Keskeneräisyyden historia

Modernin Suomen tarina on ihmeellinen, mutta se on pysyvästi kesken. Ihmiset ovat valtavalla sinnikkyydellä yrittäneet luoda järjestystä ja hallittua yhteiskuntaa. On rakennettu kirjastoja ja kunnantaloja, äänestetty vaaleissa ja säästetty pahan päivän varalle, herätty aamulla töihin ja saateltu lapset kotoa maailmalle.

Jokin on kuitenkin aina pilannut järjestyksen.

Ohjelmasarjassa pohditaan, millaista on ollut järjestys ja kokemus siitä eri aikakausina. Historiasta etsitään esimerkiksi suomalaista maailmankuvaa, karkuteille lähtenyttä tietoa ja yhä monimutkaisemmaksi muuttunutta ihmismieltä.

Lopulta tärkeimmäksi kasvaa etsiminen itse; se millaiseen järjestykseen kukin haluaa menneisyyden ja nykyisyyden laittaa.

Keskeneräisyyden historia päättää modernin Suomen historiaa käsittelevän trilogian. Aiemmissa osissa on käsitelty tulevaisuuksien historiaa (2017) ja oikeudenmukaisuuden historiaa (2018).

Ohjelman on toimittanut Matti Johannes Koivu.
Käsikirjoitus Matti Johannes Koivu ja Hannu Linkola.
Äänisuunnittelu Eetu Pylkkänen.

Jaksot

 • Kaikki alkaa mielestä. Jos mieli ei ole järjestyksessä, ei ole maailmakaan. Mielen on kuitenkin ollut vaikea pysyä muuttuvan maailman perässä. Diagnoosit ja hoitomuodot ovat tulleet ja menneet, suomalaisen yhteiskunnan psykohistoria on saanut ihmiset vuoroin vaikenemaan ja vuoroin puhumaan.

  Ja kuitenkin ihmiset ovat tunteneet samalla tavalla aikakaudesta ja mullistuksesta toiseen.

  Sarjan neljännessä jaksossa järjestetään mieltä. Mikä sai säätyläisen hermostumaan 1800-luvun lopussa? Miksi sodanjälkeinen hiljaisuus murtui ja mielistä tuli lopulta julkisia? Olemmeko kaikki nykyisin läheisriippuvaisia?

  Entä järjestys - onko se loppujen lopuksi vain hermostuneen mielen pakoa fantasiaan?

  Ohjelman on toimittanut Matti Johannes Koivu. Käsikirjoitus Matti Johannes Koivu ja Hannu Linkola. Äänisuunnittelu Eetu Pylkkänen.

 • Ihminen on aina pyrkinyt tilan ja ajan herraksi. Kartat ovat laittaneet paikat järjestykseen, hyvinvointia on kaavoitettu Suomen joka nurkkaan ja kärrypoluilta on hypätty satelliittien selkään.

  Ja ihmisten mieli on seurannut vain harvoin perässä.

  Sarjan kolmannessa jaksossa etsitään tilan järjestystä. Miten lennätinlinjoja tilastoinut professori ja rospuuttoon jämähtänyt talonpoika ovat mahtuneet samalle kartalle? Miksi topografit ovat kävelleet 30 vuoden ajan pitkin Suomea muoviset karttalevyt sylissään? Löytävätkö Zachris Topelius ja 1960-luvun kaupunkisuunnittelija lounaspaikan kauppakeskuksesta? Entä miten voi olla eksyksissä silloinkin kun tietää täysin varmasti oman sijaintinsa?

  Ohjelman on toimittanut Matti Johannes Koivu. Käsikirjoitus Matti Johannes Koivu ja Hannu Linkola. Äänisuunnittelu Eetu Pylkkänen.

 • Tieto on järjestyksen selkäranka. Nyt tiedon sanotaan kuitenkin olevan kriisissä. Sitä on saatavilla enemmän ja helpommin kuin koskaan aiemmin. Maailma ei ole kuitenkaan tullut valmiiksi. Pikemminkin tietoa ja paskapuhetta on entistä vaikeampi erottaa toisistaan.

  Ja vain vähän aikaa sitten kaikki oli vielä järjestyksessä: kirjastojen hyllyissä, tietosanakirjoissa ja liitutauluilla.
  Sarjan toisessa jaksossa etsitään tiedon järjestystä. Mistä löytyy tiedon nollasukupolvi?
  Ohjelman on toimittanut Matti Johannes Koivu. Käsikirjoitus Matti Johannes Koivu ja Hannu Linkola. Äänisuunnittelu Eetu Pylkkänen.

 • Nykyajan sanotaan olevan pirstaleinen. Maailmankuva on pirstoutunut, työelämä on pirstoutunut, politiikka on pirstoutunut, talous on pirstoutunut, sosiaaliset suhteet ovat pirstoutuneet. Kaikki muuttuu jatkuvasti, kaikkialla, mutta muutoksen suuntaa on vaikea hahmottaa. Tuntuu vain siltä, että jokin särkyy. Jokin mikä on ollut aiemmin ehjä.
  Mikä se jokin on ollut? Ja milloin se on alkanut pirstoutua?
  Sarjan ensimmäisessä jaksossa etsitään modernin Suomen järjestystä, hetkeä jolloin kaikki on ollut paikallaan kuin halot pinossa.

  Ohjelman on toimittanut Matti Johannes Koivu. Käsikirjoitus Matti Johannes Koivu ja Hannu Linkola. Äänisuunnittelu Eetu Pylkkänen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä