Radio Suomen Päivä

Hiljaista ajoa ja sata vuotta presidenttejä

 • 28 min
 • 4 pv

Alhaiset nopeusrajoitukset. Monin paikoin Suomea lasketaan taajamien nopeusrajoituksia. Miksi? Mitä siitä seuraa? Haastattelussa projektipäällikkö Oskari Kaupinmäki Helsingin kaupungilta.

Sata vuotta Suomen presidenttejä. Suomen ensimmäinen presidentti valittiin sata vuotta sitten ja yhteensä heitä on ollut tehtävässä 12. Keitä he olivat? Mitä tekivät? Haastattelussa filosofian lisensiaatti, tietokirjailja ja entinen Uuden Suomen päätoimittaja Jyrki Vesikansa. Toimittaja Seija Vaaherkumpu. 

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

Lähetykset

 • to 25.7.2019 10.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Metsästyssyksy. Vesilintujen metsästys ja karhujahti ovat alkamassa. Joko on saatu saalista? Haastattelussa sorsastaja Teemu Ukkonen Hokan Metsästysseurasta Kangasniemeltä. Toimittaja Jouni Kirvesmies.

  Metsästys ja mielenrauha. Metsästys sisältää onnistumisen ilon lisäksi karvaita pettymyksiä, surua, tyyneyttä, yhteenkuuluvuutta ja merkityksellisyyttä. Näin sanoo esikoiskirjailija ja metsästävä IT-konsultti Aleksi Lumme kirjassaan Metsästä - Pyyntionnea ja mielenrauhaa.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Putin tulee - mitkä asiat ovat pinnalla? Venäjän presidentin Vladimir Putinin huomisen Suomen-vierailun edellä ovat otsikoissa olleet muun muassa kiihtyvä sotilasvarustelu ja Venäjän superasekokeilu sekä hallintoon tyytymättömien venäläisten mielenosoitukset Moskovan kaduilla. Haastattelussa Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith ja Ilta-Sanomien Venäjään erikoistunut toimittaja Arja Paananen. Toimittaja Seija Vaaherkumpu.

  Huippuvierailun järjestäminen. Mitä kaikkea Suomen pitää järjestelyissä ottaa huomioon, kun valtionpäämies tulee kylään vaikka vain päiväksi? Haastattelussa Aasian, Afrikan ja Amerikan viestinnän yksikön päällikkö Eevamari Laaksonen ulkoministeriöstä. Toimittaja Kaija Kellman.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Seniorin ajo-oikeus. Onko ajo-oikeuden jatkamisen seula liian tiheä? Vai kirjoittaako tuttu tai suuripiirteinen lääkäri iäkkäälle kevyesti lisää ajo-oikeutta? Haastattelussa ajoterveyden arviointiin perehtynyt EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Ponnauttiko veronalennus kaljarallin uuteen kasvuun? Panimoliitto on tilannut selvityksen siitä, miten Viron viinaveron alennus on vaikuttanut hakumatkoihin. Haastattelussa Panimo- ja  virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen. Toimittaja Aki Laine.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Koulurauha julistetaan. Toiveena on, että kouluissa vallitsisi työrauha oppilaille ja opettajille sekä yhteistyönhenki, johon ei kuulu kiusaaminen. Haastattelussa suunnittelija Satu Suomalainen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

  Mitä lopulta päätetään al-Holin Isis-leirillä olevien suomalaisten lasten ja naisten kohtalosta? Haastattelussa sisäministeri Maria Ohisalo, vihr. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Mitä kuuluu nuoriso? Walkers-toiminta on matalan kynnyksen nuorisotyötä, jossa nuorisotyöntekijät ja vapaaehtoiset aikuiset kohtaavat kymmeniätuhansia nuoria vuosittain.
  Vieraanamme on valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela Aseman Lapset ry:stä.
  Monet nuorten ongelmat johtuvat siitä, ettei heillä ole kontaktia tavallisiin aikuisiin. Lasten ja nuorten häiriökäytös ulkoistetaan helposti viranomaisille ja ammattikasvattajille, arvioi Lahtela.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen

 • Suomalainen sodanajan tarkka-ampuja Simo Häyhä herättää kiinnostusta maailmalla Rautjärvellä sijaitsee Simo Häyhä museo, jossa kesän aikana vierailee myös useita kymmeniä ulkomaalaisia. 72-vuotias japanilainen Masatoshi Sasayama käveli 300 kilometriä Helsingistä Rautjärvelle. Sirkka Haverinen oli vasta museolla, kuten myös Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Miten eläkkeet riittävät? Eläketurvakeskus julkaisee laajan selvityksen eläkeläisten toimeentulosta. Suomessa on noin 1,5 miljoonaa eläkkeensaajaa ja määrä kasvaa koko ajan. Eläkeläiset eivät ole mikään yhtenäinen ryhmä ja siksi tarvitaan tutkimusta päätöksenteon taustaksi. Haastattelussa sosiaalipolitiikan dosentti Susan Kuivalainen. Toimittajana Marija Skara.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Tiedätkö, mitä lapsi touhuaa älylaitteellaan? Miten vanhempi voi valvoa lapsensa puuhia älylaitteella? Millaisia ikärajoja sovelluksiin, ja mitä ihan ilmaisia ohjelmia voi asentaa turvallisuutta kohentamaan?
  Erityisasiantuntija Antti Järventaus Pelastakaa Lapset ry:stä sekä ammattibloggaaja, sometoimiston perustaja ja äiti Mira Rinne antavat vinkkejä.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Politiikan syksyn käynnistyessä hallitus ja sen uudet talouslinjaukset ovat herättäneet paljon puhetta. Maailmantalouden näkymien on ennakoitu pian synkkenevän. Finanssiyhtiö OP on juuri julkaissut tuoreen suhdanne-ennusteensa. Haastattelussa OP:n ekonomisti Joona Widgrén.

  Veikkauksen monopoliasema tarkastelussa. Haastattelussa Mustread-digimediansisältö johtaja Heikki Pursiainen ja Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok). Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Netin vaarat ja toimintaohjeet. Netissä lapsiin kohdistuva häirintä ja hyväksikäyttö puhuttavat. Pelastakaa lapset on mukana nettivideoiden tekijät ja katsojat yhteen tuovassa Tubecon-tapahtumassa. Haastattelussa erityisasiantuntija Antti Järventaus Pelastakaa lapset -yhdistyksestä.

  Tubecon tuo nettivideoiden teosta kiinnostuneet Helsinkiin. Lasten ja nuorten nettivideotapahtuma Tubecon on juuri alkamassa. Haastattelussa Suomen tubettajat -yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Koski ja tubettaja Joona Hellman. Tubeconissa on paikalla toimittaja Linda Vettanen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Lukemisen sanotaan vähenevän. Millä sen suosiota voisi kasvattaa? Haastattelussa Lukukeskuksen viestintä- ja hankepäällikkö Emmi Jäkkö ja kansallisen lukutaitofoorumin asiantuntija Aleksis Salusjärvi. Hän myös kouluttaa huonosti lukevia nuoria ja aikuisia lukemaan ammattikouluissa, erityisopetuksessa ja vankiloissa. Toimittaja Atte Uusinoka.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Sanomalehdet ovat viime aikoina olleet täynnä negatiivisia uutisotsikoita nuorista. Mutta onko se koko totuus?
  25-vuotispäiväänsä juhliva Aseman lapset ry on seurannut suomalaisia nuoria jo pitkään. Järjestön Walkers-toiminnassa kohdataan vuosittain noin 100 000 nuorta eri puolilla Suomea. Tavoitteena on kohdata ne, jotka eivät käytä nuorisopalveluita ja eivätkä harrasta mitään.
  Valtakunnallisen Walkers-toiminnan toimintavastaava Minna Lahtela kertoo, miten suomalaisilla nuorilla menee. Toimittajina Linda Vettanen ja Matti Ylönen.
  Kuva: Risto Koskinen / Yle

 • Lapsi on älypuhelimen kautta yhteydessä ystäviin, kotiin ja maailmaan. Millaisia rajoja ja suojelua hän tarvitsee?
  Haastattelussa erityisasiantuntija Antti Järventaus Pelastakaa Lapset -järjestöstä ja ammattibloggaaja ja kansainvälisen sometoimiston perustaja Mira Rinne Seinäjoelta, joka on asettanut sisältörajoituksia lapsensa puhelimeen. Toimittajana Kaija Kellman.
  Kuva: AOP.

 • Millaisia terveysvaikutuksia hunajalla on? Moni käyttää hunajaa kurkkukipuun ja yskään, mutta kannattaako hunajaa laittaa kuuman teen joukkoon? Mitä tutkimukset kertovat hunajan vaikutuksista ja terveellisyydestä? Kaija Kellman kysyi hunajatutkimuksesta projektipäällikkö Anneli Saloselta Suomen Mehiläishoitajien liitosta.

  (Kuva: Kalevi Rytkölä / YLE)

 • Poliisi on paljastanut poikkeuksellisen ison lapsiin ja nuoriin kohdistuneen seksuaalirikosten sarjan. Seksuaalinen hyväksikäyttö tapahtui pääosin netissä. Epäilyllä on jopa yli 50 uhria, jotka ovat iältään 9-15 vuotiaita.

  Millaisesta kokonaisuudesta on kyse? Asiaa kommentoi tutkinnanjohtaja, rikoskomissario Max Bock. Toimittajina ovat Matti Ylönen ja Aki Laine. Kuva Marko Väänänen / Yle

 • The Beatles-yhtyeestä Abbey Roadilla otetusta kuvasta tulee tänä kesänä kuluneeksi 50 vuotta. Monelle Beatles-fanille kuva on ikoninen. Monet ovat myös käyneet ottamasta itsestään kuvan samalla suojatiellä. Kuvaan liittyy kuitenkin paljon outoja huhuja ja tarinoita, kertoo musiikkitoimittaja Jake Nyman Matti Ylösen haastattelussa.

 • Suomi-kouluja on ympäri maailmaa noin 140. Niissä opiskelee yli 4000 ulkosuomalaislasta ja - nuorta.

  Suomi-koulujen opettajien kokoontumiseen Helsingissä osallistuneet Kaarina Havilo Milanon Suomi-koulusta ja Pirjo Brooks Portlandin Suomi-koulusta kertovat, millaisia arvoja lapsille opetetaan ja millaista on koulujen yhteisöllisyys. He avaavat myös sitä, miten kieltä, kulttuuria ja juuria pidetään yllä. Toimittajana Marija Skara.

 • Marja- ja sieniretki on monelle turistille elämys. Feel the nature -luontomatkailuyritys järjestää ohjattuja marjan- ja sienenpoimintaretkiä pienryhmille Nuuksion kansallispuistossa. Helsinkiin saapuvat matkailijat ovat valmiita maksamaan siitä, että he pääsevät lomamatkallaan oppaan johdolla muutamaksi tunniksi vaikkapa mustikkaan.

  Eräopas Olli Rinne sanoo, että valtaosa ohjatuille marjaretkille osallistujista on Aasiasta. Matkailijat Nistha, Vivek ja Kumiko kertovat havainnoistaan, millaista on poimia marjoja ja miltä metsämustikka maistuu. Toimittajana Mira Stenström.

 • Helsingissä suunnitteilla olevan pikaraitiotie Raide-Jokerin hakkuut on laitettu jäihin, koska radan varrelta Pajamäestä on löytynyt liito-oravien papanapuu. Korkein hallinto-oikeus päätti keskeyttää puunkaadot, jotta se voi tutkia Pajamäen alueen luontoarvojen turvaamiseksi tehdyn valituksen.

  Onko liito-oravasta tullut kaupunkisuunnittelijan pahin painajainen? Entä voiko löytyneistä papanoista päätellä kuinka monta liito-oravaa alueella asustaa? Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tutkija Maarit Jokinen Sanna Pirkkalaisen ja Juha Blombergin haastateltavana.

 • Suomen tasavaltainen hallitusmuoto eli vuonna 1919 säädetty perustuslaki täyttää sata vuotta. Varsinainen merkkipäivä on 17.7. ja sen kunniaksi liput liehuvat saloissa. Miten tähän on päästy?

  Vahvistettu hallitusmuoto ja siihen liittyvä lainsäädäntö on vaikuttanut monella tapaa siihen, että millaisessa Suomessa nyt elämme. Hallitusmuodolla ratkaistiin ylimpien valtioelinten ja erityisesti valtionpäämiehen, hallituksen ja eduskunnan keskinäiset suhteet. Lisäksi säädettiin tavasta, jolla valtion päähenkilö valitaan.

  Miten paljon nuo suhteet ovat siinä järjestyksessä kuin ne olivat sata vuotta sitten? Asiaa kommentoi valtiotieteen tohtori ja Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Martti Häikiö. Toimittajana Silja Raunio. Kuva: Yle

 • Helsingin poliisi lopettaa rikostutkintaryhmiään, jotka ovat tutkineet rikollisuutta omaehtoisesti ja niitä paljastaen.
  Esimerkiksi jengi- ja katurikollisuuteen liittyvät ryhmät lakkautetaan ja resursseja siirretään osin talousrikostutkintaan.
  Jatkossa muun muassa ulkomailta tulleiden rikollisliigojen tekemät taskuvarkaudet ja asuntomurrot selvitetään eri yksiköiden yhteistyöllä. Helsingin poliisin rikostutkintayksikön päällikön Jonna Turusen mukaan kyse on kuitenkin vain resurssien siirtämisestä, ei vastuiden muuttamisesta tai toiminnan lopettamisesta.
  Turusta aiheesta haastatteli Heidi Laaksonen.
  Kuva: Paulus Markkula/Yle.

 • Sanonnan mukaan ruotsinsuomalaiset tuntevat olevansa eniten kotonaan ruotsinlaivalla, Suomen ja Ruotsin välissä. Mutta päteekö tämä myös nuoriin, Ruotsissa asuviin suomalaisiin?
  Marika Pietilä muutti Tukholmaan seitsemän vuotta sitten. Hän ei koe olevansa täysin ruotsalainen, mutta ei myöskään enää täysin suomalainen. Pietilä kokee sen sijaan saavansa molemmista kulttuureista parhaat puolet.
  Minun Suomeni -sarjassa tavataan toisen polven ruotsinsuomalaisia. Pietilää tämän Suomen road tripillä haastatteli Pirkko Kukko-Liedes. Haastattelu tehtiin Ruotsin ja Suomen rajalla, jossa myös Pietilä kokee henkisesti elävänsä.
  Kuva: Pirkko Kukko-Liedes. Kuvassa vasemmalla Marika Pietilä ja oikealla ystävä Aino Sartola.

 • Miten öljypohjaisia pakkausmateriaaleja voidaan korvata ympäristön kannalta paremmilla vaihtoehdoilla? Tämä voi olla maapallon kannalta olennainen kysymys.
  Teknologian tutkimuskeskus VTT esitteli uusia vaihtoehtoja fossiilipohjaisille materiaaleille. Joko tiedät, millaista on sienirihmastolla valmistettu "nahka" tai nyhtösilakka?
  Tutkija Matti Tähtinen, tutkimusprofessori Ali Harlin ja tutkija Tuure Parviainen VTT:lta kertoivat tulevaisuuden materiaaleista.
  Kaija Kellman haastatteli.
  Kuva: Henrietta Hassinen/Yle.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä