Riikan tähtitarha

Cecilia Damström haluaa edistää tasa-arvon asiaa

 • 55 min
 • 10 kk 18 pv

Rasitusvamma pakotti Cecilia Damströmin 18-vuotiaana keskeyttämään vuodeksi pianonsoiton. Vauhdikkaana luonteena Damström halusi kuitenkin tehdä jotain musiikin parissa, ja niin löytyi oma polku sävellysopintojen parissa. Se polku vei totaalisesti mukanaan. Monikulttuuriseen perheeseen syntynyt Damström on saanut lapsuudenkodistaan eväikseen luovuuden ja hengellisyyden. Hän haluaa ottaa voimakkaasti kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin sävellystensä kautta. Naisen asema klassisen musiikin instituutiossa on Damströmin mielestä edelleen ongelmallinen ja Suomessa vaiettu asia.

Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

Igor Stravinsky: ’Markkinat laskiaisaikaan’ baletista Petrushka (Peter Donohoe, piano).
Cecilia Damström: 3. osa (Tahto) Pianokvintetosta ’Minna’ (Tiina Karakorpi, piano, Linda Suolahti ja Anna Husgafvel, viulu, Mari Viluksela, alttoviulu, ja Sara Viluksela, sello).
Dmitri Shostakovitsh: 4. osa Pianotriosta nro 2 (Beaux Arts –trio).
Cecilia Damström: Osia pianosarjasta Characters (Cecilia Damström, piano).
Andrew Norman: Play (Radion sinfoniaorkesteri, joht. André de Ridder).
Helvi Leiviskä: 1. osa Pianokvartetosta A-duuri op. 1 (Terhi Dostal, piano, Nina Karmon, viulu, Luke Turrell, alttoviulu, ja Roi Ruottinen, sello).

Lähetykset

 • to 8.8.2019 14.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Häävalmistelut pitivät Ville Matvejeffin niin kiireisenä koko loppukesän, että Riikan piti lähteä Villen perässä Jyväskylään tekemään Tähtitarhaa. Väsynyt mutta onnellinen Matvejeff tunnustaa olevansa romanttinen mies. Musiikkielämässä Matvejeff toimii huipputasolla monella areenalla: Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina, liedpianistina (keikkaillen muun muassa Karita Mattilan kanssa), ja juuri äskettäin aloittaneena Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana. Ihmisäänen ja tekstin yhteys on Matvejeffille yksi rakkaimmista asioista taidemusiikin saralla. Matvejeff vastustaa ankarasti agentuurien ajamaa bisnesajattelua, jossa taidemuusikot karsinoidaan tiettyihin genrelokeroihin. Urautumisen välttäminen ja omien intohimojen toteuttaminen on tosi taiteilijalle tärkeintä.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Sergei Rahmaninov: 4. osa Sinfoniasta nro 2 e-molli (Bergenin filharmoninen orkesteri, joht. Andrew Litton).
  Ville Matvejeff: Viulukonsertto (Petri Aarnio, viulu, ja Radion sinfoniaorkesteri, joht. Osmo Vänskä).
  Chick Corea: Spain (Chick Corea ja Return to Forever).
  Jean Sibelius: Impromptu E-duuri op. 5/6 (Ville Matvejeff, piano).
  Sergei Rahmaninov: 'Bogoroditse devo' teoksesta Vigilia (Ruotsin radiokuoro, joht. Tonu Kaljuste).
  Bernd Alois Zimmermann: ’Dona nobis pacem’ teoksesta Requiem für einen jungen Dichter (Phyllis Bryn-Julson, sopraano, Roland Hermann, baritoni, Lutz Lansemann ja Hans Franzen, puhe, sekä Manfred-Schoof-Quintett, Kölnin radiokuoro, Pohjois-Saksan radion kuoro, Wienin radiokuoro, ja Kölnin radion sinfoniaorkesteri, joht. Gary Bertini).

 • 25-vuotias Johannes Piirto kuvaa itseään lempeän ironisesti ”tynnyrissä kasvaneeksi klasarimuusikoksi”. Opinnot Wienin musiikkiyliopistossa alkavat olla loppusuoralla, ja kulttuuria pursuavasta kaupungista on jo muodostunut uusi kotikaupunki. Täydellinen päivä olisi sellainen, kun ehtisi sekä säveltää että soittaa pianoa, ja ehtiä vielä kulttuuririentoihin. Musiikin lisäksi Piirron suuria intohimoja ovat jalkapallo ja snooker. Musavisassa arvuutellaan Chopin-pianisteja, ja Johannes soittaa myös studiossa livenä Chopinia.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Witold Lutoslawski: Etydi nro 2 (Leszek Mozdzer, piano).
  Sergei Prokofjev: ’Ridicolosamente’ pianosarjasta Visions fugitives (Olli Mustonen).
  Igor Stravinsky: Kevään ennusmerkit - Nuorten tyttöjen tanssit baletista Kevätuhri (Columbia-sinfoniaorkesteri, joht. Igor Stravinsky).
  Frédéric Chopin: Masurkka C-duuri op. 24 nro 2 (Johannes Piirto, piano).
  Sergei Rahmaninov: Simeonin kiitosvirsi teoksesta Vigilia (Ruotsin radiokuoro, joht. Tonu Kaljuste).
  Maurice Ravel: 2. osa Jousikvartetosta F-duuri (Ebene-kvartetti).

 • Marko Juuselan ensimmäinen tanssinopettaja Raija Lehmussaari muistelee kuinka Markolla oli jo aivan nuorena suuri karisma ja valtava fyysinen lahjakkuus. Naantalin suuri lupaus kutsuttiin 15-vuotiaana Pietarin Vaganova-akatemiaan, ja siitä lähtivät käyntiin intensiiviset balettiopinnot itänaapurissa. Venäläiseen opiskelukuriin ja elämäntapaan hyvin sopeutunut Marko valmistui akatemiasta äskettäin, ja nyt häntä odottaa - ensimmäisenä suomalaisena kautta aikojen - tanssijan pesti legendaarisessa Mariinski-teatterissa! Hersyvän iloisen Markon elämä onkin tällä hetkellä tanssia, tanssia ja tanssia..

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Pjotr Tshaikovski: Finaali baletista Joutsenlampi (Philadelphian orkesteri, joht. Eugene Ormandy).
  Sergei Prokofjev: Mercutio baletista Romeo ja Julia (Baltimoren sinfoniaorkesteri, joht. Marin Alsop).
  Edvard Grieg: Vuorenkuninkaan luolassa teoksesta Peer Gynt (Minnesotan orkesteri, joht. Osmo Vänskä).
  Ed Sheeran: I don´t care (Ed Sheeran ja Justin Bieber).
  Pjotr Tshaikovski: Kohtaus mäntymetsässä baletista Pähkinänsärkijä (Toronton sinfoniaorkesteri, joht. Andrew Davis).
  Camille Saint-Saens: Johdanto ja rondo capriccioso a-molli (Janine Jansen, viulu, ja Lontoon kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, joht. Barry Wordsworth).

 • 26-vuotias Markus Suihkonen rakentaa oopperalaulajan uraa Münchenin valtionoopperan oopperastudiossa. Nuorempana koripalloa huipputasolla pelannut Markus kipuili lukioaikana valitako urheilu vai musiikki. Valinta kohdistui musiikkiin, ja päätös tuntuu nyt oikealta ja onnekkaalta. Koska nuoren oopperalaulajan työllistymismahdollisuudet ovat Suomessa hyvin rajalliset, tie vei ulkomaille. Markus nauttii kovasta työnteosta ja itsensä kehittämisestä, ja Münchenin oopperastudio tarjoaa siihen ihanteelliset puitteet. Yhdessä pianisti Kirill Kozlovskin kanssa Markus esittää studiossa livenä kaksi kappaletta.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Modest Musorgski: Laulu kirpusta (Martti Talvela, basso, ja Ralf Gothoni, piano).
  Toivo Kuula: Yö (Markus Suihkonen, basso, ja Kirill Kozlovski, piano).
  Dmitri Shostakovitsh: 1. osa Sellokonsertosta nro 1 Es-duuri (Alisa Weilerstein, sello, ja Baijerin radion sinfoniaorkesteri, joht. Pablo Heras-Casado).
  Pjotr Tshaikovski: Kuningas Renen aaria ’Herra, jos olen syntinen’ oopperasta Jolanta (Markus Suihkonen, basso, ja Kirill Kozlovski, piano).
  Jean Sibelius: 1. osa Sinfoniasta nro 2 D-duuri (Radion sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo).
  Richard Wagner: Graalin ritarien ja nuorukaisten kuoro oopperasta Parsifal (Wienin valtionoopperan kuoro, Wiener Sängerknaben -poikakuoro, ja Wienin filharmonikot, joht. Georg Solti).

 • Annika Leinolle laulajan ammatti merkitsee elämysten antamista toisille, ei itseterapiaa. Kangasniemen laulukilpailussa heinäkuussa kaikki meni putkeen, ja voitto tuli. Kansainväliset laulukilpailut kiinnostaisivat, koska kilpailut ovat mainio keino kehittää itseään. Studiossa Annika esittää Schumannia yhdessä puolisonsa, pianisti Jukka Nykäsen kanssa. Miten muusikkopariskunta pitää erillään työn ja vapaa-ajan, sekin selviää Riikan haastattelussa.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Vincenzo Bellini: Alkusoitto oopperasta Norma (Milanon La Scala -oopperan orkesteri, joht. Tullio Serafin).
  Jean Sibelius (san. J.L. Runeberg): Norden (Camilla Nylund, sopraano, ja Marita Viitasalo, piano).
  Russ Ballard: I surrender (Rainbow).
  Robert Schumann (san. Friedrich Rückert): Widmung (Annika Leino, sopraano, ja Jukka Nykänen, piano).
  Giuseppe Verdi: Loppukohtaus oopperasta Falstaff (Laulusolistit ja Wienin filharmonikot, joht. Leonard Bernstein).
  Giacomo Puccini: Preludio sinfonico op. 1 (Lontoon sinfoniaorkesteri, joht. Antonio Pappano).

 • Tähtitarhan syyskauden aluksi Riikan vieraaksi saapuu aurinkoinen ja iloinen Iris Candelaria. Kaksikulttuuriseen perheeseen syntynyt Iris sai suitsutusta omaperäisestä äänenväristään Timo Mustakallio -laulukilpailussa. Kilpailukokemus oli täynnä jännitystä, ja voitto tuli Irikselle täytenä yllätyksenä. Hän aloittaa nyt opinnot Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa, ja tähtäimenä on tulla oopperalaulajaksi. Studiossa Iris musisoi yhdessä pianisti Miika Vintturin kanssa, ja kappaleena on Aarre Merikannon ihana ’Kesäyö’.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Manuel de Falla (sov. Katona Twins): Asturiana kokoelmasta Siete canciones populares espagnoles (Juanita Lascarro, sopraano, Katona Twins -kitaraduo, sekä David Garcia Mir, lyömäsoittimet).
  Benny Sings & Rex Orange Country: Loving is easy (Rex Orange Country).
  Shakira - Tim Mitchell - Gloria Estefan: Whenever, wherever (Shakira).
  Aarre Merikanto: Kesäyö (Iris Candelaria, sopraano, ja Miika Vintturi, piano).
  John Rutter: Pie Jesu teoksesta Requiem (Elin Manahan Thomas, sopraano, sekä Cambridgen Clare Collegen kuoro ja The City of London Sinfonia, joht. Tim Brown).
  Claude Debussy: Danse sacree et danse profane (Lily Laskine, harppu, ja Jean-Francois Paillard -kamariorkesteri, joht. Jean-Francois Paillard).

 • Rasitusvamma pakotti Cecilia Damströmin 18-vuotiaana keskeyttämään vuodeksi pianonsoiton. Vauhdikkaana luonteena Damström halusi kuitenkin tehdä jotain musiikin parissa, ja niin löytyi oma polku sävellysopintojen parissa. Se polku vei totaalisesti mukanaan. Monikulttuuriseen perheeseen syntynyt Damström on saanut lapsuudenkodistaan eväikseen luovuuden ja hengellisyyden. Hän haluaa ottaa voimakkaasti kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin sävellystensä kautta. Naisen asema klassisen musiikin instituutiossa on Damströmin mielestä edelleen ongelmallinen ja Suomessa vaiettu asia.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Igor Stravinsky: ’Markkinat laskiaisaikaan’ baletista Petrushka (Peter Donohoe, piano).
  Cecilia Damström: 3. osa (Tahto) Pianokvintetosta ’Minna’ (Tiina Karakorpi, piano, Linda Suolahti ja Anna Husgafvel, viulu, Mari Viluksela, alttoviulu, ja Sara Viluksela, sello).
  Dmitri Shostakovitsh: 4. osa Pianotriosta nro 2 (Beaux Arts –trio).
  Cecilia Damström: Osia pianosarjasta Characters (Cecilia Damström, piano).
  Andrew Norman: Play (Radion sinfoniaorkesteri, joht. André de Ridder).
  Helvi Leiviskä: 1. osa Pianokvartetosta A-duuri op. 1 (Terhi Dostal, piano, Nina Karmon, viulu, Luke Turrell, alttoviulu, ja Roi Ruottinen, sello).

 • Äänitaiteilija Tytti Arola kuuntelee ympärillään kuuluvia arkisia ääniä ja pitää huumorista säveltämisessä. Astuessaan Riikan tähtitarhan studioon, hän hämmästelee hienosti narahtavaa ovea, ja kotona tiskatessa on käytettävä korvatulppia. Myös hajuja voi hyödyntää teoksissa: Tytin haaveena on tehdä maustesarja. Maisterityö Aalto-yliopistossa käsittelee kehon jatkamista soittimien avulla. "Ratkaisuni eivät ole perinteisimmästä päästä!" Toimittaja on Riikka Holopainen.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Konrad Boehmer: Aspekt ääninauhalle.

  Tytti Arola: Tonin teema elok. Wendy and the Refugee Neverland

  Björk: I miss you

  Tytti Arola: About Crickets

  Jean Sibelius: 2. osa sinfoniasta nro 3
  Berliinin filharmonikot, joht. Simon Rattle

  Nigel Kennedy: T 4.2
  Nigel Kennedy, viulu, ja Kroke -yhtye

 • Yhdysvalloissa näyttävää uraa tekevää Olli Soikkelia on verrattu gypsy jazz-kitaran mestarin Django Reinhardtin manttelinperijäksi. Syyskuussa Soikkeli tekee jo lähes perinteeksi muodostuneen Suomen-kiertueensa. Riikan haastattelussa Olli kertoo millainen on ollut matka Nurmeksesta New Yorkiin, ja millainen paikka New York on suomalaiselle jazzmuusikolle elää.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Henry Lodge (sov. Antti Sarpila): Temptation Rag (Antti Sarpila Swing Band).
  Django Reinhardt: Minor swing (The Rosenberg Trio).
  James Hetfield - Lars Ulrich - Cliff Burton - Kirk Hammett: Master of puppets (Metallica).
  Antonio Carlos Jobim: Luiza (Olli Soikkeli, kitara).
  Julien Labro: Tango for T (Julien Labro, harmonikka, Olli Soikkeli, kitara, Eduardo Belo, basso, ja Nick Anderson, rummut).
  Astor Piazzolla: Invierno Porteno (Astor Piazzolla y su Quinteto Tango Nuevo).

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n uuden maailman heinäkuuta.

 • Mackenzie "Mäkkäri" Melemed tuli suomalaiselle konserttiyleisölle tutuksi edellisen Maj Lind-pianokilpailun voittajana. Sympaattinen newyorkilainen hurmasi suomen kielen taidollaan, ja nyt Melemedin kielitaito punnitaan Riikan haastattelussa. Suomi on Melemedille kuin toinen koti, täällä on Hesburger, Vihreät kuulat, ja ennen kaikkea rakas suomalainen tuttavaperhe.

  Alun perin vuonna 2018 lähetetty ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta 2019.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Franz Liszt: Funérailles (Herbert Schuch, piano).
  Benjamin Britten: 1. osa ’Toccata’ Pianokonsertosta (Leif Ove Andsnes, piano, ja Birminghamin sinfoniaorkesteri, joht. Paavo Järvi).
  Robert Schumann: Osa ’Vieraista maista ja ihmisistä’ pianosarjasta Lapsikuvia (Marc-André Hamelin, piano).
  Johann Sebastian Bach: Allemande Ranskalaisesta sarjasta nro 5 G-duuri (Mackenzie Melemed, piano).
  Ludwig van Beethoven: Eroica-muunnelmat (Annie Fischer, piano).
  Camille Saint-Saëns: 2. osa Viulusonaatista nro 1 d-molli (Midori, viulu, ja Robert McDonald, piano).

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n uuden maailman heinäkuuta.

 • Kontrabasisti Kaisa Mäensivu on saanut jalansijaa New Yorkissa, jossa soitetaan maailman tasokkainta jazzia. Nainen jazzbasistina on edelleen ihmettelyn aihe jopa suuressa maailmassa. Harlemin sydämessä asuva Kaisa Mäensivu haluaa olla esikuvana nuoren sukupolven muusikoille. Elävän legendan Ron Carterin tunneilla käyvä Kaisa toivoo vielä senkin päivän koittavan, jolloin hän keikan jälkeen saa kuulla palautetta ensisijaisesti soitostaan eikä ulkonäöstään.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Charlie Parker: Ornithology (Charlie Parker Septet).
  Kaisa Mäensivu: How many times (Kaisa´s Machine).
  Tuomo Prättälä - Aki Haarla - Tommy Lindgren - Emma Salokoski: Raindrops (Quintessence).
  Kaisa Mäensivu: Drumhum (Kaisa´s Machine).
  Burton Lane - Alan Jay Lerner: On a clear day (Stanley Turrentine, tenorisaksofoni, Shirley Scott, sähköurut, Ron Carter, kontrabasso, ja Mack Simpkins, rummut).
  John Coltrane: A Love Supreme: Resolution (John Coltrane, tenorisaksofoni, McCoyTyner, piano, Jim Garrison, kontrabasso, ja Elvin Jones, rummut).

  Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Uuden maailman heinäkuuta.

 • Oulaisissa syntyneen Juho Punkerin tie tenoriksi on ollut mielenkiintoinen ja monivaiheinen. Tavoitteellinen viulusoitto täytti teini- ja nuoruusvuodet, kunnes oma ääni löytyi Sibelius-Akatemiassa. Fakinvaihdos baritonista tenoriksi oli raskas prosessi, joka kuitenkin kannatti. Laulajan elämä vaatii kurinalaisuutta päivästä toiseen. Joka aamu pitää testata onko ääni vielä tallessa. Studiossa piipahtaa myös pianisti Tuula Hällström, jonka kanssa Juho esittää Armas Järnefeltin herkän yksinlaulun.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Georg Friedrich Händel: Jupiterin aaria ’Where´er you walk’ oratoriosta Semele (Ian Bostridge, tenori, ja Valistuksen ajan orkesteri, joht. Harry Bicket).
  Oskar Merikanto (sov. Peter Lerche): Itkevä huilu (Vesa-Matti Loiri ja yhtye).
  Eugene Ysaye: Sonaatti sooloviululle nro 3 d-molli (Balladi) (Leonidas Kavakos).
  Armas Järnefelt: Du är sol, du är vår (Juho Punkeri, tenori, ja Tuula Hällström, piano).
  Trad: Mua siipeis suojaan kätke (Lauluyhtye Haava).
  Morten Lauridsen: O magnum mysterium (Euroopan kamarikuoro, joht. Nicol Matt).

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä