksi kaudeksi hänet on kiinnitetty myös miesten kakkosdivisioonan länsirannikon lohkossa pelaavaan IBK Medaan. Vapaa-ajan ongelmia ei tule olemaan, siitä pitävät huolen vuorotyö sairaanhoitajana sekä vielä Puolustusvoimilta tullut kertausharjoituskutsu.

  Tarja Hiltunen tapasi Anniinan Salohallissa.

 • Saako uutislähetyksien muotoa tai sisältöjä muuttaa? Vai onko niin, että jos uutisia muuttaa liikaa, ne ei enää ole uutisia? Aika monella meistä loppujen lopuksi aika konservatiivinen käsitys vaikkapa radio- tai tv-uutisista.

  Mediatutkija Veijo Hietala kirjoitti Turun Sanomiin alio-kirjoituksen otsikolla "TV-uutiset on konservatiivinen lajityyppi". Kallen Kantapöydässä ruoditaan tätä väitettä ja otetaan uutiskantoja. Kalle Talosen kanssa kantiksina Tuula Vainikainen, Mikko Kouki ja mainitun lehtikirjoituksen kirjoittaja Veijo Hietala.

 • Auralainen rakennusalan yrittäjä Eero Uusitalo joutui kesällä tapaturman takia pyörätuoliin, josta hän kyllä vielä nousee kävelemään. Pyörätuolissa istuessaan hän on miettinyt heitä, jotka eivät tuolista enää nouse. Mietinnän tuloksena hän aikoo kelata pyörätuolilla Aurasta Lohjalle ja kerätä samalla varoja lasten ja nuorten liikuntaan. Matkan pituus on noin 130 kilometriä. Matkaa voi seurata somessa tunnisteella #kelaamallahyvää.

  Reissu alkoi keskiviikkoiltana Aurasta. Lohjalle on tarkoitus ehtiä lauantaiksi, jolloin kaupungissa järjestetään jalkapalloturnaus. Viimeiset kilometrit hän taivaltaa yhdessä paralympiamitalisti Henry Mannin kanssa.

  Torstaiaamupäivänä Eero Uusitalo oli Marttilassa. Siellä hänet tapasi Tarja Hiltunen.

 • Jääkiekkofanien autot ovat vaihtuneet täpötäysiin koiraharrastajien pakettiautoihin. Agilityn MM-kisat järjestetään tänä vuonna Turussa Turkuhallissa. Osanottajia on 40 eri maasta. Koiria ja ohjaajia liikkuu alueella neljän päivän ajan lähes 500. Norjalaiset koirat ovat jääneet kotiin maassa todettujen ripulitautikuolemien takia.

  Kaarinalainen Jaakko Suoknuuti innostui agilitystä vuonna 2001. Kaksi vuotta myöhemmin hän alkoi kouluttaa ohjaajia, ja tänä päivänä agility on hänelle ammatti. Suoknuuti on kouluttanut ohjaajia ympäri maailmaa. Seuraava matka suuntautuu syksyllä Australiaan. Jaakko Suoknuuti osallistuu kotikisoihin yhdessä Dao-koiransa kanssa. Tarja Hiltunen kävi tutustumassa kaksikkoon.

 • Rauli Badding Somerjoen sisko Mailis Niemelä esittelee perheen vanhan kotitalon huonoa kuntoa. Somerolaisen metsän siimeksestä löytyvästä kahden huoneen talosta puuttuu suurin osa lattiaa ja seinähirretkin vaikuttavat lahoilta.

  Toimittaja Kai Merilä teki Baddingin talon huonosta kunnosta jutun Somero-lehteen, joka aiheutti avuntarjoajien viestien tulvan. Erilaiset pk-yritykset niin kirvesmiehistä catering-palveluihin ilmoittautuivat Merilälle valmiina talkoisiin.

  Someron yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Juha Wiskari kertoo somerolaisista löytyvän rutkasti me-henkeä, talkoisiin lähdetään aina kunhan sopiva kohde löytyy.

  Remonttiprojektia rahoittamaan on suunnitteilla myös hyväntekeväisyyskonsertti Someron Esakallion lavalle, johon toivotaan tietysti Baddingin hengessä Agentsia esiintymään. Juha ”Artunisä” Wiskari lupaa myös houkutella tai uhkailla poikansa bändiä osallistumaan.

  Kalle Talonen kävi Somerolla tutustumassa Somerjoen kioskin lähettyviltä löytyvään Baddingin kotitaloon.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä