Kulttuuriykkönen

Voiko viihde pilata oopperalaulajan? Waltteri Torikka ja Aarne Pelkonen eivät piittaa genrerajoista

 • 53 min
 • ei kuunneltavissa

Pitääkö oopperalaulajan mahtua johonkin tietynlaiseen muottiin? Tätä pohtimassa nuoren polven baritonit Waltteri Torikka ja Aarne Pelkonen, jotka molemmat esittävät klassisen rinnalla myös kevyttä musiikkia. He tulevat lähetykseen Ilmajoen Musiikkijuhlilta, jossa molemmilla oli rooli Tuomas Kantelisen säveltämässä Mannerheim-oopperassa.

Lähetyksen alussa esiintyy lauluyhtye Fugaiu Novo.

Juontajana on Vesa Kytöoja.

Lähetykset

 • ke 12.6.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa keskustelemassa ekonomisti Heikki Pursiainen, toiminnanjohtaja Annu Kemppainen ja Sitrasta johtaja Mari Pantsar. Aiheina tropiikin Trump, kulttuurin ja Veikkauksen epäpyhä allianssi sekä teatteriohjaajien epätasa-arvoinen kohtelu.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Edesmennyt kirjailija, psykiatri ja muusikko Claes Anderssonin uusin kirja Busholmen nästa, Seuraavaksi Jätkäsaari! jäi hänen viimeisekseen. Kirjan päähenkilö Otto on Claes Anderssonin alter ego, joka on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja digitalisoituneesta ajastamme. Otto huomioi yhteiskuntamme heikoimpia ja uskaltaa näyttää avoimesti myös omat heikkoutensa.

  Minkälaisen henkisen testamentin Claes Anderssonin kirjat jättävät lukijoilleen? Keskustelemassa ovat Svenska Ylen kirjallisuuskriitikko Marit Lindqvist ja Förlaget-kustantamon kustantaja Tapani Ritamäki.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kaustisten kansanmusiikkifestivaaleilta alunperin alkunsa saanut Kalevauva.fi-yhtye ammentaa sanansa vauva.fi sekä muilta keskustelupalstoilta. Kalevauva.fi on tehnyt musiikkia yhdessä myös mm. VilleGallen, Teflon Brothersin ym. kanssa, duolta on julkaistu jo heidän keräämistään sanoituksista kirja ja nyt heidän musiikkinsa soi tulevan Fingerpori-elokuvan tunnusmusiikkina.

  Mitä eroa on musiikkihuumorilla ja huumorimusiikilla? Millaisia havaintoja ja syvempiä merkityksiä sanojen takaa oikeastaan voi löytää? Puhuuko musiikissa rehellisesti kansan ääni?

  Kalevauva.fi-yhtyeen Aapo Niininen sekä Kimmo Numminen vieraana. Lähetyksen alussa livemusiikkia Polenta-viulubändiltä. Juontajana Tuukka Pasanen. Kulttuuriykkönen suorana Musiikkitalosta.

 • Katja Tukiaisen suurisilmäiset ja söpöt mutta vahvat tytöt seikkailevat maailmalla. Viimeisimmässä valmistuneessa, kaksi metriä korkeassa ja kaksi metriä leveässä värikylläisessä työssä tytöt ovat ottaneet omakseen Tintoretton Viimeisen illallisen.

  Yksi öljyllä, akvarelleilla ja spraymaalilla maalaavan palkitun kuvataiteilijan tekniikoista on päällemaalaus. Monen työn alta pilkottaakin aavistuksina jokin vanhempi teos.

  Tukiaisen töitä on tänä kesänä esillä niin Mäntän Serlachius-museossa, Venetsiassa, Roomassa, Toscanassa kuin Tanskan Frederikshavnissakin.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Jyräsikö matala korkeakulttuurin ja sivistävän taiteen? Hienostunut taide ja kulttuuri koetaan elitismiksi ja halutaan kansanomaistaa. Siksikö, että se on niin henkevää ja rauhallisen ylevää?
  Klikkijournalismin ja somepöhinän keskeltä sivistävää taidetta ovat etsimässä nykytaiteen professori Hanna Johansson sekä muotoilun asiantuntija ja kriitikko Kaj Kalin.
  Jakke Holvas juontaa.

  Professori Johanssonin ja kriitikko Kalinin suositukset sivistäväksi taiteeksi ovat
  Eija Liisa Ahtila: The Annunciation (Marian ilmestys)
  Maaria Wirkkala: Dream Screen
  Tere Vadén ja Antti Salminen: Elo ja Anergia sekä Energia ja kokemus

 • Kulttuuriykkönen kokoaa kisastudion vakioraatilaiset yhteen ajankohtaisten kulttuuriaiheiden äärelle Helsingin Keskustakirjasto Oodiin. Jos Rooma ei ollut ikuinen, niin populismi on. Italialaisen elämän ikiaikainen teatraalisuus herättää keskustelua. Paljastiko kesä järjettömän oravanpyörässä juoksemisemme ja miksi aikaisemmat inhoamamme esineet ja tyylit välillä nousevat hiteiksi? Vieraina ovat muoti- ja tyyliasiantuntija Mirva Saukkola, somevelho Sami Kuusela ja Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Saksofonisti ja säveltäjä Mikko Innanen on luonut uuden "maakunnallisen kokonaistaideteoksen" - Maakuntauudistuksen. Aviador-kustantamon kanssa yhteistyönä syntyi "soitinnollis-lyyrinen eepos", jossa maakuntalaulut on laitettu uuteen uskoon uusin sanoituksin.

  Mitä uudet versiot maakuntalauluista maastamme kertovat ja miten jazz, valssi, maakunnat ja runous oikein yhdistyvät? Keskustelemassa Mikko Innanen sekä teoksen lyyrikoista kaksi – "Keskisuomalaista valelmaa" -kappaleen tekstittänyt Laura Laakso sekä Kymmenen Virran Maatakin hipaisevan "En anna Lappia kenellekään" -kappaleen sanoittanut Outi-Illuusia Parviainen. Kommentti myös runoilija Juha Kulmalalta, joka on kynäillyt sanat kappaleeseen "Varsinaissuomalainen krapsodia".

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkönen tutkii suomalaisen kulttuurieliitin ja Natsi-Saksan yhteyksiä.

  Mitkä olivat säveltäjä Yrjö Kilpisen (1892-1959) natsi-Saksa -yhteydet ja sympatiat? Susanna Waldn-Antikainen tutki kansallissosialistisessa Saksassa julkaistuja juttuja Kilpisestä ja avaa vaiettua suomalaisen musiikin historiaa opinnäytetyössään "Yrjö Kilpinen kansallissosialistisessa lehdistössä 1938–1942".

  Musiikkitieteen tohtori Antti Vihisen väitöskirja, joka valotti kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen (1865-1957) natsiyhteyksien merkitystä säveltäjän maineelle Keski-Euroopassa, aiheutti Suomessa skandaalin.

  Keskustelemassa ovat Antti Vihinen ja Susanna Waldén-Antikainen.

  Lähetyksen päätteeksi kuullaan harpisti Katri Tikan esittämänä Marcel Tournierin (1879-1951) kappale Kohti lähdettä metsässä (Vers la Source dans le Bois).

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Nyt tubettavat jo papit ja kokonaiset perheet. "Pinkku Pinsku" eli 16-vuotias Pinja Sanaksenaho on yksi Suomen suosituimpia tubettajia. Hänen viiskymppinen äitinsä Jaana Sanaksenaho katsoi tyttärensä tekemistä ja päätti itsekin aloittaa tubettamisen. Myös Tubecon-tapahtuman järjestäjä, pastori Jussi Koski tubettaa.
  Mistä tubettamisessa on kyse? Miksi ihmeessä yhdestä tubettajasta tulee suosittu ja toisesta ei?
  Jakke Holvas juontaa.

 • Tsehovin Lokki saa kaksi uutta teatteriesitystä. Henrik Majava ohjaa Lokki-näytelmän Hangossa, johon vaatesuunnittelija Jukka Rintala on luonut uudet vaatteet klassisille hahmoille. Kantaesitys Treplevin hajottaja taas saa ensi-iltansa 13.8. Helsingissä Vapaan taiteen tilassa. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Tarleena Laakon luoma esitys ehdottaa että rakkaudessa ja taiteessa epäonnistuminen voi johtaa muuallekin kuin epätoivoon.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Instagramista ja muualta sosiaalisesta mediasta löytää yhä enemmän taidetta, joka on tehty suoraan sinne - Instagram-taidetta. Osa siitä käyttää Instagramia joko koko profiilin kattavana taidealustana taikka hyödyntää esimerkiksi Instagramin kerrontamuotoja pyrkien tekemääni niillä jotain uutta ja kiinnostavaa - taidetta.

  Mutta kuinka voimakkaasti Instagram vaikuttaa taiteen kenttään? Joutuvatko museot miettimään uudelleen näyttelyitään visuaalisen sosiaalisen median ehdoilla?

  Keskustelemassa kuvataiteilija Jaakko Pallasvuo, Instagramin vaikutuksesta taiteen kentälle opinnäytteensä Aalto-yliopistoon tehnyt taiteen maisteri Lotta Kuuteri sekä Aalto-yliopiston lehtori, taidekasvatuksesta väitellyt Juuso Tervo.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kriitikko, toimittaja, kirjoittaja ja runoilija Olavi Paavolainen (1903-63) pohti nuorena miehenä sitä, millaisia ovat tulevien sukupolvien suomalaiset: olemmeko teollisen aikakauden ja kaupunkien atleetteja vai koneiden surkastuttamia klonkkuja?

  Paavolainen ja muut Tulenkantajat, nuoret intellektuellit, halusivat avata ikkunat Eurooppaan tunkkaisesta ja pienestä 1920-luvun Suomesta. Paavolainen käsitteli tuotannossaan paitsi Neuvostoliittoa ja Natsi-Saksaa myös teollistuvaa ja kaupungistuvaa maailmaa ja pohti sotaa.
  Olavi Paavolainen onnistui käsittelemään omaa aikaansa ja analysoimaan mennyttä ja tulevaisuutta tavolla, jotka ovat koskettaneet uusi sukupolvia toisensa jälkeen.

  Studiossa ovat keskustelemassa sosiologi Risto Heiskala, historioitsija Liisa Suvikumpu ja tuoreen Olavi Paavolaista etsimässä -radiosarjan toimittaja Jukka Kuosmanen.

  Olavi Paavolaista etsimässä -sarja alkaa Radio 1:ssä torstaina 8.8. klo 17:10 ( ja uusinta perjantaisin 21:40). Sarja on 10- osainen. Areenaan julkaistaan viisi osaa 8.8. ja loput viisi osaa syyskuussa.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä