Politiikkaradio

Rinteen hallituksen ulkopolitiikka: miksi Venäjää ei käsitellä erikseen?

 • 31 min
 • toistaiseksi

Rinteen hallitus yrittää tehdä Suomesta kokoaan suuremman maailmalla. Hallitusohjelmaan on kirjattu seitsemän ulkopolitiikan tavoitetta ja viisi EU-politiikan tavoitetta. Lisäksi listataan keinot, joilla Suomesta tulisi kokoaan suurempi.

Miksi hallitusohjelmassa ei puhuta Itämeren alueen turvallisuusympäristön heikkenemisestä? Miksi Venäjää ei käsitellä erikseen, vaan samassa yhteydessä muiden suurvaltojen kanssa? Miksi hallitus ei mainitse EU:n turvatakuulausekkeen kehittämistä lainkaan?

Entä haiskahtaako kirjaus "Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita vastaan" kylmän sodan etupiiriajattelulta?

Riittääkö pelkkä ulkopolitiikan liikkumatilan "ylläpito"? Eikö Suomen ulkopolitiikan liikkumatilaa pitäisi laajentaa?

Hallitusohjelman ulkopolitiikkaa arvioivat eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.), Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd.) sekä sekä kansanedustaja Arto Satonen (kok.).

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Lähetykset

 • ke 12.6.2019 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Suomen historian ensimmäinen hallituksen oma viestintästrategia on julkaistu. Pääministeri Antti Rinteen hallituksen viestintästrategia sisältää hallituksen viestinnän tavoitteet ja arvot.

  Miksi moinen strategia julkaistiin vasta vuonna 2019? Olisiko Sipilän hallituksen sote-sotkut vältetty strategisella viestinnällä?

  Entä pohjaavatko kaikki lausunnot politiikassa johonkin tietoisesti valittuun strategiaan? Miksi nykyhallituksen ministerit näyttävät esiintyvän ministeriaitiossa jopa korostetun yliasiallisesti? Toteuttavatko he tietoisesti valittua hymykampanjaa?

  Entä onko politiikassa yleinen tiedon ja faktan manipulointi, jopa suoranainen valehtelu, tarkkaan harkitun strategian toteuttamista? Onko valehtelu keino saada gallupit nousuun?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • Oikeusvaltioperiaatteesta EU:n kanssa riitaantunut Unkari käy sunnuntaina paikallisvaaleja.

  Haastateltavana yliopistolehtorit Katalin Miklossy Helsingin yliopistosta ja Heino Nyyssönen Turun yliopistosta. Toimittajana Linda Pelkonen.

  Nyyssönen kertoo, ettei ole koskaan nähnyt yhtä likaista vaalikampanjointia kuin Unkarin paikallisvaaleissa on nähty.

  Mihin perustuu Unkarin pääministerin Viktor Orbanin ja hänen Fidez-puolueensa suosio? Miten Orbanista tuli yksi Euroopan tunntetuimmista johtajista? Vielä 90-luvulla Orban kosiskeli liberaaleja kaupunkilaisia. Nyt Orban vastustaa maahanmuuttoa ja kehittää omaa kristiilistä demokratiakäsitystään Unkarissa.

  Lisääkö Orban valtaansa sunnuntain vaaleissa vai onko oppositiopuolueilla mahdollisuuksia? Hivuttaako Orban ja Fidez krisillistä demokratiaansa ja autoritäärisen johtajuuden mallia Eurooppaan?

  "Orbanismi tai Unkarin ja Puolan malli on leviämässä nopeasti itäisessä EU:ssa. Samanlaisia piirteitä on Romaniassa, Slovakiassa, Bulgariassa, jopa Tsekissä. Pitäisi pohtia miten torpataan tämän leviämistä länteen", Miklossy sanoo.

 • Suomen päättäjistä 45 prosenttia kohtaa verkossa aggressiivista, hyökkäävää tai painostavaa viestittelyä, paljastaa hallituksen teettämä tutkimus Viha Vallassa: vihapuheen vaikutukset.

  Miten painostus, uhkailu ja haukkuminen vaikuttaa poliitikon työhön? Onnistuvatko vihapuheen käyttäjät vaientamaan ihmisiä?

  Haastateltavana Vihapuheen vaikutukset -tutkimuksen tekijä Heidi Kosonen ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski. Toimittajana Linda Pelkonen.

  Tutkimuksesta käy ilmi, että vihapuhetta tehtaillaan systemaattisesti tiettyjen tahojen vaientamiseksi.

  "Tutkimus oli tyrmäävää luettavaa. Moni joutuu pelkäämään itsensä ja myös perheensä puolesta. Politiikan huipulla tätä on ollut aina, mutta sosiaalinen media tekee sen todella helpoksi", Anttikoski sanoo.

  Turvapaikanhakijat, maahanmuutto ja Venäjä ovat aiheita, joista kirjoittaviin kohdistuu usein verkkohäirintää. Miksi juuri nämä aiheet saavat aikaan keskustelun kärjistymistä?

  Vihapuheen taustalla on kohtalaisen pieni joukko, joista 98 prosenttia on yli 30-vuotiaita ja 85 prosenttia on miehiä.

  "Vihapuhe on päässyt normalisoitumaan, koska sitä ei ole tuomittu tarpeeksi selväsanaisesti ja tarpeeksi korkealta tasolta", Kosonen sanoo.

  Kososen ja Anttikosken mielestä pitää kiinnittää myös huomio siihen, millaista kuvaa media esittää Suomesta.

 • Rinteen hallitus kasasi ensimmäisen budjettinsa keskellä hidastuvaa talouskasvua. Valtiovarainministeriön uusimman talousennusteen mukaan Suomen bruttokansantuotteen kasvu on hidastumassa noin prosenttiin. Riittääkö yhden prosentin talouskasvu hyvinvointivaltion tarpeisiin?

  Kuinka vakavaa on, että valtion menot ovat tuloja suuremmat myös talouskasvun oloissa?

  Politiikkaradion budjettikeskustelussa ovat Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri, SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen sekä Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Yhdysvaltain presidentinhallinnon mukaan Turkki aloittaa piakkoin operaation Koillis-Syyriassa. Turkin presidentti Erdogan vahvistaa, että operaatio voi alkaa hetkenä minä hyvänsä. Turkin tavoitteena on ajaa terroristeinaan pitämät kurdijoukot pois rajaseudulta. Onko edessä laajamittainen sota kurdijoukkoja vastaan?

  Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan pahimmillaan Turkin toimiin voi sisältyä ihmisoikeusloukkauksia ja hän on huolissaaan koko Syyrian sodan loppuselvittelystä.

  Yhdysvaltojen mukaan alueella olevat äärijärjestö Isisiin kuuluneet vangit siirtyvät tulevaisuudessa Turkin vastuulle. Ovatko al-Holin leirillä olevat suomalaiset vaarassa joutua sodan jalkoihin? Mitä hallitus tekee al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kanssa?

  Ovatko Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kädet sidottu maan ulkopolitiikassa virkarikostutkinnan johdosta?

  Ovatko Montenegro, Serbia, Pohjois-Makedonia ja Albania ottamassa todellisia askeleita EU-jäsenyyteen?

  Vieraana ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Viikon iso EU-uutinen ainakin suomalaisille oli komissaariehdokas Jutta Urpilaisen kuuleminen Euroopan parlamentissa Brysselissä tiistaina.

  Politiikkaradiossa analysoidaan Urpilaisen kuulemista. Haastateltavana pitkän linjan EU-virkamies Pekka Nurminen. Toimittajana Linda Pelkonen. Haastattelu äänitettiin Brysselissä EU-parlamentin studiossa 2. lokakuuta.

  Nurminen kertoo, millaisen prässin läpi komissaariehdokkaat menevät ennen kuin tulevat valituksi.

  "Yhdessäkään EU-jäsenmaassa ei ole samanlaista syyniä siihen, miten hallitukset nimitetään", Nurminen kertoo.

  Politiikkaradio seurasi Urpilaisen kuulemista paikanpäällä Brysselissä. Urpilaista tentattiin kolme tuntia parlamentissa. Mihin asioihin parlamentti kiinnittää huomiota kuulemisissa? Miten Urpilainen pärjäsi? Mitkä olivat Urpilaisen keskeiset painotukset?

  Yksi keskeinen osa Urpilaiselle sovitettavassa komissaarin salkussa on Afrikka. Nurmisen mielestä Afrikka pitää nähdä muutenkin kuin kehitysavun kohteena.

  "Kasvava ja vaurastuva Afrikka pitää nähdä toivon maanosana. Se on myös taloudellinen kumppani, ja se on taloudellinen mahdollisuus myös suomalaisille", Nurminen kertoo.

  Nurminen korostaa, että komissaarien puheissa kysymys on arvoista. Kaikki Urpilaisen painottamat arvot eivät ole koko Euroopan jakamia. Urpilainen otti rohkeasti kantaa kiisteltyihin teemoihin, esimerkiksi maahanmuuton ja kehitysavun suhteesta sekä tyttöjen aseman parantamisesta.

  Nurmisen mielestä on jopa vaarallista kuvitella, että maailma edistyy vääjäämättä tietyissä kysymyksissä.

  "Rauhantila ei ole saavutettu etu, oikeusvaltiokehitys ei ole saavutettu etu, naisten ja tyttöjen oikeudet eivät ole saavutettu etu", Nurminen kertoo.

  Nurminen kertoo Politiikkaradiolle, miten Euroopan parlamentti on muuttunut sen jälkeen kun hän tuli Brysseliin töihin vuonna 1995. Mitkä ovat yleisimmät väärinymmärrykset EU-parlamentista?

 • Iso-Britannian pääministerin Boris Johnsonin viimeinen brexit-ehdotus pitää kiinni siitä, että Pohjois-Irlanti eroaa Iso-Britannian kanssa EU:n tulliliitosta. Onko Boris Johnsonin brexit ehdotus hyväksyttävissä?

  Suomi ajaa EU:n puheenjohtajamaana oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä Euroopan unionin rahoitukseen. Erityisesti Unkaria ja presidentti Viktor Orbania yritetään taivutella sitoutumaan periaatteeseen. Mitä jäi käteen pääministerin reissusta Unkarin presidentin Viktor Orbanin luo?

  Mikä on totuus hallituksen ilmastotavoitteista ja työpaikoista?

  Vieraana on pääministeri Antti Rinne (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Vuosikymmenien usko Euroopan unioniin on vaihtunut epäilyyn. Talous ei ole kasvanut yli kymmeneen vuoteen. Politiikka oikealla ja vasemmalla on populistista ja katkeraa. Onko tarina nyky-Italiasta kertomus laajemmin Eurooppaa vaivaavista poliittisista, taloudellisista ja kulttuurisista ongelmista, joita ei ole kyetty ratkaisemaan?

  Vieraana on "Minne menet Italia?" -kirjan kirjoittaja, tietokirjailija Anton Monti.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Suomi ajaa EU:n puheenjohtajamaana oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä Euroopan unionin rahoitukseen. Erityisesti Unkaria ja presidentti Viktor Orbania yritetään taivutella sitoutumaan periaatteeseen. Unkari on yksi EU-tukien suurista saajista ja sitä vastaan on aloitettu menettely oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta. Toistaiseksi Unkari on pitänyt mekanismia turhana.

  Onko vaatimus oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta ajanut Suomen nokkapokkaan Unkarin kanssa?

  Mitä uutta Suomen ajama malli toisi Euroopan unioniin?

  Miten Suomi ja muut EU-maat varmistavat ettei EU-rahoja käytetä väärin tai korruptioon?

  Löytyykö Iso-Britannian hallitukselta vielä jokin brexit-ratkaisu, jolla maan sopimukseton ero EU:sta vältettäisiin?

  Vieraana on eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallitus teetti selvityksen valtion ja sijoitus- ja kehitysyhtiöiden rooleista. Selvityksessä esitetään Juha Sipilän hallituksen perustaman valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n purkamista. Miksi juuri perustettu yhtiö kannattaa nyt purkaa?

  Politiikkaradiossa haastateltavana selvityksen laatinut varatuomari Jouni Hakala. Haastattelijana Linda Pelkonen.

  Hakalan tekemässä selvityksessä todetaan, että eri maiden omistus ja ohjauskäytäntöjen välillä on huomattavia eroja. Hakala kertoo Politiikkaradiolle, miksi Suomessa on erilainen tilanne omistusten suhteen kuin monessa muussa maassa.

  Juha Sipilän hallituksen perustaman kehitysyhtiö Vaken rooli on jäänyt Hakalan mielestä hämäräksi.

  Politiikkaradiossa vieraina 23. syyskuuna olleet kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd.) ja Juhana Vartiainen (kok.) ihmettelivät Vake Oy:n roolia ja perustamisen syitä. Tuomiojan mukaan Vaken "suuri merkitys oli, että sitä kautta siirrettiin eduskunnan päätäntävallan ulkopuolelle eritätin suuri osa tätä yhteistä omaistuutta".

  Hakala kertoo olevansa samoilla linjoilla Tuomiojan ja Vartiaisen kanssa.

  Miten valtion omistajaohjauksessa estetään spontaani kiinnostavien osakkeiden shoppailu ja edistetään pitkäjänteistä omistamista?

  Oliko Sipilän Vake Oy täysin epäonnistunut projekti? Miksi Vake pitäisi purkaa?

 • Ilmastoaktivisti Greta Thunbergin YK:n ilmastokokouksessa pitämä puhe leviää maailmalla kulolvalkean tavoin. Kyse on radikaalista puheesta. Thunbergin syytös poliitikkoja ja politiikkaa kohtaan on hyvin suora. Ilmassa on myös radikaalia sukupolvisyytöstä ilmastopolitiikan epäonnistumisesta.

  Mistä Gretan puheessa on kyse? Sanoittaako Thunberg aitoa ison mittakaavan poliittista sukupolvikysymystä? Onko Thunbergin politiikanvastainen viesti loppuun saakka harkittu? Mihin sillä pyritään, mihin se kannustaa? Kenelle Gretan viesti on suunnattu?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti Ukrainan presidenttiä tutkimaan poliittista vastustajaansa, presidentiksi pyrkivää Joe Bidenia ja hänen poikaansa. Tämä selviää muistiinpanoista, jotka Valkoinen talo julkaisi tapauksen vuodettua julkisuuteen Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisestä puhelinkeskustelusta.

  Virkarikostutkinta tapaus Ukrainasta alkaa. Edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin mukaan Trump on rikkonut perustuslaillisia velvoitteitaan.

  Tavoitteliko Trump henkilökohtaista etua edesauttamalla poliittisen vastustajansa asettamista epäilyn alaiseksi? Mikä julkaistun Ukraina-muistion todistusarvo on? Onko kyseessä "savuava ase", "smoking gun", jota Trumpin ympäriltä on etsitty läpi presidenttikauden?

  Mikä on Trumpin liikkumatila virkarikostutkinnan käynnistyttyä? Jatkuuko America first -linja sisäpolitiikassa, kauppapolitiikassa, ulkopolitiikassa? Mikä on pelikirja Kiinan suhteen, Iranissa, suhteessa Eurooppaan?

  Vieraana on Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Suomen historian ensimmäinen hallituksen oma viestintästrategia on julkaistu. Pohjaavatko kaikki lausunnot politiikassa johonkin tietoisesti valittuun strategiaan? Onko politiikassa yleinen tiedon ja faktan manipulointi, jopa suoranainen valehtelu, jokin tarkkaan harkitun strategian toteuttamista?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia Politiikkaradion Puheet päreiksi -ohjelmassa.

 • Noin 45 prosenttia Suomen päättäjistä kohtaa vihapuhetta. Millainen uhka tämä on demokratialle? Mitä vihapuheelle voidaan tehdä? Pitäisikö lakia muuttaa? Politiikkaradiossa haastattelussa tutkija Heidi Kosonen ja Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski.

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Eduskunnassa käsitellään ensi vuoden budjettia, josta hallitus on antanut nyt oman esityksensä. Opposition kritiikin kärki on osunut työllisyyden ja talouden hoitamiseen.

  Politiikkaradion budjettikeskustelussa ovat Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri, SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen sekä Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

 • Komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd.) oli Euroopan parlamentin tentattavana. Hän puhui kuulemisessa erityisesti tyttöjen ja naisten oikeuksien sekä seksuaaliterveyden puolesta. EU-parlamentissa Urpilaisen nostamat arvot eivät ole kaikkien jakamia, sillä EU:ssa lobbaa Agenda Europe -järjestö ehkäisyn saatavuutta ja avioero-oikeutta vastaan ja Anti Choice -järjestö aborttia vastaan.

  - On kovin vaarallista ja harhaanjohtavaa kuvitella, että edistys on saavutettu etu josta ei tulla takaisinpäin, EU-virkamies Pekka Nurminen sanoo Politiikkaradiossa.

  Hän kertoo, että jakolinjat naisten oikeuksien suhteen ovat EU:ssa jyrkentyneet.

  Toimittajana Linda Pelkonen.

  Kuva: Kenzo Tribouillard / AFP / Lehtikuva

 • Pääministeri Antti Rinne oli Politiikkaradiossa vieraana.

  Hän kommentoi Iso-Britannian pääministerin Boris Johnsonin viimeistä brexit-ehdotusta, onko ehdotus hyväksyttävissä?

  Rinne myös totesi Politiikkaradion haastattelussa, että "brexitissä saatetaan tarvita jossain vaiheessa tahoa, joka hakee neuvotteluosapuolien ulkopuolelta ratkaisua. Se saattaa olla vielä puheenjohtajamaan rooli tässä syksyn aikana.”

  Toimittajana Tapio Pajunen.

 • Pääministeri Antti Rinne vieraili Yle Puheen Politiikkaradiossa. Puheissa oli mm. hallituksen työllisyyspolitiikka. Rinne toteaa, että palkkatuki ja työvoimapalvelut tulevat olemaan Suomessakin nykyistä tärkeämpi väline ihmisten työllistämisessä.

  Toimittajana Tapio Pajunen.

 • Ilmastoaktivisti Greta Thunbergin YK:n ilmastokokouksessa pitämä puhe on radikaali. Thunbergin syytös poliitikkoja ja politiikkaa kohtaan on hyvin suora. Ilmassa on myös radikaalia sukupolvisyytöstä ilmastopolitiikan epäonnistumisesta.

  Mistä Gretan puheessa on kyse? Onko Thunbergin politiikanvastainen viesti loppuun saakka harkittu? Mihin sillä pyritään, mihin se kannustaa?

  Greta Thunbergin puhetta analysoivat Politiikkaradion Puheet päreiksi -ohjelmassa suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen.

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti Ukrainan presidenttiä tutkimaan poliittista vastustajaansa, presidentiksi pyrkivää Joe Bidenia ja hänen poikaansa. Tämä selviää muistiinpanoista, jotka Valkoinen talo julkaisi tapauksen vuodettua julkisuuteen Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisestä puhelinkeskustelusta. Onko kyseessä "savuava ase", "smoking gun", jota Trumpin ympäriltä on etsitty läpi presidenttikauden?

  Politiikkaradiossa Tapio Pajusen vieraana on ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen.

  Kuva: Michael Reynolds / EPA

 • Hallitusohjelmassa kerrotaan "järjestelmällisestä häirinnästä" joka "uhkaa sananvapautta, viranomaistoimintaa, tutkimusta ja tiedonvälitystä".

  Kriminalisoidaanko maalittaminen? Kysymykseen vastaa Yle Puheen Politiikkaradiossa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.). Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Miten uusi hallitus toimii valtionyhtiöiden kanssa? Juha Sipilän hallitus perusti valtionyhtiöiden myyntiä varten Vake Oy:n. Nyt Vakea ollaan purkamassa. Hallitusohjelmassa linjataan valtionyhtiöiden myymisestä.

  Mitä valtion kannattaa myydä ja kenelle? Politiikkaradiossa aiheesta olivat keskustelemassa kansanedustajat Juhana Vartiainen (kok.) ja Erkki Tuomioja (sd.).

  Toimittajana Linda Pelkonen.

  Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

 • Maailmankaupan näkymät ovat Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppanokittelun vuoksi synkät.

  - Kauppapolitiikasta on tullut suurvaltapolitiikan väline. Se näkyy Yhdysvaltojen ja Kiinan toiminnoissa, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) Politiikkaradiossa.

  Skinnari korostaa, että presidentti Donald Trumpin kaudella suunta on muuttunut. Protektionismi kasvaa. Suomen suurin vientimaa on Saksa, jonka vienti Yhdysvaltoihin uhkaa hyytyä.

  Toimittajana Linda Pelkonen.

 • Valtioneuvoston kanslia yritti sensuroida kuvaaja Sakari Piipon päättäjistä ottamia kuvia. Pelkääkö parlamentti, että sen uskottavuus romahtaa jos kuvissa näkyy säröjä?

  Miten valtaa saa ja voi kuvata Suomessa? Tästä keskusteltiin Politiikkaradiossa kun Linda Pelkosen vieraina olivat "Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä" -kirjan tekijä, kuvaaja Sakari Piippo sekä kirjaan esseen kirjoittanut Milttonin mediasta vastaava johtaja Ville Blåfield.

  Kuva: Sakari Piippo: Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) tiedotustilaisuudessa koskien hallituksen kärkihankkeiden etenemistä 3.9.2015.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä