Radio Suomi Pohjanmaa

Adoptioäidin äitienpäivä

 • 6 min
 • toistaiseksi

Tie äitiyteen voi joskus olla pitkä ja mutkainen. Kun luonto ei tee tehtäväänsä, eikä hoidotkaan auta niin voi adoptio olla se pelastavan ratkaisu. Vuosien odotuksen jälkeen Mervi Kivimäestä tuli äiti kun Nooa adoptoitiin Kiinasta. Nyt Nooalla on myös Nelli pikkusisko. Kuuntele Mervin mietteitä äitydestä äitienpäivän kynnyksellä. Toimittajana Sebastian Björklund.

Lähetykset

 • ti 14.5.2019 13.35 • Yle Areena

Klipit

 • Kyykky on ollut ihmiselle luontainen asento, ainakin ennen, mutta nyt siitä on tullut muoti-ilmiö. Pääsetkö kyykkyyn tai miksi pitäisi päästä? Fysioterapeutti Matti Melanen kysyy mieluummin, että miksi ei... Kyykyssä voi leikkiä lasten kanssa, puhua puhelimessa tai laittaa takkaan puita. Toimittaja on Pauliina Jaakkola.

 • Samalla kun elämästä on tullut yhä hektisempää ja impulsseja sekä virikkeitä saadaan kaikkialta taukoamatta, on myös kaikenlaiset mielen ja kehon vaihtoehtoiset hoitomuodot kasvattaneet suosiotaan. Syynä voi olla toki laajempi tietoisuus kaikista eri terapiamuodoista, tai sitten olemme löytämässä takaisin juurillemme, aikaan ennen modernia teknologiaa ja lääketiedettä. Silja Kuitu on naturopaatti ja kertoo mistä Ireca-metodissa on kyse.

 • Ensimmäisen lapsen syntyminen on aina tietenkin iso asia. Miehelle tilanne on sikäli erilainen että sen prosessin alullepanon jälkeen sitä vaan seuraa vierestä ja koittaa sopeutua tilanteeseen, mitäs ympärillä oikein tapahtuu ja mitä minulle tapahtuu?
  Lapsen syntymä ei mullista ainoastaan tunne-elämää, mutta tuo myös uuden dimension arkeen ja sen pyörittämiseen. Miten kansanedustaja Mikko Ollikainen prosessoi asiaa, kun sai tietää tulevansa isäksi, ja miltä se arki tänään näyttää?

 • Jalasjärveläiselle Heidi Pajuluomalle (31 v.) hänen puolisonsa isä eli appi on ollut tärkeä henkilö – vähän kuin toinen isä. Heidin appi Simo menehtyi kuitenkin yllättäen sairauskohtaukseen pari vuotta sitten isänpäivän aikaan. Suru appivaarin kuolemasta oli kova: se sai muusikin ammattilaisen menettämään ilon musiikista, väliaikaisesti jopa lauluäänenkin. Toimittajana Päivi Rautanen.

 • Vaasalainen Robin Asukas muistetaan Vaasan kaupunginteatterin menestysmusikaalista Billy Elliot, jossa hän oli yksi kolmesta vuorottelevasta pääosanäyttelijästä. Musikaali avasi Robinille portin ihan uuteen maailmaan, mutta mitä tanssi merkitsi hänelle ennen tätä kokemusta? Toimittaja Sebu Björklund. Seuraavaksi Robin muuten esiintyy Vaasan Kaupunginteatterin Romeo ja Julia - esityksessä. Ensi-ilta on lauantaina 16.11.

 • Taiteilija ja laulaja Anne Mattila on ihastunut vanhoihin pohjalaistalojen hirsikehikoihin. Hänen mukaansa hirsiseinät suorastaan huokuvat historiaa ja rakennusten pelastaminen on tärkeää. Vanhat hirret on aikoinaan tehty niin hyvin, että Anne Mattilalle siirretään nyt jo toista pohjalaistaloa taideateljeeksi Karviaan. Antti Kettumäki tapasi Anne Mattilan.

 • Urtikaria eli nokkosihottuma on yksi yleisimpiä iho-oireitamme. Joka viides suomalainen kärsii jossakin elämänsä vaiheessa nokkosihottumasta. Kroonisesta urtikariasta, eli yli kuusi viikkoa kestävistä oireista kärsii prosentti suomalaisista. Seinäjoella asuvan Hanna Koivulahden piina alkoi viime marraskuussa. Ensin iholle ilmestyi yhtenä yönä ihottumaa ja paukamia. Koivulahti ajatteli, että tämä olisi vain rasvauksella ja parissa päivässä hoituva asia, mutta niin ei kuitenkaan ollut. Toimittajana Merja Siirilä. 

 • Marika Koskimäki asuu Kurpitsa Villassa. Koti on kuin pienoinen halloweenmaailma - tai ei oikeastaan niin pienikään. Parinkymmenen vuoden aikana halloweenaiheista tavaraa on kertynyt aika monta laatikollista. Mikä halloweenissä viehättää ja millainen on hänen halloweeninsa, Pauliina Jaakkola selvittää.

 • Arto Mäenpään työhuoneen seinällä roikkuu nimmareilla varusteltuja julisteita, kirjahyllyssä on rokkareiden signeeraamia omaelämänkertoja. Jo kahdentoista vuoden ajan hän on “rakkaudesta lajiin” haastatellut hevibändejä ja kirjoittanut levyarvosteluja. Nykyään toiminta on ammattimaista ja esimerkiksi Musiikki & Media tapahtumassa Mäenpää on ollut ehdolla vuoden toimittajaksi.

  Toimittaja Sebu Björklund

 • Maria Leppäkari vihittiin vastikään Jerusalemissa luterilaisen seurakunnan ensimmäiseksi naispapiksi. Pohjanmaan raamattuvyöhykkeeltä Pyhään maahan ja Jerusalemiin ei välttämättä henkisesti ole niin pitkä matka kun luulisi. Mutta jos Pohjanmaalta lähtee Turkuun opiskelemaan ja päätyy Jerusalemiin papiksi, niin matkan varrelle mahtuu varmasti yhtä sun toista.

 • Koulukuvia on Suomessa otettu yli sadan vuoden ajan. Perinteisesti otettiin se ryhmäkuva jossa oli koko koulu, tai luokka, samassa kuvassa. Nykyään koulukuvista on tullut bisnestä, ja Suomessa markkinoita aika pitkälti hallitsee kaksi suurta yritystä. Toinen niistä kantaa Heikki Seppälän sukunimeä. Hän on kuvannut 60-luvulta lähtien arviolta miljoona lasta ja uudistanut samalla koulukuvabisneksen. Kaiken keskiössä on edelleen ryhmäkuva, mutta miten on, mahtaako Heikki Seppälältä vielä löytyä se oma ryhmäkuva kouluajoilta?

  Toimittaja, Sebu Björklund

 • Seinäjoella ns. psykiatrian taloon eli M-taloon muuttavat vajaan parin vuoden sisällä mm. Törnävällä toimivat psykiatrian yksiköt. Lukuisat sairaalan työryhmät pohtivat parhaillaan, miten uudet tilat valjastetaan hoitotyöhön niin, että ne tukevat mahdollisimman hyvin potilaan toipumista ja eheytymistä. Ketkä kaikki uuteen taloon aikanaan muuttavat, M-talon suunnittelukoordinaattori Marja Koivumäki. Toim. Päivi Rautanen

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä