Kutsuvieras

Sirpa Kähkönen - historia kirjoittuu meihin

 • 31 min
 • toistaiseksi

Millä tavoin lapsuus isovanhempien hoivissa on vaikuttanut kirjailija Sirpa Kähköseen? Sirpa Kähkösen isovanhemmat kuuluivat sotien näännyttämään sukupolveen, jonka henkinen perintö näkyy Suomessa edelleen monin tavoin. Kutsuvieras-ohjemassaan Sirpa Kähkönen kertoo, kuinka kirjoittaminen ja historian tutkiminen on ollut hänen tapansa pyyhkiä pois häpeää ja pyrkiä osalliseksi yhteiskunnasta. Hän haluaa uuttaa surua ja menetyksiä sanoiksi, joiden kautta ihmiset pääsevät lähemmäs toisiaan.
Toimittaja: Katarina Blomqvist. Tuotanto: Parad Media.

Lähetykset

 • ti 9.7.2019 13.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Peter Vesterbacka tekee mielellään nopeita päätöksiä. Kutsuvieras-ohjelmassaan hän kertoo, miten tunnelihanke Suomen ja Viron välillä sai alkunsa ja minkälaista on opiskella Kiinaa kahdeksan tuntia päivässä. Peterin mukaan tärkeintä on tekeminen. Hän ei pelkää epäonnistumisia ja innostuu riittävän korkealle asetetuista tavoitteista. Ja jos kartta näyttää itselle epäedulliselta, kannattaa ottaa käyttöön isompi kartta. Ohjelmaa kuunnellessa pääsee harjoittamaan näkökulman vaihtamisen taitoa.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist. Tuotanto: Parad Media.

 • Pappi ja tietokirjailija Hilkka Olkinuora käy läpi omaa merkillistä elämäänsä ja sen merkitystä itselleen ja muille. Elämä ja kuolema eivät hänelle ole vastakohtia, vaan hän näkee vastakohdiksi syntymän ja kuoleman. Ja niiden välissä tulee hyväksyä elämän perustavanlaatuinen arvaamattomuus ja epäoikeudenmukaisuus. Kutsuvieras-ohjelmassa kuullaan myös, miten seitsemänkymppisiä puhutellaan ja mikä on vaivavartti. Lisäksi Hilkka kertoo hetkestä, jolloin horisontti pysähtyy.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist, Parad Media.

 • Nuoruuden kesät Pellossa, herääminen musiikkiin ja seksuaalisuuteen. Siinä ainekset Kauko Röyhkän Kutsuvieras-ohjelmaan. Miltä tuntuu nähdä oikeat bändikamat ensimmäistä kertaa? Minkälaisia seikkailuja Kauko Röyhkä kavereineen koki luonnossa? Pääsemme myös mukaan Narttu-yhtyeen ensimmäiselle, haparoivalle keikalle Pateniemen nuorisotalolla. Ja kuulemme vastauksen siihen, miksi Röyhkästä tuli muusikko ja kirjailija. Toimittaja: Katarina Blomqvist. Tuotanto: Parad Media

 • Mikä osuus nokkahuilun soittamisella on ollut näyttelijä Mimosa Willamon elämässä? Ja minkälaista on kasvaa osana laumaa neljän veljen kanssa? Miltä tuntuu vastaanottaa iso palkinto gaalassa uran alussa ja palata heti seuraavana päivänä koulunkäyntiavustajaksi? Kutsuvieras-ohjelmassa Mimosa kertoo yllättäen alkaneesta elokuvaurastaan. Mimosa sai naissivuosan Jussi-palkinnon roolistaan elokuvassa Päin seinää. Hän on näytellyt myös esimerkiksi elokuvissa Aurora, Bodom, Teit meistä kauniin ja Swingers. Mimosa Willamo rakastaa karttoja ja organisointia, mutta hänen elämässään mikään ei mennyt niin kuin hän suunnitteli.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist. Tuotanto: Parad Media

 • “Olin hengittänyt sairaalan ilmaa, saanut sotien aikana toisesta välittämisen ja yhdessä tekemisen tartunnan ja matkaevääksi koulusta luonnontieteen ja ihmistieteen kaksoiskansalaisuuden”, sanoo arkkiatri Risto Pelkonen. Hän on tehnyt pitkän uran lääkärinä, tutkijana ja opettajana. Kutsuvieras-ohjelmassa hän pohtii lapsuuttaan ja nuoruuttaan sekä päätöksiinsä vaikuttaneita tekijöitä.
  Toimittaja: Jessica Jensen. Tuotanto: Parad Media.

 • Kutsuvieras-ohjelmassa Heli Vaaranen kertoo miten oppi Andy Warholilta säästämään rahaa. Hän on siirtynyt maatilalta Hollolasta Pariisiin ja mallintöiden kautta New Yorkiin ja Andy Warholin ystäväksi. Millaista oli elää Pariisissa huippumallina ja kieltäytyä kaikista herkuista? Mitä nuori suomalainen maalla kasvanut tyttö ajatteli New Yorkin jet set elämästä?
  Toimittaja: Jessica Jensen, Parad Media.

 • Minkälainen on mies suomalaisen koripallon menestyksen takana? Millä tavoin vanhemmuus ja valmentaminen kytkeytyvät toisiinsa? Miksi liike ei saa pysähtyä ja mitä hyvää on Keski-Euroopan syksyssä? Suomen miesten koripallomaajoukkueen eli Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann tarjoilee Kutsuvieras-ohjelmassaan pitkän uran aikana keräämäänsä viisautta. Käsittelyssä valmentaminen, vanhemmuus ja ikääntyminen sekä elämään liittyvät voitot ja tappiot.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist
  Tuotanto: Parad Media.

 • Miltä tuntuu istua Vladimir Putinin kanssa samassa lounaspöydässä? Mitä maahanmuuttajille on hyvä opettaa suomalaisesta yhteiskunnasta? Miksi historian opettaminen on tärkeätä? Kuinka haastavaa esikoisromaanin kirjoittaminen on? Ja miten ihmiset suhtautuvat kansanedustajaan ja pääministerin puolisoon? Päivi Lipponen kertoo Kutsuvieras-ohjelmassa havaintojaan elämästä poliittisen uransa ajoilta ja sen jälkeen. Ohjelma herättelee miettimään niin vallan käyttämistä kuin sen näyttämistäkin.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist
  Tuotanto: Parad Media

 • Pata Degerman ottaa Kutsuvieras-ohjelmassaan kuulijansa mukaan matkalle ympäri maailmaa. Reitti kulkee pohjoisnavalta viidakkojen kautta etelänavalle. Matkan aikana pelotellaan jääkarhua, kuullaan viidakkoveitsen valinnan tärkeydestä ja tehdään epäonninen laskeutuminen keskelle jäätikköä. Omakohtaisia kokemuksia ääriolosuhteista.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist. Tuotanto: Parad Media.

 • Minna Tervamäen Kutsuvieras-ohjelma on kurkistus balettitanssijan glamouriin ja sen taakse. Saamme kuulla yrittäjän elämästä ja töiden moninaisuudesta. Esiintyminen on vain pieni osa kaikesta työstä. Minna saa edelleen yhtä paljon iloa tanssimisesta ja uuden luomisesta kuin lapsena.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist, Tuotanto: Parad Media.

 • Miltä tuntuu olla nuori, levoton ja janoinen? Ja minkälaista on tuntea olevansa kirottu, tuomittu epäonneen ja yksinäisyyteen? Mitä nuoruuden ihanteet merkitsevät? Toiset esikuvat pysyvät ja toiset haipuvat pois. Kirjailija Miki Liukkonen pohtii Kutsuvieras-ohjelmassaan boheemiutta elämässään. Miki muistelee nuoruuden jääräpäistä varmuutta ja kertoo julkaisevan kirjailijan elämän nokisesta arkipäiväisyydestä. Teemoina myös vapaus, minuus ja pakkomielteet. Matka on hengästyttävä ja rikas.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist, Tuotanto: Parad Media.

 • Tiina Jauhiainen oli mukana järjestämässä ja toteuttamassa Dubain prinsessa Latifan pakoyrityksen. He pakenivat ensin Omaniin ja sieltä laivalla kohti Intiaa. Kutsuvieras-ohjelmassa Tiina Jauhiainen kertoo, kuinka intialaiset kommandojoukot hyökkäsivät laivalle ja prinsessa Latifa vietiin pois tuntemattomaan olinpaikkaan. Tiina puolestaan kuljetettiin laivalla takaisin Arabiemiraatteihin kuulusteltavaksi. Ohjelmassa kuulija pääsee mukaan Tiinan uskomattomaan kokemukseen. Matkustamisen vapaus ja mahdollisuus päättää omista asioista on meille suomalaisille itsestäänselvyys, mutta koko maailman mittakaavassa kuulumme pieneen etuoikeutettujen joukkoon. Pakoyritys mullisti Tiinan elämän täysin. Nykyään hän toimii ihmisoikeuksien puolestapuhujana.
  Toimittaja: Katarina Blomqvist, Tuotanto: Parad Media.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä