Mahadura & Özberkan

Muuttuva seksuaalisuus

 • 57 min
 • toistaiseksi

Naisoletettujen kehoon ja seksuaalisuuteen on aina kohdistunut paljon ulkopuolelta asetettuja määritelmiä ja rajoituksia. Naisolettu on joko yliseksuaalinen mutta katuva, tai epäseksuaalinen ja haluton madonna ja äiti. Miksi näin on, ja miten purkaa stereotypioita liittyen ihmisten seksuaalisuuteen?

Mahadura & Özberkanissa puhutaan seksuaalisuudesta ja rikotaan tabuja. Keskustellaan muuttuvasta seksuaalisuudesta iän sekä esimerkiksi vanhemmuuden myötä. Pohditaan muun muassa sitä, miten raskaus ja synnytys vaikuttavat ihmisen seksuaalisuuteen?

Studiossa vieraana seksuaaliterapeutti ja Puhu muru-bloggaaja Marja Kihlström sekä tuore äiti Fatima Verwijnen

Lähetykset

 • to 6.6.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • " Synnytystalkoot?! "
  " Kuka teitä hoitaa ja kuka maksaa teidän eläkkeet?! "
  Siinä on kuumimmat puheenaiheet tällä hetkellä ja niistä keskustellaan myös Mahadura&Özberkanissa.

  Mitä tarkoitetaan hedelmällisyysahdistuksella? Minkälaisia paineita kokee ihminen, joka ei välttämättä halua lapsia entä ihminen, joka haluaa lapsia? Lähetyksessä pohditaan myös lasten vaikutusta, minä kuvaan, uraan, parisuhteeseen ja ystävyyteensuhteeseen.

  Studiossa vieraana yrittäjä ja somepersoona Linda Juhola sekä Tyyliä metsästämässä-bloggaaja Veera Korhonen

 • Minkälainen suhde sinulla on rahaan? Oletko varautunut pahan päivän varalle ja piilottanut muutaman setelin patjan alle tai kenties sijoittanut? Vai meneekö raha joka kuukauden lopussa nollille, koska parempi elää hetkessä ja käyttää rahaa, nyt ja tässä, kun vielä ollaan elossa?

  Mahadura&Özberkanissa selvitetään, minkälaisia vaikutuksia rahalla on identiteettiin ja ihmissuhteisiin. Miten käyttää rahaa fiksusti?

  Özberkanilla on kultakätkö, Mahadura taas ei halua kiintyä rahaan, koska buddhalaisuus, mutta silti raha ahdistaa. Raha vaikuttaa kaikkeen. Siltä emme voi välttyä. Se vaikuttaa parisuhteeseen, perheeseen, ystävyyssuhteisiin, tulevaisuudensuunnitelmiin ja melkein jokaiseen arkiseen päätökseen.

  Mahadura&Özberkanissa puhutaan rahasta. Avoimesti ja rehellisesti. Studiossa vieraana Kaikki rahasta - kirjan kirjoittaja Julia Thurén ja bloggaaja Natalia Salmela.

 • "Jokaisessa yhteiskunnassa on ryhmiä, joilla on enemmän poliittista, yhteiskunnallista tai taloudellista valtaa kuin toisilla. Tällaiseen ryhmään syntyminen tuo mukanaan etuja."

  Mahadura&Özberkanissa keskustellaan valkoisuudesta, rakenteista sekä normeista. Mistä me puhumme kun puhumme valkoisuudesta entä mitä tarkoitetaan valkoisella etuoikeudella?

  Miksi on ongelmallista sanoa, ettei näe ihonväriä, entä miksi ihonväristä pitää puhua?

  Studiossa vieraana Fem-R puheenjohtaja Aurora Lemma sekä koreografi ja taiteellinen johtaja Sonya Lindfors

 • Muistatko sen tunteen, kun söit jäätelöä sydän särkyneenä sohvalla ja kuuntelit kerta toisensa perään Adelen Someone Like You -biisiä?

  Mahadura & Özberkanissa sukelletaan syvälle erojen syövereihin. Studiossa pohditaan, mikä on paras tapa erota tai jättää toinen ihminen. Lähetyksessä analysoidaan myös erotapoja ghostaamisesta tekstarilla jättämiseen. Miten ero vaikuttaa identiteettiin? Miten selvitä erosta? Saako exän perheen kanssa hengailla ja kuinka nopeasti kannattaa hypätä uuteen suhteeseen? Tätä kaikkea puidaan studiossa yhdessä kirjailija ja toimittaja Koko Hubaran sekä bloggaaja Jenni Rotosen eli Pupulandian kanssa.

  Tämä jakso on omistettu kaikille niille, joiden sydän on särkynyt kerran, jos toisenkin.

 • Aika monella sellainen on jalkojen välissä, mutta aika vähän siitä silti moni tietää. Tunnetko sinä oman pillusi? Millä nimellä kutsut sitä? Puhutko pillusta koskaan kavereiden kanssa? Mitä olet oppinut pillustasi ja mistä tämän tiedon olet saanut?

  Mahadura & Özberkanissa puhutaan pimperoista, pimpsoista ja pilluista. Jaksossa puretaan myyttejä ja uskomuksia liittyen pilluun, puhutaan pillun mediarepresentaatiosta ja poliittisesta ja yhteiskunnallisesta tilasta sekä pohditaan, mitä pillulle tapahtuu esimerkiksi synnytyksen ja iän myötä.

  Susanin ja Yagmurin vieraana seksuaalineuvoja Amu Urhonen ja HS Hyvinvoinnin kolumnisti Pinja Päivänen.

 • Maailman suurimmat hiilinielut ovat tulessa Etelä-Amerikassa ja Keski-Afrikassa. Metsien suojelu on yksi tämän hetken suurimmista ilmastokysymyksistä.

  Mahadura & Özberkanissa selvitetään, mistä metsäpaloissa on kyse ja minkälaisia vaikutuksia niillä on maapallollemme. Mikä on päättäjien tehtävä metsien suojelussa ja mitä tavallinen kansalainen voi tehdä? Studiossa otetaan myös selvää, millä tavalla metsäpalot polkevat alkuperäiskansojen oikeuksia.

  Vieraana kansanedustaja Mai Kivelä, Greenpeace Nordicin maajohtaja Sini Harkki sekä saamelaisaktivisti Petra Laiti.

 • Nyt se vihdoin tapahtui. Özberkan pääsi vihdoin vihille rakastamansa kumppanin kanssa yhdeksän vuoden odottelun jälkeen.

  Özberkanin päälle sateli seteleitä ja Mahadura hikoili etsiessään kultaa työparilleen. Tässä jaksossa kuullaan kaikki Özberkanin häistä ja perinteisistä Turkki-Kurdi rituaaleista, joita juhlissa nähtiin. Minkälaiset ovat häät, joiden eteen on pitänyt taistella vuosikausia, jotta ne edes toteutuisivat?

  Syksyn ensimmäisessä Mahadura & Özberkanissa puhutaan rakkaudesta ja yritetään selvittää mistä tuossa kummassa voimassa on kyse.

  Vieraana studiossa kulttuurituottaja, transaktivisti ja podcastaaja Mira Eskelinen sekä valmistuva seksuaalikasvattaja ja seksibloggaaja Kaisa Merelä.

 • "Jääprinsessat, misuehdokkaat, noidat", näin on politiikoista puhuttu sekä kirjoitettu. Mahadura&Özberkan tarttuvat aiheeseen ja puhuvat seksismistä politiikassa.

  Kevään viimeisessä Mahadura&Özberkanissa pohditaan sitä, mitä tarkoitetaan seksismillä politiikassa? Millä tavalla seksismi, sukupuoleen liittyvät stereotypiat ja epätasa-arvo näkyvät politiikassa? Entä miten seksismi ja epätasa-arvoinen keskustelukulttuuri voidaan kitkeä?

  Mahadura&Özberkanin lisäksi äänessä ovat politiikkaradion toimittaja Linda Pelkonen, politiikan tutkija Johanna Kantola sekä kansanedustaja Iiris Suomela.

 • Sidewaysissa säväyttänyt parivaljakko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan selvittävät, miten feminismi muuttaa hip hop -kulttuuria ja sen sanoituksia. Jääkö räppiskenen misogynia historiaan uusien artistien ravistellessa rakenteita? Keskustelemassa ovat toimittaja-kirjailija Heini Strand, kirjoittaja Maryan Abdulkarim sekä räppäri ja DJ Rebekka Kuukka eli Yeboah.

 • Naisoletettujen kehoon ja seksuaalisuuteen on aina kohdistunut paljon ulkopuolelta asetettuja määritelmiä ja rajoituksia. Naisolettu on joko yliseksuaalinen mutta katuva, tai epäseksuaalinen ja haluton madonna ja äiti. Miksi näin on, ja miten purkaa stereotypioita liittyen ihmisten seksuaalisuuteen?

  Mahadura & Özberkanissa puhutaan seksuaalisuudesta ja rikotaan tabuja. Keskustellaan muuttuvasta seksuaalisuudesta iän sekä esimerkiksi vanhemmuuden myötä. Pohditaan muun muassa sitä, miten raskaus ja synnytys vaikuttavat ihmisen seksuaalisuuteen?

  Studiossa vieraana seksuaaliterapeutti ja Puhu muru-bloggaaja Marja Kihlström sekä tuore äiti Fatima Verwijnen

 • Mahadura&Özberkan kysyivät kuulijoiltaan, mistä he haluavat studiossa keskusteltavan ja kuulijat vastasivat seuraavasti: maailmanmestaruus, Eurovaalit, aktivismi ja pahuus.

  Studiossa pohditaan jääkiekon maailmanmestaruuden merkitystä Suomelle, EU:n tulevaisuutta eurovaalien jälkeen, miten saadaan ihmiset aktiivisiksi ja sitä onko maailma oikeasti niin paha paikka?

  Mahadura&Özberkan ovat kahdestaan studiossa mutta äänessä ovat myös urheilutoimittaja Joska Saarinen, Eurooppa tutkija Timo Miettinen, kansalaisaktivisti Arto Sivonen sekä maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

 • Ihminen hei, tuhoamme luontoa kiihtyvällä vauhdilla ja tämä tulee vaikuttamaan meihin ja jälkipolviimme erittäin voimakkaasti.

  YK:n tuore raportti maailman luonnon ja lajiston tilasta kertoo sen, että jopa miljoona lajia on vaarassa tuhotua lähivuosikymmeninä.

  Mahadura & Özberkanissa pohditaan ihmiskunnan tulevaisuutta. Mitkä ovat ne suuret kysymykset, mitä meidän pitäisi nyt miettiä? Entä millä tavalla meidän pitäisi rakentaa tulevaisuutta? Onko meillä toivoa?

  Studiossa vieraana keksijä, säveltäjä ja futuristi Perttu Pölönen sekä Eurooppanuorten varapuheenjohtaja Gurmann Saini.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä