Maailmanpolitiikan arkipäivää

Demokratian toivoa ja kovia otteita Moskovan kaduilla

 • 23 min
 • toistaiseksi

Demokratian toivoa ja kovia otteita Moskovan kaduilla
Moskovassa on eletty poliittisen heräämisen kesää, kun tuhannet ihmiset ovat marssineet kaduilla vaatien demokratiaa ja rehellisiä vaaleja. Poliisi on vastannut opposition liikehdintään väkivallalla ja ottanut poikkeuksellisen määrän ihmisiä kiinni. Kertovatko viime viikkojen tapahtumat syvempien jännitteiden purkautumisesta Venäjällä? Ohjelman toimittavat Helsingissä Juho Takkunen ja Moskovassa Erkka Mikkonen. Äänet Juha Sarkkinen.

Lähetykset

 • la 10.8.2019 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Elokuun alussa El Pasossa, Teksasissa, 20 ihmistä surmannut ampuja ilmoittautui valkoisen ylivallan kannattajaksi. Samana päivänä toinen nuori mies ampui yhdeksän ihmistä Daytonissa, Ohiossa. Ohjelmassa kuullaan Iowan maatalousmessujen osallistujien kantoja Yhdysvaltojen aselakeihin sekä kysytään, voiko Yhdysvaltojen nykyjohtoa syyttää väkivallan kasvusta. Toimittajina ovat Paula Vilén ja Sari Taussi. Äänitarkkailija Tuomas Vauhkonen.

  Kuva: Michael Reynolds / EPA

 • Demokratian toivoa ja kovia otteita Moskovan kaduilla
  Moskovassa on eletty poliittisen heräämisen kesää, kun tuhannet ihmiset ovat marssineet kaduilla vaatien demokratiaa ja rehellisiä vaaleja. Poliisi on vastannut opposition liikehdintään väkivallalla ja ottanut poikkeuksellisen määrän ihmisiä kiinni. Kertovatko viime viikkojen tapahtumat syvempien jännitteiden purkautumisesta Venäjällä? Ohjelman toimittavat Helsingissä Juho Takkunen ja Moskovassa Erkka Mikkonen. Äänet Juha Sarkkinen.

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia. Sari Taussi tapasi Suomenlinnassa Kiinassa lähes 15 vuotta asiantuntijana olleen Mikko Puustisen. Puustinen on nähnyt niin Kiinan avautumisen kuin vaurastumisen. Tällä hetkellä Kiinan kehityksessä kuitenkin huolestuttaa valtion entistä vahvempi rooli.
  Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelman kesäsarjassa kuullaan suomalaisia diplomatian ammattilaisia. Kosovo tavoittelee unionin jäseneksi Serbian vastustuksesta huolimatta. Albaanien ja serbien suhteet ovat edelleen jännitteiset. Erja Tuomaala tapasi Suomen Kosovon lähettilään Pia Stjernvallin Pristinassa.

  kuva: Antti Haanpää/Yle

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia. Suhde Saksaan on Suomelle perinteisesti tärkeä. Tapaamme Ritva Koukku-Ronden, joka toimi toukokuun loppuun asti Suomen Saksan-suurlähettilääänä. Mikä on Saksan rooli maailmassa keskellä kansainvälisten suhteiden nykyistä myllerrystä? Dan Ekholm tapasi Ritva Koukku-Ronden vielä Berliinin taivaan alla.
  Kuva: Uwe Tautenhahn / Yle

 • Verkkoteksti: Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia. Afrikasta Eurooppaan tulevan muuttoliikkeen painopiste on siirtynyt Espanjaan. Espanjalaiset kuitenkin suhtautuvat asiaan rauhallisesti, kertoo Suomen Madridin-suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen. Johanna Numminen tapasi hänet juhannusviikolla tuulisessa Helsingissä.
  Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman kuullaan kesän aikana suomalaisia diplomatian ammattilaisia, maailmanpolitiikan näkymättömiä sankareita. Sarjan ensimmäisessä osassa tarkastellaan Etelä-Amerikan näkymiä suurlähettiläs Teemu Turusen kanssa. Millaisen taakan sotilasdiktatuurien aika jätti alueen demokratioille? Johanna Kippo tapasi Teemu Turusen kesäisessä Helsingissä.
  Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

 • Suomi aloittaa historiansa kolmannen kauden Euroopan unionin puheenjohtajana heinäkuun alussa. Saako Suomen ilmastopolitiikka vastakaikua? Mikä on puheenjohtajuuden merkitys nyky-unionissa? Maailmanpoltiikan arkipäivää -ohjelmassa alkavasta EU-kaudesta on keskustelemassa mm. Suomen pitkäaikainen EU-vaikuttaja Jan Store. Ohjelman toimittavat Petri Raivio ja Sari Taussi. Äänet Joonatan Kotila.

  Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

 • Kesä on kirjallisuuden aikaa.
  Maailmanpolitiikan arkipäivää - ohjelma pohdiskelee tällä kertaa sanojen sisältämiä tunteita, ystävyyttä ja vihaa.
  Ulkomaalaisten ja suomalaisten kirjailijoiden ja runoilijoiden kanssa puhutaan myös tekstin tulevaisuudesta. Some on muuttanut sanomisen tapaa. Ohjelman viime viikonloppuna järjestetystä Lahden Liwre-kirjailijakokouksesta toimittaa Erja Tuomaala.

 • Kiertotalous on termi, joka toistuu Suomen uudessa hallitusohjelmassa. Tavoitteena on edistää ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpää taloutta antamalla tavaroille ja luonnonvaroille monta elämää kierrossa. Mutta miten realistisia visiot ovat? Ja eteneekö muutos kansainvälisesti? Ohjelmassa käydään mm. Koskenkorvan tehtaalla Etelä-Pohjanmaalla. Ohjelman toimittavat Johanna Kippo ja Sari Taussi. Äänet Juha Sarkkinen ja Katja Kostiainen.

  Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

 • Ukrainassa uusi presidentti hämmentää politiikan kuvioita. Televisiokoomikkona tunnetuksi tullut Volodymyr Zelenskyi ilmoitti ensi töikseen hajottavansa parlamentin ja tulossa ovat ennenaikaiset vaalit. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa vieraillaan Kiovassa ja kuullaan ukrainalaisten tuntoja maan suunnasta nyt, yli viisi vuotta Maidanin kansannousun jälkeen. Ohjelman on toimittanut Heikki Heiskanen.
  Kuva: EPA / STEPAN FRANKO

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee kesäkuun alussa useissa Euroopan maissa. Trump käy muun Irlannissa, Britanniassa ja Ranskassa, mutta ei Saksassa. Ohjelmassa pohditaan Yhdysvaltojen ja Euroopan muuttunutta suhdetta sekä tuoreiden europarlamentin vaalien vaikutusta Atlantin yli ulottuviin suhteisiin. Ohjelman toimittavat Mika Hentunen, Dan Ekholm ja Sari Taussi.

  Kuva: Christian Bruna / EPA

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä