Radio Suomen Päivä

Helteellä ykköskohde on uimaranta. Millaista on sairastaa borrelioosi kahdesti?

 • 27 min
 • 11 pv

Nyt pukkaa hikeä pintaan! Löytyisikö uimarannalta helpotusta hikiongelmaan? Käymme kysymässä Lappeenrannan Myllysaaren uimarannalla.

Tästä kesästä ounastellaan pahaa punkkikesää. Kohta kuulemme borrelioosin kahdesti sairastaneen Paavo Rämön kokemuksista.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • to 6.6.2019 11.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Kieltolaki tuli 100 vuotta sitten voimaan Suomessa. Helsingin kaupunginmuseon tuottaja Jere Jäppinen kertoo kieltolain vaikutuksen olennaisimmat.

  Miten pelastaa kastunut kännykkä? Korjaaja Jukka Häyrinen antaa vinkit. Emilia Korpela kyselee.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Majoitus - ja ravintola-alalla eletään kesälomakaudella vuoden vilkkainta aikaa ja jo alkuvuodesta alalla on puhaltanut myötätuuli. Toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo lisää alan kuulumisista. Kaija Kellman haastattelee.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Sahtimestari tuntee hyvän sahdin salat. Asko Huillan mielestä hyvä sahti on tummaa ja vahvaa. Janakkalainen sahtimestari kertoo, että suomalaista sahtia arvostetaan myös ulkomailla. Toimittajana Kati Turtola.

  Millainen ravintolaruoka maistuu parhaiten? Majoitus- ja ravitsemusalan liitto julkaisee tänään aiheesta tilastoja, mutta mitä tuumivat kansalaiset? Kaija Kellman kävi kysymässä.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Nuorten kannabiksen käytöstä maalataan synkkää kuvaa, vaikka suurin osa nuorista ei ole koskaan pössytellyt. Miten kannabiksesta pitäisi puhua? Toiminnanjohtaja Janne Paananen YAD rystä on haastattelussamme.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Lämmin sää kypsyttää mansikoita vauhdilla. Avomaalta saadaan jo myös monia varhaisvihanneksia. Kuivuus kiusaa viljaa paikoin, tämä selviää tuoreesta Pro Agrian kasvutilannekatsauksesta. Johtava asiantuntija Sari Peltonen kertoo lisää.

  Lemmenjoen vapaaehtoisen harjoituksen asiattomuuksista on jaettu tuomioita hovioikeudessa. Yksi osallistuneista oli Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi. Henrietta Nyberg haastatteli.

  Millaisen puheenjohtajan Keskusta saisi Antti Kaikkosesta, ja mitä puolustusministeri ajattelee esimerkiksi USAn ja Iranin kiristyneistä väleistä? Toimittajana Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

 • Tutkija ja kirjailija Virpi Hämeen-Anttila kirjoittaa Karl Axel Björkin tutkimuksista kertovaa sarjaa. Kirjailija haaveili laativansa historiallisen romaanin. Mikä sai hänet innostumaan dekkareista?

  Studiossa Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Millaisia festareita tänä kesänä Suomessa on tarjolla? Haastattelussa lähes sataa suomalaista taide- ja kulttuurifestivaalia edsutavan Finlands Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla.

  Kuopiossa tänä kesänä kesä kuuluu ja näkyy paikallisissa leikkipuistoissa. "Lekkerbergin laulava kylä" kiertää heinäkuun loppuun saakka leikittämässä ja laulattamassa nuorempia - miksei vanhempiakin.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Kesä on erilaisten festareiden ja erilaisten tapahtumien aikaa. Mikä tekee festarista sellaisen että sinne on joka vuosi päästävä? Millainen on hyvä kesäjuhla - pieni ja kotoisa vai suuri ja tuhansia muitakin houketteleva?
  Soita 0203 17600 ja kerro! WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen.

 • Tänään alkaa Pride-viikko, Suomen suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma. Kirkko on pride-tapahtuman virallinen kumppani ja tämä on saanut jotkut jopa eroamaan kirkosta. Mitä raamattu opettaa homoseksuaalisuudesta. Haastateltavana on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Laura Mäntylä.

  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Juhannus on juhlittu. Tänäkään juhannuksena ei vältytty hukkumisilta, vaan hukkuneiden tähän mennessä tiedossa oleva määrä on viisi. Suomalaisten uimataitoa kommentoi Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton Niko Nieminen.
  Studiossa Mira Stenström ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • EU:n tulevien vuosien vallankäyttäjät. EU:n huippukokouksesta raportoi toimittaja Susanna Turunen.
  Miten tehdään hyvä vihta? Tampereella juhannusvalmisteluissa toimittaja Anna Sirén.
  Juhannuksen viettoa merellä ja järvillä. Haastateltavana Helsingin meripelastusyhdistyken puheenjohtaja Jukka-Pekka Lumilahti. Toimittajana Marija Skara.
  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Venäjän tila. Millä mielellä Erkka Mikkonen lähtee Moskovaan Ylen kirjeenvaihtajaksi? Millaista on työskennellä toimittajana itänaapurissa?

  Miten Joulupukki viettää juhannusta? Timo Metsäjoki kävi kysymässä.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Maailmalla asenteet kannabista kohtaan löystyvät, mikä näkyy myös Suomessa, sanoo Youth Against Drugsin toiminnanjohtaja Janne Paananen. Hänestä asenteet ovat jopa järkevöityneet.
  Huumeiden käytön haitat kasaantuvat herkästi niille, joilla menee muutenkin huonosti.
  Miten vanhempien kannattaisi reagoida, jos oma lapsi jää kiinni kannabiksen käytöstä? Entä miten huumevalistusta kannattaisi antaa? Näistä asioista Paanasta haastattelivat Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.
  Kuva: Arindam Banerjee / AOP

 • Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Laura Mäntylä määrittelee itsensä muunsukupuoliseksi.
  Raamattua voidaan hänen mukaansa tulkita monin tavoin. Hänen mukaansa seksuaalivähemmistöjen identiteetin kieltäminen on hengellistä väkivaltaa, joka voi jättää syviä arpia. Näitä henkilöitä Mäntylä pyrkii työssään tukemaan.
  Mäntylää haastattelivat Mira Stenström ja Matti Ylönen.
  Kuva: Berislav Jurišić / Yle

 • Tukholmalainen Maziar Farzin miettii kenelle suomalaisuus kuuluu. Farzin on kolmen lapsen isä, joka kasvoi suomalais-iranilaisessa kodissa Tukholman Rinkebyssä. Minkälaista oli varttua kolmen kulttuurin keskellä? Toimittaja Anni Riit´aho tapaa juttusarjassaan toisen polven ruotsinsuomalaisia nuoria aikuisia, joille lapsuuden Suomi edustaa kesälomaa, mummolaa ja myös ulkopuolisuuden tunnetta.

 • Toimittaja Anni Riit´aho tapaa juttusarjassaan toisen polven ruotsinsuomalaisia nuoria aikuisia, joille lapsuuden Suomi edustaa kesälomaa, mummolaa ja myös ulkopuolisuuden tunnetta. Mikko Mäkitalo ja Julia Mäkitalo Blent ovat kolmekymppiset sisarukset, jotka kasvoivat suuresta suomalaisväestöstään tunnetussa Tukholman pohjoispuolella sijaitsevassa Upplands Väsbyssä. Miltä Suomi ja suomalaisuus heille näyttäytyvät?

 • Toimittaja Anni Riit´aho tapaa juttusarjassaan toisen polven ruotsinsuomalaisia nuoria aikuisia, joille lapsuuden Suomi edustaa kesälomaa, mummolaa ja myös ulkopuolisuuden tunnetta. Musiikkialan ammattilainen Jonna Lohi Peltola ymmärsi oman suomalaisuutensa Antti Tuiskun keikalla. Kolmekymmentävuotiaan tukholmalaisen suomenkielisessä lapsuudenkodissa Tukholman Kungsholmenilla soi Janne Hurme ja Ruotsin jääkiekkojoukkue oli pannassa.

 • Itärajan pieni yliopisto tekee ihmeitä. Se tuottaa aurinkosähköllä ruokaa ja öljyä aavikolle. Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto aikoo ratkaista maailman ruokaongelmaa aurinkosähkön, veden ja hiilidioksidin avulla.

  LUT- yliopisto ja teknologian tutkimuslaitos VTT ovat onnistuneet ensimmäistä kertaa erottamaan ilmasta proteiinin valmistuksessa tarvittavaa vettä ja hiilidioksidia. Aurinkosähkön avulla vesi puolestaan pilkotaan vedyksi ja hapeksi. Lisäksi tarvitaan vain ripaus ravinteita, kuten fosforia, kalsiumia ja kaliumia.

  Ilman ja aurinkosähkön avulla valmistettua proteiinia voidaan jo lähivuosina käyttää lihaa korvaavien ruokien raaka-aineena.
  Haastateltavina ovat Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston professori Jero Ahola ja Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka. Toimittajana Jari Tanskanen. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

 • Helsingin sydämessä sijaitsee kuuden hehtaarin paratiisillinen puutarha, jonne ihmeen harva kaupunkilainen tai matkailija löytää. Me pääsemme yksityiselle kierrokselle Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan.
  Puutarhasta löytyy kiellettyjä kasveja kuin myös uhanalaisia kasveja, joita on mahdollista myös palauttaa luontoon. Katariina Lahtonen pääsi ylipuutarhuri Pertti Pehkosen kierrokselle
  Kuva: Yle / Reetta Arvila

 • Tallinna näyttäytyy suomalaisille kivana päivämatkan kohteena kahviloineen ja kauppoineen. Lähihistoriaan mahtuu kuitenkin synkempi väkivaltainen ajanjakso, joka alkoi itsenäistymisen aikoihin ja rauhoittui vasta tämän vuosikymmenen alussa. Antto Terrasin kirjoittama Tallinnan tappajat - Viron veriset vuodet -kirja kertoo kymmenin tositarinoin tuosta ajanjaksosta ja sen tapahtumista. Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Työväen Urheiluliitto TUL täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Järjestö syntyi sisällissodan jälkeen kun valtakunnallinen urheilujärjestö SVUL sodan jälkeen erotti seurat, joissa oli punaisten puolella taisteluihin osallistuneita. Aluksi järjestettiin jopa erillisiä työväen olympialaisia. Opetusministeriön ylijohtaja, aikanaan myös TUL:n pääsihteerinä toiminut Esko Ranto kertoo minkälaista oli urheilujärjestöjen vastakkainasettelu ja miten TUL on vaikuttanut urheilun kenttään. Aki Laine haastattelee.

 • Suomalaiset syövät arkena keskimäärin kahdeksan kertaa päivässä ja viikonloppuisin seitsemän kertaa päivässä, selviää suomalaisten ruokailutottumuksia kartoittaneesta FinRavinto-tutkimuksesta. Välipaloja napsitaan kiireessä, mutta myös aivan terveyssyistä, kertovat helsinkiläiset Mika Widing, Pirjo Harapainen, Anne-Mari Lehto ja Klaus Kinanen. Ravitsemustieteen tohtori Marika Laaksonen Fazerin tutkimus- ja innovaatio-osastolta arvioi mitä välipalaistuminen kertoo suomalaisesta ruokakulttuurista. Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Antti Rinteen hallituksen suunnittelema perhevapaauudistus on tuomassa pidennystä nykyisiin äitiys- ja isyysvapaisiin.
  Hallitus kaavailee mallia, jossa sekä äidille että isälle tulisi viisi kuukautta vapaata. Loput viisi kuukautta vanhemmat voisivat jakaa haluamallaan tavalla. Kyseessä on niin sanottu 5+5+5 -malli. Ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden yhteenlaskettu kesto kasvaisi näin useammalla kuukaudella. Elinkeinoelän keskusliitto vastustaa mallia.
  Perhevapaauudistuksen yksityiskohdat sorvataan yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Elinkeinoelämän keskusliiton johtavaa asiantuntijaa Vesa Rantahalvaria haastattelee toimittaja Aki Laine.
  Kuva: AOP

 • Uraanin talteenotto saattaa alkaa Talvivaaran kaivoksessa. Säteilyturvakeskus ei näe esteitä Terrafamen suunnitelmille. Kuinka uraania otettaisiin talteen ja mitä riskejä siihen liittyy, tähän vastaa STUKin ydinjätteen ja ydinmateriaalin valvonnan johtaja Jussi Heinonen. Toimittajana on Marija Skara. Kuva: Anna Savonius / Yle.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä