Radio Suomi Pohjanmaa

Adoptioäidin äitienpäivä

 • 6 min
 • toistaiseksi

Tie äitiyteen voi joskus olla pitkä ja mutkainen. Kun luonto ei tee tehtäväänsä, eikä hoidotkaan auta niin voi adoptio olla se pelastavan ratkaisu. Vuosien odotuksen jälkeen Mervi Kivimäestä tuli äiti kun Nooa adoptoitiin Kiinasta. Nyt Nooalla on myös Nelli pikkusisko. Kuuntele Mervin mietteitä äitydestä äitienpäivän kynnyksellä. Toimittajana Sebastian Björklund.

Lähetykset

 • ti 14.5.2019 13.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Lihasten kipeytyminen on tuttu juttu, kun salille rynnitään tauon jälkeen. Mutta miten lihaskuntoharjoittelu kannattaa aloittaa? Lähteekö lihaskipu sillä millä se on tullutkin? Kuntosaliyrittäjä, PT ja urheiluhieroja Kati Ala-Huikku kertoo mitä lihaksissa tapahtuu, kun niitä alkaa harjoittaa ja antaa muutaman tipsin, miten aloituksesta voi tehdä lempeämmän. Toimittaja on Pauliina Jaakkola.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuka on sanonut, että joulukuusi koristellaan vain tupaan. Jalasjärveläinen Miia Kangasharju vie kuusen myös navettaan ja koristelee sen turvalliseen paikkaan lehmien ihmeteltäväksi ja omaksi ilokseen. Päivi Rautanen pääsi mukaan koristelupuuhiin.

 • Niina ja Marko Korpelan uusperheessä joulun aika tietää vähän extrasäätämistä. Joulu halutaan rauhoittaa turhalta hötkyilyltä, mutta huolta pidetään myös siitä, että kaikki lapset saavat viettää joulua molempien vanhempiensa kanssa. Millainen on uusperheen joulu? Niinan ja Markon kanssa juttusilla Pauliina Jaakkola.

 • Joulu menetti Jonna Shemeikan elämässä pitkäksi aikaa merkityksensä. Lapsen vuoksi se tuli kuitenkin järjestettyä, vaikkei joulumieltä itsellä ollutkaan. Nyt elämä on palannut raiteilleen ja Jonna on hankkinut jouluverhot ja muutaman tontunkin. Millaista on järjestää joulua vaikeina aikoina? Toimittaja on Pauliina Jaakkola.

 • Jotkut meistä saavat jopa kymmeniä joulukortteja, toiset eivät sitä ensimmäistäkään. Seinäjoella taidekoulu Oivan lapset ja nuoret ovat oikein urakoineet tänä syksynä joulukortteja. Taidekoulu on käynyt jakamassa kortit tällä viikolla kaikille runsaalle 300:lle kaupungin palvelukodeissa asuvalle vanhukselle. Päivi Rautanen pääsi mukaan, kun taideaineiden opettaja Mikko Hakomäki ja virikeohjaaja Elsi Soini antoivat ensimmäisen kortin Aila Peltoniemelle Myllyrannan palvelutalossa. Taidekoulun oppilaat Pipsa Hautala, Mai Hirvilammi, Lumi Huhma ja Kaisa Aittoniemi ovat olleet taiteilemassa.

 • Ei tarvitse kuin vähän selailla sosiaalista mediaa, niin sieltä nousee nopeasti esille tämän joulun hitti askartelun saralla. Henkaritähteen tarvitaan kuusitoista henkaria, mieluummin metallisia pesulahenkareita, mutta voi sen tehdä myös muovihenkareista. Päivi Rautanen pyysi neuvoja askarteluun nurmolaiselta 27-vuotiaalta perheenäidiltä, Laura Hämälältä.

 • "Sanotaan näin Kummelin tyyliin, että kotiasiat on hyvin ja musiikki on hieno elementti", laulaja Antti Railio kiteyttää naureskellen. Mutta ennen kuin tähän on tultu, aika syvissä vesissä on täytynyt rypeä. Vastoinkäymisiä on ollut viime vuosinakin, mutta myös kouluvuosien aikainen kiusaaminen jätti jälkensä. Pauliina Jaakkola haastattelee.

 • Rumista jouluneuleista tuli ilmiö Suomessakin muutama vuosi sitten, eikä hype näytä laantumisen merkkejä. Joulufaniksi tunnustautuva Tommi Haapaniemi osti ensimmäisen jouluneuleensa viitisen vuotta sitten. Kaverinsa yllytyksestä hän alkoi jukaista jouluneulekuvia joulukalenterin muodossa. Tänä jouluna toteutuu jo kolmas kalenteri. Jouluneulekeräilijän juttusilla on Pauliina Jaakkola.

 • Vuonna 1865 elämä Itä-Lontoon kaduilla oli melko karua. Työttömyys, köyhyys ja alkoholismi piti kansaa otteessaan. Pariskunta nimeltään William sekä Catherine Booth päättivät tehdä voitavansa vähäosaisempien auttamiseksi.
  Pikkuhiljaa tästä muodostui “sota ihmisen ja yhteiskunnan pahuutta vastaan”. Ja näin syntyi pelastusarmeija, jossa omaksuttiin armeijakielestä lainattua termistöä sekä puettiin univormut ylle.
  Suomeen Pelastusarmeija rantautui 130 vuotta sitten, ja se on hyvinkin kunnioitettava ikä uskonnolliselle suuntaukselle. Mutta kuinka Pelastusarmeija voi tänään, ja vieläkö toiminnalle on tilausta? Ari ja Eija Kulmala seurasivat kutsumustaan ja ryhtyivät Vaasan seurakunnan vetäjiksi muutama vuosi sitten.

 • Seinäjoen keskussairaalan lastenosastolle kerätään taas uusia pehmoleluja. Sairaalaan tullessa lasta usein jännittää ja lapsi kaipaa turvaa ja lohtua - pehmoleluista on havaittu olevan paljon iloa pienille potilaille. Keräystä organisoivat yrittäjät Pirjo Syrjälä ja Laura Lähdesmäki. Heidät tapaa Pauliina Jaakkola.

 • Kyykky on ollut ihmiselle luontainen asento, ainakin ennen, mutta nyt siitä on tullut muoti-ilmiö. Pääsetkö kyykkyyn tai miksi pitäisi päästä? Fysioterapeutti Matti Melanen kysyy mieluummin, että miksi ei... Kyykyssä voi leikkiä lasten kanssa, puhua puhelimessa tai laittaa takkaan puita. Toimittaja on Pauliina Jaakkola.

 • Samalla kun elämästä on tullut yhä hektisempää ja impulsseja sekä virikkeitä saadaan kaikkialta taukoamatta, on myös kaikenlaiset mielen ja kehon vaihtoehtoiset hoitomuodot kasvattaneet suosiotaan. Syynä voi olla toki laajempi tietoisuus kaikista eri terapiamuodoista, tai sitten olemme löytämässä takaisin juurillemme, aikaan ennen modernia teknologiaa ja lääketiedettä. Silja Kuitu on naturopaatti ja kertoo mistä Ireca-metodissa on kyse.

 • Ensimmäisen lapsen syntyminen on aina tietenkin iso asia. Miehelle tilanne on sikäli erilainen että sen prosessin alullepanon jälkeen sitä vaan seuraa vierestä ja koittaa sopeutua tilanteeseen, mitäs ympärillä oikein tapahtuu ja mitä minulle tapahtuu?
  Lapsen syntymä ei mullista ainoastaan tunne-elämää, mutta tuo myös uuden dimension arkeen ja sen pyörittämiseen. Miten kansanedustaja Mikko Ollikainen prosessoi asiaa, kun sai tietää tulevansa isäksi, ja miltä se arki tänään näyttää?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä