Politiikkaradio

EU-huippukokous käynnistää johtajarumban - sysätäänkö kärkiehdokkaat syrjään?

 • 32 min
 • toistaiseksi

EU-maiden johtajat kokoontuvat ensimmäiseen Euroopan parlamentin vaalien jälkeiseen huippukokoukseen. Kokouksessa käynnistetään tärkeimpien EU-johtajien nimitysprosessi. Valittavaksi tulevat sekä komission että Eurooppa-neuvoston puheenjohtajien paikat.

Miten eurovaaleissa muuttuneet poliittiset valtasuhteet Euroopan parlamentissa vaikuttavat komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajien valintaan?

Kuinka Eurooppa-neuvosto reagoi eurovaalien tulokseen?

Vieraana on Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Lähetykset

 • ti 28.5.2019 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Antti Rinteen hallitus on nimitetty. Hallituksen ohjelmaa käsiteltiin eduskunnan tiedonantokeskustelussa kokonaiset kaksi päivää. Ohjelma ja sen myötä Rinteen enemmistöhallitus sai eduskunnalta luottamuksen äänin 113 – 75.

  Löikö eduskunnan hallitusohjelmakeskustelu yli äyräiden? Onko Rinteen hallituksen talouspolitiikka rakennettu juoksuhiekalle vai peruskalliolle?

  Kenen teksiä hallitusohjelmasta löytyy? Mistä mikäkin lause ohjelmaan on kopioitu? Mikä tuo Rinteen hallitusohjelmalle optimistisen sävyn, siinä missä Sipilän hallituksen ohjelmaa leimasi pessimismi? Entä miksi eläinsuojeluasiamiehen virka perustetaan juuri Seinäjoelle?

  Mikä on päivän politiikan sana? Mikä politiikan sana kuvaa koko alkuvuotta?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • Britanniassa konservatiivipuolue valitsee puheenjohtajansa pääministeri Theresa Mayn seuraajan. Konservatiivipuolueen puheenjohtajasta tulee automaattisesti myös Britannian pääministeri.

  Pääministeriä ei siis pääse valitsemaan koko Britannian 65 miljoonan ihmisen kansa, vaan äänestykseen voi osallistua vain konservatiivipuolueen jäsenet, joita on noin 160 000.

  Millainen merkitys Britannian pääministerin valinnalla on brexitin suhteen? Onko realistista, että uusi pääministeri pystyisi hoitamaan brexit-neuvottelut paremmin kuin Theresa May?

  Politiikkaradion studiossa Risto E.J. Penttilä, puhelimessa Suomen Britannian suurlähetystön päällikön sijainen Minna Laajava sekä politiikan tutkija Mikko Kuisma.

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Rinteen hallitus yrittää tehdä Suomesta kokoaan suuremman maailmalla. Hallitusohjelmaan on kirjattu seitsemän ulkopolitiikan tavoitetta ja viisi EU-politiikan tavoitetta. Lisäksi listataan keinot, joilla Suomesta tulisi kokoaan suurempi.

  Miksi hallitusohjelmassa ei puhuta Itämeren alueen turvallisuusympäristön heikkenemisestä? Miksi Venäjää ei käsitellä erikseen, vaan samassa yhteydessä muiden suurvaltojen kanssa? Miksi hallitus ei mainitse EU:n turvatakuulausekkeen kehittämistä lainkaan?

  Entä haiskahtaako kirjaus "Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita vastaan" kylmän sodan etupiiriajattelulta?

  Riittääkö pelkkä ulkopolitiikan liikkumatilan "ylläpito"? Eikö Suomen ulkopolitiikan liikkumatilaa pitäisi laajentaa?

  Hallitusohjelman ulkopolitiikkaa arvioivat eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.), Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd.) sekä sekä kansanedustaja Arto Satonen (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Eduskunnassa on tänään pääministerin tiedonanto hallitusohjelmasta.

  Uuden hallitusohjelman työllisyystavoite on 75 prosenttia. Miksi Antti Rinteen hallitus pääsisi tähän paremmin kuin Juha Sipilän hallitus?

  Sipilän hallituksen luoma aktiivimalli ollaan perumassa ja työmarkkinajärjestöjä kuullaan työllisyyden nostamisen keinojen suunnittelussa.

  Politiikkaradion studiossa ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd.), kansanedustaja Wille Rydman (kok.) ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

  Haastattelijana Linda Pelkonen.

 • Valtioneuvoston selvitys piirtää kuvan sote-uudistuksen valmistelusta ja mammuttiuudistuksen kaatumisesta. Syyt syy soten kaatumiseen olivat vahva ja poukkoileva poliittinen ohjaus, epärealistinen aikataulu ja uudistuksen megalomaaninen koko.

  Miksi näin tapahtui? Eikö poliittinen johto luottanut valmistelussa virkamiesjohdon linjauksiin?

  Sortuuko Rinteen hallituksen ohjelma sote-kirjauksissaan samoihin virheisiin? Kuinka vastaavat virheet vältetään jatkossa?

  Vieraana on sote-uudistuksesta vastannut virkamies alivaltiosihteeri Päivi Nerg valtiovarainministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Miten kulttuuri vaikuttaa politiikkaan? Miten politiikka vaikuttaa kulttuuriin?

  Politiikkaradio kävi Sideways-festivaalilla käynnistämässä keskustelun kulttuuripolitiikasta torstaina 6. kesäkuuta.

  Keskustelijoina teatteriohjaaja Susanna Kuparinen, Aalto-yliopiston vararehtori, estetiikan professori Ossi Naukkarinen ja Helsingin kaupungin kulttuurista vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar.

  Haastattelijoina Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

  Keskustelu käytiin seitsemän teesin ympärillä.

  1. Politiikan tuominen taidekentälle on kuin uskonnon tuominen politiikkaan.
  2. Taide muuttaa maailmaa mutta ei politiikkaa.
  3. Raha ratkaisee miltä kulttuurikenttä näyttää.
  4. Poliittinen keskustelu ohittaa kulttuurin ja taiteet
  5. Pieni eliitti määrää mitä massoille tarjotaan.
  6. Suomen itsenäistyminen oli kansallisromanttinen taideprojekti.
  7. Suomalaista kulttuurikenttää vaivaa poliittinen krapula.

 • On arvioitu, että Vladimir Putinin 20 vuoden valtakauden aikana Venäjältä on muuttanut pois puolestatoista kahteen miljoonaa ihmistä. Lukujen valossa osa tutkijoista puhuu emigraation viidennestä aallosta. Maastamuuton vuoksi Venäjä näyttää menettävän etenkin korkeasti koulutettuja osaajia.

  Pitävätkö luvut paikkansa? Mistä maasta muutto Venäjältä kertoo? Miten tulevaisuuden usko ja poliittisen ilmapiirin muutos liittyvät muuttoilmiöön ja korkeasti koulutettujen muuttoon Venäjältä?

  Vieraana on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Nimitystään odottavassa Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmassa lisätään valtion menoja 1,2 miljardilla. Tavoitteena on vähentää eriarvoisuutta ja pienentää tuloeroja. Rinteen mukaan valtio ei menojen lisäyksestä huolimatta velkaannu, jos pysytään normaalin talouskasvun oloissa.

  Paljonko on normaali talouskasvu ja mihin se riittää? Poistaako eriarvoisuuden vähentäminen tai tuloerojen pienentäminen köyhyyttä?

  Miksi moni asia jää ohjelmassa auki ja monia kysymyksiä selvitetään ja täsmennetään myöhemmin? Onko Rinteen ohjelma toiveiden tynnyri, jossa rahankäyttö on mitoitettu optimistisen tulevaisuuden varaan?

  Hallitusohjelmaa arvioivat kansanedustajat Anders Adlercreuz (r.) ja Elina Lepomäki (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa ruoditaan tuoretta neuvottelutulosta hallitusohjelmaksi.

  Hallitusneuvottelijat ovat sopineet 18 maakunnasta, jotka saavat terveydenhuollon järjestettäväkseen. On luvattu myös tuhat uutta lääkäriä ja hoitotakuu.

  Miten nämä voidaan luvata? Alkaako tästä nyt vääntö sote-uudistuksen yksityiskohdista?

  Studiossa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Haastattelijana Linda Pelkonen.

  Kurvinen pohtii maakuntaveroa. Andersson pohtii, mitä muuta vastuuta näille tuleville maakunnille kannattaa antaa. Essayah varoittaa lisävelan ottamisesta.

 • Vajaan neljän viikon hallitusohjelmaneuvottelut ovat ohi: neuvottelutulos Antti Rinteen hallituksen ohjelmaksi julkaistiin juhlallisesti Helsingissä Oodi-kirjastossa. Jo pelkkä hallitusohjelman otsikko lupaa paljon: Osallistava ja osaava Suomi - sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

  Kuinka paljon poliittista symboliikkaa ladattiin sekä itse hallitusohjelmaan että sen julkistamisen puitteisiin? Onko hallitusohjelma vasemmistolainen? Vastaako hallitusohjelman sisältö sen otsikkoa?

  Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen analysoivat neuvottelutulosta hallitusohjelmaksi.

 • Uutta hallitusta odotetaan kuin kuuta nousevaa. Kannattako hyvää odottaa kauan, vai onko valmisteilla oleva Antti Rinteen hallitus tuomittu jo etukäteen? Minkälainen hallitusohjelma on syntymässä? Strateginen vai ei strateginen?

  Minkälainen Euroopan parlamentti eurovaaleissa äänestettiin? Onko Eurooppa nyt kansallismielinen, liittovaltiomielinen, liberaali, konservatiivinen, nationalistinen, globalistinen, populistinen, oikeistolainen vai vasemmistolainen?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • Maailman toiseksi suurimmat demokraattiset vaalit eli Euroopan parlamentin vaalit on nyt käyty.

  Perinteinen vanhojen puolueiden valtakeskittymä heikkeni. Vihreät saivat voimaa. Kansallismielisiä meppejä tulee lisää Ranskasta, Italiasta ja Puolasta.

  Euroopan parlamenttiin uudelleen valitut Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kertovat arvionsa, miksi vanhat valtaryhmät Euroopan parlamentissa menettivät meppipaikkoja, ja miten vallan uudelleenjakautuminen vaikuttaa EU:ssa seuraavat viisi vuotta.

  Tänään keskiviikkona yhdeksän kansallismielistä puoluetta tapaa Brysselissä. Tapaamisen tarkoituksena on suunnitella yhteisen maahanmuuttokriittisen puolueryhmittymän perustamista Euroopan parlamenttiin. Näihin neuvotteluihin lähtee myös perussuomalaiset Jussi Halla-ahon johdolla.

  Millainen on tämä tekeillä oleva ryhmä? Onko realistista, että esimerkiksi Venäjään ja talouspolitiikkaan hyvin eritavalla suhtautuvat ryhmät saavat aikaan yhteisymmärryksen?

  Haastattelijana Linda Pelkonen.

Klipit

 • Miten tulevaisuuden usko ja poliittisen ilmapiirin muutos liittyvät muuttoilmiöön ja korkeasti koulutettujen muuttoon Venäjältä? Politiikkaradion vieraana oli Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila. Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradion Puheet päreiksi -kaksikko dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat vaalikeskustelua ja sitä, miten hallitus-oppositio -asetelman katoaminen päivän politiikan kartalta vaikuttaa eduskuntavaaleihin ja puolueiden kannatukseen.

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä