Romano mirits

Risto Blomster: "Mielikuva kulkevista romaneista ei saa vahvistusta historiallisista asiakirjoista"

 • 14 min
 • toistaiseksi

Romanien keskuudessa on tapana esittäytyä kertomalla vanhempiensa nimet. Kenties tämä oli tapana jo silloin, kun sukunimikäytäntöä ei vielä ollut. Romano Miritsissä puhutaan Suomen romanien suvuista ja kulkemisesta. Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Risto Blomster kertoo, kuinka kulkeminen on vaikuttanut nimikäytäntöihin ja mistä romanisukunimet ovat saaneet alkunsa.
Ohjelman on toimittanut Maria Friman. Osa 1.

Lähetykset

 • ti 21.5.2019 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Etelä-Pohjanmaan alueella toimii lukuisia romanitaustaisia vartijoita. Toimittaja Jaakko Laakso ryhtyi selvittämään, mikä on saanut näin monet romanimiehet innostumaan turvallisuusalalle. Romano miritsin jaksossa kuullaan turvallisuusalan koulutuksesta, työstä ja esimerkiksi siitä, millaisia ominaisuuksia on hyvällä vartijalla. Aiheesta kertovat alan ammattilaiset Petri Kuusisto, Rainer Salojensaari ja Markus Kuusisto

 • Läheisen kuolema aiheuttaa ehkä suruista suurimman. Menetys voi tuntua vievän pohjan koko elämältä. Surun kokeminen on kuitenkin ihmisen terve reaktio menetyksen aiheuttamaan tuskaan. Suruprosessit ovat yksilöllisiä ja tämänkertaisessa Romano miritsissa aihetta käsitellään Mallan tarinan kautta. Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa erikoissuunnittelijana työskentelevä Malla Laiti menetti perheenjäseniään traagisten kuolemantapausten kautta. Kaksiosaisessa ohjelmassa Malla kertoo meille elämästään, surusta sekä lopulta selviytymisestä. Toimittajana Miriam Schwartz. Osa 2.

 • "Ihminen kestää paljon vaikeissakin olosuhteissa. Sodastakin selvittiin, vaikka menetyksiä oli.” Romano miritsin tämänkertainen vieras Otto Koivisto on jalasjärveläinen romanimies, joka on syntynyt vuonna 1932. Hänet tunnetaan taitavana hevosmiehenä. Nuorena aikuisena hevonen oli hänen kumppaninaan metsätöissä. 1950- ja 1960-lukujen taitteessa alkoi raviurheilu – ensin ajettiin karvalakki päässä ja niillä varusteilla, joita saatavilla oli. Jalasjärven "Kivistön oikoosella" ajetuista kyläkisoista siirryttiin vähitellen raviradoille ja ammattimaisempaan harrastamiseen. Mukaan raviurheiluun tulivat ensin poika Olavi Koivisto ja myöhemmin pojanpoika Ville Koivisto. Otto Koivisto muistaa sotavuodet vaikeana aikana, jolloin kansakunta oli kuitenkin yhtenäinen. Hänen kolme veljeään oli rintamalla, yksi myös jäi sille tielle. Haastattelun lopuksi kuullaan vielä Otto Koiviston suhteesta musiikkiin. Otto Koiviston tapasi Jalasjärvellä toimittaja Jaakko Laakso.

 • Läheisen kuolema aiheuttaa ehkä suruista suurimman. Menetys voi tuntua vievän pohjan koko elämältä. Surun kokeminen on kuitenkin ihmisen terve reaktio menetyksen aiheuttamaan tuskaan. Suruprosessit ovat yksilöllisiä ja tämänkertaisessa Romano miritsissa aihetta käsitellään Mallan tarinan kautta. Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa erikoissuunnittelijana työskentelevä Malla Laiti menetti perheenjäseniään traagisten kuomantapausten kautta. Kaksiosaisessa ohjelmassa Malla kertoo meille elämästään, surusta sekä lopulta selviytymisestä. Osa 1. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Kesä on tanssimusiikin sesonkiaikaa. Tuhannet lomalaiset hakeutuvat tanssilavoille nauttimaan tanssista, musiikista ja Suomen kesäiltojen ainutlaatuisesta tunnelmasta. Lukuisat romanit taas ovat menestyneet iskelmämusiikin ja aivan erityisesti tangon tulkitsijoina. Yksi heistä on Sebastian Ahlgren, joka voitti Tangokuninkaan tittelin Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuonna 1993. Myös hänen poikansa Tino Ahlgren on tehnyt jo liki 20 vuotta uraa tanssimusiikin parissa. Viime kesänä Tino Ahlgren sijoittui kolmanneksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla ja hänet äänestettiin yleisön suosikiksi. Romano miritsissä kuullaan Ahlgrenin perheen molempien tangotaitureiden mietteitä. Toimittaja Jaakko Laakso tapasi Sebastian Ahlgrenin heinäkuussa Seinäjoella ja Tino Ahlgrenin elokuussa Turussa.

 • Maria Tuominen ryhtyi leikkimielisesti livevideon tekemiseen facebook-ryhmässä, mutta jo pian leikkimielisyys vaihtui tavoitteelliseen ja suunnitelmalliseen toimintaan. Nyt Marialla on oma fooruminsa live-videoilleen, jossa jokainen halukas voi seurata Marian arkea. Suosio kasvaa ja someilmiö on syntynyt. Maria Tuomisesta on kiinnostunut katsojien lisäksi lehdistö ja tällä erää myös Romano Mirits, jossa Tuominen on tänään vieraana. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Kevään ja alkukesän aikana useita romaneja on valmistunut lukiosta, ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta. Kuusi valmistunutta tai opinnoissaan menestynyttä opiskelijaa palkittiin stipendein Suomen Romanifoorumin tilaisuudessa 7. kesäkuuta. Tämänkertaisessa Romano miritsissä kuullaan kolmen stipendin saaneen naisen ajatuksia. Ronja Nyman on kevään ylioppilas Ristiinan lukiosta, Karita Palm turkulainen sosionomiopiskelija ja Jenita Stenroth juuri yhteiskuntatieteiden maisteriksi valmistunut kauhavalainen sosiaalityöntekijä. Heille kaikille yhteiskunnalliset asiat ja oikeudenmukainen maailma ovat tärkeitä. Romanifoorumin juhlassa vieraili toimittaja Jaakko Laakso.

 • Merica Nyman on 30-vuotias nainen, jonka haaveena on tulla musiikin ammattilaiseksi. Kouvolasta kotoisin oleva ja nykyisin Lahdessa asuva Merica on opiskellut kaksi eri ammattia, mutta tulevaisuuden tavoitteena on unelmien toteuttaminen musiikkiuran muodossa. Nyman osallistui viime vuonna televisiossa nähtävään The Voice of Finland -formaattiin. Edesmenneen Olli Lindholmin luotsaamana Merica selvisi kilpailussa pitkälle ja sai esiintymiskokemusta sekä itsevarmuutta. Musiikki on aina ollut Mericalle luontevin itseilmaisun tapa. Se on toiminut myös apuna ja selviytymiskeinona haastavissa elämäntilanteissa. Tämän kertaisessa Romano miritsissa Merica Nyman kertoo elämästään sekä musiikistaan. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Risto Blomster on tutkinut kirjallisista lähteistä löytyvien tietojen valossa mihin romanisukujen reitit päätyivät ja mihin suvut asettuivat 1800-luvun Suomessa. Lähteitä löytyy vähän ja niiden luotettavuuskin on kyseenalainen, sillä kaikkea tietoa ei ole välttämättä haluttukaan antaa viranomaisille kun suhteen vallanpitäjiin ovat olleet muutenkin huonot. Ohjelman on toimittanut Maria Friman. Osa 2.

 • Romanien keskuudessa on tapana esittäytyä kertomalla vanhempiensa nimet. Kenties tämä oli tapana jo silloin, kun sukunimikäytäntöä ei vielä ollut. Romano Miritsissä puhutaan Suomen romanien suvuista ja kulkemisesta. Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Risto Blomster kertoo, kuinka kulkeminen on vaikuttanut nimikäytäntöihin ja mistä romanisukunimet ovat saaneet alkunsa.
  Ohjelman on toimittanut Maria Friman. Osa 1.

 • ”Olemme historiattomia, jos unohdamme, että suomalaiset vasta maastamuuttajia ovatkin”, sanoo räppäri Karri Miettinen eli Paleface. Hänen mukaansa asiaan on puututtava, jos jonkin ihmisryhmän oikeuksia ryhdytään rajoittamaan. Miettinen sanoo, että yhteiskunnassa on myös edelleen vahvistettava vähemmistöjen asemaa. Vaikuttaa täytyy monin tavoin - niin poliittisesti, taiteen keinoin, kansalaisjärjestöjen kautta kuin kohtaamalla toisemme. Karri Miettinen laittaa toivonsa lapsiin ja nuoriin, joiden maailmankuva on hänen arvionsa mukaan vanhempia ihmisiä moniulotteisempi.
  Romano miritsin kaksiosaisen haastattelun toisessa osassa kuullaan Karri Miettisen ajatuksia rasisminvastaisuudesta ja vaikuttamisen mahdollisuuksista. Toimittajana Jaakko Laakso. Osa 2.

 • Räp-artisti Paleface tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista lauluteksteistään sekä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolestapuhujana. Paleface eli Karri Miettinen on myös tehnyt yhteistyötä useiden romaniartistien kanssa ja saanut heidän musiikistaan vaikutteita omaan musiikkiinsa. Milloin nyt nelikymppinen muusikko innostui romanimusiikista ja miten yhteistyö romaniartistien kanssa alkoi? Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso tapasi Karri Miettisen ja selvitti asiaa. Osa 1.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä