Radio Suomen Päivä

Itämeren unohdettu suurtuho

 • 32 min
 • ei kuunneltavissa

Wilhelm Gustloff -laivan surkea kohtalo. Toisen maailmansodan lopulla tuhannet ihmiset koittivat paeta sotaa ahtautumalla Hangosta Itämerelle lähteneeseen laivaan. Haastattelussa Itämeri ja ihminen -kirjan tekijöistä toinen, tietokirjailija Kai Myrberg. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

Studiossa Sanna Pirkkalainen ja Juha Blomberg.

Lähetykset

 • ti 23.7.2019 12.13 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Luonnonvarakeskus on perustanut yrttien ja rohdoskasvien varmuuskokoelman. Tarkoituksena on turvata suomalaisten lajien perinnöllinen monimuotoisuus. Tutkija Terhi Suojala-Ahlfors Luonnonvarakeskuksesta kertoo, miksi esimerkiksi minttu ja lipstikka talletetaan varmuuskokoelmaan. Kaija Kellman haastattelee.

  Miten saa timmin kropan turvallisesti? Crossfit-urheilija Laura Isopoussu ja lisäravinneyrityksen myyntijohtaja Olli Puhakka kertovat näkemyksensä. Toimittajamme Atte Uusinoka vierailee APCONissa. Se on ensimmäistä kertaa järjestettävä Pohjoismaiden suurin voimailu- ja fitnesstapahtuma.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Keski- ja pitkänmatkan ohjuksia rajoittava INF-sopimus raukesi elokuun alussa. Sopimus oli solmittu Yhdysvaltain ja Venäjän välillä. Viitteitä asevartustelun kiihtymisestä on jo näkyvissä. Tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista ja strategian opettaja, kapteeni Antti Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksesta eivät puhuisi vielä asevarustelukierteestä. Uusia neuvotteluja keskipitkän matkan ohjuksista ei ole kuitenkaan näköpiirissä. Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

  Maailman ainoa kelluva ydinvoimala aloittaa tänään tuhansien kilometrien merimatkan Murmanskista Itä-Siperiaan. Akademik Lomonosov -nimistä laitosta on rakennettu mm. Pietarissa. Sieltä se hinattiin viime vuonna (2018) Murmanskiin. Akademik Lomonosov on tällä hetkellä maailman ainoa kelluva ydinvoimala. Yhdysvalloilla oli 1960-luvulla laivaan sijoitettu reaktori Panaman kanavassa.

  Kelluvan ydinvoimalan etuna on se, että voimala voidaan rakentaa telakalla muualla ja hinata se ankkurointipaikkaansa, eikä sijoituspaikkaan tarvitse perustaa ydinvoimalarakennustyömaata, kertoi ylitarkastaja Antti Daavittila Säteilyturvakeskuksesta.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Vaihtoehto vihapuheesta ja polarisaatiosta valittamiselle on täällä. Nuorten rauhan iskujoukot keskittyy tekoihin, joilla on välitön vaikutus rauhan ja luottamuksen lisääntymiseen jokaisella rintamalla. 15-vuotias Pihla Miettunen on mukana hankkeessa. Haastattelussa Gutsy Go:sta myös vastaava tuottaja Veera Ikonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Pilasivatko vanhemmat elämäsi? Rakastivatko he oikein vai syytteletkö heitä edelleen lapsuuden tapahtumista? Psykologi ja psykoterapeutti Hannele Törrönen havahtui siihen, että monet jo aikuisten lasten vanhemmat kärsivät alituisista riidoista ja kiukuttelusta. Mikä välejä hiertää ja mitä asialle voisi tehdä?

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Metsää palaa nyt ympäri maailman ennätyksellisiä määriä. Mitä se tarkoittaa ilmastonmuutoksen kannalta? Erikoistutkija Ari Venäläinen Ilmatieteenlaitokselta on haastattelussa.

  Antti Rinteen (sd) ensimmäinen Pääministerin haastattelutunti kuullaan sunnuntaina. Puhetta johtaa jälleen Petri Kejonen. Mitä on luvassa?

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Nuorten miesten peliongelma tunnistetaan paremmin kuin iäkkäiden naisten. Peliongelmia tutkineen lääkärin mielestä pelikoneet pitäisi poistaa kauppojen eteisistä. Haastattelussa neurologian erikoislääkäri Valtteri Kaasinen TYKSistä. Toimittaja Tarja Hiltunen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Kauanko haluaisit vielä elää? Tätä kysyttiin ikäihmisiltä ja kas, elämänhalu itsessään osoittautui vahvaksi elinajan ennustajaksi. Haastattelussa Helsingin yliopiston yleislääketieteen kliininen opettaja Helena Karppinen. Toimittajana Atte Uusinoka.

  Marjakaveri somesta. Entistä useampi meistä lähtisi marjaan, jos siihen löytyisi kaveri. Nyt marjakaverin voi löytää sosiaalisesta mediasta. Marjakaverit-kampanjasta kertoo Arktiset aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen. Toimittaja Kati Siponmaa.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Ratinan uusi nurmi. Konserttiviritykset ja yleisö jauhoivat Suomen tämän hetken ykkösjalkapallostadionin nurmen muruiksi, mutta pelastus on jo saapunut paikalle Hollannista pikaisesti juurtuvan nurmen muodossa. Hankkeesta kertoo nurmea Ratinaan urakoivan yrityksen, Novarbon, tuoteasiantuntija Mika Nurminen. Toimittaja Jaakko Suorsa.

  Afrikan väestönkasvun hillintää. Mosambikissa seksuaaliterveyden opinnot kuuluvat kansalliseen opetussuunnitelmaan, mutta tietoa ja hoitoa on usein vaikea saada. Rohkaiseviakin esimerkkejä kuitenkin on. Haastattelussa sairaanhoitaja Esperanza Amergo, seksuaaliterveyden tietoa levittävän AMODEFA-järjestön johtaja Santos Simione, AMODEFAn vapaaehtoinen nuori vertaiskouluttaja Dorcas Joaquim Chachuaio sekä koululaiset Chantel Cumbane, Kehim Sousa Sande ja Elevene Sheltom Chissico. Toimittaja Noora Kettunen.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Venäjän presidentti Vladimir Putin kävi vierailulla tasavallan presidentti Sauli Niinistön luona. Mistä puhuttiin? Mitä uutta tietoa vierailulla kerrottiin? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin UPI:n johtaja Teija Tiilikainen. Toimittaja Sanna Raita-aho.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Ahdistaako ilmastonmuutos? Mikä avuksi? Tätä kysyi suomalaisilta Suomen tulevaisuutta luotaava itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Haastattelussa projektijohtaja Markus Terho Sitrasta.

  Halla-aho Putinin vierailusta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mielestä vierailu ei tarjonnut suuria yllätyksiä, mutta isännät olisivat saaneet suhtautua kriittisemmin vieraan puheisiin. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Venäjän ihmisoikeustilanne. Mielenosoittajat alkavat kokoontua Presidentinlinnan läheisyyteen. Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson haastattelussa.

  Myös Kokoomusnuoret järjestävät paikalla mielenilmauksen. Mitä he tavoittelevat tempauksella? Poliittisen nuorisojärjestön puheenjohtaja Abdali Ali-Reza kertoo.

  Toimittajina Kauppatorin laidalla Kaija Kellman ja Sanna Raita-Aho.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

 • Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa presidenttimme Sauli Niinistön tänään Helsingissä. Maailman tämänhetkinen ja lähialueittemme tilanne on varmasti esillä. Keskustelujen sisältöjä ennakoivat ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Erkki Tuomioja ja professori Hiski Haukkala. Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

  Venäjän presidentti vierailee tänään Helsingissä. Mitä suomalaiset ajattelevat Putinin vierailusta? Kaija Kellman ja Sanna Raita-Aho kyselevät Kauppatorin tuntumassa.

  Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Brasilian laajat metsäpalot aiheuttavat kansainvälistä huolta. Brasilian avaruustutkimuskeskuksen mukaan tämän vuoden aikana on havaittu lähes 73 000 metsäpaloa. Määrä on 83 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.
  Rajuja metsäpaloja on myös muualla. Esimerkiksi Euroopassa on palanut tänä kesänä metsää huomattavasti enemmän kuin tavallisesti - ja Siperiassakin palaa.
  Erikoistutkija Ari Venäläinen Ilmatieteen laitoksesta kertoo, että palojen määrä on huomattavan suuri.
  Toimittajina Linda Vettanen ja Matti Ylönen.
  Kuva: Environmental Images / Universal Images Group / REX / AOP

 • Popin kuningas Michael Jackson oli kiistelty hahmo, mutta kiistatta jätti pysyvän jäljen pop-historiaan - ja kulttuuriimme yleisemminkin.
  Jackson on innoittanut lukuisan määrän taidetta ja taiteilijoita. Michael Jackson: On the Wall -näyttely Espoon EMMA-museossa esittelee 48 nykytaiteilijan töitä, joita kaikkia Jackson on inspiroinut.
  Näyttely nähtiin ensiksi National Portrait Galleryssa Lontoossa vuonna 2018, jonka jälkeen se kiersi Pariisiin ja Bonniin. EMMAssa näyttely on esillä tästä päivästä ensi tammikuun lopulle.
  Viime keväänä julkaistun, kuohuttaneen Leaving Neverland -dokumentin jälkeen EMMAssakin pohdittiin dokumentin ja näyttelyn suhdetta. Näyttelyä ei kuitenkaan haluttu esimerkiksi perua.
  Teoksissaan taitelijat ovat tutkineet Michael Jacksonin elämän ja taiteen merkitystä kulttuuriin ja ajatteluun. Näyttelyssä käsitellään yhteiskunnallisia teemoja, kuten etnistä alkuperää, sukupuolta ja julkisuutta. Näyttelyn kuraattorin Milja Liimataisen sekä Michael Jacksonin henkilökohtaisena valokuvaajana 70- ja 80-luvuilla toimineen Todd Grayn tapasi EMMAssa Silja Raunio. Liimatainen kertoo, että fanikulttuuriakin käsitellään, mutta faninäyttelystä ei ole kyse.

  Kuva: Private Collection. Image courtesy of Mark Ryden, MJJ Productions, Inc. and Paul Kasmin Gallery.

 • Sanomalehdet ovat viime aikoina olleet täynnä negatiivisia uutisotsikoita nuorista. Mutta onko se koko totuus?
  25-vuotispäiväänsä juhliva Aseman lapset ry on seurannut suomalaisia nuoria jo pitkään. Järjestön Walkers-toiminnassa kohdataan vuosittain noin 100 000 nuorta eri puolilla Suomea. Tavoitteena on kohdata ne, jotka eivät käytä nuorisopalveluita ja eivätkä harrasta mitään.
  Valtakunnallisen Walkers-toiminnan toimintavastaava Minna Lahtela kertoo, miten suomalaisilla nuorilla menee. Toimittajina Linda Vettanen ja Matti Ylönen.
  Kuva: Risto Koskinen / Yle

 • Lapsi on älypuhelimen kautta yhteydessä ystäviin, kotiin ja maailmaan. Millaisia rajoja ja suojelua hän tarvitsee?
  Haastattelussa erityisasiantuntija Antti Järventaus Pelastakaa Lapset -järjestöstä ja ammattibloggaaja ja kansainvälisen sometoimiston perustaja Mira Rinne Seinäjoelta, joka on asettanut sisältörajoituksia lapsensa puhelimeen. Toimittajana Kaija Kellman.
  Kuva: AOP.

 • Millaisia terveysvaikutuksia hunajalla on? Moni käyttää hunajaa kurkkukipuun ja yskään, mutta kannattaako hunajaa laittaa kuuman teen joukkoon? Mitä tutkimukset kertovat hunajan vaikutuksista ja terveellisyydestä? Kaija Kellman kysyi hunajatutkimuksesta projektipäällikkö Anneli Saloselta Suomen Mehiläishoitajien liitosta.

  (Kuva: Kalevi Rytkölä / YLE)

 • Poliisi on paljastanut poikkeuksellisen ison lapsiin ja nuoriin kohdistuneen seksuaalirikosten sarjan. Seksuaalinen hyväksikäyttö tapahtui pääosin netissä. Epäilyllä on jopa yli 50 uhria, jotka ovat iältään 9-15 vuotiaita.

  Millaisesta kokonaisuudesta on kyse? Asiaa kommentoi tutkinnanjohtaja, rikoskomissario Max Bock. Toimittajina ovat Matti Ylönen ja Aki Laine. Kuva Marko Väänänen / Yle

 • The Beatles-yhtyeestä Abbey Roadilla otetusta kuvasta tulee tänä kesänä kuluneeksi 50 vuotta. Monelle Beatles-fanille kuva on ikoninen. Monet ovat myös käyneet ottamasta itsestään kuvan samalla suojatiellä. Kuvaan liittyy kuitenkin paljon outoja huhuja ja tarinoita, kertoo musiikkitoimittaja Jake Nyman Matti Ylösen haastattelussa.

 • Suomi-kouluja on ympäri maailmaa noin 140. Niissä opiskelee yli 4000 ulkosuomalaislasta ja - nuorta.

  Suomi-koulujen opettajien kokoontumiseen Helsingissä osallistuneet Kaarina Havilo Milanon Suomi-koulusta ja Pirjo Brooks Portlandin Suomi-koulusta kertovat, millaisia arvoja lapsille opetetaan ja millaista on koulujen yhteisöllisyys. He avaavat myös sitä, miten kieltä, kulttuuria ja juuria pidetään yllä. Toimittajana Marija Skara.

 • Marja- ja sieniretki on monelle turistille elämys. Feel the nature -luontomatkailuyritys järjestää ohjattuja marjan- ja sienenpoimintaretkiä pienryhmille Nuuksion kansallispuistossa. Helsinkiin saapuvat matkailijat ovat valmiita maksamaan siitä, että he pääsevät lomamatkallaan oppaan johdolla muutamaksi tunniksi vaikkapa mustikkaan.

  Eräopas Olli Rinne sanoo, että valtaosa ohjatuille marjaretkille osallistujista on Aasiasta. Matkailijat Nistha, Vivek ja Kumiko kertovat havainnoistaan, millaista on poimia marjoja ja miltä metsämustikka maistuu. Toimittajana Mira Stenström.

 • Helsingissä suunnitteilla olevan pikaraitiotie Raide-Jokerin hakkuut on laitettu jäihin, koska radan varrelta Pajamäestä on löytynyt liito-oravien papanapuu. Korkein hallinto-oikeus päätti keskeyttää puunkaadot, jotta se voi tutkia Pajamäen alueen luontoarvojen turvaamiseksi tehdyn valituksen.

  Onko liito-oravasta tullut kaupunkisuunnittelijan pahin painajainen? Entä voiko löytyneistä papanoista päätellä kuinka monta liito-oravaa alueella asustaa? Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tutkija Maarit Jokinen Sanna Pirkkalaisen ja Juha Blombergin haastateltavana.

 • Suomen tasavaltainen hallitusmuoto eli vuonna 1919 säädetty perustuslaki täyttää sata vuotta. Varsinainen merkkipäivä on 17.7. ja sen kunniaksi liput liehuvat saloissa. Miten tähän on päästy?

  Vahvistettu hallitusmuoto ja siihen liittyvä lainsäädäntö on vaikuttanut monella tapaa siihen, että millaisessa Suomessa nyt elämme. Hallitusmuodolla ratkaistiin ylimpien valtioelinten ja erityisesti valtionpäämiehen, hallituksen ja eduskunnan keskinäiset suhteet. Lisäksi säädettiin tavasta, jolla valtion päähenkilö valitaan.

  Miten paljon nuo suhteet ovat siinä järjestyksessä kuin ne olivat sata vuotta sitten? Asiaa kommentoi valtiotieteen tohtori ja Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Martti Häikiö. Toimittajana Silja Raunio. Kuva: Yle

 • Helsingin poliisi lopettaa rikostutkintaryhmiään, jotka ovat tutkineet rikollisuutta omaehtoisesti ja niitä paljastaen.
  Esimerkiksi jengi- ja katurikollisuuteen liittyvät ryhmät lakkautetaan ja resursseja siirretään osin talousrikostutkintaan.
  Jatkossa muun muassa ulkomailta tulleiden rikollisliigojen tekemät taskuvarkaudet ja asuntomurrot selvitetään eri yksiköiden yhteistyöllä. Helsingin poliisin rikostutkintayksikön päällikön Jonna Turusen mukaan kyse on kuitenkin vain resurssien siirtämisestä, ei vastuiden muuttamisesta tai toiminnan lopettamisesta.
  Turusta aiheesta haastatteli Heidi Laaksonen.
  Kuva: Paulus Markkula/Yle.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä