Kulttuuriykkönen

”Aikamme Olavi Paavolainen on Tuomas Nevanlinna tai Sofi Oksanen” - Tulenkantajien aatteellisen soihdun kantajia ei enää ole

 • 51 min
 • toistaiseksi

Kriitikko, toimittaja, kirjoittaja ja runoilija Olavi Paavolainen (1903-63) pohti nuorena miehenä sitä, millaisia ovat tulevien sukupolvien suomalaiset: olemmeko teollisen aikakauden ja kaupunkien atleetteja vai koneiden surkastuttamia klonkkuja?

Paavolainen ja muut Tulenkantajat, nuoret intellektuellit, halusivat avata ikkunat Eurooppaan tunkkaisesta ja pienestä 1920-luvun Suomesta. Paavolainen käsitteli tuotannossaan paitsi Neuvostoliittoa ja Natsi-Saksaa myös teollistuvaa ja kaupungistuvaa maailmaa ja pohti sotaa.
Olavi Paavolainen onnistui käsittelemään omaa aikaansa ja analysoimaan mennyttä ja tulevaisuutta tavolla, jotka ovat koskettaneet uusi sukupolvia toisensa jälkeen.

Studiossa ovat keskustelemassa sosiologi Risto Heiskala, historioitsija Liisa Suvikumpu ja tuoreen Olavi Paavolaista etsimässä -radiosarjan toimittaja Jukka Kuosmanen.

Olavi Paavolaista etsimässä -sarja alkaa Radio 1:ssä torstaina 8.8. klo 17:10 ( ja uusinta perjantaisin 21:40). Sarja on 10- osainen. Areenaan julkaistaan viisi osaa 8.8. ja loput viisi osaa syyskuussa.

Ohjelman juontaa Pauliina Grym

Lähetykset

 • to 8.8.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Oopperalaulajan ammatti on todella kilpailtu, leipä epävarma ja pienikin muutos terveydentilassa voi lopettaa koko uran. Laulajalla on oltava ääni, musikaalisuus ja intelligenssi, lisäksi työtä on tehtävä valtavasti, joten miksi ihmeessä ihmiset silti haluavat rääkätä itseään tässä epävarmassa ammatissa. Vieraina ovat kuukausi sitten Sydneyssä kansainvälisen dramaattisten sopraanojen laulukilpailun voittanut Hannakaisa Nyrönen ja hänen seuranaan kansainvälisen oopperauran tehnyt sekä useiden laulukilpailujen juryissa istunut oopperalaulaja, basso Jaakko Ryhänen. Pianistina Laura Kivikoski.

  Juontajana on Vesa Kytöoja.

 • Hallusinaatioita on nähty historian sivu. Näkyjä on nähty ja koettu kummituksista yliluonnollisiin läsnäolon kokemuksiin tai surrealistisiin aistiharhoihin. Taiteen kentällä etenkin surrealistien piirissä tanssittiin vaarallista tanssia valvetilojen ja unen rajamailla ja 1900-luvun alussa ihmiset testailivat itseään siinä kuka kykenee valvomaan pisimpään joutuen usein lopuksi suoraa kyytiä parantolaan. Mutta mitä hallusinaatiot ovat ja mistä ne tulevat? Miten niitä on yritetty hyödyntää?

  Kulttuuriykkösessä keskustelemassa ovat psykologian tohtori, yliopistotutkija Jukka Häkkinen sekä neuropsykologian erikoispsykologi, filosofian historian dosentti Timo Kaitaro.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kirjailija ja poikkitaiteellisten performanssien järjestäjä Kai Sadinmaa sekä kuvataiteilija Ilkka Sariola eivät ole kaihtaneet olla anarkisteja puuttuessan töissään yhteiskunnalliseen epäoikeudenmukaisuuteen ja eriarvoisuuteen. Tämän lisäksi he molemmat ovat pappeja, jotka eivät säästele kritiikkiään kirkkoa kohtaan. Onko kirkossa tilaa ja ymmärrystä vastakulttuurin äänelle? Väki kirkossa vähenee kaiken aikaa, etenkin suurissa kaupungeissa. Mitä kirkossa pitää heidän mielestään muuttaa, jotta kirkkoinstituutio voisi säilyttää merkityksensä moderneille ihmisille?

  Juontajana on Ville Talola.

 • Kisastudion vakioraatilaiset Sitran johtaja Mari Pantsar, esseisti ja äidinkielen lehtori Silvia Hosseini ja ekonomisti ja Mustread.fi:n osakas Heikki Pursiainen keskustelevat englannin kielen asemasta Suomessa, suomalaisen yhdyskuntakehityksen trendistä rakentaa kauppakeskuksia, naudanlihakiellosta Helsingin yliopiston opiskelijaruokailussa, sekä yhteiskuntaluokkien välisistä eroista kulttuurissa ja arvoissa.

  Juontajana on Pekka Toikka.

 • Monika Fagerholmin uusin romaani kertoo siitä mitä tapahtuu, kun joku lähtee, häipyy kuvasta niin että sitä tuskin huomaa ja ihmisistä, jotka päätyvät osallisiksi tarinaan, joka ei ole heidän.
  Kuka tappoi bambin? on ollut Ruotsissa listojen ykkösenä ilmestyttyään ja kirjan oikeudet on myyty ranskalaiselle kustantamolle, Gallimardille.

  Pia-Maria Lehtolan vieraana on kirjailija Monika Fagerholm.

 • Suomalaisen jazzin elävältä legendalta Eero Koivistoiselta sekä ulkomaillakin suitsutusta saaneelta pianisti Alexi Tuomarilta tulee uusi levy yhteistyössä argentiinalaisen laulajan Martin Alvaradon kanssa. Levy seikkailee jazzin ja nykytangon välimaastossa.

  Mutta miten jazzin kenttä tällä hetkellä oikein voi Suomessa? Mitä Tuomarila ja Koivistoinen nyt kaipaisivat lisää? Entä mistä tunnistaa "aidon" soundin?

  Alexi Tuomarila ja Eero Koivistoinen Kulttuuriykkösen vieraina. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Minkälaisia ovat suomalaiset nykytaiteen mesenaatit ja miten he eroavat taidesijoittajista? Miten nykytaiteen arvo määrittyy ja minkälainen on suomalaisen nykytaiteen kenttä, kun sitä tarkastellaan museoiden, galleristien ja keräilijöiden kannalta? Taiteen tukemisesta puhuvat nykytaiteen museo Kiasman intendentti Kati Kivinen, Helsinki Contemporary- gallerian johtaja Katja Räisänen, taidesijoittamisen asiantuntija Pauliina Littorin sekä Art of Basware taidekilpailun projektipäällikkö Lena Björkman.

 • Ihmiset käyttävät päivittäin useita tunteja hakukoneita ja sosiaalista mediaa, joita ohjaavat algoritmit. Ne ennakoivat seuraavia siirtojamme. Mitä kaikkea algoritmit siis ovat? Tietävätkö älylaitteiden kätkemät algoritmit meistä kaiken? Kuinka olemme varautuneet tähän teknologiseen mullistukseen?

  Keskustelemassa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelylaitoksen apulaisprofessori Laura Ruotsalainen, Kuluttajatutkimuskeskuksesta apulaisprofessori Minna Ruckenstein sekä F-Securen tekoälypäällikkö Matti Aksela.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa vakiovieraat kulttuurituottaja Annu Kemppainen, somevelho Sami Kuusela ja Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen tarttuvat ajankohtaisiin aiheisiin ja ilmiöihin Helsingin Keskustakirjasto Oodissa. Onko urheilu kulttuuria tai taidetta? Miten me suomalaiset suhtaudumme amerikkalaiseen keynote-puheeseen, jossa faktasta tehdään viihdettä? Millä tavalla taide voi auttaa ilmastoahdistukseen?

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kari Häkämies ja Kalle Isokallio ovat molemmat tahoillaan julkaisseet romaanit, joissa kuvataan politiikkaa ja sen tekemistä eri näkökulmista. Mitä on politiikan juonittelu ja peli? Entä miltä politiikka näyttää ulkopuolelta mainostoimistomiehen näkökulmasta?

  Kulttuuriykkösessä keskustelemassa kirjailijat, maakuntajohtaja Kari Häkämies sekä entinen yritysjohtaja Kalle Isokallio.

  Lähetyksen aluksi kirjallisuuden Nobel-palkintojen suomentajat avaavat kirjailijoita palkintojen takana.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kulttuuriykkösessä puhutaan kanteleesta. Kantele-lehti täyttää 40 vuotta. Nämä kuluneet viimeiset vuosikymmenet ovat merkinneet soittimen uutta tulemista. Kanteleesta puhuvat päätoimittaja Sanni Virta, Kanteleliiton toiminnanjohtaja Eija Kankaanranta, kansanmusiikin professori Hannu Saha sekä kantelepedagogi Satu Sopanen. Ohjelmassa esiintyvät myös kanteletaiteilijat Maija Kauhanen ja Jutta Rahmel.

  Juontajana on Ville Talola.

 • Miten tavalliset suomalaiset asuvat nykyään? Miten syntyy kodin tuntu?

  Kodin tunnusta ja suomalaisesta kodista keskustelemassa ovat tohtori Sirpa Uimonen, Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss ja Avotakka-lehden päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma.

  Jakke Holvas juontaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä