Kulttuuriykkönen

Kuinka käy matkailun ilmastonmuutoksen edessä? Suuressa turismikeskustelussa kohtaavat aktivistit ja teollisuus

 • 51 min
 • ei kuunneltavissa

Lomamatkailu vastaan ilmastonmuutos. Olemme kaikki tietoisia, että lentäminen ja matkustaminen kuormittavat ympäristöä, mutta silti haluamme nähdä ja kokea uusia kulttuureja, maita ja mantuja. Mitä tehdä tämän vaikean yhtälön edessä? Tätä pohtimassa lähetyksessä ympäristöpolitiikan asiantuntija Leo Stranius, Olympia Kaukomatkojen kehitysjohtaja Ari Huuskonen, Icelandair:in Suomen toimitusjohtaja Pekka Mäkinen ja Ilmastoveivi-kampanjan primus motor, ympäristöaktivisti Laura Kolehmainen.

Juontajana on Vesa Kytöoja.

Lähetykset

 • ti 2.7.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Hallusinaatioita on nähty historian sivu. Näkyjä on nähty kummituksista yliluonnollisiin läsnäolon kokemuksiin tai surrealistisiin aistiharhoihin. Taiteen keinoin hallusinaatioita on yritetty tallentaa tai niistä on haettu inspiraatiota ja kosketusta ihmisen ulkopuoliseen. Mutta mitä hallusinaatiot ovat ja mistä ne tulevat? Miksi niillä on usein epäterve stigma?

  Kulttuuriykkösessä keskustelemassa ovat psykologian tohtori, tutkija Jukka Häkkinen sekä filosofian dosentti Timo Kaitaro.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kirjailija ja poikkitaiteellisten performanssien järjestäjä Kai Sadinmaa sekä kuvataiteilija Ilkka Sariola eivät ole kaihtaneet olla anarkisteja puuttuessan töissään yhteiskunnalliseen epäoikeudenmukaisuuteen ja eriarvoisuuteen. Tämän lisäksi he molemmat ovat pappeja, jotka eivät säästele kritiikkiään kirkkoa kohtaan. Onko kirkossa tilaa ja ymmärrystä vastakulttuurin äänelle? Väki kirkossa vähenee kaiken aikaa, etenkin suurissa kaupungeissa. Mitä kirkossa pitää heidän mielestään muuttaa, jotta kirkkoinstituutio voisi säilyttää merkityksensä moderneille ihmisille?

  Juontajana on Ville Talola.

 • Kisastudion vakioraatilaiset Sitran johtaja Mari Pantsar, esseisti ja äidinkielen lehtori Silvia Hosseini ja ekonomisti ja Mustread.fi:n osakas Heikki Pursiainen keskustelevat englannin kielen asemasta Suomessa, suomalaisen yhdyskuntakehityksen trendistä rakentaa kauppakeskuksia, naudanlihakiellosta Helsingin yliopiston opiskelijaruokailussa, sekä yhteiskuntaluokkien välisistä eroista kulttuurissa ja arvoissa.

  Juontajana on Pekka Toikka.

 • Monika Fagerholmin uusin romaani kertoo siitä mitä tapahtuu, kun joku lähtee, häipyy kuvasta niin että sitä tuskin huomaa ja ihmisistä, jotka päätyvät osallisiksi tarinaan, joka ei ole heidän.
  Kuka tappoi bambin? on ollut Ruotsissa listojen ykkösenä ilmestyttyään ja kirjan oikeudet on myyty ranskalaiselle kustantamolle, Gallimardille.

  Pia-Maria Lehtolan vieraana on kirjailija Monika Fagerholm.

 • Suomalaisen jazzin elävältä legendalta Eero Koivistoiselta sekä ulkomaillakin suitsutusta saaneelta pianisti Alexi Tuomarilta tulee uusi levy yhteistyössä argentiinalaisen laulajan Martin Alvaradon kanssa. Levy seikkailee jazzin ja nykytangon välimaastossa.

  Mutta miten jazzin kenttä tällä hetkellä oikein voi Suomessa? Mitä Tuomarila ja Koivistoinen nyt kaipaisivat lisää? Entä mistä tunnistaa "aidon" soundin?

  Alexi Tuomarila ja Eero Koivistoinen Kulttuuriykkösen vieraina. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Minkälaisia ovat suomalaiset nykytaiteen mesenaatit ja miten he eroavat taidesijoittajista? Miten nykytaiteen arvo määrittyy ja minkälainen on suomalaisen nykytaiteen kenttä, kun sitä tarkastellaan museoiden, galleristien ja keräilijöiden kannalta? Taiteen tukemisesta puhuvat nykytaiteen museo Kiasman intendentti Kati Kivinen, Helsinki Contemporary- gallerian johtaja Katja Räisänen, taidesijoittamisen asiantuntija Pauliina Littorin sekä Art of Basware taidekilpailun projektipäällikkö Lena Björkman.

 • Ihmiset käyttävät päivittäin useita tunteja hakukoneita ja sosiaalista mediaa, joita ohjaavat algoritmit. Ne ennakoivat seuraavia siirtojamme. Mitä kaikkea algoritmit siis ovat? Tietävätkö älylaitteiden kätkemät algoritmit meistä kaiken? Kuinka olemme varautuneet tähän teknologiseen mullistukseen?

  Keskustelemassa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelylaitoksen apulaisprofessori Laura Ruotsalainen, Kuluttajatutkimuskeskuksesta apulaisprofessori Minna Ruckenstein sekä F-Securen tekoälypäällikkö Matti Aksela.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa vakiovieraat kulttuurituottaja Annu Kemppainen, somevelho Sami Kuusela ja Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen tarttuvat ajankohtaisiin aiheisiin ja ilmiöihin Helsingin Keskustakirjasto Oodissa. Onko urheilu kulttuuria tai taidetta? Miten me suomalaiset suhtaudumme amerikkalaiseen keynote-puheeseen, jossa faktasta tehdään viihdettä? Millä tavalla taide voi auttaa ilmastoahdistukseen?

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kari Häkämies ja Kalle Isokallio ovat molemmat tahoillaan julkaisseet romaanit, joissa kuvataan politiikkaa ja sen tekemistä eri näkökulmista. Mitä on politiikan juonittelu ja peli? Entä miltä politiikka näyttää ulkopuolelta mainostoimistomiehen näkökulmasta?

  Kulttuuriykkösessä keskustelemassa kirjailijat, maakuntajohtaja Kari Häkämies sekä entinen yritysjohtaja Kalle Isokallio.

  Lähetyksen aluksi kirjallisuuden Nobel-palkintojen suomentajat avaavat kirjailijoita palkintojen takana.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kulttuuriykkösessä puhutaan kanteleesta. Kantele-lehti täyttää 40 vuotta. Nämä kuluneet viimeiset vuosikymmenet ovat merkinneet soittimen uutta tulemista. Kanteleesta puhuvat päätoimittaja Sanni Virta, Kanteleliiton toiminnanjohtaja Eija Kankaanranta, kansanmusiikin professori Hannu Saha sekä kantelepedagogi Satu Sopanen. Ohjelmassa esiintyvät myös kanteletaiteilijat Maija Kauhanen ja Jutta Rahmel.

  Juontajana on Ville Talola.

 • Miten tavalliset suomalaiset asuvat nykyään? Miten syntyy kodin tuntu?

  Kodin tunnusta ja suomalaisesta kodista keskustelemassa ovat tohtori Sirpa Uimonen, Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss ja Avotakka-lehden päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Vasta ensi-iltaan tulleen Marian paratiisi-elokuvan päähenkilö on karismaattinen unisaarnaaja ja lahkon johtaja Maria Åkerblom. Miksi ihmiset lähtivät seuraamaan häntä? 1920-luvulle sijoittuva elokuva kertoo ihmisistä, joilla oli vahva nähdyksi tulemisen tarve.

  Maria Åkerblom otti muiden lapsia omikseen. Kuoromatkalla esiinnyttiin Ruotsin kuninkaallisille, samalla kun lapset näkivät nälkää. Åkerblomin aikana naisen ainoa mahdollisuus päästä saarnaajaksi oli perustaa oma uskonnollinen liike.

  Maria Åkerblomista keskustelevat häntä näyttelevä Pihla Viitala, Marian paratiisi-elokuvan käsikirjoittanut Anna Viitala ja professori emerita Eila Helander.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä