Radio Suomi Helsinki

Custom-moottoripyöriä ei tehdä palkintojen vaan yhteisöllisyyden vuoksi

 • 18 min
 • toistaiseksi

Kesä on moottoripyöräilijän aikaa ja katukuvassa voi nähdä jos jonkinlaista menopeliä. Useimmat tyytyvät hyllypyörään joko ajan puutteen, budjetin koon tai miksei oman mieltymyksenkin vuoksi. Sitten on niitä, jotka haluavat moottoripyörän kuvaavan heitä tai he vaan rakastavat rakentelua ja luovuutta mikä custom-pyöriin liittyy. Tänään tapaamme jälkimmäisen, mestarirakentaja Samuel Heikkisen, jonka moottoripyörät ovat kerta toisensa jälkeen voittaneet palkintoja näyttelyissä. Heikkinen rakentelee pyöränsä Tattarisuolla, Aliens MC:n tallissa, missä palkintohyllyjä ihailemassa on toimittaja Justus Laitinen.

Lähetykset

 • la 25.5.2019 11.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsingissä järjestetään 5.-6.1. SM-kisat lajissa, joka on kaikille tuttu, mutta harvoille harrastus. Pöytäjääkiekon SM-kisat järjestetään nyt jo 29. kerran.
  Vesa Marttinen kävi perehtymässä lajin saloihin moninkertaisen Suomen-mestarin Juha Erälaukon kanssa.

 • Tänä vuonna Kansalaisareena valitsi kaksi vuoden vapaaehtoista: Tapani Vainikaisen sekä Jouko Näivän. The Streetbarberina eli katuparturina tunnettu Näivä on tehnyt monia sekalaisia töitä, soittanut parissa bändissä ja saattaapa joku muistaa hänet vuoden 2012 Big Brother- talostakin. Nyt hän on leikannut vähän yli vuoden ajan syrjäytyneiden, kodittomien ja vähävaraisten hiuksia ja kohtaa heidät ihmisenä. Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kansalaisareena valitsi joulukuussa jälleen vuoden vapaaehtoisen tai itseasiassa tänä vuonna vuoden vapaaehtoiset: Tapani “Tapsa” Vainikaisen ja Jouko “the Streetbarber” Näivän.
  Korsossa, Woimanurkassa, tavallisesti senioreita liikkumiseen iloihin innostava ja opastava Tapani Vainikainen antaa toimittaja Justus Laitiselle vinkkejä niin salille kuin elämäänkin.

 • Vantaalainen Hanna Fiskari on sisustubloggaaja ja innokas askartelija. Tämän joulun hittituote lienee käpyhyasintti, joka syntyi myös Hannan hyppysissä.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi piipahti Hannan kotona. Samalla hän sai helpon vinkin joulukranssin tekemiseen.

 • Finnwave-rahtialus on rantautunut poikkeuksellisesti Vuosaaren satamaan Helsingissä. Toimittaja Olli-Pekka Kursi kipuaa laivaan aamuhämärissä, jossa ensimmäisenä tapaa laivan kapteenin, Mika Kärin.
  Sitten alkaakin pikaperehdytys siihen, millaista on olla joulun aika laivassa.
  Aluksen kansainvälisen miehistön ansiosta jouluperinteissä yhdistyvät suomalaiset ja filippiiniläiset tavat.
  Matruusi Mikko Toivonen on jo kolmatta joulua hommissa laivalla ja talousapulainen Vipri Mäkinen pitää huolta siitä, että aluksessa on tarjolla juhlapyhienkin aikaan hyvää ruokaa ja mahdollisimman levollinen tunnelma.

 • Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin neljäkymmentä vuotta sitten, kun taideaineista leikattiin maanlaajuisesti hurjalla tavalla.
  Tällä hetkellä kuvataidekouluosaamisesta halutaan tehdä vientituote: Japanissa ja Kiinassa ollaan hyvin kiinnostuneita ainutlaatuisesta suomalaisesta taideoppimisesta.
  Kuvataidekoulun rehtori Hannamaija Heiska iloitsee taidenkoulun arjesta. Kaiken lisäksi maalausluokan ikkunasta avautuu yksi pääkaupunkiseuden upeimmista maisemista. Sitä ihaili myös toimittaja Olli-Pekka Kursi

 • Harva tietää, että Suomella on tutkimusasema Etelämantereella – ja näin on ollut jo 30 vuotta. Retkikuntaan kuuluvat muun muassa Ilmatieteen laitoksen tutkija Juho Vehviläinen ja FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski. Vehviläisen edellisestä ja ainoasta Etelämantereen-vierailusta on jo kymmenen vuotta, kun taas Kalakoski on käynyt siellä viitisentoista kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1999. Minkälaiset olosuhteet tutkimusasemalla on vastassa ja miten Etelämantereelle edes pääsee?

  Toimittajana Ippi Arjanne.
  Kuva: Timo Vihma / Ilmatieteen laitos

 • Miltä tuntuu, kun teatterin lava vaihtuu yhdessä yössä sairaalavuoteeseen ja pyörätuoliin? Piia Korisevalle kävi näin kymmenen vuotta sitten, kun migreeni aiheutti aivoinfarktin ja hänen oikea puolensa halvaantui. Viisi vuotta sitten Piia Koriseva juoksi puolimaratonin, tosin intervallina, koska oikea jalka alkoi aina välillä laahata.

  Piia Korisevan kanssa jutteli Ippi Arjanne.

 • Uusi lastensairaala Meilahdessa on täynnä toinen toistaan erilaisempia innovaatioita, joiden tarkoituksena on tehdä pienille potilaille sekä heidän omaisille käynti tai joissakin tapauksissa pidempikin oleskelu sairaalassa miellyttävämmäksi. Eräs kävijöitä eniten yllättäneistä elementeistä ovat olleet alan viimeisintä teknologiaa edustavat äänisuihkut, joita on ripoteltu eri puolille sairaalaa. Justus Laitinen kävi paikan päällä projektia johtaneen Aalto-yliopiston lehtori Antti Ikosen sekä äänisuunnittelussa mukana olleen lastentautien dosentti Pekka Lahdenteen kanssa virkistäytymässä äänisuihkussa.

 • Lahjoilla on mukava ilahduttaa läheisiään. Mutta meneekö lahjasta fiilis, jos se on paketoitu rumasti? Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen tunnustaa kuuluvansa siihen ihmisryhmään, jolta joulupakettien tekeminen ei suju käden käänteessä. Niinpä hän lähti askarteluun, tee-se-itse-henkeen ja sisutusratkaisuihin keskittyneen Kaikki paketissa-blogin pitäjien, Aleksi Koskisen ja Jani Lindbergin, luo oppiin.

 • Pete Hoppulan ja Matti Laipion kirjoittama tietokirja Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina avaa blues-musiikin historiaa ja vaiheita Suomessa. Miten blues saapui Suomeen ja millaisia ominaispiirteitä se pohjoisessa sai? Millaisia alueellisia blueskeskittymiä syntyi Helsinkiin, Lahteen ja vaikkapa Nurmijärvelle tai Järvenpäähän? Entä miten Suomi-blues voi tänä päivänä?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi kirjan tekijät Helsingin Kalliossa, jossa asui pitkään eräs suomalaista bluesia muokannut merkkimies.

 • Niklas Ansamaan ura alkoi jo teini-iässä, kun hän koodasi ensimmäisen applikaationsa 14-vuotiaana auttaakseen äitiään sienestyksessä. Neljä vuotta myöhemmin hän on perustanut yrityksen ja opettanut ohjelmointia niin Ruandassa kuin Supercell-peliyrityksessäkin.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Paavolla on nyt kierrätysasiaa. Pienet taskumattikokoiset PET-pullot kiertävät huonosti. Jopa niin, että kun kaikista pulloista kierrätykseen viedään yli 90 prosenttia, nämä pienet, alle puolenlitran pullot, kiertävät vain 50 prosentin tehokkuudella. Paavolla on aiheesta juttelemassa Altian vastuullisuuspäällikkö Hannamari Koivula.

 • Helsingin Herttoniemessä kummastellaan erikoisia puita. Mitä harmahtavien puiden taakse kätkeytyy? Paikalla on asiantuntijana Lassi Jalonen ja toimittaja Saara Hirvonen.

 • Helsingin merelliseen strategiaan on kirjattu pyrkimys, että kaupungin lähisaaristoa avataan entistä enemmän yleiseen käyttöön. Lonna, Vallisaari ja Isosaari ovat tästä tuoreita esimerkkejä. Seuraavana vuorossa on Katajanokan, Laajasalon, Santahaminan ja Suomenlinnan keskellä sijaitseva Vasikkasaari.
  Kauppatorille on saaresta linnuntietä vain 3,5 km ja Laajasalon Koirasaaren eteläkärkeen vain reilut puoli kilometriä.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen piipahti Vasikkasaaressa katsomassa, mitä kaikkea saari kätkee sisäänsä.

 • Hyvinkäällä alkoi toukokuun loppupuolella kymmeniä tuhansia euroja maksava kuntamarkkinointikampanja, jonka toteutustapa on perinteisestä poikkeava. Kaupunki palkkasi kaksi bloggajaa ja somevaikuttajaa asumaan kuukaudeksi Hyvinkäälle. Tarkoitus on, että he jakavat kokemuksiaan ja näkemyksiään kaupungista mahdollisimman monen silmäparin nähtäväksi.
  Nyt kuukausi alkaa olla ohi ja on syytä kysyä, mitä jäi käteen. Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen piipahti Hyvinkäällä Metsäkaltevan kaupunginosassa tapaamassa somevaikuttaja Esko Kyröä.

 • Vantaan taidemuseo Artsin tuore näyttely Uncategorized – Luokittelemattomat esittelee yhdysvaltais-nigerialaisen Chi Modun ottamia valokuvia. Kuvissa nähdään 90-luvun hiphopin suurnimiä, kuten Tupac Shakur, Notorius B.I.G sekä Ice-T.
  Näyttelyn kuraattoreina toimivat rap-artisti Karri ”Paleface” Miettinen ja Jean Ramsay, joista jälkimmäinen kertoi avajaispäivänä Radio Suomen reportteri Vesa Marttiselle näyttelyn taustoja ja teemoja. (Kuva: Chi Modu / Vantaan taidemuseo Artsi)

 • Muusikko, palomies ja fitness-yrittäjä Sami Lillsunde uskoo somen voimaan. Hän on pyytänyt somessa ihmisiä lähettämään itselleen vegaanisten jäätelöiden tikkuja, jotta hän voi rakentaa niistä rummun. Kun rumpu on valmis, hän aikoo huutokaupata sen ja lahjoittaa tuoton eläinsuojelukeskus Tuulispäälle. Miksi? Ja miten jäätelötikuista voi tehdä rummun?

  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Crazy!

  Se on naisten vaateliike, joka on sijainnut jo vuosikymmenten ajan Fredalla, Helsingin keskustassa. Säkenöivä, punahiuksinen, mustaan rönsyävään kerrostyyliin pukeutunut omistaja Arja Hongell perusti liikkeen jo 45 vuotta sitten.
  Tänä keväänä ovi on käynyt tiuhaan, mutta ehkä niin Arjan kuin lukuisten asiakkaiden askel on ollu raskaampi kuin yleensä. Arja on nimittäin päättänyt jäädä 73-vuotiaana eläkkeellä.

  Kanta-asiakkaista on vuosien varrella tullut ystäviä. Ja ystävät päättivät järjestää ikimuistoisen illan kesäisenä toukukuun iltana. Luvassa oli musiikkia, puheita, laulua, tanssia ja aivan upeaa kehupuhetta!

  Jutussa äänessä ovat Arja Hongell, Raija Lippalahti ja Anu Hopia, Meri Saarnilahti-Becker, Päivi Mäkinen ja Pirjo Laitila.
  Toimittajana Olli-Pekka Kursi.

 • Olavi Uusivirta julkaisi kahdeksannen albuminsa 31.5.2019 ja jälleen on edessä yksi kesä täynnä keikkoja. Onko Olavi Uusivirta itsestäänselvyys?

  Toimittaja Ippi Arjanne keskusteli Uusivirran kanssa muun muassa esiintymisen rajoista, luottamuksesta, kehon näyttämisestä ja uraputkesta. Keskustelu polveili myös soluissa, Anna Kareninassa ja kaksiulotteisuudessa.

 • Oletko koskaan kuullut väitettä, että kaikki Helsingin kadunvarsien puut olisi tuotu ulkomailta ja että näin olisi toimittu vuosisatoja, koska Suomessa ei kasva tarpeeksi suoria puita? Myytin alkuperä on vanhempi, mutta viimeisimmäksi todisteeksi asiasta on esitetty Mechelininkadun peruskorjauksen yhteydessä kadun keskelle istutettua rivistöä lehmuksia, jotka tuotiin Ruotsista. Helsingin kaupungin puuasiantuntija Juha Raisio ja Staran taimistovastaava Visa Juslin kertovat taimien alkuperästä ja Helsingin viimeisestä puupankista toimittaja Justus Laitiselle.

 • Lukioikäisenä ensimmäisen keksintönsä luonut Perttu Pölönen on kiertänyt maailmaa puhujana. Nyt, 24-vuotiaana, hänen nimensä on jo kahdessa keksijälistauksessa. Lisäksi hän on muun muassa perustanut ystävänsä kanssa Myanmariin teknologiayrityksen, jonka tavoitteena on kehittää maan koulutusjärjestelmää.

  Toimittaja Ippi Arjanne keskusteli Perttu Pölösen kanssa tulevaisuudesta. Miten kauas tulevaisuutta voi ennustaa? Mikä on seuraava vallankumous? Mitä on disruptio ja miksi Pölönen kannattaa sitä? Miten teknologiaan pitäisi suhtautua? Miten ihmisyyteen pitäisi suhtautua?

 • ZZ Top -yhtyeen nokkamies, kitaristi-laulaja Billy Gibbons on arvostettu kitaristi ja intohimoinen kitaroiden keräilijä. Hänen satojen kitaroiden kokoelmastaan löytyy kuusi Versoul-merkkistä kitaraa, jotka on valmistettu käsityönä Helsingin Pitäjänmäessä. Kitaranrakentaja Kari Nieminen on tavannut Billy Gibbonsin monta kertaa, ja tarkoitus on tavata hänet myös 4. kesäkuuta tpaahtuvan Helsingin-keikan yhteydessä.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen piipahti Kari Niemisen kitaraverstaalla kyselemässä, miten Versoul-kitarat oikein syntyvät.
  (Musiikki: Epidemic Sound)

 • Tunturisopulit lisääntyvät poikkeuksellisen runsaasti noin kymmenen vuoden välein. Tällaisen massaesiintymisen aikana sopulit täyttävät lyhyessä ajassa Lapin maiseman ja lopulta syövät ravintonsa loppuun. Lopulta niiden kanta romahtaa.
  Sopulikannan räjähdysmäinen kasvu ja lajin itsetuhoon johtava, muista piittaamaton käytös on likimain täydellinen metafora ihmiskunnalle ja ilmastonmuutokselle. Ekologi ja luonnonsuojelubiologiaan erikoistunut ympäristöaktiivi Katariina Vuorinen kiinnostui sopulien käytöksestä ja muista itsetuhoisista lajeista. Lopputuloksena syntyi kirja nimeltä Kuoleman ja elämän kysymys – miten yksilöt, lajit ja yhteiskunnat altistavat itsensä tuholle.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi Katariina Vuorisen, joka käyttää kirjailijanimeä Maria Katajavuori.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä