Romano mirits

Hyvä vartija tuntee lain, luonteen ja huomisen sään

 • 13 min
 • toistaiseksi

Etelä-Pohjanmaan alueella toimii lukuisia romanitaustaisia vartijoita. Toimittaja Jaakko Laakso ryhtyi selvittämään, mikä on saanut näin monet romanimiehet innostumaan turvallisuusalalle. Romano miritsin jaksossa kuullaan turvallisuusalan koulutuksesta, työstä ja esimerkiksi siitä, millaisia ominaisuuksia on hyvällä vartijalla. Aiheesta kertovat alan ammattilaiset Petri Kuusisto, Rainer Salojensaari ja Markus Kuusisto

Lähetykset

 • ti 13.8.2019 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Roger on hoitanut hevosia jo lapsuudesta saakka, ja omat vanhemmat opettivat kantamaan vastuuta eläimistä. Hän tuli lapsuudessaan koulukiusatuksi romanitaustansa takia. Silloin hevostenhoidosta tuli tärkein keino pahan olon selättämiseksi. Tällä hetkellä Roger Lumberg on menestynyt hevoskasvattaja ja seuraa monipuolisesti alaan liittyvää kehitystä. Erityisesti ponien kasvatus sekä kilpatuomarointi kiinnostavat häntä. Roger haluaa rohkaista vanhempia ohjamaan lapsiaan eläinharrastusten pariin. Hänen mielestään eläimet opettavat lapsille toisten kunnioittamista ja arvostusta. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Kotimaisten kielten tutkimuskeskus on kerännyt paikannimitietokannan, johon tutkija Risto Blomster on tehnyt oman tutkimusmatkansa. Hän kertoo romanien vaikutuksesta paikannimiin Suomessa. Romanit ovat jättäneet jälkensä kulttuuriperintöön ja suomalaiseen historiaan. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Timi Långström ja Mika Lindgren ovat kainuulaisia rakennusalan ammattilaisia. Romano miritsin haastattelussa he kertovat työuristaan - mikä innosti alalle ja mikä on kiinnostavinta työssä. He toteavat, että rakennusalalla ei katsota ihmisen taustaa, vaan työn jäljellä on suurin merkitys. Toimittaja Jaakko Laakso tapasi Långströmin ja Lindgrenin Kajaanissa.

 • Romanien koulutus- ja työllisyystilanteesta on kuluneen vuoden aikana käyty vilkasta keskustelua. Hankkeet ja mediakampanjat ovat tuoneet esille romanien työmarkkinoilla kohtaamia haasteita. Janita Nyman työskentelee te-asiantuntijana ja romaniyhdyshenkilönä Uudenmaan työ- ja elinkeinopalveluissa. Janitan näkemys on, että romaninuoret tarvitsevat tukea omien vahvuuksien löytämisessä, osaamisensa sanottamisessa sekä työelämäpolun rakentamisessa. Tämänkertaisessa Romano miritsissa Janita Nyman kertoo ajatuksiaan sekä toimenkuvastaan "työkkärin tätinä". Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Romano Miritsissä puhutaan nyrkkeilystä sekä siitä, minkälaista vaikutusta romanikulttuurilla on ollut uravalintaan. Ringside gymin ammattinyrkkeilijä Olavi Hagertin elämästä kertova haastattelu on nyrkkeilijän ensimmäinen ulostulo mediassa kolmeen vuoteen.
  Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Isojoella asuva Katja Koivisto perusti ravintola Paken vuonna 2017. Tie baarinpitäjäksi oli osittain sattumien summa, mutta kun ajatus liiketoiminnan aloittamisesta oli tullut, ei asiassa jahkailtu. Ravintola Pakea kuvataan isojokelaisten olohuoneeksi, jonne kyläläiset kokoontuvat syömään ja juomaan, heittämään dartsia, pelaamaan unoa ja laulamaan karaokea. Toimittaja Jaakko Laakso vieraili Isojoella elokuun ensimmäisenä lauantaina, jolloin Ravintola Paken parkkipaikalla järjestettiin katusäbäturnaus.

 • Suomen romanien ja Suomeen tulleiden Itä-Euroopan romanien välistä vuorovaikutusta on tutkittu ensimmäistä kertaa Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa. Lidia Gripenberg on seurannut romanien elämää jo yli kaksikymmentä vuotta. Hän on tehnyt sosiaalipohjaista työtä romanien parissa ja väitteli hiljattain tohtoriksi. Väitöstyö on ensimmäinen laaja antropologinen tutkimus eri romaniryhmien vuorovaikutuksesta Suomessa. Lidian mukaan Romanien vuorovaikutus riippuu lukuisista asioista, kuten eri ryhmittymien ja perheiden sisäisestä sosiaalisesta rakenteesta ja yksilöiden luonteesta. Tärkeimpiä romanien väliseen vuorovaikutukseen vaikuttavia tekijöitä ovat romani-identiteetin kokeminen, uskonnollinen vakaumus sekä kansallisuus. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz

 • Elina Lähdesmäki on kauhajokelainen neljän lapsen äiti ja neljäntoista lapsen isoäiti. Lisäksi hän toimii muiden muassa oheishuoltajana kolmelle lapsenlapselleen. Lähdesmäki sai merkittävän huomionosoituksen kasvatustyöstään äitienpäivänä 2019, kun hänet palkittiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin kultaristein. Palkinnon myöntää hakemuksesta tasavallan presidentti. Romano miritsin haastattelussa Elina Lähdesmäki kertoo elämänvaiheistaan lapsuudenkodista tähän päivään ja puhuu muun muassa hyvästä kasvatuksesta ja kodista. Toimittajana Jaakko Laakso.

 • Mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors on tallentanut vanhoja romanien perinnelauluja eli ”kaaleenlauluja” jo vuosikymmenten ajan. Grönfors on kokenut tehtäväkseen kerätä lauluja ja pitää huolta siitä, että perinteestä jää merkintä historiaan. Toisena tavoitteena on ollut lisätä yleistä tietoisuutta romanimusiikista. Maailman musiikin keskus julkaisi viime keväänä Vanhojen kaaleenlaulujen oppikirjan. Tämän kertaisessa Romano miritsissa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkija Risto Blomster kertoo lisää romanilaulujen taustasta sekä toimittamastaan julkaisusta. Risto Blomsteria haastattelee Miriam Schwartz.

 • Viimeviikkoisessa Romano miritsissä Päivi Majaniemi Suomen romaniyhdistyksestä kertoi rasismiin liittyvästäsanastosta - mitä tarkoittavat esimerkiksi termit etninen profilointi, rodullistaminen ja mustalaisvastaisuus. Kaksoisjakson toisessa osassa pureudutaan kyselytutkimukseen, jonka tulosten mukaan nuorten romanien luottamus poliisiin on merkittävästi heikompaa kuin pääväestön. Haastattelussa poliisitarkastaja Måns Enqvist kertoo, miten Suomen poliisissa suhtaudutaan Au mensa III -projektin "Nuori romani, luotatko poliisiin?" -kyselytutkimuksen tuloksiin. Måns Enqvistin kommenttien lisäksi kuullaan itse tutkimuksen tuloksista ja siitä, miten poliisiammattikorkeakoulun opiskelijat suhtautuvat romanikulttuuria käsitteleviin opintoihin.Toimittajana Jaakko Laakso.

 • Rasismi voi kuulostaa pääväestön ihmisen korvissa tarkalta termiltä, mutta se voi ilmetä monenlaisissa muodoissa sekä tilanteissa ja sitä voivat harjoittaa hyvin erilaiset tahot. Kulttuurivähemmistöön kuuluva saattaa joutua esimerkiksi etnisen profiloinnin, etnisen rekisteröinnin tai rodullistamisen kohteeksi. Romano miritsin kaksoisjakson ensimmäisessä osassa Päivi Majaniemi Suomen romaniyhdistyksestä avaa terminologiaa kuulijoille. Ohjelman toisessa osassa aiheeseen pureudutaan muutaman romaniyhteisössä paljon keskustelua herättäneen tapauksen kautta ja kuullaan tutkimuksesta, jonka mukaan nuoret romanit luottavat heikosti poliisin tasapuolisuuteen. Toimittajana Jaakko Laakso.

 • MS-tauti on yleisin nuorten aikuisten liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston sairaus. Suomessa sitä sairastaa noin 9 500 henkilöä. Aktiivinen ja työteliäs Satu Ahlgren sairastui 21-vuotiaana ilman ennakkovaroituksia. Sairauteen sopeutuminen on vaatinut aikaa ja ottanut koville, mutta turkulaisnainen haluaa jakaa tarinaansa rohkaistakseen muita samojen asioiden kanssa kamppailevia ihmisiä. Hänen viestinsä on, että parantumatonkaan sairaus ei määritä ihmistä. Elämänhalu, asenne ja puhuminen auttavat jaksamaan vaikeimpinakin päivinä. Toimittaja on Miriam Schwartz.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä