Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa

Jakso 6: Saako vauvan ripustaa naulakkoon

 • 19 min
 • toistaiseksi

Kuudennessa jaksossa pohditaan pukeutumista ja tasa-arvoa. Entisajan vanhempien ei tarvinnut miettiä, mitä pukea lapsilleen - kaikki käärittiin kapaloon. Se oli tasa-arvoinen ja käytännöllinen vaatetustapa, mutta ei kuitenkaan kovin terveellinen. Jaksossa pohditaan myös, millainen on miesmäinen esiliina pojille ja vaikuttiko ultraäänilaitteiden kehittyminen lasten pukeutumisen sukupuolittumiseen. Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa -sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarjan tunnusmusiikki Kalevauva.fi -yhtyeen käsialaa.

Lähetykset

 • ti 25.6.2019 17.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Sarjan viimeisessä osassa huudetaan naama punaisena ja todetaan, että nykyvanhemmat eivät keksineet huonon vanhemmuuden potemista. Entisaikaan ajateltiin, että lapset ovat perisynnin saastuttamia. Synnin kitkemiseksi tarvittiin kahta asiaa: lapset piti kastaa ja lapsia piti piiskata. Kaisa Pulakka paljastaa, että nykyvanhemmat eivät suinkaan keksineet huonon vanhemmuuden potemista. Jonkinlainen synninpäästökin on luvassa. Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa -sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarjan tunnusmusiikki Kalevauva.fi -yhtyeen käsialaa.

 • Kuudennessa jaksossa pohditaan pukeutumista ja tasa-arvoa. Entisajan vanhempien ei tarvinnut miettiä, mitä pukea lapsilleen - kaikki käärittiin kapaloon. Se oli tasa-arvoinen ja käytännöllinen vaatetustapa, mutta ei kuitenkaan kovin terveellinen. Jaksossa pohditaan myös, millainen on miesmäinen esiliina pojille ja vaikuttiko ultraäänilaitteiden kehittyminen lasten pukeutumisen sukupuolittumiseen. Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa -sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarjan tunnusmusiikki Kalevauva.fi -yhtyeen käsialaa.

 • Viidennessä jaksossa toivotaan, että lapset kasvaisi pian isoiksi ja kadutaan heti. Satojen vuosien ajan eurooppalaisten lasten oletettiin osallistuvan työntekoon, heti kun se mitenkään oli mahdollista. Jaksossa selviää, että seitsemän vuotta on kautta historian ollut maaginen rajapyykki lapsuuden loppumiselle. Kaisa Pulakka pohtii, joko hänen oma seitsemänvuotiaansa olisi valmis maailmaan ja mikä olisi paras ajankohta pitää lapsille kalvosulkeiset entisajan lapsityöstä - ennen vai jälkeen riitelyä kotitöistä. Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa -sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarjan tunnusmusiikki Kalevauva.fi -yhtyeen käsialaa.

 • Neljännessä jaksossa taistellaan täiden ja kihomatojen kanssa. Kaisa Pulakalle tuli yllätyksenä, että lapsiperhearki on jatkuvaa taistelua täiden ja kihomatojen vastustamiseksi, mutta niin se on ollut aina. Sen sijaan hygieniakäsitykset ovat vaihdelleet historian eri aikoina. Pitääkö lapsi kylvettää mieluummin seitsemän kertaa päivässä vai vasta seitsemänvuotiaana? Hygieniakamppailun uuvuttamille vanhemmille ohjelmassa jaetaan urhoollisuusmitaleja, mutta lopulta lannistutaan pehmolelujen syyttävän katseen alla. Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa -sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarjan tunnusmusiikki Kalevauva.fi -yhtyeen käsialaa.

 • Kolmannessa jaksossa suojellaan ja ylisuojellaan. Tänään lohdutetaan erityisesti niitä vanhempia, jotka tietävät miltä tuntuu tunkea kirkuvaa taaperoa turvaistuimeen. Lapsia on aina haluttu suojella vaaroilta, mutta turvavälineiden käyttö ei koskaan ole ollut lapsille itselleen kovin mieluisaa - eikä välttämättä edes turvallista! Jaksossa tutustutaan mm.lasten kaitsemiseen suunniteltuun reikätuoliin, joka tuttavallisemmin tunnettiin nimellä “piinapenkki”. Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa -sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarjan tunnusmusiikki Kalevauva.fi -yhtyeen käsialaa.

 • Toisessa jaksossa yritetään saada lapset nukkumaan. Onko nukkuva lapsi kaunis vain siksi, että lasten nukuttaminen on aina niin kauhea ruljanssi? Jaksossa tutustutaan moniin kyseenalaisiinkin keinoihin, joilla vanhemmat ovat eri aikoina helpottaneet lastensa nukkumaan menoa. Esittelyssä mm. silmiä repivä nukkumatti ja kehtolaulu, jossa lasta verrataan röökiin. Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa -sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarjan tunnusmusiikki Kalevauva.fi -yhtyeen käsialaa.

 • Sarjan ensimmäisessä jaksossa syyllistytään lasten ruokinnasta. Kiristys, lahjonta ja uhkailu on vertaistukiryhmä kaikille isille ja äideille, jotka ajoittain tuntevat itsensä maailman huonoimmiksi vanhemmiksi. Sarjan käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka lupaa lohtua riittämättömyyden tunteen kanssa kamppaileville - varmaa on, että menneisiin vuosisatoihin verrattuna nykyvanhemmat tekevät lähes kaiken paremmin.
  Sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarjan tunnusmusiikki Kalevauva.fi -yhtyeen käsialaa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä