Kulttuuriykkönen

”Aikamme Olavi Paavolainen on Tuomas Nevanlinna tai Sofi Oksanen” - Tulenkantajien aatteellisen soihdun kantajia ei enää ole

 • 51 min
 • toistaiseksi

Kriitikko, toimittaja, kirjoittaja ja runoilija Olavi Paavolainen (1903-63) pohti nuorena miehenä sitä, millaisia ovat tulevien sukupolvien suomalaiset: olemmeko teollisen aikakauden ja kaupunkien atleetteja vai koneiden surkastuttamia klonkkuja?

Paavolainen ja muut Tulenkantajat, nuoret intellektuellit, halusivat avata ikkunat Eurooppaan tunkkaisesta ja pienestä 1920-luvun Suomesta. Paavolainen käsitteli tuotannossaan paitsi Neuvostoliittoa ja Natsi-Saksaa myös teollistuvaa ja kaupungistuvaa maailmaa ja pohti sotaa.
Olavi Paavolainen onnistui käsittelemään omaa aikaansa ja analysoimaan mennyttä ja tulevaisuutta tavolla, jotka ovat koskettaneet uusi sukupolvia toisensa jälkeen.

Studiossa ovat keskustelemassa sosiologi Risto Heiskala, historioitsija Liisa Suvikumpu ja tuoreen Olavi Paavolaista etsimässä -radiosarjan toimittaja Jukka Kuosmanen.

Olavi Paavolaista etsimässä -sarja alkaa Radio 1:ssä torstaina 8.8. klo 17:10 ( ja uusinta perjantaisin 21:40). Sarja on 10- osainen. Areenaan julkaistaan viisi osaa 8.8. ja loput viisi osaa syyskuussa.

Ohjelman juontaa Pauliina Grym

Lähetykset

 • to 8.8.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkösen kisastudio tehdään suorana lähetyksenä Helsingin keskustakirjasto Oodissa kello 15-16. Yleisö on tervetullutta seuraamaan debattia kolmanteen kerrokseen. Ajankohtaisista kulttuuriaiheista ja mediailmiöistä keskustelemassa vakiovieraat Mirva Saukkola ja Jussi Turhala.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Kirjailija Malin Kivelän omalla lapsella todettiin sydänvika vuosia sitten. Sydän on romaani naisesta, jonka pojalla on synnynnäinen sydänvika, ja pojan syntymää seuraavasta talvesta. Lukijan kuulema ääni hapuilee kohti sanoinkuvaamatonta, on ruumiissa ja tilanteessa, jota ei ole itse valinnut, jota ei pysty hallitsemaan eikä missään nimessä hyväksymään.

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Keskustelu suurten klassisen musiikin orkestereiden esittämien teosten sukupuolittuneisuudesta käy nyt kuumana. Naissäveltäjien osuus esimerkiksi pääkaupunkiseudun kolmen suuren - RSO:n, HKO:n ja Tapiola Sinfoniettan - repertuaarista tällä kaudella on alle 5 prosenttia. Kuolleiden miessäveltäjien osuus samanaikaisesti on 78 prosenttia. Erot eivät tasaannu kuitenkaan edes nykysäveltäjien kohdalla.

  Samaan aikaan Ruotsissa esitetään esimerkiksi kuninkaallisen filharmonisen orkesterin toimesta naissäveltäjien musiikkia vajaat 40 prosenttia.

  Miksi naiset ovat niin häviävän pienessä roolissa Suomessa? Mitä tilanteelle tulisi tehdä vai tulisiko tehdä mitään?

  Keskustelemassa toimittaja Jaani Länsiö, viulisti Eriikka Maalismaa sekä säveltäjä Lotta Wennäkoski. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Suuryritys Facebook on viime aikojen uutisointien perusteella vaikuttanut horjahtelevalta jättiläiseltä, joka kulkee kohusta kohuun. Samaan aikaan se suunnittelee lanseeraavansa globaalin valuutan ja uuden deittipalvelun.

  Facebookin tilasta ja tulevaisuudesta ovat keskustelemassa sometohtori ja sosiaalipsykologi Suvi Uski, Ylestä sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto ja some-alan yrittäjä Sami Kuusela.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Ihmisen tie alkuhämäristä ja -kantaisuudesta tämän päivään mobiiliteknologian maailmaan nähdään lavalla. Suomen Kansallisteatteri ja taidekollektiivi W A U H A U S toteutettavat yhdessä maailman ensi-iltaan näyttämötulkinnan Yuval Noah Hararin menestysteoksesta Sapiens.

  Haastateltavana ovat Sapiensin ohjauksesta ja koreografiasta vastaavat Anni Klein ja Jarkko Partanen ja esityksen sovittanut käsikirjoittaja Minna Leino.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa Kari Enqvist, Silvia Hosseini ja Jouni Kemppainen keskustelevat ajankohtaisista ilmiöstä Helsingin Keskustakirjasto Oodissa. Agendalla on kirjahyllyt ja LP-levyt, jotka tekevät näyttävän paluun koteihimme. Mistä tämä kertoo? Japanilaisuudessa ja suomalaisuudessa on samoja piirteitä, ainakin taiteen puolella, miten se ilmenee muilla aloilla? Onko moni asia nykyään paremmin siksi että päättäjät eivät ole ämpäripäissään koko ajan? Keskustelussa on myös uunituore Loiri.-kirja.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kirjailijat Elina Hirvonen ja Ville Kaarnakari puhuvat faktan ja fiktion suhteesta sekä omissa töissään että yleisesti kirjallisuudessa. Voidaan ajatella, että kirjailija ja lukija solmivat tietynlaisen sopimuksen, jonka kautta teosta lähestytään. Fantasiaa luetaan eri tavalla kuin tietokirjaa. Realistisessa kertomakirjallisuudessa rajankäynti on monimutkaisempaa. Kulttuuriykkösen juontaa Ville Talola.

 • Saksalainen Clara Schumann (1819-1896) oli aikansa merkittävimpiä pianisteja ja hänet tunnetaan myös säveltäjänä. Hän elätti perheensä konsertoivana pianovirtuoosina ja oli ainoa nainen, joka opetti Frankfurtin konservatoriossa.

  Musiikkitalossa Clara Schumannista keskustelemassa ovat Pohjois-Kymen musiikkiopiston opettaja, musiikin maisteri ja Clara Schumann -tietäjä Ari Helander ja Schumannin suomalaisia aikalaisia, säveltäviä naisia tutkinut Nuppu Koivisto ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelija Jussi Littunen, joka myös soittaa Clara Schumannin Notturnon, op. 6 nro 2.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • "Ainahan se on laiska aikeissa". "Hullu ihteensä kiittää, epäkelpo lapsiaan". "Jäi kuin Jämsän-äijä taivaasta". "Kyllänen ku Kyllikki Pöllänen."

  Suomen kieli on täynnä sananparsia, joiden aiheet kattavat elämän iloineen ja suruineen. Napakoista sutkauksista, yllätyksellisistä ajatuskiteytymistä ja veistelmistä keskustelemassa ovat sananparsia uuteen kirjaan koostanut perinteentutkija Pasi Klemettinen sekä aikamme sanontoja herkällä korvalla kuunteleva, itsekin sutkautteleva Riitta Hyvärinen, Kotimaisten kielten keskuksen, Kotuksen, kielenhuoltaja.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Todellisuus on tarua kummallisempaa. Syksyn teatteri ensi-illoissa paneudutaan läheisiin ihmissuhteisiin draaman ja komedian keinoin. Lilla Teaternin uusin draamakomedia Äktenskapsgrejen on Gunilla Hemmingin kirjoittama tarina 56-vuotiaasta Siljasta ja hänen lähipiiristään. Cris af Enehielm on ohjannut ja puvustanut näytelmän, jossa Jonna Järnefelt on yhdessä pääroolissa. "Meidän naisten pitäisi hellittää jatkuvasta suorittamisesta ja selittämisestä", sanoo Jonna Järnefelt. Cris af Enehielm on sitä mieltä että lapsuuden traumoista ei pääse eroon, mutta niiden kanssa voi oppia elämään.

  Teatteri Avoimet Ovet esittää Eira Mollbergin Villahousuhäpeä-kirjan näytelmäversion Hanna Kirjavaisen ohjaamana. Teemana on vaikea äitisuhde. Näytelmän päähenkilö löytää itselleen uusia äitejä nunnaluostarista. Lavalla on mukana kuusihenkinen ortodoksikuoro, kuvaamassa armon ja mysteerin merkitystä elämässä.

  Minkälaisia ajatuksia parisuhteesta ja sukulaissuhteista työprosessit ovet herättäneet näissä teatterin ammattilaisissa?

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Brittiparlamentissa poliitikot huutavat, taputtavat ja haukkuvat toisiaan. Pitäisikö poliitikoilta odottaa esimerkillistä käytöstä?

  Suomessa kuntien sloganit ovat usein osastoa "hyvä paikka elää ja yrittää". Mikä hyöty sloganeista on ja pitäisikö yrittää keksiä jotakin muuta?

  Miksi meille syötetään pakkopullaa unelmatöistä?

  Greta Thunbergista on kasvanut yksi maailman näkyvimmistä hahmoista, samalla hänen autenttisuuttaan on kyseenalaistettu, esimerkiksi hänen mediakuvansa ylläpitämisen kautta. Miksi? Asetetaanko Thunberg eri asemaan esikuvana, sillä hän on ilmastoasialla?

  Lopuksi Sami Kuuselan, Silvia Hosseinin sekä Jussi Turhalan lukusuositukset.

  Kulttuuriykkösen Kisastudio Helsingin Keskustakirjasto Oodista. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Pohjoismaiden suurimman muotoilufestivaalin Helsinki Design Weekin päätapahtuma järjestetään 5.–15.9.2019 Erottajan uusrenessanssipalatsissa.

  Muotoilun suurin haaste on vuonna 2019 se, miten muotoilu ja muotoilijat pystyvät vastaamaan ihmiskunnan suurimpiin ongelmiin tuottamalla uutta tavaraa. Esittelemme HDW:n tämänvuotisesta valikoimasta kiinnostavimmat uudet innovaatiot, joissa näitä kysymyksiä ovat muotoilijoiden lisäksi ratkomassa monet taiteilijat ja tiedeyhteisö.

  Aiemmin Tullihallituksen talona tunnetussa rakennuksessa Pauliina Grymin haastateltavana ovat Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja Kari Korkman sekä Ville Kokkonen, Seppo Koho, Mariko Takahashi, Teemu Lehmusruusu, Nina Pulkkis, Hanna Sarén ja Milla Vaahtera.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä