Radio Suomen Päivä

to 11.7.2019

 • 0 s
 • 25 pv

Studiossa Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Lähetykset

 • to 11.7.2019 12.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Riittääkö Suomessa hiekkaa? Rakennushiekka on Etelä-Suomessa vaihtumassa kivimurskeeseen. Onko meillä hiekkauupelo? Vastaamassa geologi Jyrki Hämäläinen Geologian tutkimuskeskuksesta.

  Oma maa entistä mansikkaisempi? Matkailualalla väitetään, että kotimaanmatkailu kiinnostaa niin sanottua aktiiviväestöä entistä enemmän. Haastattelussa kotimaassa lomailevat Jenny Ferm ja Liban Abdi sekä hotellinjohtaja Marika Haavisto. Toimittaja Ville Paso. 

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Kauneus-sarja. Mikä on kaunista Helsingin yliopiston estetiikan yliopistonlehtori Oiva Kuisman mielestä? Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Valkoposkihanhien sietäminen. Miten tulla toimeen ison ja aika ajoin uhmakkaankin mutta rauhoitetun linnun kanssa. Haastattelussa Helsingin lintutieteellisen yhdistyksen Tringan puheenjohtaja Jukka Hintikka sekä lintubongari Sari Karhu. Toimittaja Saara Hirvonen.

  Näitä eläintuotteita et saa tuoda. Matkailijoille ei ole selvää, mitkä tuotteet ovat tuontikiellossa koska ne ovat peräisin uhanalaisesta eläimestä tai kasvista. Haastattelussa tulliylitarkastaja Jarkko Keskinen. Toimittaja Kaija Kellman.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Poliisin toimintaresurssit. Helsingin poliisi lopettaa ja on jo lopettanut paljastavan tutkinnan rikostutkintaryhmiään. Aiemmin on kerrottu, että ihmiskaupan vastaisen yksikön toiminta loppuu nykymuodossaan. Myös jengi- ja katurikollisuuteen liittyvät ryhmät lakkautetaan. Resursseja siirretään osin talousrikostutkintaan. Miten kaikkiin hallitusohjelmaankin kirjattuihin painopisteisiin saadaan väkeä riittämään? Haastattelussa Helsingin poliisin rikostutkinnan päällikkö Jonna Turunen. Toimittaja Heidi Laaksonen.

  Mihin poliisit riittävät? Vastaamassa Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Varjolentäjät kaikkialla Suomen taivaalla. Moottorivarjoliitäjillä on parhaillaan menossa Suomi-viesti. Kokemuksia läpi Suomen etenevästä viestistä kertoo sen ideoija Urpo Minkkinen.

  Vankien määrä on laskussa - niin kantasuomalaisten kuin ulkomaalaistenkin. Mahdollisuus sakkojen muuttamisesta vankeudeksi on tulossa takaisin. Suomalaisten vankiloiden muutoksesta on keskustelemassa Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Minun Suomeni - Suomi ruotsinsuomalaisen silmin. Marika Pietilä on nyt asunut seitsemän vuotta Tukholmassa. Nyt hän on käymässä Suomessa. Mitä hän täältä ikävöi? Pirkko Kukko-Liedes yhytti matkalaisen Torniossa.

  Hevineulonnan MM-kisojen suosio yllätti järjestäjät. Mestaruus meni Japaniin. Luvassa tunnelmia eilisillalta. Lea Joutsensaari kävi katsomassa meno ja haastattelussa oli kisaankin osallistunut Anssi "Ronski" Roseniuksen ja yleisössä istunut Eemeli Nissi.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Mira Stenström.

 • Linnuilla on nyt pesimärauha. Kesämökilläkin kannattaisi jättää puiden kaato syksymmälle. Tämän sai huomata Lahden seudulla mökkeilevä perhe, joka kaatoi vahingossa rautiaisen pesäpuun. Perhe kiikutti kokonaisen pesän linnunpoikineen Heinolan lintuhoitolaan.

  Suojeluasiantuntija Tero Toivanen Birdlife Suomi ry:stä muistuttaa pelisäännöistä. Laki suojaa pesiviä lintuja heinäkuun loppuun saakka.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Mira Stenström.

 • Jääprinsessa, kokovartaloministeri ja tyttönen. Miten puhumme eri sukupuolista? Miten sanavalinnat kytkeytyvät valtaan? Tutkimuksissa on havaittu, että poliitikkoja käsitellään mediateksteissä ja kuvissa eri tavoin riippuen heidän sukupuolestaan. Aiheesta keskustelevat Silja Raunion kanssa projektikoordinaattori Sonja Soronen THL:stä ja kielentutkija Mila Engelberg haastattelussa.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Mira Stenström.

 • Kouvolan Pioneeripuiston yli satavuotiaaseen historiaan kirjataan nyt uusi luku, kun alueella käynnistyivät vuoden 2019 Asuntomessut hetki sitten. Messuilla tarjotaan uusia ideoita asumiseen ja kohteista löytyy myös paljon mielenkiintoista korjausrakentajille.

  Tähän päivään kulminoituu myös monen asuntomessuille uuden talon rakentaneen pitkä prosessi ideasta ja unelmasta toteutukseen. Vesa-Matti Moilanen on yksi heistä, jonka uudessa kodissa vietetään seuraavan kuukauden ajan Suomen suurimpia tupareita. Kirsi Lönnblad lähti kylään.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Mira Stenström.

 • Mihin suomalaisten ääniohjausviestit päätyvät ja mihin tarkoituksiin niitä käytetään? Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että useat ulkomaisten palveluyritysten laskuun työskennelleet suomalaiset kuuntelevat työssään älylaitteista peräisin olevia suomalaisten ääniviestejä. Ääniohjausta käytetään esimerkiksi älypuhelimissa, taulutietokoneissa, älykaiuttimissa ja verkkokaupassa. Haastattelussa Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Jussi Eronen.

  Noin 140 uzbekinistanilaista on karkoitusuhan alla väärennettyjen ammattikoulutodistusten vuoksi. He ovat tasoite- ja maalausalalla. Uzbekkirakentajien määrä voi Suomessa olla satoja. Talonrakennusteollisuus ry:n vastaava lakimies Ville Wartiovaara ja Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimiston aluetoimitsija, ja maalarin töitä tehnyt Johanna Elonen.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Mira Stenström.

 • Mikä levätilanne? Säät vaihtelevat, kukkiiko sinilevä? Haastattelussa Suomen ympäristökeskuksen tutkija Sirpa Lehtinen. Toimittaja Mira Stenström.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Uusi peltipoliisi koekäyttöön. Poliisi esittelee uutta nopeudenvalvontakameraa Kouvolassa ja Korian ABC:n lähellä. Haastattelussa poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Ihalainen. Toimittaja Antti-Jussi Korhonen.

  Kännykkä näpeissä autossakin. Suomalaiset paheksuvat autoa ajavan kuljettajan kännykän käyttöä ja ovat Euroopan ahkerimpia kännykän näprääjiä ajossa. Haastattelussa Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

Klipit

 • Helsingin poliisi lopettaa rikostutkintaryhmiään, jotka ovat tutkineet rikollisuutta omaehtoisesti ja niitä paljastaen.
  Esimerkiksi jengi- ja katurikollisuuteen liittyvät ryhmät lakkautetaan ja resursseja siirretään osin talousrikostutkintaan.
  Jatkossa muun muassa ulkomailta tulleiden rikollisliigojen tekemät taskuvarkaudet ja asuntomurrot selvitetään eri yksiköiden yhteistyöllä. Helsingin poliisin rikostutkintayksikön päällikön Jonna Turusen mukaan kyse on kuitenkin vain resurssien siirtämisestä, ei vastuiden muuttamisesta tai toiminnan lopettamisesta.
  Turusta aiheesta haastatteli Heidi Laaksonen.
  Kuva: Paulus Markkula/Yle.

 • Sanonnan mukaan ruotsinsuomalaiset tuntevat olevansa eniten kotonaan ruotsinlaivalla, Suomen ja Ruotsin välissä. Mutta päteekö tämä myös nuoriin, Ruotsissa asuviin suomalaisiin?
  Marika Pietilä muutti Tukholmaan seitsemän vuotta sitten. Hän ei koe olevansa täysin ruotsalainen, mutta ei myöskään enää täysin suomalainen. Pietilä kokee sen sijaan saavansa molemmista kulttuureista parhaat puolet.
  Minun Suomeni -sarjassa tavataan toisen polven ruotsinsuomalaisia. Pietilää tämän Suomen road tripillä haastatteli Pirkko Kukko-Liedes. Haastattelu tehtiin Ruotsin ja Suomen rajalla, jossa myös Pietilä kokee henkisesti elävänsä.
  Kuva: Pirkko Kukko-Liedes. Kuvassa vasemmalla Marika Pietilä ja oikealla ystävä Aino Sartola.

 • Miten öljypohjaisia pakkausmateriaaleja voidaan korvata ympäristön kannalta paremmilla vaihtoehdoilla? Tämä voi olla maapallon kannalta olennainen kysymys.
  Teknologian tutkimuskeskus VTT esitteli uusia vaihtoehtoja fossiilipohjaisille materiaaleille. Joko tiedät, millaista on sienirihmastolla valmistettu "nahka" tai nyhtösilakka?
  Tutkija Matti Tähtinen, tutkimusprofessori Ali Harlin ja tutkija Tuure Parviainen VTT:lta kertoivat tulevaisuuden materiaaleista.
  Kaija Kellman haastatteli.
  Kuva: Henrietta Hassinen/Yle.

 • Suomalainen IQM Finland -niminen yritys on kerännyt reilun 11 miljoonan euron rahoituksen kvanttitietokoneen kehittelyyn. Yritys on syntynyt Aalto-yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n suojissa. Aalto-yliopiston kvanttiteknologian professori Mikko Möttönen avaa Sanna Pirkkalaisen ja Juha Blombergin haastattelussa, mitä 11 miljoonalla eurolla saa aikaan ja minkä kokoisesta koneesta kvanttitietokoneessa on kyse.

 • Kaksi erillistä kansalaisaloitetta vaatii verkkokalastukseen rajoituksia saimaannorpan elinalueilla. Toinen aloitteista haluaa, että verkkokalastus on kiellettävä ympäri vuoden Saimaalla kokonaan saimaannorpan levinneisyysalueilla. Toinen puolestaan toivoo, että verkkokalastus tulee kieltää saimaannorpan elinalueella syyskuun loppuun asti.

  Verkkoihin on kuollut neljä saimaannorpan kuuttia heti kalastusrajoitusten päätyttyä. Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela on ollut noutamassa kuutteja ja hän kuvaa kalastajien tunnelmia surullisiksi. Toimittajina Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine. Kuva: Petri Vironen / Yle

 • Tuore perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru lupaa, että suomalaiset pääsevät jatkossa viikossa lääkäriin myös silloin, kun hoidon tarve on kiireetöntä.
  Kiurun mukaan myös sitova hoitajamitoitus tullaan säätämään lakiin mahdollisimman pian, mieluiten jo syksyn aikana.
  Mitä muuta sosiaali- ja terveyspalveluihin on luvassa uudessa hallituksessa? Asiasta Kiurua haastatteli Maria Ala-Kokko.
  Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

 • Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotisuunnittelijan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Sarjan päätteeksi tapaamme tutkija-kirjailijapariskunta Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttilan uudelleen. Nyt puhutaan erityisesti ihmisen kauneudesta - miksi esimerkiksi liikkuva ihmiskeho on kaunis? Aluksi pohdimme, miksi kauneus on erityisesti naisen mittari.
  Sarjan toimittaa Marja Ala-Kokko.
  Kuva: EPA-EFE/Jorge Zapata

 • Miten kauneus näyttäytyy politiikassa, mitä asioita pidetään kauniina ja minkälaista on kaunis politiikka? Näihin kysymyksiin vastaavat kauneutta käsittelevässä kesäsarjassamme poliitikot Päivi Räsänen (kd.), Antti Kaikkonen (kesk.), Eveliina Heinäluoma(sd.), Markus Mustajärvi (vas.), Riikka Slunga-Poutsalo (ps.), Mika Kari (sd.) ja Eeva Kalli (kesk.)
  "Kaunista on, jos arkipäivän keskellä huomaamme toisen tarvitsevan tukea ja pystyy edes pieneltä osin auttamaan", pohtii Markus Mustajärvi.
  "Kesä, luonto ja lapsenlapset", listaa puolestaan kauniita asiota Päivi Räsänen.

  Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme muun muassa tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotitoimittajan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Sarjan toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • Muotisuunnittelija ja -toimittaja, maailmanmatkaaja Jaakko Selinin kaapeista löytyy satoja värikkäitä paitoja. Kauneus on ollut paitojen valintaperuste. Miten Selin itse määrittelee kauneuden?
  "Kauneus on sitä että ihminen on tyytyväinen itsensä kanssa", Selin pohtii.
  Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme muun muassa tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotitoimittajan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Sarjan toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme muun muassa tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotitoimittajan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Hortonomi Katja Uski vaalii työssään kauneutta ja valmistaa itse kasveista omat kauneudenhoitotuotteensa, kuten ruusuveden ja käsivoiteen - Uski on myös Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja. Uskia kiehtoo luonnon lisäksi japanilainen estetiikka; kaikki voi olla kaunista hetken. Aluksi hän kertoo, mitkä asiat hänen mielestään ovat kauniita.
  Sarjan toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme muun muassa tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotitoimittajan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Tällä kertaa tapaamme estetiikan yliopistonlehtori Oiva Kuisman Helsingin yliopistosta. Kuisma pitää kauniina monia luontoon kytkeytyviä asioita: "Kauneus on ihmisestä riippumaton ilmiö."
  Sarjan toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • Vuosi sitten voimaan tullut taksiuudistus on ollut pettymys alan toimijoille.
  Taksiliiton teettämän tutkimuksen mukaan myös kuluttajien luottamus taksipalveluihin on laskenut. Huolenaiheena ovat erityisesti turvallisuus ja harmaan talouden lisäntyminen.
  Vaikka uudistuksesta on ollut myös etuja, taksiala toivoo uudelta hallitukselta korjauksia tilanteeseen. Asiaa kommentoi Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen, minkä jälkeen kuultiin myös Lähi-Taksin toimitusjohtajan Juha Pentikäisen näkemyksiä. Toimittajana Sanna Raita-aho.
  Kuva: Juha Korhonen/Yle.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä