Kulttuuriykkönen

”Aikamme Olavi Paavolainen on Tuomas Nevanlinna tai Sofi Oksanen” - Tulenkantajien aatteellisen soihdun kantajia ei enää ole

 • 51 min
 • toistaiseksi

Kriitikko, toimittaja, kirjoittaja ja runoilija Olavi Paavolainen (1903-63) pohti nuorena miehenä sitä, millaisia ovat tulevien sukupolvien suomalaiset: olemmeko teollisen aikakauden ja kaupunkien atleetteja vai koneiden surkastuttamia klonkkuja?

Paavolainen ja muut Tulenkantajat, nuoret intellektuellit, halusivat avata ikkunat Eurooppaan tunkkaisesta ja pienestä 1920-luvun Suomesta. Paavolainen käsitteli tuotannossaan paitsi Neuvostoliittoa ja Natsi-Saksaa myös teollistuvaa ja kaupungistuvaa maailmaa ja pohti sotaa.
Olavi Paavolainen onnistui käsittelemään omaa aikaansa ja analysoimaan mennyttä ja tulevaisuutta tavolla, jotka ovat koskettaneet uusi sukupolvia toisensa jälkeen.

Studiossa ovat keskustelemassa sosiologi Risto Heiskala, historioitsija Liisa Suvikumpu ja tuoreen Olavi Paavolaista etsimässä -radiosarjan toimittaja Jukka Kuosmanen.

Olavi Paavolaista etsimässä -sarja alkaa Radio 1:ssä torstaina 8.8. klo 17:10 ( ja uusinta perjantaisin 21:40). Sarja on 10- osainen. Areenaan julkaistaan viisi osaa 8.8. ja loput viisi osaa syyskuussa.

Ohjelman juontaa Pauliina Grym

Lähetykset

 • to 8.8.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint alkaa tänään 27.1. Tarjolla on dokumentteja niin kotimaasta kuin ulkomailta dokumenttikentän huipulta.

  Mitä on anteeksianto tai -pyyntö teoista hirvittävimmän eli murhan tiimoilta, miten todellisuus hahmottuu niin lännessä kuin Pohjois-Koreassa ja mikä on dokumenttielokuvan voima?

  Keskustelemassa sekä DocPointin kiinnostavinta antia esiin nostamassa ovat DocPointin taiteellinen johtaja Kati Juurus sekä ensi-iltansa DocPointissa saavien dokumenttielokuvien Silmästä Silmään ja The Fantastic ohjaajat John Webster ja Maija Blåfield.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kulttuuriykkösen Kisastudiossa Helsingin keskustakirjasto Oodin kolmannessa kerroksessa Nightwishin Tuomas Holopaisen optimismista, Terry Jonesin Monty Pythonin huumorista ja uskontosatiirista, museokortin menestyksen odottamattomista varjopuolista ja autofiktion vetovoiman syistä ovat keskustelemassa kosmologi Kari Enqvist, esseisti Silvia Hosseini ja liikemies Sami Kuusela.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Englantilaisen George Eliotin romaaninjärkäle Daniel Deronda on vihdoin suomennettu. Vuonna 1876 julkaistu psykologinen suurromaani on viktoriaanisen ajan sosiaalisen pelin kuvaus sekä tarina omien juurten etsimisestä. Kirja on herättänyt suurta kiinnostusta Suomessa. Se on kirjastojemme varauslistojen kärkisijoilla.

  Vieraana Kulttuuriykkösessä Daniel Derondan kääntänyt kustannustoimittaja Alice Martin.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Richard Straussin ooppera Ariadne auf Naxos nähdään Kansallisoopperassa 24. tammikuuta alkaen. Perinteiset commedia dell’arte -hahmot sekoittuvat iloisesti kuolemaa odottavan Ariadnen tarinaan. Ariadnea esittävä kansainvälisen uran luonut Miina-Liisa Värelä, Wienin rikkainta miestä näyttelevä tanssija ja koreografi Jorma Uotinen ja oopperakriitikko Jan Granberg ovat vieraina.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Millaista elämää sudet ovat viettäneet 1800-1900-lukujen Suomessa? Tiistaina Kulttuuriykkösessä keskustellaan susien kulttuurihistoriasta, eli siitä millainen rooli susilla on ollut suomalaisessa elämässä ja millaiset ovat olleet susien ja ihmisten suhteet. Susia on vihattu, pelätty ja arvostettukin, mutta millainen on ollut itse suden osa itseensä liittyvien mielikuvien muodostumisessa?

  Kulttuuriykkösessä ovat keskustelemassa susien kulttuurisista ja fyysisistä paikoista väitellyt kulttuurihistorioitsija Heta Lähdesmäki, sekä 1800-luvun lopun susisurmista kirjan kirjoittanut toimittaja Jouni Tikkanen.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Tammikuu on monelle ryhtiliikkeen aikaa. Ruokavalio ja kuntoilurutiinit päivitetään. Teatteri
  Takomossa suunnataan kuntosaliin, josta muotoutuu Liikunnan ilot -näytelmässä kovin tärkeä paikka.

  Kehonkuvasta ja kehonkulttuurista ovat keskustelemassa Takomon Liikunnan ilot -näytelmän ohjaaja Joel Härkönen ja tanssija-näyttelijä Tuomas Rinta-Panttila. Lihavuutta yhteiskunnallisena ilmiönä tutkiva Hannele Harjunen Jyväskylän yliopistosta kuvaa lihavien kohtaavan kuntosalilla ja uimahalleissa edelleen tylyä kommentointia ja pilkkaa.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Helsingin keskustakirjasto Oodissa ajankohtaisista kultuuriaiheista keskustelemassa ovat yrittäjä Anna Moilanen, ekonomisti Heikki Pursiainen ja Maaseudun Tulevaisuus -lehden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

  Kisastudion aiheina ovat höttöinen konsulttikieli, 2020-luvun trendit kulttuurissa ja kiistely tutkijoiden poliittisuudesta sekä julkisuuteen tauon jälkeen astuneen Timo Soinin mediapeli.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Kirsikoita lumessa on Sanna Tahvanaisen suurnaistrilogian viimeinen osa. Ensimmäisessä osassa kirjailija syventyi Ison-Britannian Kuningatar Viktorian suruun, ja toisessa osassa hän liikkui ranskalaisen muotisuunnittelija Coco Chanelin rinnalla. Kolmannessa osassa päähenkilönä on traagisen elämän elänyt, amerikkalainen runoilija Sylvia Plath.

  Sanna Tahvanainen on kirjoittanut romaanin, jossa Sylvia Plath elää onnellisen ja vahvan naisen elämää. Näyttämönä on kimalteleva 1950-luvun New York. Kirjailija on tehnyt Plathista elinvoimaisen. Hän halusi eläytyä tämän nuorena kuolleen naisen vapautta etsivään puoleen.

  Mikä näissä historiallisissa naisissa vetää Tahvanaista puoleensa? Millä tavalla hän pääsee näiden naisten ajatusmaailmaan?

  Kirjailija Sanna Tahvanainen on Pia-Maria Lehtolan vieraana.

 • Vuoden 2019 Etnogaalassa palkittiin Suomen parhaita ja kiinnostavimpia kansan- ja etnomuusikoita.
  Mitä suomalaisessa kansanmusiikissa on tapahtunut vuonna 2019? Nykykansanmusiikki seikkailee kansallisen tradition ja kansainvälisten virtausten ristiaallokossa. Me selvitämme, miksi suomalaiset kansanmuusikot ovat niin innokkaita kansainvälisistä yleisöistä.

  Mukana keskustelussa ovat Etnogaalassa palkitut muusikot Minsku Tammela Juurakko-yhtyeestä ja monissa kokoonpanoissa soittava hanuristi Johanna Juhola, sekä Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen toiminnanjohtaja Sirpa Lahti.

  Juontajana on Pietari Kylmälä.

 • Historian dosentin Oula Silvennoisen holokaustitutkimuksen rahoituspäätös oli kansainvälisen tiedeyhteisön vertaisarvioima eikä politiikkaa, kommentoi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen perussuomalaisten tammikuun alussa nostamia syytöksiä tieteen rahoituksen poliittisuudesta.

  Entinen maailmanmestaruustason hiihtosuunnistaja haluaa tukea etenkin kuvataidetta ja mediataidetta ja on huolissaan korkeakoulutettujen määrän laskusta. Hän pitää sitä Suomen kohtalonkysymyksenä. Veikkauksen laskevat tuotto-odotukset iskevät kulttuurin rahoitukseen vuonna 2021, ja vielä on ratkaisematta, miten vaje paikataan.

  Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

 • Suomen Kuvalehden päätoimittajana toiminut Ville Pernaa vetäytyi tehtävästään joulukuussa 2019. Kamppailu työuupumusta vastaan kesti koko vuoden.

  "Kun ryhdyin päätoimittajan tehtävääni 2014, päätin lopettaa lehden 'sormi pystyssä'-journalismin."

  Suomen Kuvalehti uutisoi vuonna 2016 pääministerin painostaneen Yle Uutisia. Kulttuuriykkösen haastattelussa Ville Pernaa kertoo myös, miltä Ylegate näyttäytyi Suomen Kuvalehden päätoimittajan näkokulmasta.

  Jakke Holvas haastattelee Pernaata.

 • Kuvakudokset eli gobeliinit ovat seinille ripustettavia tekstiilejä, joita kutsutaan myös seinävaatteiksi. Nykyisin niitä valmistetaan myös koneellisesti, mutta Ariadna Donner, Aino Kajaniemi, Inka Kivalo ja Soile Hovila kutovat gobeliineja kangaspuilla käsin ikivanhaa tekniikkaa hyödyntäen. Miksi ryijyt kokevat uuden tulemisen juuri nyt? Mikä on kuvakudoksen voima?

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä