Yle Huvudstadsregionen

Solsken och glada miner på Ministafettkarnevalen i Vanda

 • 5 min
 • toistaiseksi

Inför många av de finlandssvenska skolelevernas höjdpunkt under vårterminen, Stafettkarnevalen i Alberga i Esbo, ordnade lågstadieskolorna i Vanda en Ministafettkarneval på Sandkulla idrottspark. Alla elever i alla svenska skolor i Vanda var med, vissa sprang medan andra högljutt hejade på de tävlande. Reporter Karin Filén var på plats och i vimlet hittade hon två av löparna, Ossi Hjorth och Lina Kiviaho från Mårtensdals skola, för en intervju.

Lähetykset

 • to 16.5.2019 13.48 • Yle Areena

Jaksot

 • Prisbelönta Borgmästarens självständighetsfest arrangeras i år för 22 gången. Festen fick sin början år 1997 när dåvarande överborgmästaren Eva-Riitta Siitonen skulle hitta på något som skulle bli hennes arv till staden.

 • Studier vid en yrkesskola kan öppna många dörrar nuförtiden - också till andra skolor. Sebastian Geust studerar till fordonsmekaniker vid Prakticum i Helsingfors, men målet är att studera vidare till diplomingenjör vid Aalto universitetet. Det är fullt möjligt eftersom det inte längre krävs en studentexamen för det. Yle Huvudstadsregionen besökte verkstaden på Prakticum och pratade om framtiden tillsammans med Geust och Albert Rehnström.

 • Anton Sontag studerar till ICT-montör vid Prakticum. Det bästa med utbildningen enligt honom är allt det praktiska som de studerande får göra på lektionerna. Men det blir också dyrt. Under Antons första höst på yrkesskolan har hans föräldrar redan satt ut 700€ på böcker och verktyg. Det skulle vara bra om andra stadiet var helt kostnadsfritt, tycker Sontag.

 • Tillsammans med sina studiekamrater, sponsorer och samarbetspartners har Lotta Eklblad dragit igång välgörenhetsrestaurangen Fööri, som under restaurangdagen i Helsingfors den 17.11 säljer mat för att stöda arbetet med ungas mentala hälsa. För samarbetspartner Krisjouren för unga är denna typ av samarbete viktigt för verksamheten, säger krisarbetare Oscar Lehtinen. Redaktör Julie Ebbe.

 • På Arcada övar den blivande ambulanspersonalen på hur de ska bemöta personalen. På skolan finns rum som ser ut som vanliga hem. I hemmiljön kan de studerande öva hur man ska gå till väga när man kommer hem till en patient i nöd. Som hjälp har de en docka som både kan "andas" och prata.

  Lektor Christoffer Ericsson och studerande Frida Enlund visade reporter Hanna Othman runt i klassrummen på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.

 • Veckoslutet 16-17 november 2018 rör det sig typer i Lagstads skola i Esbo centrum natten lång. Men var inte rädd, det rör sig inte om några inbrottstjuvar. Nej, det är elever som deltar i ett LAN-party som ordnas i samband med Hajbo Epic Night Battle där elever i årskurserna fem och sex tävlar om vem som är bäst på spelet Minecraft. Vår reporter Christoffer Kaski åkte till Lagstads skola för att ta pulsen på lärarna Niclas Paul och Evald Hemström samt en hel drös femmor och sexor.

 • Just nu finns det tre punkthus på över 16 våningar i Helsingfors, men i framtiden ska de bli fler. Ted Urho frågar om att bygga högt av arkitekt Dan Mollgren, som leder Böle-teamet vid Helsingfors stad.

 • Daniel Tallberg flyttade från Borgå skärgård till Helsingfors för fyra år sedan, Lina Smedlund bytte Korsholm mot huvudstaden för två år sedan och Dora Lagerpetz flyttade hit från Åbo i början av hösten. På Svenska dagen växlade de tre Arcada-studerandena några tankar med Ted Urho kring vad dialekt och hemort betyder.

  - Det skulle vara jätteroligt att tala en dialekt, det ger mera karaktär, säger Dora Lagerspetz.

  - Jag jobbade bort min dialekt och nu ångrar jag det lite, säger Daniel Tallberg.

  - Jag känner hemlängtan då villasäsongen börjar och slutar, och jag inte kan vara i Österbotten, berättar Lina Smedlund.

 • - Sanningen är den att Helene Schjerfbeck talade svenska för att det var den ekonomiska, politiska och kulturella elitens språk i Finland på 1800-talet, säger Rafael Donner, författare och chefredaktör för Studentbladet.

  Han har provocerats av språkdiskussionen kring den förestående filmen.

  - När vi säger till finnarna att ni inte får göra den här filmen, så säger vi att ni får inte göra något om vårt lands historia, för att alla förebilderna talade svenska.

  Han tycker att Schjerfbeck var intressant som person och förtjänar en film.

  - Dom har ingen egen Helene Schjerfbeck. Det är att förneka finnarna rätten till sin egen historia att säga att de inte får göra filmen på finska.

  Ted Urho intervjuade.

 • Monica Björkell- Ruhl fick en panikattack. Det var den andra panikattacken inom några dagar, men den här gången var bemötandet helt annorlunda än förra gången. Reporter är Christoffer Gröhn.

 • Under hösten får vi följa med tre stycken gulnäbbar, alltså första årets studerande, som den här hösten har flyttat till Helsingfors från sina finlandssvenska hemorter för att studera. Programvärd Ted Urho bjöd in deltagarna Fanny Kesti, Vera Lindén och Walter Ruokolahti för att testa dem på deras kunskaper om sin nya hemstad.

 • Pia Stoltzenberg är utvecklingschef för det tvåspråkiga inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Hon berättar hur HUS uppmärksammar Svenska veckan 2018. Reporter Ted Urho.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Skribasäsongen är öppnad! Anna Aaltonen besökte Esbo församlings skriftskoleläger i Solvalla för att träffa ungdomsledare Sini Aschan och säsongsteolog Cecilia Alameri samt konfirmanderna Kia, Wilma och Nella.

 • Melina von Kraemer står i rulltrappan påväg ner till tågperrongen vid Helsingfors-Vanda flygplats när hon bakom sig plötsligt hör skrik och någon som ropar ”varokaa”, akta er! En stor kappsäck kommer flygande ner och träffar Melina så att hon flyger ner för trappan. Det är förbjudet att åka rulltrappa med stora kappsäckar, och den som trotsar det förbudet blir ersättningsskyldig om olyckan är framme.

 • SFP:s riksdagsledamot och kyrkslättbon Anders Adlercreutz intervjuas av Anna Aaltonen.

 • Eget kärl och bestick. Det är det enda som behövs för att delta i parkluncher i Vanda. Staden ordnar gratis parkluncher för barnfamiljer och ungdomar under 18 år. Luncherna ordnas i juni och halva juli i Havukoski och Myrbacka. Ungdomar är med och tillreder maten och delar ut den i parkerna, där det också ordnas annat lekfullt program. Reporter Christoffer Kaski tog sig till Havukoski för att se hur det går till under en parklunch och pratade med specialungdomsarbetare Jonna Köpilä vid Vanda stad.

 • Vi träffade Mats Stjernberg minuterna efter hans doktorsdisputation vid Helsingfors universitet. Hans avhandling behandlar finska betongförorter från 60- och 70-talet och deras utveckling efter 90-talet. Det är den första studien i den här utsträckningen. Reporter: Elis Henell.

 • Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson har genom åren blivit ett känt namn, i alla fall bland prostituerade, hallickar, gängbrottslingar.

  Här berättar han bland annat om ett speciellt fall, om han någonsin är rädd och om hur han ser på etiken och moralen inom Helsingforspolisen.

  Han intervjuas av Christoffer Gröhn.

 • Christa Grönlund väntade ivrigt på att få hem sin världsmästarson. Hon intervjuas av Christoffer Gröhn.

 • Natascha Foley och Ella Paukku var två av de elever som åkte till Serbien för att se hur lågstadieelever från Grocka ordnade en egen Staffetkarneval. Grockaeleverna kom även på besök till Kyrkslätt i mitten av maj. Då bjöd Foley, Paukku och deras klassakamrater på traditionell Serbisk slava-fest - med ett Luciatåg! Reporter i inslaget är Lukas Rusk.

 • Daniel Juntunen och Henrik Huttunen går på årskurs 8 i Hagelstamska skolan i Grankulla. De anser att den kalla salladslunchen som serveras i flera veckor inte är mättande. Orsaken till den kalla salladslunchen är att centralköket renoveras. Reporter Christoffer Gröhn.

 • Åttaåriga Ville Mellgren har som hobby att springa tillsammans med sin mamma Sanna Huldén. I morgon ska de springa 5 km. Det kommer att gå som smort, tror han, för han har sprungit sträckan ren som sexåring.

 • Inför många av de finlandssvenska skolelevernas höjdpunkt under vårterminen, Stafettkarnevalen i Alberga i Esbo, ordnade lågstadieskolorna i Vanda en Ministafettkarneval på Sandkulla idrottspark. Alla elever i alla svenska skolor i Vanda var med, vissa sprang medan andra högljutt hejade på de tävlande. Reporter Karin Filén var på plats och i vimlet hittade hon två av löparna, Ossi Hjorth och Lina Kiviaho från Mårtensdals skola, för en intervju.

 • Vad stör sig bilister på i trafiken? Och hur ser de på sitt eget beteende? Christoffer Gröhn pratade med Riki Grahne, Margareta Nyman och Stig Kevin i Grankulla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä