Radio Suomen Päivä

Kesä ja juominen

 • 32 min
 • ei kuunneltavissa

Kesä ja juominen, Panimoliitto toimitusjohtaja Riikka Pakarinen, toimittajana Jari Mäkäräinen.
Ylen karaokekiertue alkaa Turusta. Haastattelussa Kalle Palander, toimittajana Johanna Manu. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Lähetykset

 • ti 11.6.2019 12.13 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Veikkaus sanoo toimivansa lakien mukaan ja kantavansa vastuunsa pelihaittojen ehkäisystä. Tekojen ja puheiden välillä on ristiriitaa, väittää MOT-ohjelma olette havainneet ristiriitaa puheiden ja tekojen välillä. Toimittaja Magnus Berglund kertoo perusteista.

  Auschwitzin vapauttamisesta on 75 vuotta. Kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen on seuraamassa juhlallisuuksia entisellä keskitysleirillä.

  Marko Miettinen ja Linda Vettanen studiossa.

 • Miten sote-uudistuksen siirtyminen vaikuttaa alan työntekijöiden hyvinvointiin? Alalla työskentelevät kokevat, että vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ovat vähentyneet. Moni joutuu toimimaan omien arvojensa vastaisesti. Yhä useampi kokee myös väkivaltaa tai sen uhkaa.

  Dosentti Jaana Laitinen Työterveyslaitokselta vastaa. Marija Skara haastattelee.

  Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

 • Koronaviruksen on epäilty lähteneen kiinalaisilta ruokatoreilta, joissa myydään myös eläviä eläimiä. Suomalaisia tiukkoja elintarvikesäädöksiä joskus irvaillaan, mutta niille on perusteensa, kertoo ylitarkastaja Riina Tolvanen Ruokavirastosta.
  Linda Vettanen ja Marko Miettinen studiossa.

 • Raamatulliset vitsaukset -valtavat heinäsirkkaparvet- kiusaavat itäistä Afrikkaa. Studiossa on ohjelmapäällikkö Tupuna Mäntysaari Pelastakaa Lapset ry:stä. Hänellä on tuoretta tietoa nälkäkriisistä. Johtajat Petri Alroth Syken biodiversiteettikeskuksesta kertoo, millaisia ovat aavikkokulkusirkat. Linda Vettanen ja Marko Miettinen juontavat.

 • Koripallolegenda Kobe Bryantin kuolema on järkyttänyt maailmalla syvästi. 41-vuotias Bryant ja kahdeksan muuta menehtyivät eilen helikopterionnettomuudessa. Haastattelussa Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettman.

  Paperiteollisuuden lakko alkoi. Tunnelmia tehtaanporteilta Kemistä ja Tervakoskelta. Tunnelmia kommentoivat pääluottamusmiehet Juhani Simula ja Mikko Nurmo.

  Linda Vettanen ja Marko Miettinen studiossa.

 • Babylon Berlin jälleen. Ylenkin kanavilla suuren suosion saaneen saksalaissarjan kolmas kausi on ensiillassa Saksassa ja myöhemmin Ylessä. Yhtä sarjan tuottajista, Uwe Schottia, haastattelee toimittaja Maarit Lukkarinen.

  Kutsu Yle kahville tänäkin vuonna. Kahvikutsut olivat suosittuja viime vuonna ja useita mielenkiintoisia keskusteluja käytiin. Ja tästä päivästä alkaen yleläisiä voi jälleen kutsua kahville puhumaan kansalaisia kiinnostavista Yle-aiheista. Mitkä aiheet kahvikutsun esittäneitä viime vuonna kiinnostivat ja mitä tänä vuonna on luvassa? Siitä kertoo Ylen Journalismin akatemian päällikkö Elina Ravantti, joka vastaa Kutsu Yle kahville -hankkeesta..

  Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

 • Inkeriläisten identiteetti. Tänä keväänä tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun presidentti Mauno Koivisto antoi inkerinsuomalaisille mahdollisuuden tulla Suomeen paluumuuttajina. Haastattelussa Inkeriläiset - unohdetut suomalaiset -näyttelyn Kansallismuseoon koonneet koonneet Santeri ja Lea Pakkanen, jotka itsekin ovat ovat inkeriläisiä. Toimittaja Katariina Lahtonen.

  Turun Varissuolla  olisi pian lähiöpoliisin paikka tarjolla. Varissuo on Suomen monikulttuurisin lähiö. Omanlaisensa on myös Varissuon lähiöpoliisi. Vuoden poliisiksi viime vuonna valittu Varissuon aluepoliisi Vesa Jauhiainen olisi jo eläkeiässä, mutta seuraajaa etsitään edelleen. Toimittaja Kalle Talonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

 • Lapsen kiukku on luonnollinen asia, mutta ympäristöä ja lasta itseäänkin on siltä myös suojattava. Miten pienen tai isommankin lapsen kiukkuun kannattaisi suhtautua? Missä kohtaa siihen pitäisi puuttua? Haastattelussa kiukusta kirjan tehneet lastenpsykiatri Riikka Riihonen ja kuvittaja Mira Piitulainen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

 • Kemian alan lakkoa on lykätty kaksi viikkoa, mutta esimerkiksi metsäteollisuutta koskevat lakot ovat alkamassa maanantaina, jos työehtoneuvotteluissa ei edetä. Lakkojen mahdollista alkamista ja niiden vaikutuksia kommentoivat tervolalaisen Veljekset Vaara -sahan toimitusjohtaja Jussi Vaara toimittaja Pirkko Kukko-Liedeksen haastattelussa sekä oululaisen talovalmistajan Kastellin tekninen johtaja Tero Kivioja ja Metsä Groupin Kemin sellutehtaan pääluottamusmies Juhani Simula.

  Lakkoneuvottelut. Neuvottelujen tilannetta ja tulossa olevien lakkojen etenemistä päivittää politiikan toimittaja Jyrki Hara.

  Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

 • Koronavirusepäily Lapissa. Kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaista turistia on hakeutunut viime yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden takia. Haastattelussa Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas. Toimittaja Juha Mäntykenttä.

  Koronavirusta vai tavallista flunssaa. Sairaalassa olevista kiinalaisturisteista on otettu koronavirusnäytteet, joiden vastauksia odotetaan iltaan mennessä.Turisteilla voi hyvinkin olla tavanomainen flunssa, koska nyt on flunssakausi menossa. Haastattelussa ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksesta. Toimittaja Mikko Leppänen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

 • Rallin MM-sarja alkaa tänään. Ensimmäisenä ohjelmassa on Monte Carlo ralli. Tunnelmat paikalta välittää Tomi Tuominen. Aki Laine pirautti Ylen rallitoimittaja.

  Hannukaisen kaivoshanke herättää Kolarissa vastustusta, mutta kannatustakin hankkeelle löytyy.
  Nyt puoltajat ovat aktivoituneet. Marja Juustovaara on yksi paikalllisista, joka kannattaa kaivosta. Vesa Vaarama haastattelee.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Onko historia opettanut meitä riittävästi. Juutalaisuusvastaisuus, antisemitismi on selvästi kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Haastattelussa Uppsalan yliopiston vieraileva tutkija Paavo Ahonen.

  Lisäksi Helsingin yliopiston akatemiatutkija Oula Silvennoinen kertoo Saksan keskitysleirien synnystä. Israelissa on muisteltu Auschwitzin leirin vapautumisen 75-vuotispäivää. Päivi Neitiniemi haastattelee.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

Klipit

 • Itäisessä Afrikassa kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa äärimmäisten sääolosuhteiden vuoksi. Tupuna Mäntysaari Pelastakaa Lapset ry:stä kertoo, millaisten vaikeuksien kanssa ihmiset joutuvat Itä-Afrikassa joutuvat elämään.
  Lisäksi SYKE:n Biodiversiteettikeskuksen johtaja Petri Alroth kertoo tarkemmin heinäsirkkainvaasiosta.
  Marko Miettinen ja Linda Vettanen haastattelevat.

  Kuva: Daniel Irungu / EPA

 • Euroopan unionin perusoikeusviraston reilu vuosi sitten julkaisemassa kyselytutkimuksessa yhdeksän kymmenestä juutalaisesta koki antisemitismin lisääntyneen kotimaassaan viiden vuoden aikana. Puolet vastaajista pelkäsi joutumista sanallisen häirinnän kohteeksi ja 40 prosenttia jopa fyysistä hyökkäystä.

  Yhdysvalloissa tehtiin äskettäinen verinen isku synagokaan ja muutoinkin juutalaiset ovat Yhdysvalloissakin joutuneet erilaisten iskujen kohteeksi.

  Miksi juutalaisvastaisuus nostaa päätään ja miten se vaikuttaa? Haastattelussa Uppsalan yliopiston vieraileva tutkija Paavo Ahonen. Haastattelijoina Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Digitaalisen pelaamisen yleistyminen on tuonut vanhemmille uusia kasvatuksellisia vaatimuksia. Pelihaitoista ja pelikasvatuksesta väitöstutkimuksen tehnyt tutkija Mikko Meriläinen neuvoo luopumaan jaottelusta videopelien ja oikean maailman välillä. Tutkimuksen perusteella esimerkiksi paljon pelaavat eivät automaattisesti pärjää huonommin koulussa tai ole vähemmän sosiaalisia kuin vähemmän pelaavat. Minkälaisia haittoja nuorten pelaamiseen liittyy ja miten se tulisi ottaa kasvatuksessa huomioon? Haastateltavana tutkija Mikko Meriläinen. Toimittajana Atte Uusinoka.

 • Sähköautojen määrä kasvaa. Etenkin hybridien, eli kahden voimalähteen autojen, ostaminen kiinnostaa autoilevaa kansaa. Sähköautojen lataus- ja käyttötavat tunnetaan silti vielä huonosti.

  Nyt muun muassa autokauppojen ja korjaamojen edusjärjestö Autoalan keskusliitto on selvittänyt kyselytutkimuksella, miten sähköautoilla ajetaan ja kuinka niitä ladataan. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa ja Autotuojat ja -teollisuus - yhdistyksen toimitusjohtaja Tero Kallio avaavat Silja Raunion haastattelussa ladattavien autojen käyttötapoja.

  Tutkimuksen mukaan ladattavien hybridiautojen ajokilometreistä yli puolet tehdään sähköllä. Tero Kallio kommentoi aluksi, kuinka suurena osuutta voidaan pitää.

  Kuva: Esko Jämsä / AOP

 • Hoitoalan järjestö Tehy kertoo, että isot terveysjätit polkevat hoitajien palkkoja, eivätkä noudata sovittua palkkausjärjestelmää. Yksityinen terveydenhoito keskittyy isoille terveysjäteille, ja niille myös kunnat ovat ulkoistaneet terveydenhuoltoaan. Yksityistä hoitoalaa edustava Hyvinvointiala HALI kiistää palkkojen polkemisen.
  Radio Suomen päivä -ohjelmassa haastateltavina Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri ja Hyvinvointiala HALI:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri. Toimittajana Marja Ala-Kokko

 • Mihin ja miten suomalaiset haluavat matkustaa tänä vuonna? Ilmastokysymyksistä puhutaan yhä enemmän, mutta lentämisen määrä kasvaa edelleen eikä lentopäästöjen kompensoiminen ole kovin suosittua. Toisaalta moni aikoo viettää lomansa kotimaassa; esimerkiksi Visit Turun teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista aikoo matkustaa tänä vuonna kaupunkilomalle kotimaassa.

  Matkamessujen matkailututkimuksen mukaan suomalaiset miettivät vastuullisuutta matkapäätöksiä tehdessään aiempaa enemmän, mutta realisoituvatko mietteet teoiksi? Toimittaja Silja Raunio haastattelee tutkimuksen toteuttaneen tutkimuslaitos Kantarin tutkimuspäällikkö Anne Lahtista.

  Kuva: Sebastian Nogier / EPA

 • Populismia tutkivan yliopistonlehtori, dosentti Elina Palosen mukaan Timo Soinin maanantaina julkistetussa Populismi-kirjassa toistuvat edellisestä kirjasta ja blogeista tutut teemat. Hän pitää Soinin kirjoittamaa tuoretta kirjaa kuitenkin varsin rehellisenä kuvauksena populismi-ilmiöstä ja Perussuomalaiset-puolueen perustajan toiminnasta.
  Timo Soini antaa Emilia Paloselle ja hänen tutkimusryhmälleen kiitosta populismia avaavasta työstä.
  Toimittajana on Linda Vettanen.

 • Värjättyä tonnikalaa, lyijyä sisältävää paprikajauhetta ja naudaksi väitettyä hevosenliha. Esimerkiksi näitä tuotteita on päätynyt monen kuluttajan lautaselle. Tarkkaa tietoa väärennösten määrästä ei ole, sillä havaittuja petoksia ei tilastoida EU:n alueella. Väärennösten epäillään kuitenkin yleistyneen ja mafialle ne saattavat olla jopa isompi bisnes kuin huumekauppa - kaikki syövät ruokaa ja kiinnijäämisen riski on melko pieni.

  Kuluttajaekonomisti ja tietokirjailija Mari Koistinen on on tehnyt ruokaväärennöksistä kirjan "Syötkö väärennettyä ruokaa?" Koistinen sanoo, että kuluttaja voi itse varautua petoksiin. Miten se onnistuu?

  Juha Blomberg ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Voiko digitalisaatio olla apukeino ilmastonmuutoksen hillinnässä? Vai ovatko digitaaliset palvelut tulevaisuuden energiasyöppöjä, kun yhä useampia asioita hoidetaan netissä?
  Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on aloittanut tutkimuksen, jossa selvitetään kotimaisen ICT-alan, eli tietotekniikka-alan energiankulutusta. Tietoa tarvitaan, kun arvioidaan digitalisaation vaikutuksia ilmastoon ja ympäristöön.
  Digitalisaation etenemistä arvioi Etlan johtava tutkija Timo Seppälä. Toimittajana on Johanna Östman.

 • Moni teki taas vuodenvaihteessa lupauksen elää terveellisemmin, kuntoilla enemmän ja olla kaikin puolin parempi ihminen.

  Mutta miten tavoitteisiin kannattaa pyrkiä? Millaisia tavoitteita kannattaa asettaa? Miten elämänmuutoksessa onnistuu, eikä lannistu kun ulkona sataa räntää, eikä lenkkipolku houkuta?

  Psykologi Satu Kaski on muun muassa ammattivalmentaja ja huippu-urheilijoiden psyykkinen valmentaja. Hän sanoo, että useimmille hieman hahmoton tavoite "liikun tänä vuonna enemmän" ei toimi. Kannattaa myös miettiä ajaako lupaukseen oma halu vai tieto siitä, että tämä on oikein ja hyväksi minulle. Toimittajana Heidi Laaksonen.

  Kuva: CC0 / Unsplash / Jimmy Bay

 • Kun vuosi vaihtuu, vaihtuuko myös vuosikymmen vai vasta vuoden päästä? Tämä on herättänyt keskustelua viime päivinä. Yliopiston almanakkatoimiston johtaja, nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa almanakkatoimiston virallisen kannan: jokainen voi ajatella tästä asiasta, miten haluaa. Toimittajina Aki laine ja Linda Vettanen. Kuva: Alexander Granholm /Yle

 • 20 vuotta sitten maailma pidätti henkeään. Vuosituhannen vaihde ja Y2K uhkasi lamaannuttaa koko pallon. Pelättiin, että kun ykkönen vaihtuu kakkoseksi, tietokoneet sekoavat, lentokoneet tippuvat taivaalta, padot murtuvat ja ehkä maailmanloppukin tulee. 2000-luvulle siirryttiin kuitenkin ilman sen suurempia haavereita.

  Venäjällä kuitenkin kuohui myös silloin. Tasan 20 vuotta sitten presidentti Boris Jeltsin irtisanoutui ja nimitti itselleen seuraajan Vladimir Putinin. Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija, dosentti Arto Luukkanen pohtii Aki Laineen ja Sanna Pirkkalaisen haastattelussa, millainen mies Venäjän johtoon nousi, miten nyky-Venäjän nuoret näkevät presidentti Putinin ja mitä asioita hän on saanut aikaan.

  20 vuoden takainen Moskovan kirjeenvaihtaja Marko Lönnqvist kertoo aluksi arkistopätkässä, miten vallanvaihto tapahtui.

  Kuva: Getty Images

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä