Yle Huvudstadsregionen

Daniel och Henrik blir inte mätta av salladslunchen

 • 4 min
 • toistaiseksi

Daniel Juntunen och Henrik Huttunen går på årskurs 8 i Hagelstamska skolan i Grankulla. De anser att den kalla salladslunchen som serveras i flera veckor inte är mättande. Orsaken till den kalla salladslunchen är att centralköket renoveras. Reporter Christoffer Gröhn.

Lähetykset

 • ma 20.5.2019 6.35 • Yle Areena

Klipit

 • Emma, Matias, Jonathan, Bria, Stella och Sanni går i Dickursby daghem. Karin Filén har pratat med dem.

 • Unga dricker allt mindre alkohol, har ungdomsbarometrarna rapporterat under några års tid. Men i Mattlidens gymnasium har rusmedelsbruket ökat sedan 2017, och det gäller både alkohol och cannabis. Vad beror det på - och hur har de studerande i Mattliden det i övrigt? Rektor Saana Ruotsala i intervju med Julie Ebbe.

 • Hur känns det att lämna skolvardagen bakom sig och vad bär de med sig från sina år i gymnasiet? Hanna Othman träffade abiturienterna Oscar Grönqvist, Oscar Lagus och Rasmus Svanljung inför abispexet i Mattlidens gymnasium i Esbo.

 • När kan en läkare besluta om vård som en vårdnadshavare motsätter sig, och borde vaccinering i fall där barn utsätts för en reell smittorisk anses vara ett fall då vaccinets nytta väger tyngre än förälderns åsikt? I Helsingfors vaccinerades tre barn med MPR-vaccin mot en förälders vilja - fel säger JO, rätt säger Läkarförbundet. Vice verksamhetsledare Hannu Halila och redaktör Julie Ebbe samtalar om när läkaretik och juridik krockar i vård av barn.

 • Hur kommenterar några barn veckans samtalsämnen? Amos Knaapila, Julian Karlsson, Emilia Kamppuri och Carla Kaivola går i daghemmet Tärnan på Drumsö i Helsingfors. Karin Filén talade med dem.

 • Den pågående trenden med ett växande utbud av köttsubstitut och mera växtbaserad kost tycks vara utan ände - samtidigt talas det mycket om köttproduktionens skadliga verkan på klimatet. Men i Kyrkslätt går man på sätt och vis mot rådande trend - i höst flyttar nämligen en massa djur in på Jeggars gård. Förberedelserna inför att öppna en ny djurgård är i full gång. Reporter Rebecka Svedberg har intervjuat Hanna Westman och Rickard Backman.

 • Nio författare från Sverige och Finland besöker Norsens litteraturfestival i månadsskiftet januari-februari. Det är andra gången som festivalen ordnas och sjundeklassarna Rafaela Marschan och Hugo Dahlberg väntar ivrigt på att få möta bland annat Johan Unenge och Jack Werner. Pamela Lindebäck som är lärare i svenska och litteratur berättar att det har krävts en hel del förberedelse för en så stor satsning.
  Reporter Hanna Othman.

 • Vad kan ligga bakom när barn skickar dödshot och misshandlar sina kamrater? Och varför är det så svårt att få bukt med mobbning och våld bland barn, trots många projekt och satsningar för att förebygga? I Kyrkslätt har ett allvarligt fall av mobbning som pågått i flera år uppdagats, där misshandel filmats och hela familjer fått dödshot. Professor i småbarnspedagogik Mirjam Kalland betraktar liknande situationer som en angelägenhet för hela gruppen - inte bara för den mobbande och dess offer. Och barn som är rädda för att gå till skolan ska inte tvingas dit, säger Kalland. Redaktör Julie Ebbe.

 • Hur känns det när ens barn rymmer från dagisgården och vad har man för fördomar kring gubbar bakom ratten på bilar av ett visst märke? Torsdagssnackarna Larrie Griffis och Jonna Sundberg biter tag i aktuella frågor från den senaste veckan. Redaktör Julie Ebbe.

 • Dagens Barnpanel består av Elias Johansson, Fia Holmström, Ylva Nylund och Nils Lindroos. De går i daghemmet Elka i Munksnäs. Karin Filén har talat med dem.

 • Under veckoslutet har 60 unga musiker från olika håll av landet samlats i Grankulla för att delta i ett symfoniorkesterprojekt. På måndagen 27.1 har också allmänheten en möjlighet att ta del av de ungas talang då de framför diktverket "Tavlor på en utställning" som är tonsatt av Modest Musorgskij, samt nya musikstycken som utgår från konstverk.
  Irene Heikius, producent Anton Ylikallio, Sofia Lundberg och Sara Roberg berättar om projektet. Reporter Hanna Othman.

 • Verksamhetsledare för Funktionshinder med ansvar (FMA) Ulf Gustafsson om hur systemet med personlig assistans och modellen där den funktionsnedsatta själv är arbetsgivare åt sina assistenter. Reporter Julie Ebbe.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä