Kulttuuriykkönen

"Kun saa kokea hetken arvokkuutta edes TE-toimiston lomakkeella" - nuoret runoilijat jyräsivät Tanssiva Karhu 2019 -ehdokkaiksi

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kieli on liikettä, ääntä ja muotoa, sanoo Stina Saari, yksi Tanssivan Karhun palkintoehdokas.

Kulttuuriykkösessä käydään läpi Yleisradion jakaman 4000 euron arvoisen runouspalkinnon ehdokkaat tämänvuotisen raadin puheenjohtajan Anja Erämajan sekä kirjallisuuskriitikko Aleksis Salusjärven toimesta. Taso on korkealla.

Kuusi ehdokasta - Silene Lehto, Miira Luhtavaara, Tuukka Pietarinen, Nelli Ruotsalainen, Stina Saari sekä Jere Vartiainen - kisaavat heinäkuussa Kajaanin runoviikoilla julkistettavasta palkinnosta. Kulttuuriykkösessä kuullaan ehdokkaista Vartiaisen sekä Saaren ajatuksia omasta runoudestaan sekä runot heidän itsensä tulkitsemina.

Juontajana Tuukka Pasanen.

Lähetykset

 • to 9.5.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Pride-viikko alkoi - tällä kertaa evankelis-luterilaisen kirkon tukemana. Millaisessa välimaastossa kirkko joutuu luovimaan arvokonservaativien, kuten Päivi Räsäsen, sekä uuden liberaalin siiven keskellä?

  Priden alkaessa seksi ja suvaitsevaisuus nousevat pintaan. Yksi keskeisistä historian hyväksyttävyyden rajoja venyttäneistä filosofeista on Markiisi de Sade. Käytännöllisen filosofian professori Timo Airaksiselta on julkaistu uusi painos 90-luvun puolivälissä julkaistusta de Sade -kirjasta, nyt nimellä "Markiisi de Sade tänään", uudella esi- ja jälkipuheella. Missä määrin de Sade oli nimenomaan pahuuden tutkija ja missä määrin vapauden filosofi?

  Entä millaisessa eettisessä ilmastossa Suomessa nykyään eletään?

  Maanantaivieraana Timo Airaksinen. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Lukusuosituksia kesälomalaisille, hengähdystaukoihin tai sateisiin päiviin jakavat Keskustakirjasto Oodin informaatikko Niina Holm, Nuori Voima -lehden päätoimittaja, kirjallisuuskriitikko Maaria Ylikangas ja Kirjasampo-verkkopalvelun toimittaja Tuomas Aitonurmi. Mitä tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja kirjat nostavat esiin? Juontajana Marja Vehkanen.

  Suositellut teokset:

  Hassan Blasim: Allah99 (suom. Sampsa Peltonen)
  Tua Forsström: Hevosten parissa vietetyn yön jälkeen (suom. Caj Westerberg)
  Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
  Jere Vartiainen: Minuus / miinus
  Henriikka Tavi: Tellervo
  Katherine Mansfield: Kanarialintu (suom. Marja Alopaeus)
  Sara Ehnholm Hielm: Ja sydän oli minun (suom. Kaisa Sivenius)
  Michael Pollan: Toinen luonto - puutarhurin oppivuodet (suom. Tapani Kilpeläinen)
  Aino Vähäpesola: Onnenkissa

 • Juhannus on monien perinteiden juhla. Milloin suomalaiset ovat ryhtyneet viettämään juhannusta ja kuinka vanhat juhannustavat näkyvät nykypäivänä? Kautta aikain juhannukseen on kuulunut erottamattomasti soitto, laulu ja tanssi. Mikä on juhannusfestareiden suhde perinteisiin tanhujuhliin? Keskikesän juhlalla on myös kostea ja estoton maine. Onko juhla maineensa arvoinen?

  Juhannuksesta ja juhannuksen vietosta ovat keskustelemassa Seurasaarisäätiön toiminnanjohtaja Aila Nieminen, festivaalitutkija Satu Silvanto sekä Tuska-festivaalin toimitusjohtaja Eeka Mäkynen. Ville Talola juontaa.

 • Juha Kumara ja Matti Kemi pyöräilivät ympäri eteläistä Suomea kohdaten erilaisia saunoja, saunojia ja saunaperinteitä. Vaelluksesta syntyi podcast Saunan kutsu.

  Folkloristi, toimittaja Satu Laatikainen on hiljattain julkaissut kirjan Saunan kansa, joka on saunaperinteen käsikirja löylyjen ystäville ja saunan pitkästä historiasta kiinnostuneille.

  Heidän kanssaan puhutaan saunasta fyysisenä tilana ja henkisenä miljöönä, saunomisen rituaalista sekä pohditaan käsityksiä saunan parantavista puolista.

  Juontajana Marja Vehkanen.

 • Mikä on sadun rooli elämyksiä korostavassa ajassamme? Hannele Huovi on eräs Suomen rakastetuimmista lastenkirjailijoista ja todellinen satujen asiantuntija. Kulttuuriykkösen kesävieras on nostanut esiin varsinkin kirjallisuuden merkityksen varhaislapsuuden kehityksessä ja pohtinut mihin lapsuuden maaginen maailma oikein katoaa kun kasvamme aikuisiksi.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Kulttuuriykkösen kevätkauden viimeisessä Kisastudiossa keskusteltiin kesäfestareista, oman draamasarjansa saaneesta Tšernobylistä, jyräävästä matematiikasta ja kosketuksesta. Raadin muodostavat Sami "hupparihörhö" Kuusela, galleristi Pia Maria Montonen ja taiteen suurkuluttaja Anna Moilanen.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

  Kisastudio palaa taajuudelle ja Helsingin keskustakirjasto Oodiin jälleen elokuussa.

 • Kuopio Tanssii ja Soi juhlii 50-vuotisjuhlavuottaan. Samalla vuodesta 2002 lähtien festivaalin taiteellisena johtajana toiminut Jorma Uotinen jättää tehtävänsä. Uutena taiteellisena johtajana aloittaa Riku Lehtopolku.

  Festivaalin taipaleesta, kulttuuripolitiikasta ja -rahoituksesta sekä tieteen ja taiteen kohtaamisesta keskustelemassa ovat Taiteen edistämiskeskus Taiken johtaja Paula Tuovinen, festivaalin taiteellisen johtajan tehtävät jättävä Jorma Uotinen, uusi taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku, vuodesta 1996 festivaalia luotsannut toiminnanjohtaja Anna Pitkänen sekä Itä-Suomen yliopiston liikuntalääketieteen professori Heikki Tikkanen.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Pitääkö oopperalaulajan mahtua johonkin tietynlaiseen muottiin? Tätä pohtimassa nuoren polven baritonit Waltteri Torikka ja Aarne Pelkonen, jotka molemmat esittävät klassisen rinnalla myös kevyttä musiikkia. He tulevat lähetykseen Ilmajoen Musiikkijuhlilta, jossa molemmilla oli rooli Tuomas Kantelisen säveltämässä Mannerheim-oopperassa.

  Lähetyksen alussa esiintyy lauluyhtye Fugaiu Novo.

  Juontajana on Vesa Kytöoja.

 • Nyt eletään omakustannerunouden hulluja vuosia! Suurin osa Suomessa ilmestyvästä runoudesta julkaistaan omakustanteina. Tähän ovat syynä niin suomalaisten runousinto kuin uudet julkaisukanavatkin. Esimerkiksi tamperelaisen Mediapinta-kustannusyhtiön kautta on julkaistu parin vuoden aikana yli 1300 runousnimekettä. Mitä tämä runojen vyöry tekee runojen lukemiselle?

  ITE-runoudesta ovat Kulttuuriykkösessä keskustelemassa Nuori Voima -lehden päätoimittaja Vesa Rantama ja kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä URB (7.-14.6.2019) on Kiasma-teatterin tuottama vuosittainen kaupunki- ja nuorisokulttuurin sekä nykytaiteen festivaali. Neljään eri tapahtumapaikkaan levittäytyvän festivaalin sisältöön on vaikuttanut varta vasten tehtävään valittu nuorten tekijöiden kuraattoriryhmä.

  Studiovieraina ovat nuoret kuraattorit Biniyam Schelling ja Alina Pappi. Haastateltavana ovat myös feminististen variteee-show'n Delta Venuksen Sara Melleri ja Markku Haussila sekä URB:in taiteellinen johtaja Mikael Aaltonen.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio tarttuu Antti Rinteen imagoon, siihen millä tavoin kristinusko enää nykypäivänä näkyy suomalaisessa kulttuurissa, Teollisuusliiton erikoiseen mainoskampanjaan ja pui sitä missä määrin kiinnostus vanhoja huonekaluja kohtaan kertoo rakkaudesta antiikkiin ja nostalgiaan, missä määrin taas laatuun ja ekologisuuteen.

  Vakiovieraina kosmologi Kari Enqvist, startup-yrittäjä Sami Kuusela sekä kirjailija, Antiikki & Design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Hangö Teaterträff -festivaali näyttää mitä kaikkea kiinnostavaa vapaan ja kokeellisen teatterin parissa tapahtuu juuri nyt. Festivaali on samalla kurkistus pienten suomenruotsalaisten teatteriryhmien parhaimmistoon sekä pohjoismaisen yhteistyön hedelmiin.

  Hangon Teaterträffeillä keskustelemassa ovat festivaalin hallituksen puheenjohtaja Jonas Welander, Blaue Frau -teatteriryhmän toinen taiteellinen johtaja Sonja Ahlfors, sekä ääni- ja performanssitaiteilija Juha Valkeapää. Samoin mukana on islantilainen Ásrún Magnúsdóttir, jonka teos Listening Party kokoaa yhteen hankolaisia nuoria, jotka tekevät lavalla mitä haluavat.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä