Anatomiaa kaikille

Sielu asuu suolessa

 • 16 min
 • toistaiseksi

“Sielu asuu suolessa”, sanoo gastroenenterorologisen kirurgian lääkäri ja professori Jukka-Pekka Mecklin.

Ainakin suolessa asuu miljoonia mikrobeja, joiden merkitys hyvinvoinnillemme on alkanut vasta viime aikoina selvitä tutkijoille. Aivot viestivät suolistolle, mutta voiko suolisto viestiä aivoille?

Anatomiaa kaikille -sarjassa tutustutaan ihmisen immuunipuolustuksen muodostumiseen sekä suoliston ja aivojen yhteyteen. Toimittajana Riikka Porttila

Lähetykset

 • ma 13.5.2019 18.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Oletko joskus ollut tilanteessa, jossa sinua on kehotettu seisomaan hyvässä perusasennossa? Olet valinnut itsellesi hyvän asennon ja sitten joku onkin tullut korjaamaan ryhtiäsi ja asentoasi ja sanonut, että nyt tämä on parempi perusasento.

  Siitä tule hassu tunne. Luulit olevasi hyvässä ryhdissä. Korjattu asento tuntuukin siltä, että sen eteen pitää hiukan ponnistella.

  Tämä on simppeli esimerkki siitä, mitä kehotietoisuus voisi olla. Se on asennon aistimista, sisäistä kuuntelua, kehollisten viestien tulkintaa ja paljon muuta.

  Jutta Aalto opettaa anatomiaa, joogaa ja on lisäksi osteopaatti. Hän on kirjoittanut anatomiasta oppikirjan Anatomia ja kehotietoisuus. Hänet tapaa Riikka Porttila.

 • Kesällä on helppo napata sukka jaksta ja tutkailla omaa jalkapohjaa ja jalkaterää. Oikeastaan kiinnostavampaa kuin itse koipi, voi olla katsoa jalanjälkeä. Se painuu kävellessä hiekkarannan kosteaan hiekkaan tai jää uintireissun jälkeen jälkeen laiturille, kun uimari jatkaa matkaansa saunan lämpöön.

  Jalkapohjassa on pitkittäis- ja poikittaiskaari, joiden asentoon kannattaa kiinnittää huomiota. Onko eletty elämä madaltanut niitä ja aiheuttaako se jotain hankaluutta tai kipua esim. alaselkään?

  Jalkaterän ominaisuuksiin johdattaa anatomian opettaja ja osteopaatti Jutta Aalto. Toimittajana Riikka Porttila.

 • Lapaluu, solisluut ja olkanivel muodostavat niin sanotun hartiarenkaan alueen, jonka asennolla on vaikutuksia mm. hengitykseen, käsiemme liikkuvuuteen ja koko olkapään liikelaajuuteen. Me teemme paljon asioita käsillämme kehon etupuolella, joten ei ole mikään ihme, jos joskus tuntuu siltä, että yläselkä pyöristyy ja olkapäät työntyvät eteen. Miksi näin tapahtuu ja mikä on se kohta elimistössä, jota pitäisi vahvistaa, jotta hartairengas ei kiristäisi?

  Osteopaatti, anatomian opettaja ja Iyengar-joogaopettaja Jutta Aalto kertoo hartiarenkaasta Riikka Porttilan haastattelussa.

 • Noin 10-vuotiaat lapset oppivat paremmin, mikäli he liikkuvat paljon. Tutkimusten mukaan liikunta parantaa lasten työmuistia ja keskittymiskykyä. Välituntiliikunnalla on myönteisiä vaikutuksia lasten lukutaidon kehittymisessä.

  Anatomiaa kaikille -sarjassa perehdytään liikkunnan positiivisiin vaikutuksiin ja siihen, mitä liikunnan aikana tapahtuu aivoissa. Vieraana on lasten ja nuorten fysiologian dosentti Eero Haapala. Toimittajana Riikka Porttila

 • Ihmisen vahvin jänne on akillesjänne. Sen vetolujuus on jopa 900 kiloa.

  Miten joku niin vahva osa meistä voi revähtää tai mennä poikki? Mistä akillesjänne on tehty ja miten se toimii voiman välittäjänä?

  Anatomiaa kaikille -sarjassa perehdytään akillesjänteen saloihin Jyväskylän yliopiston kinesiologian professori Taija Juutisen johdolla. Toimittajana Riikka Porttila

 • “Sielu asuu suolessa”, sanoo gastroenenterorologisen kirurgian lääkäri ja professori Jukka-Pekka Mecklin.

  Ainakin suolessa asuu miljoonia mikrobeja, joiden merkitys hyvinvoinnillemme on alkanut vasta viime aikoina selvitä tutkijoille. Aivot viestivät suolistolle, mutta voiko suolisto viestiä aivoille?

  Anatomiaa kaikille -sarjassa tutustutaan ihmisen immuunipuolustuksen muodostumiseen sekä suoliston ja aivojen yhteyteen. Toimittajana Riikka Porttila

 • Lantion asento vaikuttaa sekä selkärankaan, että jalkojen asentoon. Jos lantio on vinossa, se näkyy ryhdissä. Mikä kaikki vaikuttaa lantion asentoon ja miten sitä voidaan tasapainottaa?

  Anatomiaa kaikille -sarjassa sivutaan myös nivelterveyttä. Miksi nivelet joskus kipeytyvät, vaikka ne tykkäävät liikunnasta?

  Riikka Porttilan kanssa aiheesta keskustelee pitkän linjan fysioterapeutti Jarmo Ahonen.

 • Tiesitkö, että selkärangan välilevyissä on isompi paine kuin auton renkaissa? Ymmärtämällä selkärangan rakennetta, voimme huolehtia sen terveydestä aina vaan paremmin ja paremmin. Miten selkäranka rakentuu ja miten se liikkuu?

  Anatomiaa kaikille -sarjassa selän terveydestä kertoo fysioterapeutti Jarmo Ahonen. Häntä haastattelee Riikka Porttila.

 • Ihmiskehon asentoa ylläpitää sidekudos. Jos ihon riisuisi pois, meillä olisi yllämme kalvohaalari. Se paketoi ihan kaiken, mikä on sisällämme.

  Anatomiaa kaikille -sarjassa keskustellaan sidekudoksen merkityksestä ja siitä, miten sidekudosta voidaan hoitaa ja sen terveyttä ylläpitää.

  Riikka Porttila jututtaa fysioterapeutti Jarmo Ahosta.

 • Aikuinen ihminen hengittää n.12-16 kertaa minuutissa. Hengityksen tarkoitus on kuljettaa happea sisään kehoon ja vapauttaa hiilidioksidia ulos.

  Kiinnitämme hengitykseen harvoin huomiota, sillä se toimii osin automaattisesti. Monelle hengityksen tietoinen ajatteleminen kuitenkin on tie rentoutumiseen ja stressinhallintakeino.

  Anatomiaa kaikille -sarjan ensimmäisessä jaksossa puhutaan hengityksestä ja palleasta fysioterapeutti Jarmo Ahosen kanssa.

  Toimittajana Riikka Porttila.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä