Kulttuuriykkönen

Kulttisuosioon nousseen Bättre folk -festivaalin Aki Roukala: "Kuvittelin että täällä ei ole ketään kaltaistani"

 • 53 min
 • toistaiseksi

Oulun lähellä Hailuodossa vietetään poikkitaiteellista Bättre Folk -festivaalia. Haastateltavana kirjailijat Sisko Savonlahti ja Saara Turunen sekä festivaalin perustaja Aki Roukala. Mukana myös supersuosittu duo Maustetytöt eli Anna ja Kaisa Karjalainen.

Jakke Holvas juontaa.

Lähetykset

 • pe 12.7.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Filosofian tohtori Mirva Saukkola on kirjoittanut muoti- ja tyylikirjoissaan valmisvaatekulttuurin kehittymisestä, joka tapahtui Amerikassa 1900-luvun alussa. Millä tavalla laman ja sodan vaikutukset näkyivät muodissa ja millä tavalla amerikkalaiset first ladyt pukeutuivat ennen ja nyt. Multikulttuuristuminen on muuttanut muotia entistä enemmän. Ellen nykyinen päätoimittaja Taina Risto luo katsauksen amerikkalaiseen nykymuotiin ja ikonisiin muotisuunnittelijoihin.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Viinibaareissa maistellaan viinejä nyt Suomessakin. Rock-yhtyeillä ja kenkäsuunnittelijoilla on omat nimikkoviininsä. Trenditietoisimmat juovat alkuviinejä ja biodynaamisesti viljeltyjä viinejä. Valtion viinamonopolin myymälöistä löytyy käsittämättömät 10 000 viininimekettä.

  Pauliina Grym tutustuu viinitrendeihin yhdessä Korkatut - keskitäyteläisiä kertomuksia -kirjan kirjoittajan Risto Karmavuon, viinimaahantuoja Liisa Tirrosen ja palvelukouluttaja Anri Lindströmin kanssa.

 • Millaista on amerikkalainen nykyfilosofia?

  Yhdysvaltalaisista nykyfilosofeista ovat keskustelemassa tietokirjailija Tommi Uschanov sekä professori Sami Pihlström.

  Pihlström ja Uschanov kertovat millaista filosofiaa tekevät jenkkifilosofit Leo Marx, Raymond Geuss, Alice Crary, Joseph Margolis, Martha Nussbaum ja Peter van Inwagen.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Renny Harlin on Suomen kaikkien aikojen Yhdysvalloissa menestynein elokuvaohjaaja, jonka elokuvat ovat tuottaneet yhteensä yli miljardi dollaria.

  1990-luvun alussa Harlin oli Hollywoodin kuumimpia ohjaajia, jonka elokuvissa vilisi megatähtiä Samuel L. Jacksonista Viggo Mortenseniin, Bruce Willisista Geena Davisiin ja Sylvester Stalloneen. Uran alku Yhdysvalloissa oli kuitenkin autotallissa asumista ja nälkärajoilla köyhäilyä. Paluu maitojunalla Suomeen ei kuitenkaan ollut vaihtoehto, Harlinin oli pakko näyttää itselleen ja muille, että onnistuu.

  Maaliskuussa 60-vuotta täyttänyt Harlin on nähnyt elokuvabisneksen huiput ja laskut. Viisi vuotta sitten Harlin päätti muuttaa Kiinaan, jossa aukeni kokonaan uusi noste uralle. Miltä Kiinan elokuvateollisuus näyttää ja millaista Hollywoodin alkuajat oikein olivat? Entä millainen suhde Suomeen nykyään on?

  Juontajana Tuukka Pasanen.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Kuhmon kamarimusiikkifestivaali juhlii viidettäkymmenettä vuottaan ja epätodennäköisestä unelmasta on tullut totta. Miksi Kainuun perukoille vuonna 1970 perustetusta kamarimusiikkifestivaalista tuli niin suosittu ja pitkäikäinen? Vastaamassa ovat festivaalin perustaja, sellisti Seppo Kimanen, muusikot Kaisa Kortelainen ja Emil Hartikainen, sekä tuoreen festivaalihistoriikin kirjoittaja Juhani Koivisto.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Oulun lähellä Hailuodossa vietetään poikkitaiteellista Bättre Folk -festivaalia. Haastateltavana kirjailijat Sisko Savonlahti ja Saara Turunen sekä festivaalin perustaja Aki Roukala. Mukana myös supersuosittu duo Maustetytöt eli Anna ja Kaisa Karjalainen.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Yhdysvalloissa kuolee opioidiepidemian seurauksena lähes 50 000 ihmistä vuosittain. Jäljet johtavat lääketeollisuuden 90-luvun lopussa lanseeraamiin kipulääkkeisiin. "Hillbilly-heroin" -lempinimen saaneiden lääkkeiden taustalta löytyvät yhtiöt ovat saaneet lähes jokaisen Yhdysvaltain osavaltion nostamaan syytteet niitä vastaan epidemian synnyttämisestä.

  Miten tähän tilanteeseen on päädytty ja kuinka tilannetta hoidetaan? Ketkä käyttävät ja millaisia tekijöitä riippuvuuksien taustalta löytyy? Kuinka huumeiden vastainen sota on ollut luomassa nykyistä käyttäjiin kohdistunutta stigmaa?

  Keskustelemassa talous- ja sosiaalihistorian dosentti, huumekulttuureista väitellyt Mikko Salasuo sekä Turun yliopiston päihdelääketieteen apulaisprofessori, päihdepsykiatri Solja Niemelä. Tuukka Pasanen juontaa.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Suomessa on niin politiikan kuin kulttuurinkin kentällä noussut esiin keskustelu sananvapauden rajoista. Mistä keskustelu kumpuaa ja onko huoli aiheellinen? Sanavapauteen liittyviä oikeustapauksia on vireillä, mutta onko se oikea tie vastuuseen ja vuoropuheluun? Euroopassa puolestaan valtaan päätyneet populistit ovat paikoin kuristaneet vapaan median toimintaedellytykset olemattomiin. Sananvapaudesta ja vastuusta keskustelevat Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila, Helsingin Sanomien toimittaja Jarno Hartikainen sekä Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka. Juontajana on Ville Talola.

 • Tenori Jorma Silvastilla lopettaa tämän kesän jälkeen kuusivuotisen kautensa juhlien taiteellisana johtajana. Hän kertoo mitä kaikkea taiteellisen johtajan työ on pitänyt sisällään ja millä mielin jättää tehtävänsä rakkaassa kotikaupungissaan. Mukana keskustelussa pitkän uran juhlien kulisseissa tehnyt puvustamon sanavalmis ompelija "Memma" eli Merja Kervinen. Lähetyksen juontaa Vesa Kytöoja.

 • Miten "Amerikan idea" on muuttunut vuosisatojen aikana? Tähän kysymykseen vastaa Kulttuuriykkösessä kokenut diplomaatti Jukka Valtasaari, joka on ollut suurlähettiläänä Washingtonissa kahteen otteeseen. Lähetyksessä luodaan syväsukellus Yhdysvaltain kulttuuriin, politiikkaan ja asemaan muuttuvassa maailmassa.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Jotta voi ymmärtää Yhdysvaltain nykyistä kulttuurista ilmapiiriä, täytyy ymmärtää myös taustalla vaikuttavaa politiikkaa. Donald Trumpin presidenttikausi on ollut poikkeuksellinen uudessa sosiaalisen median värittämässä ympäristössä. Demokraattien ja republikaanien välinen kuilu syvenee samalla kun Yhdysvaltain globaali ilmaherruus on ensimmäistä kertaa vakavasti haastettu sitten Neuvostoliiton - nyt Kiinan toimesta. Mitä virtauksia Yhdysvalloissa on havaittavissa ja mitä sieltä on odotettavissa?

  Vieraana ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sekä Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen. Tuukka Pasanen juontaa.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Yhdysvaltain kansallispäivän kunniaksi Kulttuuriykkönen sukeltaa amerikkalaisen kirjallisuuden maailmaan. Vieraina ovat runoilija Anni Sumari, joka on kääntänyt amerikkalaista nykyrunoutta, suomentaja Tero Valkonen, joka kääntää parhaillaan David Foster Wallacen Infinite Jest -teosta, Yhdysvaltain historian professori Marko Maunula, sekä HS:n kulttuuritoimittaja Jukka Petäjä.

  Ohjelmassa keskusteltiin mm. seuraavista teoksista:

  Merenvaahdon palatsi. Amerikkalaista nykyrunoutta (suom. ja toim. Anni Sumari)
  Laila Lalami: The Other Americans
  George Saunders: Lincoln Bardossa (suom. Kaijamari Sivill)
  George Packer The Inner History of America
  Jill Lepore: The Whites of Their Eyes
  Ethan J. Kytle, Blain Roberts: Denmark Vesey’s Garden
  Arlie Hochschild: Strangers in Their Own Land

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä