Radio Suomi Mikkeli

Naapurinhaulla houkutellaan uusia asukkaita Savonlinnaan

 • 9 min
 • ei kuunneltavissa

Savonlinnassa naapurinhakukampanja huipentui kesänavauksessa torilla kesäkuun toisena viikonloppuna. Ihmisläheisessä kampanjassa on etsitty uusia asukkaita Savonlinnan seudulle perinteistä poikkeavalla tavalla. Projektikoordinaattori Linda Pihlajaniemi iloitsee Saimaalle.fi -sivustolta löytyvän naapurinhaun saamasta kiinnostuksesta ja positiivisesta palautteesta.
Kati Rantala tapasi pääkaupunkiseudulta nelisen vuotta sitten Savonrannalle muuttaneen Pihlajaniemen 10. kesäkuuta.

Lähetykset

 • la 15.6.2019 13.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Pauliina Töyrylä menetti lapsensa Sisun pideltyään vauvaa kerran sylisään. Suru on jotain, mitä ei pysty kuvittelemaan muut kuin sen kokeneet. Töyrylä kertoo oman tarinansa siitä, millaista on, kun oma vauva kuolee. Toimittaja on Emilia Korpela.

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

 • Mikkelin sairaalan päivystyksessä ruuhkamittari on punaisella ja vuoroaan saa odottaa tuntien ajan. Pyysimme Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmässä ihmisiä kertomaan meille, mitä he haluaisivat kysyä päivystyksen johtoportaalta. Riina Kasurinen kokosi kysymykset ja hankki niihin vastaukset.

 • Rallilupaus Kalle Rovanperän kartturi Jonne Halttunen on 32-vuotias eli lähes tuplasti sen ikäinen kuin Rovanperä. Kuski ja kartturi ovat rallin takia niin paljon yhdessä, että tyttöystäviäänkin miehet näkevät harvemmin kuin toisiaan. Riina Kasurinen kävi tapaamassa kartturi Jonne Halttusta, kun parivaljakko oli valmistautumassa Mikkelin SM-ralliin.

 • Neljäkymmentä vuotta sitten saimaannorpan suojelutavoitteeksi asetettiin 400 norppaa vuoteen 2025 mennessä. Viime vuoden laskennassa tulos oli jo 380 norppaa ja jos tänä keväänä syntyy 90 poikasta, tavoite ylittyy heittämällä. Norppia tavataan taas alueilla, joilla niitä ei ole pitkään aikaan nähty. Tästä on omakohtaista kokemusta myös Saimaannorpan suojelutyöryhmän puheenjohtaja Pekka Häkkisellä. Petri Vironen haastattelee.

 • Suomessa synnytyksen käynnistämiseen käytetään Cytotec-nimistä lääkettä, joka on alunperin tarkoitettu vatsahaavan hoitoon. Synnyttäjät ovat huolissaan lääkkeen turvallisuudesta, mutta lääkärit pitävät valmistetta tärkeänä osana synnytysten hoitoa. Elina Partio selvittää, mistä on kyse.

 • Heti sisällissodan ensimmäisenä päivänä, 27.1.1918, kokoontui sata punakaartilaista Mikkelin Naisvuorella sijaitsevalle työväentalolle. Valkoiset puolestaan linnoittautuivat lyseolle vain parin sadan metrin päähän. Molemmilla oli aseita käytössään. Petri Vironen ja sisällissodan tapahtumiin Savossa perehtynyt Mikko Laiho tutkivat tapahtumapaikkoja Naisvuorelta käsin.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan johtava kanttori Mikko Kallio kertoo, kuinka hän suhtautuu esillä olevassa ammatissaan virheisiin ja millaisia kommelluksia uran aikana on sattunut. Lisäksi keskustellaan myös kirkossa soitettavasta musiikista, sillä kirkkomusiikkikin elää muutosta maailman murroksessa. Virret ovat säilyneet samanlaisina pitkän aikaa, mutta esimerkiksi laulun tempoa on pitänyt nostaa vuosien myötä. Lisäksi elokuvista tutut kappaleet ovat nykyään esillä hääseremonioissa. Mikko Kalliota haastattelee Juuso Kääriäinen.

 • Mikkeliläisen kuvataiteilijan Kirsimaria E. Törösen työhuone Studio Wäkewä on toiminut vuodesta 2013 alkaen myös yleisölle avoimien näyttelyiden esittelytilana. Nyt Törönen haluaa keskittyä täysillä oman taiteensa tekemiseen, mikä vaatii studion rauhoittamista vain kutsuvieraille. Mitä pitkän linjan kuvataiteilija kokee antaneensa ihmisille näyttelyiden järjestämisestä ja millaisia suunnitelmia hänellä on tästä eteenpäin? Juontajana on Juuso Kääriäinen, kuvan Törösestä on ottanut Lisa Enckell.

 • "En pelkää miestä, joka on harjoitellut kerran 10 000 tekniikkaa, vaan miestä, joka on harjoitellut yhtä tekniikkaa 10 000 kertaa." Näin Kimmo Metsätalo siteraa Bruce Leeta. Metsätalo on vastuuohjaajana Defendo Mikkeli ry:ssä. Skandinaavinen defendo -itsepuolustuslaji pyrkii tarjoamaan mahdollisuuden puolustautua muutamalla hyvin opetetulla liikkeellä. Mutta millaisesta lajista on kysymys? Juontajana Juuso Kääriäinen.

 • Savonlinnan oppaat ry ja Savonlinnan kesäyliopisto taltuttavat opaspulaa järjestämällä paikallisopaskurssin. Suomen opasliiton hyväksymä kurssi alkaa lokakuussa ja kestää toukokuun loppuun asti. Kurssin ja näyttökokeen hyväksytysti suorittaneet saavat matkailuoppaan pätevyyden. Kati Rantala tapasi opaskurssin vetäjän Merja Leppäsen Radio Suomen Etelä-Savon aamulähetyksessä.

 • 18-vuotias opiskelija Saku Lepola pohti erilaisia asumisen vaihtoehtoja ja kodiksi valikoitui farmarimallinen henkilöauto. Valinta on herättänyt ihmetystä ja kysymksiä, kuinka autossa oikein voi asua. Lepola on itse laittanut autoonsa muun muassa lämpöeristyksen. Kuuntele tästä, miten käytännön elämä onnistuu autossa ja miten
  Lepolaan suhtaudutaan asukkina tien varressa. Juontajana Juuso Kääriäinen.

 • Savonlinnassa Tanhuvaaran urheiluopiston liikuntapalveluiden tarjonta laajentuu, kun Purnuvuoren ulkoliikuntapaikalla pääsee tekemään porrastreenejä uusissa kuntoiluportaissa. Maksuttomalle ulkoliikuntapaikalle rakentuvat kuntoiluportaiden lisäksi polkujuoksureitti ja pulkkamäki. Kati Rantala tapasi Tanhuvaaran urheiluopiston rehtorin Erkki Kauppisen kuntoiluportaiden viimeistelyvaiheessa.

 • Kaikilla on muistoja koululiikunnasta. Ne ovat pitäneet monet loitolla laduilta ja uima-altaista, mutta mitä koululiikunta on tänä päivänä? Vieläkö koulussa tehdään joukkueita huutojako-menetelmällä ja vieläkö liikuntasalissa saa kiivetä köyttä pitkin kattoon? Luokanopettaja Lauri Friari Mikkelin Urpolan koulusta vastaa. Friarilla on vankka urheilutausta: kaksi maratonin SM-kultaa ja kaksi SM-hopeaa. Miten juokseminen on esillä hänen liikuntatunneillaan?

 • Väki vähenee ja vanhenee Etelä-Savossa. Kuinka eläkeläiset kokevat yhä kasvavana joukkona voivansa vaikuttaa muun muassa päätöksentekoon? Mitkä ovat yleisimpiä huolenaiheita elämässä ja mitä niille pitäisi tehdä? Eläkeliiton Mikkelin yhdistyksen puheenjohtaja Aira Nurminen on toimittaja Juuso Kääriäisen haastattelussa.

 • Mikkelin kaupungin viestintäsuunnittelija Mikko Tuovinen vastaa kaupungin sosiaalisen median viestinnästä. Miten Mikkeliä tuodaan esiin somessa ja kuinka hyvin kaupunkilaiset lähtevät mukaan kaupungin kuvakampanjoihin? Juontajana Juuso Kääriäinen.

 • Savonlinnalainen luontoharrastaja Marko Halonen on seurannut päivittäin saimaannorppaa Sulosaaren rannoilla useamman viikon ajan. Kuuluisuudeksi noussut norppa on näyttäytynyt Haloselle lähes joka päivä. Kati Rantala lähti Sulosaareen luontoharrastajan mukaan aamutuimaan toukokuun alussa.

 • Savonlinnan kaupunki houkuttelee potentiaalisia muuttajia ihmisläheisellä tavalla. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus jättää oma naapurinhakuilmoitus valtakunnalliseen naapurihakuun. Huhtikuun alussa alkanut kampanja on jo poikinut kymmeniä ilmoituksia Saimaalle.fi -sivustolle. Annukka Niemelä antoi kasvonsa ja tarinansa naapurikampanjalle videon muodossa.
  Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa psykologina työskentelevä Niemelä on ideoinut myös työyhteisönsä Facebook-ryhmän, Sosterin junnut, joka järjestää esimerkiksi yhteisiä illanviettoja ja erilaisia aktiviteetteja. Kati Rantala jututti Annukka Niemelää yhteisöllisyydestä ja naapuruudesta Itä-Suomen lauantailähetyksessä.

 • 17-vuotiaat savonlinnalaisnuoret Nea Mikkonen (vas.) ja Emma Vuo ovat pienestä pitäen oppineet kierrättämään ja säästämään vettä ja sähköä. Molemmat ovat ajattelevia ostajia, kun he menevät ruoka- tai vaatekauppaan. Heidän ekologista arkeaan hankaloittavat huonot julkisen liikenteen yhteydet. Kati Rantala tapasi nuoret luonnon helmassa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä