Radio Suomen Päivä

Salaiset kansiot ja Alafuzoffin tapaus

 • 28 min
 • ei kuunneltavissa

Salaisten asiakirjojen vuotoa tutkii nyt keskusrikospoliisi. STT:n tietojen mukaan vuodosta epäillään puolustusvoimien entistä tiedustelujohtajaa, kontra-amiraali evp Georgij Alafuzoffia.
Pitäisikö puolustusvoimien ja tiedustelun tiedosta olla meillä tavallisilla kansalaisilla enemmän tietoa? Puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Harri Ohra-aho, STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen sekä Suomen Sotilaan päätoimittaja Jaakko Puuperä keskustelevat asiasta Marjo Näkin johdolla.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

Lähetykset

 • ke 24.7.2019 10.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Verottaja haluaa syynätä luottokorttimaksusi. Tai tällaista mahdollisuutta ainakin ehdotetaan veroviranomaiselle Euroopan laajuisesti. Mitä se käytännössä tarkoittaisi? Haastattelussa Finanssiala ry:n verolakimies Lauri Luukkonen.

  Jussi-ehdokkaat nimetty. Millä avuilla elokuvat tällä kertaa nousivat ehdolle Jussi-patsaan voittajiksi? Kulttuuritoimituksen päällikkö Satu Nurmio kertoo juuri julkistetuista ehdokkaista.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Nuorten urahaaveet OECD:n mukaan. Mikä työ on nuorelle unelma? Haastattelussa erityisasiantuntija Janne Savolainen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Toimittaja Johanna Östman.

  Miten olla hyvä niin sanottu katumyyjä? Huippumyyjien kouluttaja Mika Aittamäki neuvoo. Hänestä hyvä myyjä on ennen kaikkea ihmistuntija. Toimittaja Jussi Lindroos.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Digipelaaminen on yhä suuremmalle osalle niin nuorista tärkeä harrastus ja tapa kuluttaa aikaa. Mutta minkälaisia haittoja nuorten pelaamiseen liittyy ja miten se tulisi ottaa kasvatuksessa huomioon?

  Digipelejä löytyy nykyään miltei mistä tahansa, tietokoneelta, pelikonsoleilta ja älypuhelimistakin. Kehitys 1970-luvun ensimmäisistä videopelikonsoleista vuoteen 2020 on ollut huikea, mutta pelaamisesta käytävä keskustelu laahaa kaukana tekniikan kehityksen perässä.

  Tutkija Mikko Meriläinen on tehnyt väitöskirjan pelihaitoista ja pelikasvatuksesta. Meriläinen sanoo, että keskustelu pelien haitoista on jumiutunut liikaa ruutuajan kestoon eli siihen paljonko nuoret viettävät aikaansa pelilaitteella. Samaan aikaan vanhemmat eivät huomaa, että iso osa nuorten sosiaalisesta kanssakäymisestä tapahtuu erilaisille online-pelialustoilla. Meriläisen mielestä erillisestä jaottelusta videopelien ja oikean maailman välillä tulisi luopua. Tutkimuksen perusteella esimerkiksi paljon pelaavat eivät automaattisesti pärjää huonommin koulussa tai ole vähemmän sosiaalisia kuin vähemmän pelaavat.

  Digitaalisen pelaamisen nousu on tuonut mukanaan uusia kasvatuksellisia haasteita. Mistä puhutaan, kun puhutaan pelihaitoista? Toimittajana Atte Uusinoka.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Studiossa ovat vieraina veljekset Paavo ja Lauri Järvilehto ovat miettineet luovuutta monelta kantilta. Tuloksena aiheesta on syntynyt kirja ja sen oheistuotteeksi peli.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Mainettaan parempi lapsiperheen arki. Elämä maistuu pikkulasten vanhemmille. Tutkijan mukaan alle kouluikäisten lasten vanhemmat kokevat olonsa yllättävän laadukkaaksi. Haastattelussa erikoistutkija Annamari Lundqvist Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

  Koronavirus leviää. Mitä tiedämme taudista nyt? Haastattelussa Infektiotautien torjunta ja rokotukset yksikön päällikkö, ylilääkäri Taneli Puumalainen  Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Toimittaja Tom Kankkonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Juha Blomberg.

 • Väestörakenne muuttuu - kuinka paljon, kuinka nopeasti ja mitä siitä seuraa? Lapsia syntyy ennätyksellisen vähän ja väestö ikääntyy vauhdilla. Keskuskauppakamari on selvittänyt näiden vaikutusta talouteen ja sen tuottavuuteen. Aki Laine haastattelee pääekonomisti Mauri Kotamäkeä.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

 • Nuorten ensikosketus työelämään on usein TET-jakso. Millaisia ovat nuorten kokemukset työelämään tutustumisesta? Kuinka arvokasta tietoa he saavat erilaisista työpaikoista ja toimialoista? Talous ja nuoret TATin teettämään TET-jaksoa koskevaan kyselytutkimukseen vastasi yli 700 TET-
  jakson syksyllä 2019 suorittanutta 9.-luokkalaista ympäri Suomen.

  Atte Uusinoka lähti kyselemään tarkemmin nuorilta ja kyselyn toteuttajalta tuloksista. Haastattelussa nuoret Aaro Eagling ja Dania Al-Jafari sekä TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

 • Pääsevätkö lapset lumileikkeihin edes pohjoisessa Suomessa? Kimmo Hiltula kävi torniolaisessa päiväkodissa katsomassa. Haastattelussa innokkaita kolmivuotiaita ja lastentarhanopettaja Sara Hanhirova.

  Miten piinkova bisnesmies ja ilmastonmuutoksen estäminen sopivat yhteen? Hesburgerin Heikki Salmela on omien sanojensa mukaan kokenut ilmastoherätyksen. Kalle Talonen haastattelee,

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

 • Poliisin haalarikamerat ovat olleet käytössä nyt neljä vuotta. Millaisia kokemuksia niistä on? A-studion toimittaja Johanna Mattinen on selvittänyt asiaa.

  Veikkauksen nimissä on soiteltu huijauspuheluita. Veikkauksen viestintäpäällikkö Tomi Auremaa kertoo tarkemmin, mistä on kyse.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

 • Suomalaista kuntakenttää odottaa melkoinen myllerrys seuraavien lähivuosien aikana.
  Kuntaliiton ja maakuntien liiton tilaaman selvityksen mukaan väestön ikääntyminen ei kaada kuntataloutta, jos muutoksiin reagoidaan ajoissa. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen latelee madonluvut. Päivi Neitiniemi haastattelee.

  Studiossa Juha Blomberg ja Linda Vettanen.

 • Tieliikenteen lakikorjaukset. Tieliikennelakiin tulee muutoksia kesäkuun alusta ja vielä viime viikolla niitä sai ehdottaa. Mitä muutoksia on tulossa ja mitä on ehdotettu?  Vastaamassa liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä.

  Valtionyhtiön suolaiset jätevedet. Sekajätteet poltetaan energiaksi, mutta mitä tehdään tuhansin rekkalastein syntyvälle suolaiselle jätetuhkalle? Illan MOT-ohjelman aiheesta kertoo lisää toimittaja Kai Byman.

  Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

 • Miten kirja muotoutuu elokuvaksi? Vastaavatko ohjaajan ja lukijan mielikuvat toisiaan? Parhaillaan menossa olevan Metsäjätti-elokuvan kuvauksia on haitannut ainakin lumeton talvi. Haastattelussa elokuvan tuottaja Rimbo Salomaa, ohjaaja Ville Jankeri ja näyttelijä Jussi Vatanen. Toimittaja Aki Laine.

  Studiossa Aki Laine ja Juha Blomberg.

Klipit

 • Digitaalisen pelaamisen yleistyminen on tuonut vanhemmille uusia kasvatuksellisia vaatimuksia. Pelihaitoista ja pelikasvatuksesta väitöstutkimuksen tehnyt tutkija Mikko Meriläinen neuvoo luopumaan jaottelusta videopelien ja oikean maailman välillä. Tutkimuksen perusteella esimerkiksi paljon pelaavat eivät automaattisesti pärjää huonommin koulussa tai ole vähemmän sosiaalisia kuin vähemmän pelaavat. Minkälaisia haittoja nuorten pelaamiseen liittyy ja miten se tulisi ottaa kasvatuksessa huomioon? Haastateltavana tutkija Mikko Meriläinen. Toimittajana Atte Uusinoka.

 • Sähköautojen määrä kasvaa. Etenkin hybridien, eli kahden voimalähteen autojen, ostaminen kiinnostaa autoilevaa kansaa. Sähköautojen lataus- ja käyttötavat tunnetaan silti vielä huonosti.

  Nyt muun muassa autokauppojen ja korjaamojen edusjärjestö Autoalan keskusliitto on selvittänyt kyselytutkimuksella, miten sähköautoilla ajetaan ja kuinka niitä ladataan. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa ja Autotuojat ja -teollisuus - yhdistyksen toimitusjohtaja Tero Kallio avaavat Silja Raunion haastattelussa ladattavien autojen käyttötapoja.

  Tutkimuksen mukaan ladattavien hybridiautojen ajokilometreistä yli puolet tehdään sähköllä. Tero Kallio kommentoi aluksi, kuinka suurena osuutta voidaan pitää.

  Kuva: Esko Jämsä / AOP

 • Hoitoalan järjestö Tehy kertoo, että isot terveysjätit polkevat hoitajien palkkoja, eivätkä noudata sovittua palkkausjärjestelmää. Yksityinen terveydenhoito keskittyy isoille terveysjäteille, ja niille myös kunnat ovat ulkoistaneet terveydenhuoltoaan. Yksityistä hoitoalaa edustava Hyvinvointiala HALI kiistää palkkojen polkemisen.
  Radio Suomen päivä -ohjelmassa haastateltavina Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri ja Hyvinvointiala HALI:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri. Toimittajana Marja Ala-Kokko

 • Mihin ja miten suomalaiset haluavat matkustaa tänä vuonna? Ilmastokysymyksistä puhutaan yhä enemmän, mutta lentämisen määrä kasvaa edelleen eikä lentopäästöjen kompensoiminen ole kovin suosittua. Toisaalta moni aikoo viettää lomansa kotimaassa; esimerkiksi Visit Turun teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista aikoo matkustaa tänä vuonna kaupunkilomalle kotimaassa.

  Matkamessujen matkailututkimuksen mukaan suomalaiset miettivät vastuullisuutta matkapäätöksiä tehdessään aiempaa enemmän, mutta realisoituvatko mietteet teoiksi? Toimittaja Silja Raunio haastattelee tutkimuksen toteuttaneen tutkimuslaitos Kantarin tutkimuspäällikkö Anne Lahtista.

  Kuva: Sebastian Nogier / EPA

 • Populismia tutkivan yliopistonlehtori, dosentti Elina Palosen mukaan Timo Soinin maanantaina julkistetussa Populismi-kirjassa toistuvat edellisestä kirjasta ja blogeista tutut teemat. Hän pitää Soinin kirjoittamaa tuoretta kirjaa kuitenkin varsin rehellisenä kuvauksena populismi-ilmiöstä ja Perussuomalaiset-puolueen perustajan toiminnasta.
  Timo Soini antaa Emilia Paloselle ja hänen tutkimusryhmälleen kiitosta populismia avaavasta työstä.
  Toimittajana on Linda Vettanen.

 • Värjättyä tonnikalaa, lyijyä sisältävää paprikajauhetta ja naudaksi väitettyä hevosenliha. Esimerkiksi näitä tuotteita on päätynyt monen kuluttajan lautaselle. Tarkkaa tietoa väärennösten määrästä ei ole, sillä havaittuja petoksia ei tilastoida EU:n alueella. Väärennösten epäillään kuitenkin yleistyneen ja mafialle ne saattavat olla jopa isompi bisnes kuin huumekauppa - kaikki syövät ruokaa ja kiinnijäämisen riski on melko pieni.

  Kuluttajaekonomisti ja tietokirjailija Mari Koistinen on on tehnyt ruokaväärennöksistä kirjan "Syötkö väärennettyä ruokaa?" Koistinen sanoo, että kuluttaja voi itse varautua petoksiin. Miten se onnistuu?

  Juha Blomberg ja Linda Vettanen haastattelevat.

 • Voiko digitalisaatio olla apukeino ilmastonmuutoksen hillinnässä? Vai ovatko digitaaliset palvelut tulevaisuuden energiasyöppöjä, kun yhä useampia asioita hoidetaan netissä?
  Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on aloittanut tutkimuksen, jossa selvitetään kotimaisen ICT-alan, eli tietotekniikka-alan energiankulutusta. Tietoa tarvitaan, kun arvioidaan digitalisaation vaikutuksia ilmastoon ja ympäristöön.
  Digitalisaation etenemistä arvioi Etlan johtava tutkija Timo Seppälä. Toimittajana on Johanna Östman.

 • Moni teki taas vuodenvaihteessa lupauksen elää terveellisemmin, kuntoilla enemmän ja olla kaikin puolin parempi ihminen.

  Mutta miten tavoitteisiin kannattaa pyrkiä? Millaisia tavoitteita kannattaa asettaa? Miten elämänmuutoksessa onnistuu, eikä lannistu kun ulkona sataa räntää, eikä lenkkipolku houkuta?

  Psykologi Satu Kaski on muun muassa ammattivalmentaja ja huippu-urheilijoiden psyykkinen valmentaja. Hän sanoo, että useimmille hieman hahmoton tavoite "liikun tänä vuonna enemmän" ei toimi. Kannattaa myös miettiä ajaako lupaukseen oma halu vai tieto siitä, että tämä on oikein ja hyväksi minulle. Toimittajana Heidi Laaksonen.

  Kuva: CC0 / Unsplash / Jimmy Bay

 • Kun vuosi vaihtuu, vaihtuuko myös vuosikymmen vai vasta vuoden päästä? Tämä on herättänyt keskustelua viime päivinä. Yliopiston almanakkatoimiston johtaja, nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa almanakkatoimiston virallisen kannan: jokainen voi ajatella tästä asiasta, miten haluaa. Toimittajina Aki laine ja Linda Vettanen. Kuva: Alexander Granholm /Yle

 • 20 vuotta sitten maailma pidätti henkeään. Vuosituhannen vaihde ja Y2K uhkasi lamaannuttaa koko pallon. Pelättiin, että kun ykkönen vaihtuu kakkoseksi, tietokoneet sekoavat, lentokoneet tippuvat taivaalta, padot murtuvat ja ehkä maailmanloppukin tulee. 2000-luvulle siirryttiin kuitenkin ilman sen suurempia haavereita.

  Venäjällä kuitenkin kuohui myös silloin. Tasan 20 vuotta sitten presidentti Boris Jeltsin irtisanoutui ja nimitti itselleen seuraajan Vladimir Putinin. Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija, dosentti Arto Luukkanen pohtii Aki Laineen ja Sanna Pirkkalaisen haastattelussa, millainen mies Venäjän johtoon nousi, miten nyky-Venäjän nuoret näkevät presidentti Putinin ja mitä asioita hän on saanut aikaan.

  20 vuoden takainen Moskovan kirjeenvaihtaja Marko Lönnqvist kertoo aluksi arkistopätkässä, miten vallanvaihto tapahtui.

  Kuva: Getty Images

 • Kaakkois-Aasian tuhoisasta tsunamista tuli toisena joulupäivänä kuluneeksi 15 vuotta. Tapaninpäivänä vuonna 2004 useiden maiden rannikolle iskenyt tsunami sai alkunsa voimakkaasta maanjäristyksestä Indonesian Sumatran saaren edustalla. Pahimmat tuhot kärsittiin Indonesiassa, missä kuoli noin 170 000 ihmistä. Suomalaisia kuoli 179.
  Mukana tsunamin jälkseisessä avustustyössä oli myös Suomen Punaisen Ristin silloinen varainhankintajohtaja, nykyinen Itä-Afrikan alue-edustaja John Ekelund. Radio Suomen Päivässä haastateltavana oli myös Ylen tuleva Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley. Toimittajana on Silja Raunio. Kuva: EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

 • Lunta on Kainuussa, Koillismaalla ja Itä-Lapissa kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Etelässä järvet ovat täynnä vettä, tulvatilanne on pahin Kokemäenjoella. Marja Ala-Kokko tavoitti Suomen Ympäristökeskuksen johtavan hydrologin Bertel Vehviläisen, joka kertoo, että runsaat sateet ovat parantaneet pohjavesitilannetta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä