Radio Suomen Päivä

pe 12.7.2019

 • 0 s
 • 19 pv

Studiossa Matti Ylönen. WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

Lähetykset

 • pe 12.7.2019 10.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Wilhelm Gustloff -laivan surkea kohtalo. Toisen maailmansodan lopulla tuhannet ihmiset koittivat paeta sotaa ahtautumalla Hangosta Itämerelle lähteneeseen laivaan. Haastattelussa Itämeri ja ihminen -kirjan tekijöistä toinen, tietokirjailija Kai Myrberg. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Kaikenkarvaista koirasta kudottua. Luotolainen Ulla Enlund huomasi koiransa turkin olevan loppumaton luonnonvara karvantuottajana. Enlund kehräsi bordercolliensa karvoista useamman pussin lankaa ja alkoi kutoa villapaitaa. Toimittaja Noora Haapaniemi.

  Unkari arvostelee Suomen kehnoa lehdistönvapautta. Teksti on julkaistu blogikirjoituksena. Suomen aiempi Unkarin-suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula arvioi, että moitteet selvästi ovat Unkarin hallituksen kanta, jolla huomio pyritään kääntämään Unkarista muualle.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Hellettä luvassa - miten valmistaudutaan? Haastattelussa HYKSin ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma sekä päivystävä palomestari Jari Lempinen Helsingin pelastuslaitokselta. Toimittaja Silja Raunio. Toimittaja Silja Raunio.

  Millä mitalla mansikkaa? Kaupassa marjat ja kasvikset saa myydä tilavuuden mukaan, mutta kaupassa kilokaupalla. Oletko perillä mittasuhteista? Haastattelussa marjayrittäjä Jarmo Valtari. Toimittaja Antti Haavisto.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Maailmantähti Ed Sheeran esiintyy illalla Helsingissä. Lippuja on myyty sekä tälle illalle että huomiselle 60.000. Fanit ovat jo Malmilla. Haastattelussa Milja Niemi Helsingistä, Jannika Ylikorpi Kokkolasta, Tarja Heikkilä ja Sari Heikkilä Janakkalasta.

  Ed Sheeranin konsertti lähestyy. Kymmenien tuhansien ihmisten kerääntyminen kahtena päivänä aivan uuteen konserttipaikkaan Malmin lentokentälle aiheuttaa monia järjestelyjä. Ihmisten toivotaan liikkuvan julkisilla välineillä tai jalan. Vinkit Helsingin Malmilta kertoo toimittaja Kai Jaskari.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Heinäkuu on vakavin onnettomuuskuukausi tieliikenteessä. Yöllä Peräseinäjoella kolaroivat pikkubussi ja henkilöauto. Loukkantuneita on useita. Tilanteesta kertoo Seinäjoen keskussairaalan teho-osaston ylilääkäri Jouko Kähkönen. Haastattelussa Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

  Tänä aamuna kerrottiin uusimmat tilastot Suomen työllisyyden kehityksestä. Siitä selvisi, että työllisyysaste ei ole noussut 72,5 prosentista kohti hallituksen tavoitetta. Luku enemmänkin junnaa paikallaan. Mitä on tehtävissä, että työllisyysaste paranisi? Haastattelussa ensi kuussa toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomistina aloittava Patrizio Lainà. Toimittaja Seija Vaaherkumpu.  

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Ukrainassa presidentin puolue on menestynyt parlamenttivaaleissa. Kansan palvelija -puolueen virkamies on kertonut puolueen voittaneen lähes 130 äänestysaluetta 199 alueesta.
  Vaalien sujumista Ukrainassa on seurannut tiiviisti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin vaalitarkkailijoiden johtaja Ilkka Kanerva.

  Parkkiperhonen pelastaa autoilijan pysäköintivirhemaksulta maksamalla aikansa ylittäneelle hieman lisää pysäköintiaikaa. Tapaamme parkkiperhosidean isän Janne Ripatin Joensuussa.
  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.
  Parkkiperhonen pelastaa autoilijan pysäköintivirhemaksulta maksamalla aikansa ylittäneelle hieman lisää pysäköintiaikaa. Tapaamme parkkiperhosidean isän Janne Ripatin Joensuussa.
  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme mm tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, poliitikkojen jne näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Millä sinä maksat kaupassa? Käytätkö käteistä, pankkikorttia, lähimaksua vai puhelinta? MKitä mieltä olet uusista maksutavoista. Osallistu keskusteluun. Numero lähetykseen on 0203-17600. Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min
  WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä
  Juontajina ovat Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Facebook haluaa mukaan maksunvälitykseen. Yhteisöpalvelu on ilmoittanut julkaisevansa kryptovaluutta Libran vuoden 2020 alkupuoliskolla. Tarkoituksena on tehdä rahan siirtämisestä ja maksamisesta sekä helpompaa että edullisempaa.
  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.
  WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Pörssiyhtiöiden tulonjulkistuskausi on alkanut synkästi.
  Teknologiayhtiö Wärtsilä valitteli, että tilauskertymä on jäänyt odotuksista ja markkinanäkymät ovat heikentyneet. Finanssiyhtiö Nordea puolestaan kertoi liikevoittonsa pudonnneen peräti 34 prosenttia. Rakennusyhtiö SRV:n tulos oli toisella vuosineljänneksellä tappiollinen. Ja metsäyhtiö Stora Ensokin kertoi liikevaihtonsa pienentyneen.
  Tilannetta luonnehtivat Palkansaajien tutkimuslaitoksen Elina Pylkkänen ja Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius. Marjo Näkki haastattelee.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

 • Kulttuurin arvo. Porin laaja Suomi Areena -tapahtuma on syntynyt Pori Jazzin kylkeen. Mikä arvo kulttuurilla on nykyään? Haastattelussa Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen, kirjailija-teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala, kuvanveistäjä Marjukka Korhonen sekä Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen, kirjailija-teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala ja kuvanveistäjä Marjukka Korhonen sekä muusikot Linda Fredriksson, Mikko Karjalainen ja Reiska Laine. 

  Porissa ovat toimittajina Mira Stenström ja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen.

 • Autotehdas työllistää laajasti, miten liikkuu väki? Hallituskin tavoittelee aluekehitystä ja elinvoimaa. Miten se toteutetaan käytännössä?  Haastatattelussa Työllisyys, yrittäjyys ja osaaminen –yksikön päällikkö Maija Saari Satakunnan Ely-keskuksesta ja Valmet Automotiven henkilöstöpäällikkö Tomi Salo.

  Porissa ovat toimittajina Mira Stenström ja Katariina Lahtonen.

  Studiossa Sanna Pirkkalainen.

Klipit

 • Suomen tasavaltainen hallitusmuoto eli vuonna 1919 säädetty perustuslaki täyttää sata vuotta. Varsinainen merkkipäivä on 17.7. ja sen kunniaksi liput liehuvat saloissa. Miten tähän on päästy?

  Vahvistettu hallitusmuoto ja siihen liittyvä lainsäädäntö on vaikuttanut monella tapaa siihen, että millaisessa Suomessa nyt elämme. Hallitusmuodolla ratkaistiin ylimpien valtioelinten ja erityisesti valtionpäämiehen, hallituksen ja eduskunnan keskinäiset suhteet. Lisäksi säädettiin tavasta, jolla valtion päähenkilö valitaan.

  Miten paljon nuo suhteet ovat siinä järjestyksessä kuin ne olivat sata vuotta sitten? Asiaa kommentoi valtiotieteen tohtori ja Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Martti Häikiö. Toimittajana Silja Raunio. Kuva: Yle

 • Helsingin poliisi lopettaa rikostutkintaryhmiään, jotka ovat tutkineet rikollisuutta omaehtoisesti ja niitä paljastaen.
  Esimerkiksi jengi- ja katurikollisuuteen liittyvät ryhmät lakkautetaan ja resursseja siirretään osin talousrikostutkintaan.
  Jatkossa muun muassa ulkomailta tulleiden rikollisliigojen tekemät taskuvarkaudet ja asuntomurrot selvitetään eri yksiköiden yhteistyöllä. Helsingin poliisin rikostutkintayksikön päällikön Jonna Turusen mukaan kyse on kuitenkin vain resurssien siirtämisestä, ei vastuiden muuttamisesta tai toiminnan lopettamisesta.
  Turusta aiheesta haastatteli Heidi Laaksonen.
  Kuva: Paulus Markkula/Yle.

 • Sanonnan mukaan ruotsinsuomalaiset tuntevat olevansa eniten kotonaan ruotsinlaivalla, Suomen ja Ruotsin välissä. Mutta päteekö tämä myös nuoriin, Ruotsissa asuviin suomalaisiin?
  Marika Pietilä muutti Tukholmaan seitsemän vuotta sitten. Hän ei koe olevansa täysin ruotsalainen, mutta ei myöskään enää täysin suomalainen. Pietilä kokee sen sijaan saavansa molemmista kulttuureista parhaat puolet.
  Minun Suomeni -sarjassa tavataan toisen polven ruotsinsuomalaisia. Pietilää tämän Suomen road tripillä haastatteli Pirkko Kukko-Liedes. Haastattelu tehtiin Ruotsin ja Suomen rajalla, jossa myös Pietilä kokee henkisesti elävänsä.
  Kuva: Pirkko Kukko-Liedes. Kuvassa vasemmalla Marika Pietilä ja oikealla ystävä Aino Sartola.

 • Miten öljypohjaisia pakkausmateriaaleja voidaan korvata ympäristön kannalta paremmilla vaihtoehdoilla? Tämä voi olla maapallon kannalta olennainen kysymys.
  Teknologian tutkimuskeskus VTT esitteli uusia vaihtoehtoja fossiilipohjaisille materiaaleille. Joko tiedät, millaista on sienirihmastolla valmistettu "nahka" tai nyhtösilakka?
  Tutkija Matti Tähtinen, tutkimusprofessori Ali Harlin ja tutkija Tuure Parviainen VTT:lta kertoivat tulevaisuuden materiaaleista.
  Kaija Kellman haastatteli.
  Kuva: Henrietta Hassinen/Yle.

 • Suomalainen IQM Finland -niminen yritys on kerännyt reilun 11 miljoonan euron rahoituksen kvanttitietokoneen kehittelyyn. Yritys on syntynyt Aalto-yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n suojissa. Aalto-yliopiston kvanttiteknologian professori Mikko Möttönen avaa Sanna Pirkkalaisen ja Juha Blombergin haastattelussa, mitä 11 miljoonalla eurolla saa aikaan ja minkä kokoisesta koneesta kvanttitietokoneessa on kyse.

 • Kaksi erillistä kansalaisaloitetta vaatii verkkokalastukseen rajoituksia saimaannorpan elinalueilla. Toinen aloitteista haluaa, että verkkokalastus on kiellettävä ympäri vuoden Saimaalla kokonaan saimaannorpan levinneisyysalueilla. Toinen puolestaan toivoo, että verkkokalastus tulee kieltää saimaannorpan elinalueella syyskuun loppuun asti.

  Verkkoihin on kuollut neljä saimaannorpan kuuttia heti kalastusrajoitusten päätyttyä. Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela on ollut noutamassa kuutteja ja hän kuvaa kalastajien tunnelmia surullisiksi. Toimittajina Sanna Pirkkalainen ja Aki Laine. Kuva: Petri Vironen / Yle

 • Tuore perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru lupaa, että suomalaiset pääsevät jatkossa viikossa lääkäriin myös silloin, kun hoidon tarve on kiireetöntä.
  Kiurun mukaan myös sitova hoitajamitoitus tullaan säätämään lakiin mahdollisimman pian, mieluiten jo syksyn aikana.
  Mitä muuta sosiaali- ja terveyspalveluihin on luvassa uudessa hallituksessa? Asiasta Kiurua haastatteli Maria Ala-Kokko.
  Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

 • Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotisuunnittelijan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Sarjan päätteeksi tapaamme tutkija-kirjailijapariskunta Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttilan uudelleen. Nyt puhutaan erityisesti ihmisen kauneudesta - miksi esimerkiksi liikkuva ihmiskeho on kaunis? Aluksi pohdimme, miksi kauneus on erityisesti naisen mittari.
  Sarjan toimittaa Marja Ala-Kokko.
  Kuva: EPA-EFE/Jorge Zapata

 • Miten kauneus näyttäytyy politiikassa, mitä asioita pidetään kauniina ja minkälaista on kaunis politiikka? Näihin kysymyksiin vastaavat kauneutta käsittelevässä kesäsarjassamme poliitikot Päivi Räsänen (kd.), Antti Kaikkonen (kesk.), Eveliina Heinäluoma(sd.), Markus Mustajärvi (vas.), Riikka Slunga-Poutsalo (ps.), Mika Kari (sd.) ja Eeva Kalli (kesk.)
  "Kaunista on, jos arkipäivän keskellä huomaamme toisen tarvitsevan tukea ja pystyy edes pieneltä osin auttamaan", pohtii Markus Mustajärvi.
  "Kesä, luonto ja lapsenlapset", listaa puolestaan kauniita asiota Päivi Räsänen.

  Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme muun muassa tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotitoimittajan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Sarjan toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • Muotisuunnittelija ja -toimittaja, maailmanmatkaaja Jaakko Selinin kaapeista löytyy satoja värikkäitä paitoja. Kauneus on ollut paitojen valintaperuste. Miten Selin itse määrittelee kauneuden?
  "Kauneus on sitä että ihminen on tyytyväinen itsensä kanssa", Selin pohtii.
  Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme muun muassa tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotitoimittajan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Sarjan toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme muun muassa tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotitoimittajan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Hortonomi Katja Uski vaalii työssään kauneutta ja valmistaa itse kasveista omat kauneudenhoitotuotteensa, kuten ruusuveden ja käsivoiteen - Uski on myös Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja. Uskia kiehtoo luonnon lisäksi japanilainen estetiikka; kaikki voi olla kaunista hetken. Aluksi hän kertoo, mitkä asiat hänen mielestään ovat kauniita.
  Sarjan toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • Antiikin Kreikassa kauneuteen yhdistettiin rakkaus ja totuus. Kauneuden henkiset arvot olivat pitkään tärkeämpiä kuin ulkoiset. Kesäsarjassamme katsomme kauneutta eri kulttuurien kautta ja kuulemme muun muassa tutkijoiden, kirjailijan, arkkitehdin, muotitoimittajan ja poliitikkojen näkemyksiä siitä, miten kauneus heidän elämässään ja työssään näyttäytyy.
  Tällä kertaa tapaamme estetiikan yliopistonlehtori Oiva Kuisman Helsingin yliopistosta. Kuisma pitää kauniina monia luontoon kytkeytyviä asioita: "Kauneus on ihmisestä riippumaton ilmiö."
  Sarjan toimittaa Marja Ala-Kokko.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä