Sunnuntaivieras

The Meänland -yhtyeen solisti Adam Huuva on huolissaan kotikielensä tulevaisuudesta

 • 22 min
 • toistaiseksi

Kesävieraana tapaamme Ruotsin Haaparannalla asuvan Adam Huuvan. Huuvan isä on ruotsalainen ja äiti suomalainen, mutta niin sanottu poikkinainti on ollut yleistä jo aikaisemmissa sukupolvissa. The Meänland yhtyeen solisti on huolissaan oman kotikielen tulevaisuudesta. Toimittajana on Kyösti Vaara ja haastattelupaikkana Suomen ja Ruotsin raja.

Lähetykset

 • su 28.7.2019 16.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Merigeologi Maija Huttusen työpäivät kuluvat isoilta osin pinnan alla. Tänä kesänä nainen on työskennellyt Näsijärvessä vanhan hinaajan hylkyä dokumentoiden. Töitä riittää Ruotsissa asti, mutta jostakin löytyy aikaa myös panna olutta historiallisen Laukon kartanon tarpeisiin. Toimittaja Anna Sirén istui järven rantaan Maija Huttusen kanssa.

 • Kesävieraamme Eija Vähälän yksi elämän tähtihetki koetti viime viikolla, kun Kuopion Palloseura pelasi loppuunmyydyn stadionin edessä Eurooppaliigan karsintaotteluaan. Yli 40-vuotisen työuran hän ennätti tekemään muotoilun ja käsityön maailmassa, mutta vapaa-ajan on vienyt rakkaus jalkapalloon. Millainen matka on ollut? Petri Julkunen vie meidät Kuopion Kauppahalliin.

 • Kesävieraana on teatterin monitoimimies, hämeenlinnalainen näyttelijä Otto Kanerva. Kanerva myös käsikirjottaa, ohjaa ja pyörittää omaa tuotantoyhtiötään. Kesäisin miehen pitävät kiireisenä myös kesäteatterit. Tiina Kokko tapaa Otto Kanervan.

 • Kesävieraana tapaamme Ruotsin Haaparannalla asuvan Adam Huuvan. Huuvan isä on ruotsalainen ja äiti suomalainen, mutta niin sanottu poikkinainti on ollut yleistä jo aikaisemmissa sukupolvissa. The Meänland yhtyeen solisti on huolissaan oman kotikielen tulevaisuudesta. Toimittajana on Kyösti Vaara ja haastattelupaikkana Suomen ja Ruotsin raja.

 • Radio Suomen Kesävieraana on taiteilija Taika Mannila. Helsinkiläinen Mannila tunnetaan erityisesti kuvittajana sekä dj-duo Dreamin toisena puoliskona.

  Mannila ammentaa taiteessaan melankoliasta, pinkistä väristä ja ennen kaikkea tyttöydestä

  Toimittajana Emil Johansson.

 • Kesävieraana tänä vuonna 80 täyttävä säveltäjänero Kaj Chydenius. Haastattelussa tapaamme hänet kesäpaikassaan Huhtarannan piilopirtissä Jyväskylän kupeessa. Toimittajana Mikko Maasola.

 • Radio Suomen Kesävieraana on Naantalin terveyskeskuksen ylilääkäri Kristian Kallio. Puhetta terveydestä, elämästä ja vähän kuolemastakin. Toimittajana on Ari Welling.

 • Uinnin kolminkertainen Euroopan mestari, jyväskyläläinen Jere Hård yöskentelee nykyään palomiehenä.

  Uintiuran päätyttyä hän ei ollut heti kiinnostunut kilpauinnin seuraamisesta, mutta kipinä omaan entiseen lajiin on pikku hiljaa sittemmin palannut.

  Jere Hårdia jututtaa Jorma Hietamäki.

 • Radio Suomen kesävieraana on tänään vakaakätinen ja tarkkasilmäinen lapualaismies eli vuoden darts-urheilija, hallitseva lajin Suomenmestari ja EM-pronssimies Pauli Finnilä. Toimittajana Kati Latva-Teikari.

 • Radio Suomen kesävieraana on sote-uudistuksen edelläkävijä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen. Syksyllä eläkkeelle jäävä Pentti Itkonen on ollut mukana sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa jo lähes parikymmentä vuotta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä on pidetty malliesimerkkinä hyvästä sotemallista. Toimittajana Sirkka Haverinen.

 • Sairaanhoitaja Hanna Tapio kulkee Kirkkoniemessä töissä joka toinen viikko Rovaniemeltä.
  Työmatkaa tulee yhteen suuntaan viisi ja puolisataa kilometriä. Silti joka kerta kun eteen avautuu Kirkkoniemen maisema, matkan raskaus unohtuu.
  Hanna on kulkenut Norjassa töissä jo kahdeksan vuoden ajan. Parhaita puolia on työpaikallakin valitseva norjalainen elämänasenne, iloisuus ja positiivisuus. Ja suomalaista sairaanhoitajaa arvostetaan eri tavalla kuin kotimaassa, sekä työntekijänä että myös palkassa.
  Toimittajana on Vesa Vaarama.

 • Ruskon piirinuohooja Mauri Hirvosen neljä muutakin veljeä on ollut nuohoojina, kuten myös veljesten isoisä. 12:n lapsen perheen oma huoneen ja keittiön kokoinen koti paloi aikoinaan Utajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Sieltä nuorin lapsi päätyi monen mutkan ja orvoksi jäämisen kautta Varsinais-Suomeen.

  Nuohoojaura alkoi jo 13-vuotiaana ja siitä lähtien työ on vienyt vieraiden ihmisten koteihin, joista on sittemmin tullut tuttuja. Sosiaalisuus ja tarinaniskentä ovatkin olennaisia osia nuohoojan työssä, ainakin Maurin kohdalla.

  Monenlaisia vaiheita on riittänyt, Mauri on katoilta pudotessaan muun muassa murtanut selkärankansa, mutta palannut aina töihin.

  Kalle Talonen jututtaa Radio Suomen Sunnuntaivierasta Mauri Hirvosta työn touhussa Ruskolla. Nytkin aloitetaan tikkaiden juurelta, kuten viimeiset vajaat 50 vuotta on tehty.

Klipit

 • Sairaalaympäristö ruokkii joensuulaisen lääkintävahtimestari-kirjailijan Mika Kähkösen mielikuvitusta. Hän on työskennellyt jo parikymmentä vuotta keskussairaalan päivystyspoliklinikalla. Omassa työssään 48-vuotias Mika Kähkönen kohtaa elämän ja kuoleman ihan konkreettisesti. Näitä kokemuksiaan hän hyödyntää dekkareissaan, joita on syntynyt jo viisi. Uusin on nimeltään Kroonikko. Toimittajana on Lea Joutsensaari.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä