Radio Suomen Päivä

Japanilaiset menivät lasten kanssa metsään Korpilahdella

 • 32 min
 • ei kuunneltavissa

Jyväskylän Korpilahdella on tehty vahvaa peeärrää suomalaisesta ruokakasvatuksesta. Japanilaisen tv-yhtiön NHK:n kuvausryhmä on vieraillut Korpilahden päiväkodissa tutustumassa lapsiin ja lapsien ruokailuun. Jussi Lindroos kävi seuraamassa kuvauksia ja haastatteli päiväkodin johtajaa, Tiina Ruppaa ja ohjaaja Eijchi Sasage. Yoshiko Utano tulkkaa.
Piipahdamme Kiteen kirjastossa, johon on kerätty näyttelyksi Marimekon tehtaan historiaa. Armi Ratian vierailut olivat näyttäviä tapahtumia. Henrietta Nyberg tapasi kaupunginkirjaston Kiteeläistä elämänmenoa -hankkeen vetäjän, Maija Ala-Nikkolan.
Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

Lähetykset

 • to 13.6.2019 12.13 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Hassisen kone tekee paluun 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Vieraina bändistä basisti Jussi Kinnunen ja kitaristi Reijo Heiskanen. Puhetta muunmuassa kunnianhimosta, pissan päähän nousemisesta ja nostalgiasta.

  Studiossa Heidi Laaksonen ja Marko Miettinen.

 • Kuinka monta suomalaisen tieteen saavutusta sinä osaisit nimetä? Muun muassa saavutuksien nimeämistä on kartoitettu tänään julkaistussa Tiedebarometrissa, jossa selvitetään suomalaisten suhtautumista tieteeseen. Tiedebarometri on järjestyksessään jo seitsemäs. Millaisia tieteenaloja suomalaiset arvostavat?

  Haastateltavina tiedebarometrin laatija, tutkija Pentti Kiljunen sekä Tieteen tiedotus ry:n hallituksen sihteeri ja Suomen Akatemian tiedottaja Vesa Varpula. Toimittajana Mira Stenström.

  Studiossa Marko Miettinen.

 • Kelloseppäkoulua uhkaa lopettaminen, vaikka sieltä on valmistunut maailman parhaita kelloseppiä. Ammatillisesta koulutuksesta on nipistetty niin paljon, että koulua ylläpitävä Kellosepäntaidon Edistämissäätiö on ilmoittanut, että koulutusta järjestetään niin kauan kuin siihen taloudelliset mahdollisuudet.

  Studiossa rehtori Tiina Parikka ja apulaisrehtori, kelloseppä ja -valmistaja Simo Ylitalo. Puhelimessa Sveitsistä kellomaailman Oscar-voittaja, kelloseppämestari ja luksuskellojen valmistaja Kari Voutilainen.

  Studiossa Marko Miettinen.

 • Hyvinvointivaltio rapautuu - mitä nyt? Miten tutkija ehkäisisi eriarvoisuutta ja millaisia palveluita kansalaiset kaipaavat? Merja Niilolan haastattelussa Turun yliopiston sosiologian professori Jani Erola sekä Turun Varissuolla asuvat Jaana Mäkinen ja Anna-Maria Kaunissaari.

  Studiossa Marko Miettinen.

 • Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on löytänyt tatuointiväreistä syöpää aiheuttavia ja lisääntymistä haittaavia kemikaaleja. Miten tatuointivärit kehossa vaikuttavat? Siitä kertoo THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Heidi Laaksonen ja Marko Miettinen.

 • Miesten ja naisten eläke-erot ovat huomattavat. Miksi? Haastattelussa Eläketurvakeskuksen  osastopäällikkö Susan Kuivalainen. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Lakkoilevat postilaiset osoittavat mieltään Postin pääkonttorin edessä. Haastattelussa pakettilajittelijana työskentelevä Filip Djordjevic sekä Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n tiedottaja Juha Pöyry. Paikalla toimittaja Mira Stenström.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Köyhyyttä kokeneet kohtaavat kansanedustajat. Löytyykö heiltä ratkaisiuehdotuksia köyhyyden ja syrjäytymisen vähentämiseksi. Haastattelussa lapsiperheköyhyyttä kokenut "Mari" ja kansanedustaja Katja Hänninen Vasemmistoliitosta. Toimittaja Atte Uusinoka.

  Mitä tiedämme nyt turvapaikkaa hakemaan tulleiden vapaaehtoisesta paluusta? Maahanmuuttovirasto kertoo Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan vapaaehtoisesti palanneista. Haastattelussa Maahanmuuttoviraston hankepäällikkö Tarja Rantala.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Puhelinjonotuksen kohtuullinen hinta? Saako puhelimessa jonottaminen maksaa kymppejä vai mikä hinta olisi kohtuullinen? Miten se pitäisi ilmoittaa asiakkaalle? Haastattelussa Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

  Mitä hyötyä on dna-testistä - ja kenelle? Jo useat yritykset lupaavat kertoa sinusta moninaisia tietoja dna-näytteesi perusteella. Mutta onko kerrotussa perää? Ja kuka lopulta näytteistä hyötyy? Toimittaja Johanna Mattinen kertoo A-studion selvityksistä.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Isoissa kaupungeissa kesän käytössä olleet potklaudat ovat jääneet liikenteeseen talveksi. Kesällä lautatörmäilyt aiheuttivat kasvo-, hammas- ja aivovammoja. Miten selvitään talvesta?

  Haastattelussa suu- ja leukakirurgiaan erikoistunut hammaslääkäri Esa Färkkilä HUS:sta sekä markkinointipäällikkö Mathias Soini sähköpotkulautoja markkinoivasta Voi-yhtiöstä. Toimittaja Marja Ala-Kokko. 

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Suomalaisnuorteiden päihdemieltymykset. Nuoret juovat viinaa ja polttavat tupakkaa vähemmän kuin vanhempansa, mutta nuuskan ja kannabiksen käyttö lisääntyy. Haastattelussa THL:n erikoistutkija Kirsi-Marja Raitasalo.

  Kasvojentunnistus kehittyy. Uusia käyttötapoja ja -keinoja keksitään jatkuvasti. Miten viranomaiset käyttävät kasvojentunnistusta? Siitä kertoo ylitarkastaja Juhani Kuparinen Tietosuojavaltuutetun toimistosta. Toimittaja Marjo Näkki.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Italia on tuoreen tutkimuksen mukaan hävinnyt eniten euron käyttöönoton myötä. Se on vahva ase uudelle populistien liittoumalle ja voi uhata euroaluetta enemmän kuin maan valtava velkataakka. Ylen MOT:n toimittaja Hannu Sokala on paneutunut asiaan.

  Studiossa Marko Miettinen ja Aki Laine.

 • Kesästä 2021 eteenpäin korkkien on pysyttävä kiinni muovipulloissa koko pullon käyttöajan. Asian määrää EU:n kertakäyttömuoviin kohdistuva SUP-direktiivi, jolla halutaan vähentää meriin päätyvän muoviroskan määrää. Vaikka tavoite on hyvä, Suomen kannalta homma ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Panimoliiton toimitusjohtajan mukaan direktiivin takia juomavalmistajien täytyy tehdä tuotantolinjastoihin miljoonien investoinnit ja kinnityssysteemin valmistaminen lisää muovin käyttöä. Näin tilannetta arvioi Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

  Vuosittain palautetaan 460 miljoonaa muovipulloa eli 90 % muovipulloista päätyy uudelleenkäyttöön. Mutta monessako niissä on korkki paikallaan? Johtaja Tommi Vihavainen Suomen Palautuspakkaus Oy:stä kertoo. Toimittajana Riikka Pennanen.

  Kalle Päätalon syntymästä tänään 100 vuotta. Päätalo on arvostettu suomalainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten omakohtaisiin kokemuksiin perustuvista Koillismaa- ja Iijoki-sarjoista, joista jälkimmäinen on omaelämäkerrallinen teos. Kalle Päätalo toimi rakennusmestarina ennen kirjailijan uraa. Tytär Riitta ja hänen tyttärensä Vilja muistelevat. Hanna Juopperi haastattelee.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

Klipit

 • Hassisen Kone on täällä taas!

  Suomirockin legenda Hassisen Kone tekee paluun esiintymislavoille ensi kesänä. Mediassa on puhuttu Karjalan urhoiden olevan täällä taas, bändi perustettiin 40 vuotta sitten ja on aika juhlia, nostalgiaa säästämättä.

  Kun biisit ovat 40 vuotta vanhoja, muuttuu soittoniekan sielunmaisema ja maailma soittajan ympärillä. Bändin jäsenet ovat musisoineet myös muissa yhtyeissä ja projekteissa. Miten helppoa on hypätä muiden musiikkiprojektien jälkeen takaisin nuoruuden tunnelmiin? Äänessä yhtyeen kitaristi Reijo Heiskanen ja basisti Jussi Kinnunen.

  Toimittajina Marko Miettinen ja Heidi Laaksonen.

  Kuva: Johanna Östman / Yle

 • Ilmastonmuutos herättää ihmisissä tunteita hämmennyksestä ja syyllisyydestä suruun ja vihaan. Kun esimerkiksi metsäpaloista kerrotaan, uhan tunne voimistuu, torjutaanko silloin koko asia? Tänään julkaistaan ensimmäiseksi ympäristötunteiden käsikirjaksi nimetty Mieli maassa? -teos. Kirjan kirjoittaja Helsingin yliopiston ympäristöteologian dosentti Panu Pihkala sanoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa, että tolkuton ahdistus ei auta mitään. Häneen mukaansa kannattaa etsiä luotettavaa keskusteluseuraa, ettei jäisi ahdistuksensa kanssa yksin. Toimittajina ovat Aki Laine ja Marko Miettinen. Kuva: Joedson Alves / EPA

 • Millaista on miesten välinen ystävyys? Sitä pohtivat Miesten viikon merkeissä taiteilija Erno Enkenberg ja Antti Alén Miesakit ry:stä. Miesten mukaan ryhmässä on totuttu kaveeraamaan, mutta kahdenkeskisyys on se, mikä on oikeassa ystävyydessä olennaista.

  Enkenbergin näyttely "Bromance - miesten välisestä ystävyydestä" kuvaa läheisiä ihmissuhteita arkisissa tilanteissa. Mutta missä menee läheisyydessä raja? Voisiko Enkenberg esimerkiksi harjata hyvän miespuolisen ystävän tukkaa?

  Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Päivitetty susikannan hoitosuunnitelma tähtää muun muassa vahinkojen ennaltaehkäisyyn ja suden parempaan sietämiseen. Hoitosuunnitelmassa pyritään myös selkiyttämään sitä, milloin ja kuka puuttuu susien aiheuttamiin häiriötilanteisiin. Suunnitelmaan on laadittu tätä varteen nelikohtainen lista vakavuusasteeltaan erilaisista suden kohtaamistilanteista.

  Millaisia muita toimenpiteitä hoitosuunnitelmassa on susikannan suojelun tarpeisiin ja susiin liittyviä mahdollisia konfliktitilanteita varten? Niistä kertoo Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi.
  Silja Raunio haastattelee. 

  Kuva: Tuomo Björksten / Yle

 • "Suurin muutos 25-vuotisella urallani on #metoo", sanoo vasta Tukholman kaupunginteatterin johtoon nimitetty Maria Sid. Näyttelijä-ohjaaja on toinen suomalainen yhden Ruotsin merkittävimmän teatterilaitoksen johdossa. Samassa pestissä toimi vuosina 1969-1980 Vivica Bandler.

  Maria Sid nimitettiin tehtävään lokakuussa toimien tehtävässä vuoden 2020 loppuun asti. Miltä teatterin tulevaisuus näyttää 25 vuotta uraa niin Suomessa kuin Ruotsissakin tehneen Sidin silmin?

  Toimittajana Anni Riit'aho. Kuva: Press bild kulturhusetstadsteatern / Teemu Kuusimurto

 • Pimeys ja kylmyys rassaa, väsyttää ja makea maistuu. . Miten väki pohjoisessa pärjää? Erikoistoimittaja
  Kaisa Aikio kertoo ensin lämpömittarin lukemat Inarista. Aki Laine ja Marko Miettinen jututtavat.
  Kuva: Anja Akujärvi.

 • Köyriä vai uunia, on kysytty aikoinaan kekrinä. Halloweeniä saatetaan karsastaa sen kaupallisuuden takia. Sadonkorjuujuhlallamme kekrillä ja halloweenillä on kuitenkin paljon yhteistä.

  Toimittaja Mira Stenströmin haastateltavana on arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen kirjallisuuden seurasta ja hän sanoo, että kekri ja halloween ovat sukua toisilleen.

 • Lentovero on menossa eduskunnan käsiteltäväksi. Kansalaisaloite keräsi pikavauhtia tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Verolla pyritään vähentämään lentämistä ja sitä kautta vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja hillitsemään ilmastonmuutosta.

  Vero-oikeuden emeritusprofessori Esko Linnakangas on tutkinut lentoveron vaikutuksia. Hän muistuttaa, että lentämistä on aiemmin verotettu enemmän, mutta verosta luovuttiin.

  Näin Linnakangas arvioi lentoveron tehoa lentämisen hillitsijänä. Marja Ala-Kokko haastattelee.

 • Etelä-Savon pelastuslaitos sai viime lauantaina ilmoituksen, jonka mukaan rantaan oli ajautunut pieni norppa. Soittajan mukaan norppa ei vaikuttanut hyvinvoivalta.
  Eläinlääkäri Pekka Sarkanen kävi tarkastamassa tilanteen ja totesi, että kyseessä on Sanelma-niminen norppa, jota on autettu jo kerran aiemminkin. Norppa sai muikkuja ja lääkettä ja virkistyi huomattavasti. Sarkanen tekee vapaaehtoistyötä norppien hyväksi ja tuntee Sanelman hyvin.
  Sarkasta jututtaa Sirkka Haverinen.
  Kuva: Petri Vironen / Yle

 • Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistusten poistosta etenee eduskunnan käsittelyyn. Turun seudun kannabisyhdistyksestä Tapani Karvinen ja Ehyt ry:n päihdeasiantuntija Kim Kannussaari keskustelivat Linda Vettasen ja Marko Miettisen haastattelussa, millainen päihde kannabis on ja mitä aineen dekriminalisointi tarkoittaisi Suomen tapauksessa. Kim Kannussaari avaa, montako sätkää saa 25 grammasta kannabista - tämä on se määrä, jota kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että 18 vuotta täyttäneellä voisi olla, eikä siitä rangaistaisi.

  Kuva: DARREN ENGLAND / EPA

 • Onko sinulla kotona astiaa, johon ottaa talteen vettä, jos puhtaan veden jakelu syystä tai toisesta lakkaa? Muun muassa tätä kysymystä herätellään pohtimaan lauantaina järjestettävässä Pisara2019-valmiusharjoituksessa. Harjoituksen tavoitteena on testata Punaisen Ristin osastojen valmiutta reagoida ja auttaa vesikriisin sattuessa. Siihen osallistuvat SPR:n osastot, Keskustoimisto, piirit, Kalkun logistiikkakeskus, Nuorten turvatalot ja Kontit.
  - Pisara2019:ssa harjoitellaan Punaisen Ristin roolia viranomaisten tukena tapauksessa, jossa puhdasta vettä ei olisi. Siihen kuuluu viestin viemistä asukkaille, että vettä ei ole, tai se pitää keittää; lisäksi harjoittelemme vedenjakelua, kertoo Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin.
  Viime kesänä julkistetussa selvityksessä vesihuollon toimijoista huomautettiin, että paljonkin on parannettavaa mm. harjoittelussa. Miten hyvin tavalliset kansalaiset ovat varautuneet vesikriisin varalle? Heidi Juslin-Sandinin tapasi Mira Stenström.

 • Nenäpäivinä kerätyillä miljoonilla tuetaan suomalaisia järjestöjä, jotka tekevät työtä kehitysmaiden lasten hyväksi. Hankkeilla on autettu mm. kouluja ja terveysklinikoita. Nenäpäivän sirkusesitys herättelee ihmisiä Nenäpäivä-kauteen. Radio Suomen Päivässä haastateltavana olivat näyttelijät Olavi von Bagh ja Heikki Nousiainen sekä Nenäpäivä-tuottaja Risto Vuorensola. Kuva: Linda Vettanen / Yle

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä