Kutsuvieras

Maarit Feldt-Ranta - kiitokset ja jäähyväiset

 • 55 min
 • 12 pv

Poliitikko Maarit Feldt-Ranta ilmoitti tammikuussa 2019, että hänen vatsasyöpänsä on uusiutunut kolmannen kerran. Hän päätti saman tien olla osallistumatta kevään eduskuntavaaleihin ja vetäytyi julkisuudesta viettääkseen elämänsä viimeiset kuukaudet yhdessä läheistensä kanssa. Syövän tiedetään tällä kertaa olevan parantumaton ja sen hoito tähtää mahdollisimman kivuttomaan loppuelämään. Radio Suomen Kutsuvieraana Maarit Feldt-Ranta esiintyy julkisuudessa viimeisen kerran ja tarkastelee kiitollisuutta tuntien rikasta elämäänsä.
Toimittaja: Thomas Lundin, Parad Media

Ohjelmassa soivat seuraavat kappaleet:
Emilia Ekström: Maailman loppuun
Peter Hägerstrand: Jag minns
Sofia Jannok: Irene
Lis Sörensen: Mine öjne skal se
Ragnheidur Gröndal: Ást
Björn Eidsvåg: Skyfri himmel
Stanley Samuelsen: Arma hjarta moddist tu
Nanook: Nanook
Linda Lampenius: Vem kan segla

Lähetykset

 • ke 3.7.2019 13.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Kutsuvieras-ohjelmassa Heli Vaaranen kertoo miten oppi Andy Warholilta säästämään rahaa. Hän on siirtynyt maatilalta Hollolasta Pariisiin ja mallintöiden kautta New Yorkiin ja Andy Warholin ystäväksi. Millaista oli elää Pariisissa huippumallina ja kieltäytyä kaikista herkuista? Mitä nuori suomalainen maalla kasvanut tyttö ajatteli New Yorkin jet set elämästä?
  Toimittaja: Jessica Jensen, Parad Media.

 • Minkälainen on mies suomalaisen koripallon menestyksen takana? Millä tavoin vanhemmuus ja valmentaminen kytkeytyvät toisiinsa? Miksi liike ei saa pysähtyä ja mitä hyvää on Keski-Euroopan syksyssä? Suomen miesten koripallomaajoukkueen eli Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann tarjoilee Kutsuvieras-ohjelmassaan pitkän uran aikana keräämäänsä viisautta. Käsittelyssä valmentaminen, vanhemmuus ja ikääntyminen sekä elämään liittyvät voitot ja tappiot.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist
  Tuotanto: Parad Media.

 • Miltä tuntuu istua Vladimir Putinin kanssa samassa lounaspöydässä? Mitä maahanmuuttajille on hyvä opettaa suomalaisesta yhteiskunnasta? Miksi historian opettaminen on tärkeätä? Kuinka haastavaa esikoisromaanin kirjoittaminen on? Ja miten ihmiset suhtautuvat kansanedustajaan ja pääministerin puolisoon? Päivi Lipponen kertoo Kutsuvieras-ohjelmassa havaintojaan elämästä poliittisen uransa ajoilta ja sen jälkeen. Ohjelma herättelee miettimään niin vallan käyttämistä kuin sen näyttämistäkin.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist
  Tuotanto: Parad Media

 • Pata Degerman ottaa Kutsuvieras-ohjelmassaan kuulijansa mukaan matkalle ympäri maailmaa. Reitti kulkee pohjoisnavalta viidakkojen kautta etelänavalle. Matkan aikana pelotellaan jääkarhua, kuullaan viidakkoveitsen valinnan tärkeydestä ja tehdään epäonninen laskeutuminen keskelle jäätikköä. Omakohtaisia kokemuksia ääriolosuhteista.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist. Tuotanto: Parad Media.

 • Minna Tervamäen Kutsuvieras-ohjelma on kurkistus balettitanssijan glamouriin ja sen taakse. Saamme kuulla yrittäjän elämästä ja töiden moninaisuudesta. Esiintyminen on vain pieni osa kaikesta työstä. Minna saa edelleen yhtä paljon iloa tanssimisesta ja uuden luomisesta kuin lapsena.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist, Tuotanto: Parad Media.

 • Miltä tuntuu olla nuori, levoton ja janoinen? Ja minkälaista on tuntea olevansa kirottu, tuomittu epäonneen ja yksinäisyyteen? Mitä nuoruuden ihanteet merkitsevät? Toiset esikuvat pysyvät ja toiset haipuvat pois. Kirjailija Miki Liukkonen pohtii Kutsuvieras-ohjelmassaan boheemiutta elämässään. Miki muistelee nuoruuden jääräpäistä varmuutta ja kertoo julkaisevan kirjailijan elämän nokisesta arkipäiväisyydestä. Teemoina myös vapaus, minuus ja pakkomielteet. Matka on hengästyttävä ja rikas.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist, Tuotanto: Parad Media.

 • Tiina Jauhiainen oli mukana järjestämässä ja toteuttamassa Dubain prinsessa Latifan pakoyrityksen. He pakenivat ensin Omaniin ja sieltä laivalla kohti Intiaa. Kutsuvieras-ohjelmassa Tiina Jauhiainen kertoo, kuinka intialaiset kommandojoukot hyökkäsivät laivalle ja prinsessa Latifa vietiin pois tuntemattomaan olinpaikkaan. Tiina puolestaan kuljetettiin laivalla takaisin Arabiemiraatteihin kuulusteltavaksi. Ohjelmassa kuulija pääsee mukaan Tiinan uskomattomaan kokemukseen. Matkustamisen vapaus ja mahdollisuus päättää omista asioista on meille suomalaisille itsestäänselvyys, mutta koko maailman mittakaavassa kuulumme pieneen etuoikeutettujen joukkoon. Pakoyritys mullisti Tiinan elämän täysin. Nykyään hän toimii ihmisoikeuksien puolestapuhujana.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist, Tuotanto: Parad Media.

 • "Halu tietää on yhtä erottamaton osa ihmisyyttä kuin nenä päässä", sanoo kosmologi Kari Enqvist. Tiedonhalu vei Enqvistin opiskelemaan useita oppiaineita Helsingin yliopistossa. Lopulta hän päätyi kosmologian pariin tutkimaan maailmankaikkeuden syntyä. Kutsuvieras-ohjelmassa Enqvist käy läpi elämänsä saranakohtia ja kertoo nuorena salaa haaveilleensa, että päätyisi suureksi romaanikirjailijaksi.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist, Tuotanto: Parad Media.

 • Millä tavoin lapsuus isovanhempien hoivissa on vaikuttanut kirjailija Sirpa Kähköseen? Sirpa Kähkösen isovanhemmat kuuluivat sotien näännyttämään sukupolveen, jonka henkinen perintö näkyy Suomessa edelleen monin tavoin. Kutsuvieras-ohjemassaan Sirpa Kähkönen kertoo, kuinka kirjoittaminen ja historian tutkiminen on ollut hänen tapansa pyyhkiä pois häpeää ja pyrkiä osalliseksi yhteiskunnasta. Hän haluaa uuttaa surua ja menetyksiä sanoiksi, joiden kautta ihmiset pääsevät lähemmäs toisiaan.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist. Tuotanto: Parad Media.

 • Miten öljynmyynnillä voi toimia ilmaston puolesta? Energia-alan yrittäjä ja yritysjohtaja Mika Anttonen tunnetaan uusiutuvan energian puolestapuhujana. Kutsuvieras-ohjelmassaan hän kertoo arvoistaan, ystävyyden merkityksestä ja kesänsä kohokohdasta. Mika Anttonen siteeraa Haloo Helsinki -yhtyeen Elisa Tiilikaista: ”Muutos on siinä mitä teet, ei siinä mitä näät”.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist. Tuotanto: Parad Media.

 • Mikä on kirjailija Salla Simukan kesäunelma? Minkälainen on hänen mieluisin kesähetkensä? Valittu yksinäisyys on Sallalle olennaisen tärkeää haastattelujen ja julkisten esiintymisten vastapainoksi. Salla on aina nauttinut yksin olemisesta ja hänellä on paljon hyviä muistoja yksinäisistä iltapäivistä kotona koulun jälkeen. Kirjailijan ammatti vaatii yksinolon sietämistä ja joskus myös yksinäisyyteen hakeutumista. Matkat ja muut kokemukset ovat erilaisia, kun ne saa kokea yksin.

  Toimittaja: Katarina Blomqvist. Tuotanto: Parad Media.

 • “Onko kaikki sattumaa, vai onko jossakin olemassa Suunnitelma? Niin monet asiat olisivat voineet mennä aivan toisin.” Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen pohtii elämänsä käänteentekeviä tapahtumia. Ero äidistä ja isän kuolema olivat hänen lapsuutensa dramaattisia elämänmuutoksia, mutta myös monet pikkuseikat ovat jälkikäteen tarkasteltuina osoittautuneet merkittäviksi. Sellaisia olivat koulun lainahuilun valitseminen ja lehti-ilmoitus opiskelupaikasta Sveitsissä. Kutsuvieras-ohjelmassaan Sinkkonen kertoo myös elämästään tietokirjailijana ja julkisena keskustelijana.

  Toimittaja: Katarina Blomqvist. Tuotanto: Parad Media

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä