Ykkösaamu

Opetusministeri Li Andersson: Oppivelvollisuuden pidentämisellä nostetaan suomalaisten koulutustasoa

 • 18 min
 • toistaiseksi

Opetusministeri Li Andersson (vas.) perustelee oppivelvollisuuden pidentämistä sillä, että hallitus haluaa ensisijaisesti nostaa suomalaisten koulutustasoa. Suomi on vertailujen mukaan jäämässä jälkeen osaamistason kehityksessä. Epäillään että 1970-luvulla syntyneet tulevat jäämään koulutetuimmaksi sukupolveksi. Tarvitaan oppimisen ja yleissivisyksen kunnianpalautus, sanoo Andersson. Marjo Näkki haastattelee. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Lähetykset

 • ke 12.6.2019 10.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Miten salaisuudet Tikkakosken tiedusteluasemalta päätyivät julkisuuteen? Vaaransiko lehtijuttu Suomen turvallisuutta? Päätoimittaja Minna Holopainen, STT, päätoimittaja Jakko Puuoperä, Suomen sotilas ja neuvotteleva virkamies Harri Ohra-aho, puolustusministeriö.

  Voiko Unkari menestyä parjatessaan Suomea? Turun yliopistossa Unkarin politiikkaa tutkinut valtio-opin yliopistonlehtori Heino Nyyssönen ja Suomen Unkarin suurlähettiläs Markku Virri.

  Kolumni Saara Särmä. Kriisissä oleva ihminen ei aina ja koko ajan halua puhua kriisistään.

  Juontaja Marjo Näkki. Toimittajat Jukka Vanninen ja Atte Uusinoka. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Mikä muuttuu, kun Britannian konservatiiveille valitaan uusi puheenjohtaja ja maalle pääministeri? Ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista.

  Ukrainan vaalitulos? Toimittaja Heikki Heiskanen, Yle.

  Kuka? Sttk:n uusi pääekokomisti Patrizio Lainà.

  Kolumni Asta Leppä. Eikö millekään saa enää nauraa?

  Juontaja Seija Vaaherkumpu. Toimittajat Johanna Östman ja Marija Skara. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Sakkaako Suomen talous, pääekonomisti Tiina Helenius, Handelsbanken ja johtaja Elina Pylkkänen, PT.

  Uuden maailman heinäkuu, Kanada ja Trudeaun arvopolitiikka, tutkijatohtori Samira Sairamo Turun yliopiston John Morton keskuksesta ja kansanedustaja Matias Mäkynen, sd.

  Kolumni: Jani Halme: Monopoli ei olekaan leppoisa koko perheen peli vaan oppitunti, joka näyttää kapitalismin kylmimmät kasvot.

  Viikon luontoääni: lapintiira, esittelijänä Juha Laaksonen.

  Juontajana Marjo Näkki, toimittajina Sanna Raita-aho ja tuottajana Tarja Oinonen.

 • Asumisen uudet tuulet, toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurén, EKE-Rakennus Oy ja arkkitehti Pia Ilonen.

  Italian Lega-puolueen sisäministeri Matteo Salvini Suomen-vierailulla, valtiotieteiden tohtori Pekka Korpinen.

  Blogi Porista, Robert Sundman.

  Teollisuusneuvos Timo Prihti entisöi Säterin kartanon.

  Juontaja Marja Ala-Kokko, toimittajina Marija Skara ja Jukka Vanninen. Tuottajana Tarja Oinonen.

 • Onko Nato-maa Turkki luisumassa Venäjän syliin, vanhempi tutkija Toni Alaranta UPI ja suurlähettiläs Pekka Voutilainen Ankarasta.

  Ukrainan vaalit, ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen.

  Hevi-tohtori, dosentti Toni-Matti Karjalainen, Aalto-yliopistosta.

  Ulkomaanlehdet, Maija Salmi, Barcelona.

  Kolumni, Kari Enqvist: Ihminen tuskin muuttaa muille planeetoille, vaikka aika ajoin siitä haaveilee.

  Juontajana Marjo Näkki, toimittajana Sanna Raita-aho ja tuottajana Tarja Oinonen.

 • Naiset vallankahvassa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sd. ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni, kesk.

  Tilattavien paikallislehtien tulevaisuus, Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen varapuheenjohtaja, Rantalakeus-lehden päätoimittaja Sauli Pahkasalo ja Luoteisväylän päätoimittaja Annina Ruokoski.

  Telakoiden suomalaisomistus, Porin telakan Pori offshore Constructionsin toimitusjohtaja Manu Grönlund ja Rauman telakan hallituksen jäsen, laivanrakentajana kaikissa tehtävissä toiminut Aarno Mannonen.

  Kolumni, Linda Liukas: Digitaalinen aikakausi pakottaa meidät pohtimaan, mitä haluamme muistaa ja mitä unohtaa.

  Toimittajat Marja Ala-Kokko ja Mira Stenström.

 • Avaruuden valloitus, Ilmatieteenlaitoksen Avaruus- ja kaukokartoituskeskuksesta toimialajohtaja Jouni Pulliainen ja avaruusfysiikan professori Minna Palmroth, Helsingin yliopisto.

  Komission puheenjohtajan valinta, väitöskirjatutkija Johannes Lehtinen Tampereen yliopistosta.

  Koirien luonteen jalostus, Ilkka Nurmela, Saksanpaimenkoiraliitto ry:n jalostustoimikunnan puheenjohtaja ja Milla Salonen, tutkija, Helsingin yliopiston Koirien geenitutkimus.

  Kolumni: Maryan Abdulkarim: Somali.

  Juontajana Marjo Näkki, toimittajina Sanna Raita-aho ja Jukka Vanninen. Tuottaja Tarja Oinonen.

 • Suomen vankiloiden tila, pääjohtaja Esa Vesterbacka, Rikosseuraamusvirasto.

  Uuden maailman heinäkuu: Hyvinvointivaltiokeskustelu USA:ssa, toimittaja Anu Partanen.

  Kolumni, Pekka Juntti: Vaihtoehtoisia teorioita suomalaisten synnystä.

  Viikon luontoääni: Vesipääsky, esittelijänä Pertti Koskimies.

  Juontaja Marja Ala-Kokko, toimittajana Marija Skara, tuottaja Tarja Oinonen.Suomen vankiloiden tila, pääjohtaja Esa Vesterbacka, Rikosseuraamusvirasto.

  Uuden maailman heinäkuu: Hyvinvointivaltiokeskustelu USA:ssa, toimittaja Anu Partanen.

  Kolumni, Pekka Juntti: Vaihtoehtoisia teorioita suomalaisten synnystä.

  Viikon luontoääni: Vesipääsky, esittelijänä Pertti Koskimies.

  Juontaja Marja Ala-Kokko, toimittajana Marija Skara, tuottaja Tarja Oinonen.

 • Viikko meni opiskelijoita päivitellen, mutta millä tuloksella, johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi, varapuheenjohtaja Kim Kujala, SYL ja puheenjohtaja Iiris Hynönen, SAMOK.

  Merkelin terveys, kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

  Rakennustyömaiden ulkomainen työvoima, vastaava lakimies Ville Wartiovaara, Talonrakennusteollisuus ry. ja aluetoimitsija Johanna Elonen, Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimisto.

  Kolumn: Yagmur Özberkan: En aio luopua omasta sukunimestäni, vaikka menen naimisiin.

  Juontaja Marjo Näkki, toimittaja Atte Uusinoka, tuottaja Tarja Oinonen.

 • Korkeakouluopiskelijoiden ja Keskustan tila, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

  Ratahankkeet ja valtio, omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, sd. sekä kansanedustajat Janne Heikkinen kok, ja Joonas Könttä, kesk. liikenne- ja viestintävaliokunta.

  Ulkomaanlehdet, Pasi Myöhänen, Lontoo.

  Kolumni: Jari Ehrnroothin kolumni: Vahvistuva oikeisto tarvitsee yhdistävän aatteen.

  Juontajana Marja Ala-Kokko, toimittajina Marija Skara ja Atte Uusinoka.

 • Nuorten naispoliitikkojen maalittaminen ja vähättely, studiossa kansanedustaja Iiris Suomela ja ex-kansanedustaja Rosa Meriläinen.

  Etla ehdottaa, että ikääntyneet voisivat kohentaa talouttaan myymällä asuntonsa, eläkeläisten etujärjestöjen EETUn hallituksen pj Anneli Taina kommentoi.

  Isis-leirin suomalaiset, KHO:n saamelaispäätös ja hallitus, kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin, European University Institute.

  Kolumni, Janne Saarikivi: Brexit osoittaa, miten englannin kielen yksipuolinen käyttö on kansainvälisen yhteisön valuvika.

  Juontaja Marjo Näkki, toimittajana Marija Skara, tuottaja Tarja Oinonen.

 • Aktiivimalli ja työelämän uudet tuulet, työministeri Timo Harakka.

  Mitä Lahden tietoverkon kyberhyökkäyksen tutkimuksiin kuuluu? Toimialajohtaja Ismo Rautiainen, ikääntyneiden palvelut ja kuntoutus, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä.

  Suomen käymäläkulttuuri on huipputasoa mutta samaa ei voi sanoa muusta maailmasta, projektipäällikkö Sari Huuhtanen Käymäläseura Huussi ry.

  Kolumni, Sami Kolamo: Urheilija, joka puhuu tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta, on erinomainen esikuva nuorille.

  Juontajana Marja Ala-Kokko, toimittajana Atte Uusinoka ja tuottajana Tarja Oinonen.

Klipit

 • Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 jutun Tikkakoskella sijaitsevasta Puolustusvoimien viestikoekeskuksesta. Jutun lähteinä käytettiin salaisiksi leimattuja sotilastiedustelun asiakirjoja. Keskusrikospoliisi tutkii tietovuotoa turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja virkasalaisuuden rikkomisena. Myös jutun kirjoittaneet toimittajat ovat rikostutkinnan kohteina.

  STT kertoi runsas viikko sitten että vuodosta epäillään puolustusvoimien entistä tiedustelujohtajaa, kontra-amiraali evp Georgij Alafuzoffia. Oli tärkeää uutisoida että asiassa on epäiltynä poikkeuksellisessa luottamustehtävässä työskennellyt henkilö, sanoo Suomen tietotoimiston vastaava päätoimittaja Minna Holopainen. Entä vaarantuiko kansallinen turvallisuus Helsingin Sanomien jutun myötä? Keskustelemassa Minna Holopainen ja puolustusvoimien neuvotteleva virkamies, entinen puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho sekä Suomen sotilas -lehden päätoimittaja Jaakko Puuperä. Marjo Näkki haastattelee.

 • Unkari ei ole ollut EU:n mallioppilas. Nyt se on kuitenkin ottanut asiakseen kritisoida EU-puheenjohtajamaan Suomen sananvapaustilannetta ja oikeusjärjestelmää. Suomi nostaa Unkarin oikeusvaltio-ongelmat ensi kertaa ministerineuvoston asialistalle syyskuussa.

  Unkarin mediassa on julkaistu viime päivinä lukuisia juttuja, joissa moititaan Suomen oikeusjärjestelmää ja sananvaputta. Väitteillä on ollut myös virallista pohjaa. Miksi Unkari haluaa mustamaalata Suomea näin? Aiheesta keskustelevat Suomen Unkarin suurlähettiläis Markku Virri ja Turun yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Heino Nyyssönen. Juontajana Marjo Näkki. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

 • Antti Rinteen hallitus haluaa nostaa työllisyysasteen 75 prosenttiin ja kaipaa työmarkkinajärjestöiltä keinoja siihen. STTK:n tuleva pääekonomisti Patrizio Lainà arvioi mitä keinoja tarvitaan, jotta hallitus saa aikaiseksi 60 000 uutta työpaikkaa tällä hallituskaudella. Entä voiko heikkenevä talouskehitys vesittää tavoitteet? Seija Vaaherkumpu haastattelee.

 • Britanniassa vaihtuu pääministeri, kun konservatiivipuolue valitsee uuden puheenjohtajan. Mitä pääministeriltä odotetaan ja minkälaista brexitiä Britannia lähtee tavoittelemaan? Ylen EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen ja Ulkopoliitisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela arvioivat miksi pääministeriksi on nousemassa entinen ulkoministeri Boris Johnson ja mitä Johnson tavoittelee. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

 • Justin Trudeau nousi Kanadan pääministeriksi neljä vuotta sitten, kun hänen johtamansa liberaalipuolue voitti vaalit. Trudeau on pyrkinyt erottautumaan pääministerinä, joka tukee sääntöihin pohjautuvaa kansainvälistä järjestelmää ja puhuu niin feminismin kuin turvapaikanhakijoiden puolesta. Trudeaulle onkin ehditty rakentaa eräänlaista liberaalin sankarin viittaa.

  Mutta onko Trudeau onnistunut tekemään Kanadasta humaanin ulkopolitiikan johtajamaan vai ovatko politiikan ja maailman realiteetit iskeneet päin kasvoja? Millaista Trudeaun käytännön politiikka on ollut suhteessa hänen lausuntoihinsa? Asiasta avaa Suomen Akatemian tutkijatohtori Samira Saramo Turun yliopiston John Morton -keskuksesta. Juontajana Marjo Näkki. Kuva: Michael Reynolds / EPA-EFE

 • Useat yritykset ovat raportoineet huonoista osavuosikatsauksista kesän alussa. Esimerkiksi finanssiyhtiö Nordea kertoi liikevoittonsa kyykänneen peräti 34 prosenttia. Rakennusyhtiö SRV:n tulos oli toisella vuosineljänneksellä tappiollinen. Myös metsäyhtiö Stora Ensokin kertoi liikevaihtonsa pienentyneen.

  Suomalaiset uskovat myös talouden näkymien heikentyneen. Onko meillä syytä huoleen vai onko synkistely turhaa? Asiasta keskustelivat Ykkösaamussa Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius ja Palkanasaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen. Juontajana Marjo Näkki.

  Kuva: Henrietta Hassinen/Yle.

 • Millaisia haaveita asumisen ja kotien suhteen suomalaisilla on? Ja onko haaveita mahdollista toteuttaa? Asumisesta Ykkösaamussa keskustelemassa EKE-Rakennus Oy toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurén ja arkkitehti Pia Ilonen.
  Asuvatko ammattilaiset itse haaveittensa kodissa?
  Toimittaja on Marja Ala-Kokko.
  (Kuva: Arja Lento / Yle)

 • Turkin suhteet niin Yhdysvaltoihin kuin EU:hun takkuavat. Samalla maa Nato-maa on lähentynyt Venäjää, mikä sai Yhdysvallat sulkemaan maan pois Naton hävittäjäohjelmasta.
  Onko Turkki luisumassa Venäjän syliin? Miten pysyvästä liittolaisuudesta on kyse ja onko sillä globaalia merkitystä? Asiasta keskustelivat tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista ja Suomen Turkin suurlähettiläs Pekka Voutilainen.
  Haastattelijana Ykkösaamussa Marjo Näkki.
  Kuva: Tayana Zenkovich/EPA.

 • Suomessa ja Euroopassa on viime aikoina murrettu monia poliittisia lasikattoja. Suomessa ministereinä ja valiokuntien puheenjohtajina on tällä hetkellä enemmän naisia kuin miehiä. Politiikan lasikattoja on murrettu, mutta vielä riittää murrettavaa.

  Mitä se kertoo naisen asemasta ja itse yhteiskunnasta, kun lasikattoja murretaan? Mikä merkitys on ministerin sukupuolella? Aiheesta keskustelevat perhe- ja peruspalveluministeri, demareiden Krista Kiuru ja elinkeinoministeri, keskustan Katri Kulmuni. Lähetystä juontaa Marja Ala-Kokko Porin torilta käsin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

 • Apollo 11 laukaistiin historialliselle kuulennolle tasan 50 vuotta sitten. Vaikka kylmä sota on ohi, geopoliittinen kisa avaruudessa vain kiihtyy. Mitä kuuluu avaruuden valloitukselle nykyisin ja mitä Suomi tekee avaruudessa?
  Asiasta keskustelivat Ilmatieteenlaitoksen avaruus- ja kaukokartoituskeskuksesta toimialajohtaja Jouni Pulliainen ja avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta.
  Haastattelijana Marjo Näkki.
  Kuva: EPA/NASA.

 • Kerran rikollinen aina rikollinen? Suomalainen vankeinhoito osoittaa toisin, nimittäin vain 35-40 prosenttia vankilassa olleista palaa vankilaan. Miten suomalaiset vankilat toimivat, mitä tukea vangeille tarjotaan, jotta rikokset eivät uusiutuisi. Marja Ala-Kokon haastateltavana on rikosseuraamuslaitosta 14 vuotta johtanut pääjohtaja Esa Vesterbacka. Hän kertoo, että suomalaisesta vankeinhoidosta haetaan oppia ulkomaillekin.
  (Kuva: Merja Siirilä / YLE)

 • Yli sataa uzbekistanilaista maalaria uhkaa karkottaminen Suomesta väärennettyjen koulutodistusten takia. Rakennusala on huolissaan, että työmailla tulee viivästyksiä tai pahimmillaan pysähdyksiä mahdollisten karkotusten takia.

  Mistä tapauksessa on kyse? Miten rakennusala pärjäisi ilman heitä ja miten vierastyöläisten ammattitaito voidaan todentaa? Aiheesta keskustelevat Talonrakennusteollisuus ry:n vastaava lakimies Ville Wartiovaara ja Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimiston aluetoimitsija, ja maalarin
  töitä tehnyt Johanna Elonen. Juontajana Marjo Näkki. Kuva: Nella Nuora / Yle

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä