Radio Suomi Turku

Filosofian opettaja ja pappi keskustelevat: Kuuluuko uskonnollisuus kouluihin?

 • 25 min
 • 4 kk 9 pv

Mikä on seurakuntien ja uskontojen paikka koululaitoksessa? Pitäisikö uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus yhdistää? Miten lasten perusoikeudet toteutuvat koulussa, jossa aamunavauksia pitää seurakunta?

Lounais-Suomen aluehallintoviranomaiset tutkivat kolmea koulua uskonnottomien oppilaiden epähuomioimisesta. Kanteluiden tekijät ovat kokeneet koulujen painostavan tapahtumiin, joissa harjoitetaan uskontoa.

Minkälaista uskonnollisuuden tulisi kouluissa olla? Siitä keskustelevat filosofian ja ET:n opettaja Jaakko Lindfors ja tuomikirkkoseurakunnan vt. kappalainen Miika Ahola. Toimittajana on Carolus Manninen.

Lähetykset

 • pe 31.5.2019 16.25 • Yle Areena

Klipit

 • Varissuo on Suomen monikulttuurisin lähiö. Siellä partioivan poliisin työ onkin muun muassa tästä syystä ihan omanlaisensa pesti. Vuoden poliisiksi 2019 valittu Varissuon aluepoliisi Vesa Jauhiainen on yksi Turun kolmesta lähiöpoliisista, muut löytyvät Halisista ja Pansio-Pernon alueelta. Jauhiaisen mukaan Varissuolla on nykyään turvallisempaa ja rauhallisempaa kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten.

  Jauhiainen olisi itse jo eläkeiässä, mutta sopivaa seuraajaehdokasta Varissuon aluepoliisiksi ja vanhemman kosntaapelin mentoroitavaksi ei ole vielä löytynyt poliisin vahvuudesta.

  Nyt vuoden poliisi on ehdolla myös Vuoden turkulaiseksi. Kalle Talonen partioi Vesa Jauhiaisen kanssa hänelle niillä kaikkein tutuimmilla kulmilla Varissuolla.

 • Näyttelijä Miska Kaukonen kertoo Kallen Kantapöydässä paukutelleensa limusiinin ovia ja samppanjapulloja nyt vuoden verran Vuoden turkulainen -tittelin hallitsijana. Nyt olisi kuitenkin aika siirtää mantteli uusille harteille.

  Miskan ja Kalle Talosen kanssa Kallen Kantapyödässä omia suosikkejaan valitsemassa Mikko Kalajoki sekä muutama vuosi sitten itsekin ehdokkaana ollut Satu Rasila.

  Vuoden turkulainen 2019 ehdokkaat ovat:

  1. Matti ja Teppo, artistiveljekset
  2. Timo Salmesmaa, Jetset-toimittaja
  3. Kaapo Kakko, jääkiekkoilija
  4. Laura Satamo, Mamma rimpuilee -bloggaaja
  5. Liisa Ketomäki, Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja
  6. Taika Koilahti, pituushyppääjä
  7. Jani Sormunen, tutkijatohtori
  8. Vesa Jauhiainen, aluepoliisi
  9. Markku Jokisipilä, Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja
  10. Turun Taiteilijaseura

 • Pikaruokaketju Hesburgerin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela sai uskonnollisen herätyksen vuosikymmeniä sitten. Silloinen ”kovanaamayrittäjä”, kuten hän entistä itseään kutsuu, pehmeni huomattavasti.

  Vanhemmalla iällä 73-vuotias ”nakkikauppias” sai puolestaan luontoherätyksen. Tämä herätys näkyy myös Hesburgerin linjauksissa.

  Hesburgerin tavoitteena on, että vuonna 2030 vähintään puolet myytävistä tuotteista ranskanperunat pois lukien olisi lihattomia. Vuonna 2019 osuus oli 6 %. ”Voiko hampurilaiketju luopua lihasta?” on huomiota herättävä slogan, joka on jopa suututtanut joitakin.

  Salmelan suuri satsaus tulevaisuuteen on Kaarinaan perustettu kasvisproteiinitehdas. Siellä kehitetty uusi kasvisproteiinipihvi on hänen mukaansa niin hyvä, että hän uskoo raavaiden lihansyöjämiestenkin syövän sitä.

  Turkulainen bisnesmies kertoo Kalle Talosen haastattelussa mm. siitä millaista bisnestä kasvisruoka on tulevaisuudessa sekä siitä miten hänen mielestään kaikki verotus tulisi muuttaa ympäristöperusteiseksi, jotta tuhottu luonto voidaan pelastaa.

  Lopuksi Salmela puhuu myös omasta elämäntapamuutoksestaan, jonka ansiosta esimerkiksi ylipainoon liittyvät lääkitykset ovat jääneet historiaan.

 • Kalle Talonen kysyy Kantapöydän uudelta jäseneltä, Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoiselta kysymyksen, jota Jounin itsensä mukaan kukaan ei ole kirkonmieheltä ja viiden lapsen isältä aikaisemmin uskaltanut kysyä.

  Muut kantapöytäläiset ovat tällä kertaa Kantapöydän kantahenkilökuntaan vuosia kuuluneet Satu Rasila ja Pete Poskiparta.

  Sytykkeenä spermanluovutuskeskusteluun on se, että esimerkiksi TYKS:issä aloitettiin vuodenvaihteessa lahjoitettujen sukusolujen käyttö muutaman vuoden tauon jälkeen ja nyt spermanluovuttajista on pulaa. Tauon yliopistosairaaloissa aiheutti johtajaylilääkärien linjaus rajata naisparit hedelmöityshoitojen ulkopuolelle. Kiistan aikana lahjoitettuja sukusoluja ei annettu myöskään heteropareille.

  Nyt hallinto-oikeuden linjauksen jälkeen spermaa luovutetaan jälleen niin hetero- ja naispareille kuin yksin lasta haluaville naisillekin.

 • Trump, Brexit, Suomen vaalit ja hallitukset ja sitten se lintu joka kakkasi Niinan takin rintapieleen elokuvateatterin edessä Turussa.

  Niin ja tietysti vanha kunnon Turun Toriparkki.

  Muuan muassa nämä nousevat esiin kun kantikset pohtivat vuoden 2019 satoa ja ennustavat vielä uutta vuotta ja vuosikymmentä.

  Kalle Talosen kanssa vuoden viimeisessä uudessa lähetyksessä mukana Marko Laihinen, Niina Repo ja Roope Lipasti.

 • Raskasta Joulua -konseptilla on tehty levyjä ja kirkkokonsertteja jo vuosikaudet, mutta mitä jos se joulumusa olisi ihan oikeasti raskasta?

  Tonttulakkiset black metal -hahmot paistamassa pentagrammin muotoisia torttuja ja laulamassa todella raskaita metalliversioita jouluklassikoista. Tällainen oli kaarinalaisen Jari Niemisen keksimän Youtube -hassuttelun alkupiste. Suosio on kasvanut ja moni kyselee jo etukäteen, milloin Jarmageddonin ja Juggothin jouluohjelma on tänä vuonna tulossa.

  Joulun tapakristillisyyttä kritisoivan Niemisen mukaan myös jotkut hevipuristit ovat onnistuneet loukkaantumaan Jarmageddonin ja Juggothin toilailuista. Tämän joulun ohjelmassa muun muassa joulusaunaa lämmitetään Raskasta Joulua -levyillä.

  Kalle Talonen tapasi tämän monipuolisen metallimiehen, joka myös joulupukkeilee ilmaiseksi vähävaraisissa perheissä. Aattona Jari ei onneksi ole Jarmageddon-hahmossaan perheissä vieraillessaan.

 • Niina Repo, Tuula Vainikainen ja Erkka Railo pohtivat Kalle Talosen kanssa Suomen uutta nuorten naisten johtamaa hallitusta ja sitä että meillä on nyt maailman nuorin pääministeri.

  Pitääkö nuoren naisen antaa julkisuudessa itsestään todellisuutta jäykempi ja virallisempi kuva, kun taas harmaatukkaiset ukot yrittävät rentoilla ja esittää nuorekkaampaa kuin ovat?

  Entä miten Sokoksen kassa liittyy pääministeriyteen tai viemärityömaat tasavallan presidenttiin? Aivan aluksi Kalle haluaa kuitenkin puhua liimasta.

 • Kontturin Grilli on siitä erikoinen paikka, että sieltä voi saada makkaraperunat tai krapulaburgerin, mutta myös ruumisarkun tai grillinpitäjän maalamaan taulun.

  Tiettävästi Suomen ja kenties maailman ainoa yhdistetty grilli ja hautaustoimisto löytyy Uudestakaupungista vilkasliikenteisen tien varrelta.

  Miehensä kanssa monitoimigrilliä pitävä Hanna Kontturi on itse tehnyt myös sivuhuoneesta löytyvä koristeelliset puuarkut.
  Hänen mukaansa grilliasiakkaiden virta hiljenee yleensä kummasti juuri silloin, kun paikalle saapuu hautaustoimistopalveluita tarvitsevia asiakkaita.

  Kalle Talonen pysähtyi Kontturin grillillä.

 • TAPANI: - Koko lakkoasia on nykyiselle pullamössösukupolvelle ihan vieras!

  KALLE: - Mikä on pullamössösukupolvi?

  TAPANI: - No kaikki jotka on syntyneet myöhemmin kuin Remun eka soolosingle ilmestyi. Lakkoon mennään sen takia, että ihmiset ei enää elä sillä palkalla, mitä maksetaan.

  Kallen Kantapöytä alkaa tänään Tapani Kinnusen voimakkailla lakkotukipuheilla. Lakkoasioita setvitään turkulaisnäkökulmasta, aiheena Turun kaupungin 98-prosenttisesti omistaman Arkean ja JHL:n ja Jytyn välinen kiista työehtosopimuksen vaihtamisesta työnantajalle edullisempaan.

  Olisiko siitä kenties kannattanut neuvotella etukäteen työntekijäpuolen kanssa, vaikka laki ei velvoittaisikaan?

  Kalle Talosen ja Tapani Kinnusen lisäksi Kantapöydän kansalaisraadissa Roope Lipasti ja Satu Rasila.

 • Minkälainen valmentaja sun faija on? Minkälainen faija sun valmentaja on? TPS:n liiganousijajoukkueeseen liittynyt ammattijalkapalloilija Juhani Pikkarainen, 21, sai vastata seurasiirtoinfossa hieman erilaisiin kysymyksiin.

  Isää ja poikaa yhdistää heidän puheistaan päätellen jalkapallon lisäksi myös jonkinlainen jästipäisyys. TPS:n päävalmentaja Tommi Pikkarainen ennustaa konfliktejakin, mutta on tyytyväinen valmentaja-statuksen tuomaan auktoriteettiasemaan: ”Hierarkia on niin selvä, että tiedän kerrankin voittavani tässä”.

  Kalle Talonen jututtaa päävalmentaja Tommi Pikkaraista sekä Itävallan ja Kokkolan kautta TPS:ään palannutta poikaa Juhania isä-poika-asetelmasta valmennuksessa.

 • ”Miksi ihmeessä tätä nyt pitää juhlia? Ihan niin kuin Suomi olisi muka voittanut jonkun mestaruuden?"

  "Miten niin Suomi pääsi ekaa kertaa arvokisoihin? Suomihan pääsi NELJÄTTÄ kertaa EM-kisoihin (koska naiset ja nuoret päässeet aiemminkin)!”

  "Voisiko nyt jo lopettaa tämän älyttömän Huuhkaja-hehkutuksen!?"

  "Mutta jääkiekko…"

  Onkohan Suomi jotenkin erityislaatuinen mielensäpahoittajien maa siinä suhteessa, että joidenkin mielestä maanmiehet ja naiset eivät saisi juhlia esimerkiksi jalkapallomenestystä? Tai juhlivat ainakin väärin perustein tai väärällä tavalla?

  Kallen Kantapöydässä Huuhkaja-huuman jälkivaikutuksia pohtimassa Kalle Talosen kanssa kolme kantista, joilla kaikilla on hyvin erilainen suhde suomalaiseen jalkapalloon. Pete Poskiparta hurahti futikseen vuoden 1986 MM-karsinnoissa, Roope Lipasti ei ole penkkiurheilija, mutta seuraa asiaa kirjailijan mielenkiinnolla ja Sinikka Svärd pahoittaa mielensä, jos Juhannusaattona tuijotetaan potkupalloa.

 • Nykyään ihmiset katsovat maailmaa yhä enemmän kamerapuhelimen linssin läpi. Sosiaalisen median kuvasovellusten avulla yritetään luoda muille omasta elämästä kiiltokuvamainen tunnelma, vaikka todellisuudessa asia olisikin päinvastoin. Mediatutkijoiden mukaan sosiaalisen median ahkerat käyttäjät ovat pikemminkin onnettomampia, kuin ilman somea elävät. Dani Branthin seurasi lähipiiriinsä kuuluvan henkilön someriippuvuutta. Aiheesta syntyi pakina.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä