Kolmiosainen sarja kertoo siitä, miten kuolemaan liittyvät tavat ja uskomukset ovat muuttuneet ajan saatossa.

Vanhastaan elävien suhde kuolleisiin on ollut läheinen. Vielä tuhat vuotta sitten ihmiset kävivät hautausmaalla uhraamassa ruokauhreja vainajilleen. Esi-isien uskottiin luovuttavan omaa voimaansa eläville, jotta pellot, karja ja ihmiset säilyttävät hedelmällisyytensä.

Läheinen suhde vainajiin säilyi vielä kristinuskon tultua, katolisella ajalla. Katolinen kirkko opetti, että useimmat ihmiset joutuvat kuolemansa jälkeen kiirastuleen puhdistautumaan synneistään. Jälkeenjääneet saattoivat lyhentää tätä kiirastulessa vietettyä aikaa ostamalla kirkolta aineita ja rukouksia vainajan puolesta. Elävä yhteys vainajiin säilyi siis vanhaan tapaan.

Vasta luterilainen kirkko vieroitti elävät kuolleista.

Sarjan on toimittanut Virpi Väisänen.

Jaksot

 • Keskiajalta aina toiseen maailmansotaan asti Suomessa oli voimassa kuolemanrangaistus. Viiden sadan vuoden aikana tuhannet murhamiehet, varkaat, eläimiinsekaantujat, lapsenmurhaajat ja noituudesta syytetyt päättivät päivänsä hirsipuussa tai mestauslavalla.

  Ohjelmassa haastateltavina olivat dosentti Anu Koskivirta ja tutkijatohtori Riikka Miettinen. Toimittaja on Virpi Väisänen.

 • Perinteisessä maalaisyhteisössä luterilainen kirkko määräsi hautajaisten menot ja muodot. Ihmisten mielissä kummittelivat kuitenkin vielä pitkään monet katoliseen aikaan tai jopa sitä vanhempaan esikristilliseen maailmaan liittyneet uskomukset. Kotikonnuillaan liikkuvista vainajista kerrottiin tarinoita ja kuolleilta lainatulla voimalla tehtiin taikoja.

  1700-luvulla tavallisissa maalaishautajaisissa pidot saattoivat kestää monta päivää, mutta vielä komeampia hautajaisia järjestivät säätyläiset ja erityisesti aateli.

  Ohjelmassa haastateltavina ovat kuolemankulttuurin tutkija Ilona Pajari, folkloristiikan dosentti Kaarina Koski ja pohjoismaisen historian apulaisprofessori Johanna Ilmakunnas. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Tutkija Ilona Pajari ja toimittaja Virpi Väisänen etsivät rahvaan hautoja Karhulan hautausmaalta.

 • Suomalainen kuolema on kolmiosainen ohjelmasarja, joka kertoo siitä, miten suomalaisten tavat ja kuolemaa koskevat käsitykset ovat muuttuneet aikojen kuluessa.

  Sarjan ensimmäinen osa vie meidät tuhat vuotta sitten eläneiden ihmisten hautausmaille Lempäälään, Valkeakoskelle ja Pälkäneelle. Noilla kalmistoilla näkee, miten kristinusko vähitellen ui sisään suomalaisten hautajaisiin ja kuolemaa koskeviin käsityksiin.

  Oppaana hautausmaaretkillä toimii arkeologi Ulla Moilanen. Hän on tänä keväänä julkaissut tutkijatovereidensa kanssa kirjan nimeltä Suomalaisen kuoleman historia. Tämä ohjelmasarja pohjautuu osittain kirjan aineistoon. Ohjelmat toimittaa Virpi Väisänen

  Matka alkaa rautakautiselta hautausmaalta Lempäälän Päivääniemessä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä