Yle Huvudstadsregionen

Daniel och Henrik blir inte mätta av salladslunchen

 • 4 min
 • toistaiseksi

Daniel Juntunen och Henrik Huttunen går på årskurs 8 i Hagelstamska skolan i Grankulla. De anser att den kalla salladslunchen som serveras i flera veckor inte är mättande. Orsaken till den kalla salladslunchen är att centralköket renoveras. Reporter Christoffer Gröhn.

Lähetykset

 • ma 20.5.2019 6.35 • Yle Areena

Klipit

 • Yle Huvudstadsregionen sände från Rastböle Camping och bjöd in scouterna Sofia Wiksten och Erica Heikkilä från Spejarna och Ville Hellström från Nybyggarna att tävla i friluftsmorgonmål på spritkök. Tid: cirka en timme. Budget: 10 euro. Domare Alexander Beijar, programledare Julie Ebbe

 • Barnpanelen är tillbaka efter en sommarpaus, och den här veckan tar panelisterna Kevin, Noel, Saga och Veronica från Prästgårdens daghem i Kyrkslätt sig an både scouting och skolstart. Reporter är Alexander Beijar.

 • Trots att statisitken visar att Kyrkslätt är en av de kommunerna i Finland där årskullarna snabbast blir mindre, visar det sig inte i den lilla lågstadieskolan i Karuby, Kyrkslätt. Där märker man av det motsatta, antalet elever kommer öka under de kommande åren. Vi besökte Karuby skola på morgonen före den första skoldagen, och träffade rektor Teresia Kajanti, för att diskutera det, men även stämningarna inför den första skoldagen. Reporter Alexander Beijar.

 • Den 6 augusti 1945 släppte USA den första atombomben över den japanska staden Hiroshima. Årsdagen uppmärksammas över hela världen, också i Helsingfors där tal hålls och ljus läggs ut på Tölöviken till minne av offren. Alexander Beijar träffar Laura Lodenius, verksamhetsledare för Fredsförbundet, som står bakom minnesmanifestationen vid amfiteatern bakom Operan i Helsingfors.

 • Joona "Serral" Sotala är världsmästare i strategispelet Starcraft II - trots det gick det inte hela vägen i helgens turnering på Assembly i Helsingfors. Spelet kräver en oerhört koncentration och is i magen - men för att bli världsmästare är det viktigaste ett stadigt grundspel, säger Sotala. Speljournalist Björn Karlsson bryter ner helgens turnering och det storartade i en världsmästare som inte är sydkorean. Redaktör Julie Ebbe.

 • Du som har rört dig i Grankulla under sommaren har kanske stött på åldringar som susar förbi dig på stan på två hjul.
  Det handlar ändå inte om cykeltävlingar för pensionärer eller rullstolsrace längs med Bembölevägen, utan projektet Cykling utan ålder, som under sommaren har skjutsat runt folk i Grankulla på så kallade rikshor.
  Vår reporter Alexander Beijar passar ändå kanske inte riktigt in i målgruppen, som för projektet är äldre personer och personer med funktionsnedsättning, steg ombord på en cykelriksha i Grankulla för att träffa Helena Pirvola-Nykänen, som berättar mer om projektet.

 • Fredagen den 2.8 åker 16 stycken scouter från Spejarna i Helsingfors till Lappland på en nio dagar lång vandrings- och paddlingstur. Syskonen Wiksten – Stella, Leonard, Jeremias och Sofia – är vana vandrare. Mycket kläder och tillräckligt med mat, det är det viktigaste att ha med sig – och maten, den består främst av pastapåsar. Reporter Mathias Gustafsson.

 • Porkala är den mest sommarstugstäta orten i Huvudstadsregionen. Mathias Gustafsson träffar Patrick Eriksson, en av de som tillbringar mycket tid på Porkala Udd.

 • Assembly Summer 2019 går av stapel i Mässcentret i Helsingfors från 1.8-4.8. Det stora lanpartyt bjuder på allt från robotslagsmål till den klassiska demoscenen till turneringar i spel som Counter Strike, Starcraft 2 och klassisk Tetris. Vad är inne, vad är nytt, vad ska man hålla utkik efter? Speljournalist och -kommentator Björn Karlsson guidar dig genom årets upplaga av Assembly. Redaktör Julie Ebbe

 • Esbo är bäst i Finland på att locka till sig barnfamiljer. Staden har bland annat satsat på att utveckla barn- och familjerådgivningen de senaste åren, vilket invånarna är nöjda med. För Camilla Heikkilä skulle det inte vara ett alternativ att flytta till hemorten Sibbo, åtminstone inte så länge barnen är små. Esbo har allt en barnfamilj kan önska sig - eller i alla fall nästan. Bland annat gratis parklunch för barn finns på önskelistan. Reporter Mathias Gustafsson.

 • Så sent som 1997 diskuterade man i Yles tv-kanaler huruvida rollspel leder till djävulsdyrkan, något oroliga tonårsmödrar i slutet av 1990-talet var helt säkra på. Idag är rollspel en mångsidig hobby som många sysslar med, och i takt med att fantasy blir allt mer populärt - se bara på Game of Thrones - får också de olika formerna av rollspel mera uppmärksamhet. Rollspelsentusiasten Tom Saxman, som själv främst spelar klassikern Dungeons and Dragons, gillar att skriva sina så kallade kampanjer själv. Redaktör Julie Ebbe.

 • Vanessa Krautsuk, Nea Tallgren, Emil Fagerström, Kaisla Pitkänen och Minja Lindfors talar om nyhetsveckan som gått med Karin Filén.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä