Radio Suomi Lahti

Lahti on edelleen desing-kaupunki opiskelijoiden vähentyneestä kiinnostuksesta huolimatta

 • 10 min
 • toistaiseksi

Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutin hakijamäärien laskusta huolimatta, lahtelaisen muotoilun ja designin tulevaisuudesta ei tarvitse olla huolissaan. Lahden nouseminen entistä tunnetummaksi muotoilukaupungiksi vaatii pitkäjänteistä työtä. Lahden design-viikon projektipäällikkö, LAMKissa tutkimus-, kehitys- ja innovaatioasiantuntijana toimiva Veli-Pekka Rädyn mukaan usein ajatellaan, että esimerkiksi yksittäinen rakennus tai tapahtuma voi nostaa kaupungin maailmankartalle muotoilun alalla, mutta ilo voi jäädä hetkelliseksi.

Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Lähetykset

 • ti 7.5.2019 10.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lahtelainen pitkän linjan jalkapallofani Jari Karppinen on matkustanut Suomen maajoukkuepelien perässä runsaat kaksikymmentä vuotta. Jalkapallon lisäksi hän on käynyt maailman kaikissa itsenäisissä valtioissa sotaisaa Libyaa lukuun ottamatta.
  Alkuviikosta hän näki paikan päällä kuinka miesten maajoukkue voitti Liechtensteinin ja säilytti erittäin hyvät mahdollisuudet päästä ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, ensi kesänä pelattaviin EM-kisoihin.
  Jari Karppinen sanoo, että jalkapallo-otteluiden lisäksi matkoilta kertyy kokemuksia ja maailmankuva avartuu.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden kaupungin tietoverkkoihin alkuviikolla iskenyt kyberhyökkäys on teettänyt sotkun korjaajilla pitkiä työpäiviä. Korjaaminen on vaikuttanut myös muun muassa terveysasemien toimintaan, vaikka muun muassa kiireellinen hoito on pelannut koko ajan. Haittaohjelman jälkien korjaaminen vienee vielä useita päiviä. Petri Niemi haastattelee Lahden kaupungin tietohallintojohtajaa Marko Monnia

  Petri Niemi tavoitti Lahden kaupungin tietohallintojohtajan Markon Monnin aamupäivällä.

 • Järvitaimen on eteläisessä Suomessa erittäin uhanalainen ja pääosin istutusten varassa. Nyt Asikkalan Kalkkistenkoskella aiotaan elvyttää kosken luontainen taimenkanta ja rakentaa poikastuotannolle paremmat olosuhteet. Tuija Veirto kävi kosken äärellä yhdessä maanomistajan, kalastusyhdistyksen puheenjohtajan ja kalastusbiologin kanssa.

 • Kuntaliitto on valinnut Vuoden valtuutetuksi Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtajan Hilkka Kempin.Palkinto myönnetään nyt ensimmäistä kertaa. Valinnassa on painotettu muun muassa valtuutetun uudistamis- ja yhteistyökykyistä. Keskustan 31-vuotias Hilkka Kemppi valittiin valtuustoon kaksi vuotta sitten ja hän nousi heti välillä riitaisankin valtuuston johtoon. Petri Niemi haastattelee.

 • Jukolan Viesti on suunnistajien vuoden kohokohta. Lahti-Hollola Jukolan jälkeen suunnistajat suunnistavat tänä vuonna Kangasalle.
  Kilpasuunnistaja Topi Anjala voitti KooVeen riveissä viime vuonna Lahti-Hollola Jukolan viestin. Jukolaan lähtijöille Anjala vinkkaa, että kompassia ja karttaa kannattaa käyttää erityisen tarkkaan. Lahti-Hollolasta jäi hänelle mieleen erityisesti supat ja kuivat maastot. Jukolatunnelmasta kilpasuunnistajat eivät pääse nauttimaan samalla tavoin kuin harrastajasuunnistajat.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden kaupunginhallitusta johtaa nyt SDP:n Sirkku Hildén ja Pekka Komu on siirtynyt Hildénin tilalle hyvinvointiyhtymän valtuuston varapuheenjohtajaksi.
  Näkökulmat ovat muuttuneet, muuttuvatko näkemykset?

  Pekka Komu arvioi kahden vuoden puheenjohtajakauttaan ja antaa eväitä uudelle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle.

  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Suomalaisella kiertävällä tivolilla on yli satavuotinen historia. Edelleen ympäri maata kiertää aktiivisesti kolme tivolia keväästä syksyyn. Suomalainen tivoliperinne on mukana kansallisessa aieneettoman kulttuuriperinnön luettelossa.
  Tivoli Seiterän hallintojohtaja Mari Seiterä on aktiivisesti viemässä tivolikulttuuria Unescon maailmanlaajuiseen luetteloon.
  Seiterä kertoo, että Euroopassa tivolikulttuuri kukoistaa, mutta tivolitoiminta rakentuu eri tavalla, kuin Suomessa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahti näyttää vihreää valoa mukaan lähdölleen Ranta-Kartanon uimahallin ja pysäköntilaitoksen toteuttamiseen. Kaupunki ei lähde kuitenkaan vuokralaisena mukaan ilman ehtoja. Alueen kaavamuutoksen on saatava lainvoima. Ranta-Kartanon viihdekeskuksen on myös toteuduttava kokonaisuutena. Ranta-Kartanoon kaavaillun viihdekeskuksen johtajana syyskuussa aloittava Jani Ruponen sanoo, että uudelle hotellille hyvinvointipalveluineen on Lahden markkinoilla hyvin tilaa. Valmista pitäisi olla vuonna 2022.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kesäaikana suomalaiset lukevat kirjoja. Dekkarit pitävät pintansa vuodesta toiseen. Lahtelainen kirjailija Timo Sandberg on kirjoittanut useamman dekkarin, jossa tapahtumat sijoittavat Lahteen. Sandberg kertoo käyttävänsä itsekin edelleen ahkerasti kunnallisia kirjastopalveluita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahti näyttää vihreää valoa mukaan lähdölleen Ranta-Kartanon uimahallin ja pysäköntilaitoksen toteuttamiseen. Kaupunki ei lähde kuitenkaan vuokralaisena mukaan ilman ehtoja. Alueen kaavamuutoksen on saatava lainvoima. Ranta-Kartanon viihdekeskuksen on myös toteuduttava kokonaisuutena. Ranta-Kartanoon kaavaillun viihdekeskuksen johtajana syyskuussa aloittava Jani Ruponen sanoo, että uudelle hotellille hyvinvointipalveluineen on Lahden markkinoilla hyvin tilaa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara

 • Ranskassa pelattavat jalkapallon naisten MM-kisat lisäävät lajin tunnettavuutta ja harrastajamääriä Suomessakin, uskoo Suomen alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen valmentaja, lahtelainen Marko Saloranta. Vaikka Suomen naiset eivät MM-kisoissa pelaa, lajin tulevaisuus kotimaassa näyttää Salorannan mukaan hyvältä. Hän uskoo naisten olevan miehiä aiemmin lajin MM-kisoissa. Yle näyttää naisten MM-kisojen kaikki 52 ottelua kanavillaan.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Petri Niemi.

 • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on tullut tosiasian eteen: tähän asti tehdyt säästötoimet eivät riitä. Kustannukset jatkavat yhä kasvuaan, vaikka kasvukäyrää on yritetty jo pitkään taltuttaa.
  Osavuosikatsaus näyttää lähes 34 miljoonan euron alijäämää. Hallitus joutuu maanantaina päättämään yt-neuvottelujen aloittamisesta.
  Hyvinvointiyhtymän vt.toimitusjohtaja Veli Penttilä ja muutosjohtaja Asko Saari kertovat, miksi tilanne on päässyt näin pahaksi.
  Marjo Pirilä haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä