Kulttuuriykkönen

"Kun saa kokea hetken arvokkuutta edes TE-toimiston lomakkeella" - nuoret runoilijat jyräsivät Tanssiva Karhu 2019 -ehdokkaiksi

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kieli on liikettä, ääntä ja muotoa, sanoo Stina Saari, yksi Tanssivan Karhun palkintoehdokas.

Kulttuuriykkösessä käydään läpi Yleisradion jakaman 4000 euron arvoisen runouspalkinnon ehdokkaat tämänvuotisen raadin puheenjohtajan Anja Erämajan sekä kirjallisuuskriitikko Aleksis Salusjärven toimesta. Taso on korkealla.

Kuusi ehdokasta - Silene Lehto, Miira Luhtavaara, Tuukka Pietarinen, Nelli Ruotsalainen, Stina Saari sekä Jere Vartiainen - kisaavat heinäkuussa Kajaanin runoviikoilla julkistettavasta palkinnosta. Kulttuuriykkösessä kuullaan ehdokkaista Vartiaisen sekä Saaren ajatuksia omasta runoudestaan sekä runot heidän itsensä tulkitsemina.

Juontajana Tuukka Pasanen.

Lähetykset

 • to 9.5.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Keskustakirjasto Oodissa kokoontuu Kulttuuriykkösen kisastudio. Ajankohtaisista kulttuuriaiheista ja ilmiöistä keskustelemassa vakioraatilaiset kosmologian professori Kari Enqvist, kulttuurituottaja Annu Kemppainen ja yrittäjä Anna Moilanen. Aiheina kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden kansanomaisuus, idoleiden hyödyllisyys ja vaarallisuus, englannin kielen asema suomalaisessa mielenmaisemassa ja taideteosten taiteilijoiden ja aktivismin suhde.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Ruutuaika lisääntyy ja jo pienet lapset katsovat animaatioita omilta pädeiltään. Miten lasten- ja nuortenkirjallisuuden käy? Millä keinoilla saadaan lapset houkuteltua astumaan kirjan luomaan maailmaan, illuusioon?

  Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se on jaettu vuodesta 1997. Tänä vuonna palkinto jaetaan 27 marraskuuta. Mitkä ovat trendit tänä vuonna?

  Kulttuuriykkösen haastateltavina ovat kirjavinkkari Pirkko Ilmanen Entresse-kirjastosta ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden valinnat tehneen lautakunnan puheenjohtaja, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, Hilkka Lamberg.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

  LISTA EHDOKKAISTA:

  Lena Frölander-Ulfin kirjoittama ja kuvittama Nelson Tiikeritassu (suom. Jaana Nikula)
  Tomi Kontion ja Elina Warstan Koira nimeltään Kissa tapaa kissan
  Maria Laakson ja Johanna Rojolan Taltuta klassikko
  Anniina Mikaman Huijarin oppipoika
  Kaija Pannulan ja Netta Lehtolan Kettujuttuja - Kolme hännäkästä tarinaa
  Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli

 • Kaartin soittokunta juhlii tänä vuonna 200-vuotista taivaltaan ja seuraavaksi luvassa ovat juhlakonsertit Helsingin Musiikkitalossa ja Lahden Sibelius-talossa.

  Mitä Kaartin 200-vuotiseen historiaan oikein kuuluu, millainen rooli puolustusvoimain soittokunnalla 2020-luvun kynnyksellä Suomessa on ja miten sotilasmusiikkia tulisi lähestyä?

  Keskustelemaan saapuvat soittokunnan entinen pitkäaikainen kapellimestari ja päällikkökapellimestari Raine Ampuja, aiemmin yli kolme vuosikymmentä soittokunnassa soittanut Viapori Jazzin tuottaja ja Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo sekä soittokunnan tiedottaja, trumpetisti Markus Virtala.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Saamelaisten asema ja kulttuuri ovat pitkään olleet valtakulttuurin toimien kohteena. Hiljan on julkaistu kaksi teosta, jotka avaavat saamelaisten asemaa.

  Kukka Rannan ja Jaana Kannisen tuore kirja Vastatuuleen kertoo Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta.

  Päivi Leinon Yle Radio Suomelle toimittama kuusiosainen radiosarja Saamen tyttäret kertoo vahvoista ja rohkeista saamelaisnaisista, jotka pitävät kiinni elämäntavastaan ja kulttuuristaan.

  Haastateltavana ovat Vastatuuleen-kirjan tekijät Kukka Ranta ja Jaana Kanninen, Saamelaiskäräjien jäsen Jan Saijets ja Saamen tyttäret -radiosarjassa kokemuksistaan saamelaisena kertova Erja Morottaja.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Viime aikoina on puhuttu vastamedioista, valeuutisista ja totuuden jälkeisestä ajasta. Hiljan on valmistunut laaja tutkimushanke vastamediasta. Siinä pohditaan, miten ihmiset houkutellaan lukemaan vaihtoehtomedioita ja kuinka vastamedioiden ajatusmaailma on levinnyt. Lisäksi filosofi puntaroi lähetyksessä käsitettä 'totuudenjälkeinen aika', jolla kuvataan viime vuosien mediamurrosta ja poliittista kulttuuria. Keskustelemassa tutkijatohtori Niko Pyrhönen ja filosofi Tuomas Nevanlinna.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Viikon ajankohtaisina puheenaiheina surun julkinen näyttäminen, naisten uusi, roisi huumori, ruotsin asema Suomessa ja roskaruoan uusi artesaanitrendi. Keskustelijoina vakioraatilaiset esseisti ja äidinkielen lehtori Silvia Hosseini, päätoimittaja Jouni Kemppainen ja liikemies Sami Kuusela.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Puolalainen Olga Tokarczuk sai vuoden 2018 kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Millainen kirjailija Tokarczuk on ja mikä tekee hänen kirjoistaan niin valloittavia? Tokarczukista ja hänen kirjallisuudestaan keskustelevat Tokarczukin suomentaja Tapani Kärkkäinen sekä Tokarczukin kirjallisuuteen ihastunut Finlandia-voittaja Riikka Pelo.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Philomela-naiskuoro perustettiin Helsingissä 35 vuotta sitten. Kuoro tunnetaan värikkäistä esityksistään ja se on nähty laulamassa selällään ja korkokengissä tikapuilla.

  Haastateltavina ovat kuoron perustaja ja johtaja Marjukka Riihimäki ja kuoron tuottaja ja kuorolainen Johanna Sauramäki ja kuorolainen Miia Laine.

  Helsingin Musiikkitalossa tehtävässä suorassa lähetyksessä kuullaan myös kuoron esityksiä.
  Laulajat ovat Laura Aurola, Pia Bäckman, Heidi Chydenius, Annika Ekelund, Leena Gardiner, Hannele Korhonen, Kirsi Hyyppä, Elisa Härmä, Anne Koski, Terhi Kyyrö, Miia Laine, Vilja Maria Tirilä-Raittinen, Maria Matveinen, Cécile Orblin, Marjukka Riihimäki, Sari Salmikivi, Johanna Sauramäki, Anna Sjölund, Ulla Soikkeli ja Aino Torttila.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Helsingin Designmuseon näyttely Keräilijät ja kokoelmat tuo yleisön eteen ensi kertaa yksityiskeräilijöiden designkokoelmia. Tunnetuimpia muotoilun keräilijöitä Suomessa on kauppaneuvos Kyösti Kakkonen. Hänen lisäkseen ohjelmassa kuullaan Kouvolassa Arabian kannuja keräilevän Virve Mattilan tarina ja Designmuseon amanuenssin Harry Kivilinnan analyysi suomalaisten yksityiskeräiljöiden kokoelmien nykytilasta ja uusista tuulista.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Joker kertoo ahdistuneesta pellestä, joka kokee vastoinkäymisiä ja ajautuu väkivaltaiseksi kostajaksi. Joker-elokuva voitti Venetsian elokuvajuhlilla pääpalkinnon ja elokuva on rikkonut katsojaennätyksiä.

  Joker herättää vahvasti poikkeavia tulkintoja siitä, mikä on silmittömän väkivallan syy ja suhde yhteiskunnallisiin ja poliittisen järjestelmiin. Ajautuuko Joker tappajaksi lapsuuden traumojen vai politiikan katoamisen vuoksi?

  Keskustelemassa ovat Helsingin yliopiston yliopistotutkija Timo Miettinen sekä kirjailija ja lakimies Jarkko Tontti.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio kampittaa kiirettä, konservatiivista Suomea, sivistystä ja elämän tarkoitusta Helsingin keskustakirjasto Oodista käsin.

  Vieraina kosmologi Kari Enqvist, muoti- ja tyyliasiantuntija, päätoimittaja Mirva Saukkola sekä strategi, ekonomisti Heikki Pursiainen.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Heinähattu ja Vilttitossu ovat esiintyneet lastenkirjoissa jo 30 vuotta. Kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola kertovat, miten heistä tuli kirjailijoita ja miten lastenkirjojen maailma on muuttunut näinä vuosikymmeninä? Kulttuuriykkösen juontaa Ville Talola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä