Kulttuuriykkönen

pe 28.6.2019

 • 0 s
 • toistaiseksi

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Suora lähetys Keskustakirjasto Oodista.

Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta ja perjantaisin Keskustakirjasto Oodista.

Lähetykset

 • pe 28.6.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Mikä on sadun rooli elämyksiä korostavassa ajassamme? Hannele Huovi on eräs Suomen rakastetuimmista lastenkirjailijoista ja todellinen satujen asiantuntija. Kulttuuriykkösen kesävieras on nostanut esiin varsinkin kirjallisuuden merkityksen varhaislapsuuden kehityksessä ja pohtinut mihin lapsuuden maaginen maailma oikein katoaa kun kasvamme aikuisiksi.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Kulttuuriykkösen kevätkauden viimeisessä Kisastudiossa keskusteltiin kesäfestareista, oman draamasarjansa saaneesta Tšernobylistä, jyräävästä matematiikasta ja kosketuksesta. Raadin muodostavat Sami "hupparihörhö" Kuusela, galleristi Pia Maria Montonen ja taiteen suurkuluttaja Anna Moilanen.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

  Kisastudio palaa taajuudelle ja Helsingin keskustakirjasto Oodiin jälleen elokuussa.

 • Kuopio Tanssii ja Soi juhlii 50-vuotisjuhlavuottaan. Samalla vuodesta 2002 lähtien festivaalin taiteellisena johtajana toiminut Jorma Uotinen jättää tehtävänsä. Uutena taiteellisena johtajana aloittaa Riku Lehtopolku.

  Festivaalin taipaleesta, kulttuuripolitiikasta ja -rahoituksesta sekä tieteen ja taiteen kohtaamisesta keskustelemassa ovat Taiteen edistämiskeskus Taiken johtaja Paula Tuovinen, festivaalin taiteellisen johtajan tehtävät jättävä Jorma Uotinen, uusi taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku, vuodesta 1996 festivaalia luotsannut toiminnanjohtaja Anna Pitkänen sekä Itä-Suomen yliopiston liikuntalääketieteen professori Heikki Tikkanen.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Pitääkö oopperalaulajan mahtua johonkin tietynlaiseen muottiin? Tätä pohtimassa nuoren polven baritonit Waltteri Torikka ja Aarne Pelkonen, jotka molemmat esittävät klassisen rinnalla myös kevyttä musiikkia. He tulevat lähetykseen Ilmajoen Musiikkijuhlilta, jossa molemmilla oli rooli Tuomas Kantelisen säveltämässä Mannerheim-oopperassa.

  Lähetyksen alussa esiintyy lauluyhtye Fugaiu Novo.

  Juontajana on Vesa Kytöoja.

 • Nyt eletään omakustannerunouden hulluja vuosia! Suurin osa Suomessa ilmestyvästä runoudesta julkaistaan omakustanteina. Tähän ovat syynä niin suomalaisten runousinto kuin uudet julkaisukanavatkin. Esimerkiksi tamperelaisen Mediapinta-kustannusyhtiön kautta on julkaistu parin vuoden aikana yli 1300 runousnimekettä. Mitä tämä runojen vyöry tekee runojen lukemiselle?

  ITE-runoudesta ovat Kulttuuriykkösessä keskustelemassa Nuori Voima -lehden päätoimittaja Vesa Rantama ja kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä URB (7.-14.6.2019) on Kiasma-teatterin tuottama vuosittainen kaupunki- ja nuorisokulttuurin sekä nykytaiteen festivaali. Neljään eri tapahtumapaikkaan levittäytyvän festivaalin sisältöön on vaikuttanut varta vasten tehtävään valittu nuorten tekijöiden kuraattoriryhmä.

  Studiovieraina ovat nuoret kuraattorit Biniyam Schelling ja Alina Pappi. Haastateltavana ovat myös feminististen variteee-show'n Delta Venuksen Sara Melleri ja Markku Haussila sekä URB:in taiteellinen johtaja Mikael Aaltonen.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudio tarttuu Antti Rinteen imagoon, siihen millä tavoin kristinusko enää nykypäivänä näkyy suomalaisessa kulttuurissa, Teollisuusliiton erikoiseen mainoskampanjaan ja pui sitä missä määrin kiinnostus vanhoja huonekaluja kohtaan kertoo rakkaudesta antiikkiin ja nostalgiaan, missä määrin taas laatuun ja ekologisuuteen.

  Vakiovieraina kosmologi Kari Enqvist, startup-yrittäjä Sami Kuusela sekä kirjailija, Antiikki & Design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Hangö Teaterträff -festivaali näyttää mitä kaikkea kiinnostavaa vapaan ja kokeellisen teatterin parissa tapahtuu juuri nyt. Festivaali on samalla kurkistus pienten suomenruotsalaisten teatteriryhmien parhaimmistoon sekä pohjoismaisen yhteistyön hedelmiin.

  Hangon Teaterträffeillä keskustelemassa ovat festivaalin hallituksen puheenjohtaja Jonas Welander, Blaue Frau -teatteriryhmän toinen taiteellinen johtaja Sonja Ahlfors, sekä ääni- ja performanssitaiteilija Juha Valkeapää. Samoin mukana on islantilainen Ásrún Magnúsdóttir, jonka teos Listening Party kokoaa yhteen hankolaisia nuoria, jotka tekevät lavalla mitä haluavat.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Kälviän musiikkileiri juhlii 50-vuotissyntymäpäiviään ja leiri on täynnä tänäkin vuonna. Keski-Pohjanmaalle kokoontuu eri-ikäisiä leiriläisiä vasta-alkajista ammattiopiskelijoihin ja varttuneempiin harrastajiin. Leirillä opitaan yksin ja yhdessä, soitetaan ja huolletaan kehoa. Leirin päätöskonsertissa Kälviän filharmonikot kantaesittävät Atso Almilalta tilatun tilaussävellyksen.

  Vieraina ovat entiset Käviän leirin oppilaat, Kälviän musiikkileirin taiteellinen johtaja Mikko-Pekka Svala ja Radion sinfoniaorkesterin konserttimestari Jari Valo ja nuori leiriläinen viulisti Lotus Tinat, joka soittaa lähetyksessä J.S. Bachin soolosonaatista viululle nro 3 C-duuri osat Largo ja Allegro Assai.

  Lisäksi mukana ovat myös Musiikkitalon kesäkonserttien tuottaja Sanni Virta ja muusikot Erika Hammarberg ja pianisti Joni Stein.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Jukka Jalonen niputti joukkueen henkisesti yhteen ja siivitti Leijonat MM-voittoon. Joukkuelajit ovat yhteispeliä mitä Jalonen toivoisi näkevänsä myös urheilun ulkopuolella yhteiskunnassa.

  Jalosen lisäksi suomalaisesta uudesta voittamisen kulttuurista, valmennuksesta ja urheilusta keskustelemassa ovat Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann sekä Tapparan organisaatiossa ja Tampereen urheiluakatemiassa valmentava Juha Juujärvi. Liikuntaan ja taideaineisiin tulisi panostaa Dettmannin ja Juujärven mukaan Suomessa jo koululaitoksesta lähtien.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Okkultismi kiinnostaa tänään. Mikä tässä esoteerisessä henkisyydessä veti taiteilijoita Akseli Gallen-Kallelaa, Pekka Halosta, Hugo Simbergiä ja Meri Genetziä puoleensa myös sata vuotta sitten. Tästä keskustelemme aihetta tutkineiden Nina Kokkisen ja Sanna Ryynäsen kanssa.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Wonderlust-festivaali on seksifestivaali, jossa ei läähätetä tai pällistellä, vaan osallistutaan, tutkitaan ja kokeillaan. "Monimuotoisen ja tiedostavan seksuaalisuuden" festivaali Wonderlust on herättänyt niin kauhistelua kuin kiitostakin. Kulttuuriykkönen kysyy millaista on luova seksuaalisuus.

  Haastattelussa mukana Wonderlustin järjestäjät Eva Neklyaeva ja Jarkko Partanen, sekä seksiaktivistit Peter Banki ja Finn Peaks.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä