Fanimalia

Kesäperjantaisin klo 10.30

Fanittamista pidettäneen yleisesti nuorten tyttöjen ja poikien juttuna, josta aikuisuuden myötä olisi syytä kasvaa ulos, ellei kyse ole sitten urheilujoukkueiden kannustamisesta. Mutta niitäkin aikuisia löytyy, jotka eivät ole lapsuuden suosikkejaan koskaan jättäneet. Lordi on yksi näistä poikkeavista yksilöistä. Hänen kanssaan valikoiduista idoleista ja ilmiöistä jutustelee jaksokohtaisesti vaihtuva Lordin kaveri, joka jakaa samaisen fanituksen kohteen.

Jaksot

 • He-man and the Masters of the Universe luotiin kilpailijaksi Star Wars-figuureille. Hahmot suunniteltiin sen pohjalta mistä markkinointitutkimuksien mukaan pikkupoikien todettiin pitävän. Luotiin ensin komealta näyttävä maailma, ja vasta sitten maailmalle ja hahmoille tarina.

  Lelusarjasta tuli kansainvälinen hitti kahdeksankymmentäluvulla, mutta yhdeksänkymmentäluvulle tultaessa sen menestys kuihtui ja se katosi. Monelle onkin varmasti yllätys, että MOTUlla on edelleen erittäin uskollinen monikansallinen fani- ja keräilijäkuntansa. Ja se on tulossa takaisin, hitaasti, mutta aivan varmasti.

  Mastersseista juttelemassa Lordin kanssa MOTU-harrastaja Pasi Hartikainen.

 • Harvassa ovat ne, jotka eivät ole nähneet yhtään Tähtien Sota-elokuvaa, ja vielä harvemmassa ne, jotka eivät tunnusta tunnistavansa ainuttakaan Tähtien Sodan hahmoa. Star Wars on kasvanut jo vuosikymmeniä sitten suuremmaksi ilmiöksi kuin pelkät elokuvat. Se on lähtemätön ja ajaton osa länsimaista populäärikultturia, ja sillä on jopa omat uskontonsa ja urheilulajinsa.

  Lordin kanssa Star Warsista vouhkaamassa muusikko Caleb.

 • Kauhuelokuvagenren hirviöhahmoja ei liiemmin lipsahtele valtavirran puolelle. Vuosikymmeniä Draculan ja King Kongin jälkeen Painajainen Elm Streetillä-elokuvien pääpahis Freddy Krueger karkasi varkain karsinastaan osaksi yleisesti hyväksyttyä ja tunnistettavaa populäärikulttuurin kuvastoa. Hahmon karu tarina tai vielä karumpi ulkonäkö ei estänyt Freddyn muuttumista koko perheelle sopivaksi vitsiniekaksi, lasten eväslaukkujen ja pehmolelujen aiheeksi.

  Freddystä ja muista 80-luvun ikonisista kauhuelokuvien hahmoista Lordin kanssa intoilemassa vapaapainija Jessica Love.

 • Spede Pasanen oli nimittäin kotimaisen viihteen kovin jätkä. Hän loi lukuisia elokuvia ja tv-ohjelmia, joiden vaikutukset ovat nimittäin kiistattomat suomalaiselle sketsiviihteelle edelleen tänä päivänäkin.

  Spede oli nimittäin piinkova bisnismies(sic), ja vaikka oman alan miehet alan hommissa eivät arvostusta hänelle suoneet, hän piti suomalaiset pikkukaupunkien elokuvateatterit hengissä muun muassa Uuno-elokuvillaan.

  Spedestä, ja eh, nimittäin muistakin kotimaisista huumoriveikoista Lordin seurana hihittelemässä muusikko Sampsa Astala.

 • Kaikkien elokuvataiteen sääntöjen vastaisesti pieni ja ryppyinen avaruusolio avasi maapallon asukkaiden sydämet ja kukkaron nyörit.

  Vuonna 1982 ilmestynyt E.T. - The Extra Terrestrial oli yksinkertainen mutta vastustamattoman lämmin koko perheen elokuva, jonka nimikko-hahmo löytyi pian niin lelukauppojen hyllyiltä kuin suurimpien aikakauslehtien kansista ympäri maailmaa.

  Miksi 80-luvulla tehtiin mukavampia elokuvia ja luotiin ihanampia hahmoja kuin nykyään? Tätä arvoitusta Lordin kanssa tuumailemassa tv- ja elokuva-alalla vaikuttavat sisarukset Essi ja Lauri Haukkamaa.

 • 46-vuotias KISS on maailman oheistuotteistetuin yhtye kautta aikain, ja sen fanikunta KISS Army on musiikkihistorian organisoiduin, monikansallisin ja uskollisin joukkio. KISSin fanaattisista faneista löytyy kaikkia mahdollisia ihmisiä ikään, rotuun, ammattiin ja sukupuoleen katsomatta. Ja jos KISSiä ei olisi, Suomella ei olisi sitä yhtäkään euroviisuvoittoa.

  Lordin kanssa KISSistä juttelemassa KISS-keräilijä, juristi Petteri Korhonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä