Radio Suomi Tampere

Junnujalkapallossa opitaan leikkimällä

 • 8 min
 • toistaiseksi

Tampere on myös jalkapallokaupunki - eri seuroissa pelaa tuhansia junnuja. Tampere United on kannattajiensa omistama jalkapalloseura, jonka junnutoiminnassa on mukana lähes 250 eri-ikäistä lasta ja nuorta. Millaista pikkujunnujen valmentaminen on ja mikä on vanhempien rooli?

Päivi Solja tapasi TamU:n juniorivalmennuspäällikkö Martti Masi Bergströmin ja juniorivalmentaja Oona Kontion. Tamperelaiset Susanna Lampikoski ja 3-vuotias Aamu olivat mukana TamU:n junnuharjoituksissa ensimmäistä kertaa.

Lähetykset

 • pe 10.5.2019 11.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomessa on tutkittu varsin vähän, jos lainkaan, turvapaikanhakijalasten kokemaa yksinäisyyttä. Tamperelainen Outi Kauko tutki tuoreessa väitöskirjassaan Suomeen yksin tulleita turvapaikanhakijalapsia ja huomasi, että yksi tapa selvitä vanhempien, erityisesti äidin kaipuusta, on vaikeneminen. Äidin kaipuu korostui yllättävästi myös yksin maahan saapuneiden nuorten miesten keskuudessa.

  Kauko työskentelee Taysin lasten neuropsykiatrian sosiaalityöntekijänä. Hän huomasi turvapaikanhakijalasten haastatteluissaan, että näiden lasten syvää yksinäisyyttä voimistaa heidän jatkuva siirtelynsä Suomen sisällä. Toimittajana Anni Tolonen.

 • Allu Tuppuraisen kirjoittamassa ja esittämässä monologissa Hirmu jätkä pureudutaan komedian keinoin nuoren miehen heräävään seksuaalisuuteen, sekä siihen liittyvään pelkoon ja epävarmuuteen. Esitys saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa 5.1.2019. Millaisia stereotypioita aiheeseen liittyy ja miksi ne istuvat niin tiukassa? Entä joko rakastetun Röllin luoja väsyy peikosta puhumiseen? Toimittajana Laura Aimola.

 • Kukapa ei rakastaisi kunnon kummitustarinaa! Muusikko Pate Mustajärvi kohtasi kummituksen ollessaan eräänä syksynä 1990-luvun alkupuolella yksinään maalla. Mustajärvi touhusi tulta takkaan, kunnes hän yhtäkkiä silmäkulmastaan huomasi, että keinutuolissa istuu joku tai jokin. Mies pelästyi omien sanojensa mukaan ”aivan perseettömäksi”. Reissun myötä syntyi kappale Työtön kummitus. Mustajärvi lähtee maaliskuussa myös Teatterin kummitus –nimiselle kiertueelle, joka kattaa 15 eri teatteria.

  Mitä keinutuolissa oli ja mitä joulunaika merkitsee Popeda-ikonille? Toimittajana Maria Salovaara.

 • Kolmekymppiset tamperelaisnaapurukset Jani Salo ja Riku Kosminski haluavat löytää elämäänsä rakkautta. Tinder ei houkutellut, joten miehet päättivät koittaa onneaan kaupan ilmoitustaululla ja lähistön sähkötolpissa. Aaneloselle kirjattu lemmenkaipuu kuultiin, ja naiset ottivat kuin ottivatkin yhteyttä. Rehellinen retrokonsti herätti hyvää tuulta ja huolenpitoa myös naapureissa: tuulessa repsottavia papereita teippailivat kuntoon muutkin kuin ilmoituksen jättäjät. Anna Sirén tapasi kaverukset, jotka haluavat murtaa myytin siitä, etteivät miehet muka puhu parisuhdeasioista.

 • Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksessa valmentaja on monen asian vartija. Hän vastaa yksilön tai joukkueen kehityksestä, mutta myös hyvinvoinnista harjoituksissa. Valmentajalla täytyy olla tarkat silmät ja herkät korvat, jotta mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua ennalta. Mediassa on viime aikoina nostettu esiin tamperelaisen valmentajan Titta Heikkilän Minetit-voimistelujoukkueen harjoituksissa käyttämät kovat otteet.

  Maria Salovaaran seurassa aamulähetyksessä vierailivat Tampereen Pyrinnön cheerleading-jaoston lajikoordinaattori ja valmentaja Anna Sällylä, sekä 17-vuotias naisten edustuksen kisaaja Ama Abruquah.

  Meneekö valmentajalta saatu napakka palaute nuoren urheilijan ihon alle poskelleen menneen treenin jälkeen? Entä puidaanko palautteita ryhmän kesken pukuhuoneessa? Entä kuinka tärkeä osa kokonaisuutta ravintovalmennus on?

 • Isänpäivänä tamperelaiset rokkarit saavat oikaista rennosti ja seurata kerrankin itse katsomon puolelta, miten heidän oma tuotantonsa taipuu lavalle. Isiemme teokset -konsertissa esiintymispuolesta vastaavat muusikoiden kaikkein kalleimmat tuotokset: oma jälkikasvu. Anna Sirén tapasi treeneissä Mikko Alatalon pojat Eeron ja Aaron, Costello Hautamäen pojan Jimin, Pate Mustajärven tyttären Jennin ja Jussi Aaltosen pojan Valtterin.

 • Kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen nuori näyttelijä Ronja Alatalo istui lukionsa aulassa ja tuumi kavereiden kanssa, että elämässä täytyy olla muutakin kuin kirjoitusurakka. Tästä pohdinnosta sai alkunsa matka, jolta kotiutui paljon oppinut nuori nainen. Ronja Alatalo vieraili Anna Sirénin emännöimässä lauantailähetyksessä kertomassa, millaista oli arki tansanialaisessa päiväkodissa ja mitä vapaaehtoistyö kaukana kotoa 19-vuotiaalle suomalaiselle opettaa.

 • Viiden nuorukaisen elämä meni 90-luvulla hetkessä uusiksi kun heistä tehtiin poikabändi XL5. Neljä heistä nousee Nenäpäivänä 2018 lavalle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Anna Sirén tapasi Pete Tolosen, Jake Jokivallin, Mica Ikosen ja Toni Uotilan, jotka muistelivat suosion hulluimpia vuosia ja analysoivat setämiehen esiintymisjännitystä.

 • On vuosi 2040 ja autioituneen Rutakon kylän kolmella viimeisellä asukkaalla on ongelma. Viimeisestä tarviketoimituksesta on vierähtänyt jo kolme viikkoa. Kahvi on loppu, ruoka yksitoikkoista eikä yhteyttä ulkomaailmaan saada. Ainut toivo saattaa olla kylän raitilta löytynyt webbikamera. Teatteri Siperian ja TTT:n uutuusesitys Kylä on absurdi komedia kuolevasta syrjäseudusta. Näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina samalla kun Katri Tapola päivysti tyhjällä kylänraitilla Kylmäkoskella.

 • Tamperelaiset siperiankissasiskokset Mäntylän Lyydi ja Mäntylän Livvi, eli kotoisemmin Lyydi ja Lilja kisaavat kaikkien aikojen suurimmassa Suomessa järjestettävässä kissojen maailmannäyttelyssä kauneimman missen tittelistä. Omistajapariskunnalle Jarkko Niskalalle ja Pitta Innakselle näyttelyviikko on työntäyteinen ja pitää sisällään myös teräviä kynsiä kylpyhuoneessa. Jos kaikki menee nappiin, viikonlopun päätteeksi kotiin tullan paitsi palkintoruusukkeiden myös Lyydin uuden sulhasen yhteystietojen kanssa. Anna Sirén tapasi näyttelyyn valmistautujat.

 • Palkitun SuomiLOVEn viides kausi kuvattiin syyskuussa Tampereen Mediapoliksessa. Yksi uusista tekijöistä on tamperelainen laulaja Noora Louhimo, joka liittyy Osmo Ikosen ja Johanna Iivanaisen tiimiin. Louhimo on tuttu suurelle yleisölle myös Battle Beast-yhtyeen solistina. Toimittaja Laura Aimola jututti Louhimoa kuvausten alkuvaiheessa.

 • Musiikkiohjelma SuomiLOVEn tekijäkaarti on osittain uudistunut. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Kuustonen seuraa tehtävässä Mikko Leppilampea. Kuvaukset toteutetaan myös ensimmäistä kertaa Tampereella. Toimittaja Laura Aimola tapasi juontajat Mediapoliksen studiolla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Vauhdikas ja raskas räpyläuinti vaatii urheilijalta paljon. Räpyläuinnissa, varsinkin monoräpylällä, käytetään paljon selkä- ja vatsalihaksia. Urheilijan ei tarvitse tehdä pitkää pyrähdystä, että suoritus alkaa tuntua lihaksissa.

  Räpyläuinti on urheilulaji, jossa on eri sarjoja. On hengitystä pidättäen uitava apnea, snorkkelilla uitava pintasarja, sekä immersio, jossa käytetään hyväksi paineilmapulloa ja regulaattoria. Jokaisessa sarjassa on haasteensa.

  Haastateltavina monoräpyläuimari Laura Lähteenkorva ja EM-kisajoukkueen johtaja Jasmine Pajari.

 • Kylpytynnyrit eli paljut ovat tulleet osaksi suomalaista kylpemistä. Paljut tulivat markkinoille parikymmentä vuotta sitten. Nyt myydään jo toisen sukupolven versioita. Lämpimässä vedessä istutaan mielellään pimeänä vuodenaikana ja tähtitaivaan alla, mutta eniten kylpytynnyreitä hankitaan juuri kesällä. Paljussa rentoudutaan hyvässä seurassa ilman etikettiä.

  Toimittaja Mauri Tikkamäki vieraili Sastamalassa paljutehtaalla ja jututti kastautumisen lomassa myyntipäällikkö Kalle Pakkalaa (kuvassa). Lisäksi jututetaan oman paljun ostanutta Timo Mustaniemeä ja lopuksi vieraillaan Hämeenkyrössä katsastamassa Onni Koiviston palju tämän kotona.
  (Kuva: Matia Väänänen/ Yle)

 • Tampereella sijaitsevassa Lenin-museossa on avautunut sosialistista lapsuutta käsittelevä osio. Sosialistisissa maissa lapset nähtiin voimana, jonka tehtävänä oli vaalia ja kehittää sosialistista järjestelmää tulevaisuutta varten.

  Sosialistinen lapsuus-osiossa voi katsoa nostalgisia lastenohjelmia eri puolilta Itä-Eurooppaa ja kuunnella esimerkiksi Lounatuulen laulua. Entä miltä näyttää suomalaisen pioneerilapsen huone? Lenin-museon erikoistutkijaa Mia Heinimaata haastattelee Päivi Solja.

 • Punkalaitumella on syntynyt harvinainen omistussotku, joka johtaa erikoiseen häätöpäätökseen. Esko Huhta menettää ostamansa tontin ja joutuu tyhjentämään sen luvallisista rakennuksista. Noin 40 neliömetrin vaarinmökki, sauna ja varastoja on siirrettävä pois kesäkuun loppuun mennessä.

  Maanmittauslaitos oli myöntänyt myyjälle lainhuudon vuonna 2011, vaikka kiinteistö oli kertaalleen myyty vuonna 1995. Omistusoikeudesta syntynyttä kiistaa on käsitelty Kanta-Hämeen käräjäoikeuden yhteydessä toimivassa maaoikeudessa. Vuosien oikeustaistelu on vienyt Huhdalta omaisuuden lisäksi terveyden.

  Haastattelussa Huhdan lisäksi maanmittauslaitoksen kirjaamisasioista vastaava johtaja Janne Murtoniemi, sekä Huhdan apuna ollut juristi Jaana Helenius Pirkanmaan oikeusaputoimistosta.

 • Tamperelainen 23-vuotias Kerttu Haapasalmi kisaa tämän vuoden Miss Gay Finland-tittelistä. Päivätyönsä hän tekee kehitysvammaisten parissa. Osallistumisellaan kilpailuun Kerttu haluaa edistää sitä, että myös kehitysvammaisten seksuaalisuudesta ja sen monimuotoisuudesta puhuttaisiin avoimesti.

  Mutta onko homopareilla helpompaa? Mistä asioista riidellään? Mitä stereotypioita homoseksuaalisuuteen liittyy? Miten suku suhtautui, kun Kerttu tuli kaapista? Entä kuinka Miss Gay Finland eroaa tavallisista missikisoista? Toimittaja Anu Leena Koskinen jututti Kerttua Tampereen Tohloppi-järven rannalla.
  (Kuva: Marko Melto/ Yle)

 • Kyy lienee yksi Suomen luonnon vihatuimmista eläimistä siitä huolimatta, että se mm. pitää kurissa alati kasvavaa punkkikantaa. Käärmeharrastaja Niko Selin Suomen herpetologisesta yhdistyksestä toivoisi ihmisten kanavoivan käärmepelkonsa mieluummin kunnioitukseen. Hän jutusteli Anna Sirénin kanssa kyiden elämästä ja siitä, milloin ja miten luikertelija kannattaa siirtää naapurista kauemmas.

 • 26-vuotias tamperelainen Manu Heinämäki juoksi ensimmäisen Jukolan viestinsä jo kymmenen vuotta sitten. Nyt Heinämäki suuntaa Kangasalan metsiin toista vuotta kasassa olevalla, armeijaporukasta syntyneellä joukkueella. Teräselementti Skogsmårdar -joukkueen punavalkoisiin pallopaitoihin sonnustautuu kuusi miestä ja yksi nainen, joista kukaan ei todennäköisesti saa jännittävänä kisayönä juurikaan unta. Anna Sirén tapasi Jukolaan lähtijän pari päivää ennen kisaa.

 • Kesäkuukaudet ovat aktiivista uintiaikaa. Aina joskus rannalle saattaa kuitenkin ilmestyä varoituskyltti, joka kertoo uimaveden huonontuneesta laadusta. Usein veden laatuun vaikuttaa jossain vaiheessa kesää sinilevän määrä, mutta myös esimerkiksi noroviruksen löytyminen.

  Tampereen kaupunki tiedotti toukokuun loppupuolella, että Tahmelan ja Rantaperkiön uimarannoilta 13.5.2019 otetuista vesinäytteistä oli todettu norovirusta. Toukokuun alkupuolella näytteitä otettiin Akaan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen, Valkeakosken ja Vesilahden uimarannoilta - yhteensä 22 uimarannalta, joista 11 vesinäytteessä todettiin norovirusta. Vesien tilaa seurataan ja tarvittaessa uintirajoituksia puretaan.

  Toimittaja Anne Savin vieraili Turrin rannalla yhdessä Pirkkalan ympäristöterveyspäällikkö Anna Pasasen kanssa.
  (Tahmelan ranta. Kuva: Antti Eintola/ Yle)

 • eUrheilun suosio ja yhteiskunnallinen merkitys kasvaa nopeasti kaikkialla maailmassa, mutta kehitysvammaisten kilpailijoiden osallistuminen tähän iloon on monesti mahdotonta. Erityinen pelituoli ja varta vasten suunnitellut pelit mahdollistavat kuitenkin myös heidän kilpapelaamisensa. Riemu olikin katossa kun pelituoleja valmistava eXerium ja tamperelainen Taideverstas Wärjäämö järjestivät ensimmäisen eUrheilu-turnauksen. Anna Sirén vieraili paikan päällä ja tapasi kilpapelaaja Isto Ilomäen, Wärjäämön johtavan ohjaajan Sanna Piitulaisen sekä eXeriumin toimitusjohtajan Ville Tenkasen.

  eXerium GameXR -pelituoli ja pelit mahdollistavat kehitysvammaisten urheilijoiden kilpapelaamisen, sillä ohjausmenetelmä perustuu luonnollisten vaistojen hyödyntämiseen, eikä ohjaamiseen vaadita käsien hienomotorisia taitoja.

 • Kämmenniemen koululla on tehty sisäilmaan liittyviä tutkimuksia kevään aikana ja havaittuihin ongelmiin liittyen rakennuksiin tehdään mittavia korjaustoimenpiteitä kesän aikana. Oppilaiden vanhemmat epäilevät kuitenkin toimien riittävyyttä.

  Koulun vanhempaintoimikunnan tekemästä epävirallisesta kyselystä ilmeni aiemmin, että joka neljäs lapsi oireilee koulun sisäilmasta. Vanhempien mukaan yksi sisäilmaoireista pitkään kärsineistä oppilaista olisi saanut lisäksi anafylaktisen reaktion eli äkillisen yliherkkyysreaktion. Tampereen Tilapalvelut Oy:n sisäilma-asiantuntija Laura Pyykön mukaan heille ei ole sisäilmastotyöryhmään tullut tietoa kyseisestä tilanteesta.

  Toimittaja Mari Vesanummen kanssa jutulla ovat Kämmenniemen koulun vanhempainyhdistyksen sisäilmatoimikunnasta Minna-Riikka Tuohiniitty ja vanhempi Anu Härkönen. Laura Aimola haastattelee lisäksi Laura Pyykköä aiheesta.

 • Aleksanterin koulutalolla Tampereella järjestetään tänä kesänä kaksi alakouluikäisille suunnattua Tubeleiriä. Päivi Solja tapasi 10-vuotiaan Laura Ilkan ja 11-vuotiaat Nessa Etu-Seppälän ja Helmi-Ella Vakkurin. Innokkaiden tubeleiriläisten kanssa puhuttiin muun muassa tubettamisen merkityksestä, mainonnasta ja julkisuudesta.

 • Suomen ensimmäinen ammattivetoinen kehitysvammaisteatteri La Strada täyttää 10 vuotta. Menestyksekkään tamperelaisteatterin viimeisin palkinto tuli huhtikuussa, kun se sai Eino Salmelaisen Säätiön tunnustuksen.

  Päivi Solja kävi tapaamassa La Stradan väkeä 10-vuotisjuhlakavalkadin alla. Pirkankadun toimitiloissa jututettavina olivat teatterin taiteellinen johtaja Anu Panula sekä pitkäaikaiset näyttelijät Titta Sillman ja Atte Selin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä