Musiikkia ja mielentiloja

Tiistaisin klo 11.00, Yle Radio 1

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen tunnetaan lasten kasvun ja kehityksen asiantuntijana. Vapaa-aikanaan Sinkkonen on intohimoinen klassisen musiikin ja erityisesti oopperan harrastaja. Hän on myös lähes ammattimainen huilisti. 12-osaisessa Musiikkia ja mielentiloja -ohjelmasarjassa Jari Sinkkonen yhdistää ammatillisen tietämyksensä musiikin kiehtovaan maailmaan.

Sarjan aiheina ovat mm.huilu ja huilistit, isät ja pojat, musiikin värit ja vivahteet, valo musiikissa, uhka ja kauhu musiikin ilmaisemina sekä säveltäjät Richard Wagner ja Erich Korngold. Tuloksena on mielenkiintoisia taiteilija-anekdootteja sekä koskettavia ja yllättäviäkin huomioita ihmismielestä ja musiikista.

Sarja on kesältä 2011.

Jaksot

 • Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen etsii aarteita ihmismielen ja levyhyllyjen kätköistä. Toisessa osassa Jari Sinkkonen ihastelee huilun ja ihmisäänen värejä ja vivahteita. Ohjelma on uusinta kesältä 2011.

  Ohjelmassa kuultavat teokset:

  Benjamin Godard: 3. osa Valssi sarjasta huilulle ja orkesterille B-duuri - James Galway, huilu, ja Lontoon kansallinen filharmoninen orkesteri, joht. Charles Gerhardt.

  Giuseppe Verdi: Se quel guerrier io fossi - Celeste Aida, Radamesin resitatiivi ja aaria (romanssi) oopp. Aida - Franco Corelli, tenori, ja Rooman oopperan orkesteri, joht. Thomas Schippers.

  Giacomo Puccini: In questa reggia, Turandotin aaria oopp. Turandot - Birgit Nilsson, sopraano, Franco Corelli, tenori, sekä Rooman oopperan kuoro ja orkesteri, joht. Francesco Molinari-Pradelli.

  Franz Schubert (säv), Johann Wolfgang von Goethe (san): Der König in Thule - Kim Borg, basso, ja Michael Raucheisen, piano.

  Franz Schubert (säv), Johann Wolfgang von Goethe (san): Der Erlkönig - Kim Borg, basso, ja Erik Werba, piano.

  Johannes Brahms (säv), Raamattu, Apokryfit, Siirak 41: 1 (san): O Tod, wie bitter bist du sarjasta Neljä vakavaa laulua - Kim Borg, basso, ja Erik Werba, piano.

  Johannes Brahms (säv), Raamattu, 1. Korinttolaiskirje 13: 1-3,12-13 (san): Wenn ich mit Menschen- und mit Engelszungen redede sarjasta Neljä vakavaa laulua - Kathleen Ferrier, altto, ja John Newmark, piano.

  Gustav Mahler (säv), Friedrich Rückert (san): Ich atmet' einen linden Duft kokoelmasta Rückert-Lieder - Kathleen Ferrier, altto, ja Wienin filharmonikot, joht. Bruno Walter.

  Anton Rubinstein: Na vozdushnom okeane, Demoninromanssi oopperasta Demoni - Georg Ots, baritoni, ja Bolshoi-teatterin orkesteri, joht. Kirill Raudsepp.

 • Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen etsii aarteita ihmismielen ja levyhyllyjen kätköistä. Ensimmäisessä osassa tavataan lahjakkaita poikia ja ankaria isiä. Ohjelma on uusinta kesältä 2011.

  Ohjelmassa kuultavat teokset:

  Leopold Mozart: 1. osa Allegro sinfoniasta C-duuri "Lapsisinfonia"
  - Kremerata Baltica

  Sergei Rahmaninov - Niccolo Paganini: Muunnelmat 18 - 24 rapsodiasta Paganinin teemaan pianolle ja orkesterille
  - Lang Lang, piano, ja Mariinski-teatterin orkesteri, joht. Valeri Gergijev

  Ruotsalainen kansansävelmä: Sommarglädje (Kesänriemua)
  - Juvenile Trio (Jussi, Olle ja Gösta Björling)

  Ruggero Leoncavallo: Mattinata (Aamulaulu)
  - Jussi Björling, tenori, ja orkesteri, joht. Nils Grevillius

  Ruotsalainen kansansävelmä: Allt under himmelens fäste
  - Jussi Björling, tenori, ja orkesteri, joht. Nils Grevillius

  Francesco Cilea: Federicon valitus "E la solita storia" oopp. L'Arlesiana
  - Jussi Björling, tenori, ja Tukholman konserttiyhdistyksen orkesteri, joht. Nils Grevillius

  Giacomo Puccini: Rodolfon ja Mimin kohtaus "Oh, sventata!" ja Rodolfon aaria "Che gelidamanina" oopp. La Bohème
  - Victoria de los Angeles, sopraano, Jussi Björling, tenori, ja RCA Victor -orkesteri, joht. Thomas Beecham

  Richard Wagner: Lohengrinin aaria "In fernem Land" oopp. Lohengrin
  - Jussi Björling, tenori, ja Göteborgin sinfoniaorkesteri, joht. Nils Grevillius

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä