Brysselin kone

ke 21.8.2019

 • 0 s
 • toistaiseksi

Toimittajana Maija Elonheimo.

Lähetykset

 • ke 21.8.2019 10.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Yhdysvalloissa valitaan ensi vuoden marraskuussa uusi presidentti ja vaalien lopputulos vaikuttaa paljon myös moniin maihin Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kuka on todennäköisimmin tulevien vaalien voittaja ja mikä on vaalien tuloksen vaikutus EU:hun. Ja minkälaista politiikkaa etenkin globaalisti USA:ssa eri puolueet ja eri ehdokkaat haluavat ajaa ja mitä seurauksia eri politiikkavaihtoehdoilla voi olla.
  Haastateltavana on Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston dosentti Markku Ruotsila. ja toimittajana Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Millaisia eroja on Yhdysvaltain ja EU:n kulttuureissa ja politiikoissa ja minkälaisia kulttuurisia ja poliittisia vaikutteita Atlantin yli on liikkunut? Mitä Yhdysvalloissa etenkin ne ihmiset joiden juuret ovat Euroopassa ajattelevat nyt EU:n alueesta onko siellä konservatismi silloin muinaisen Euroopan ihailua vai jotain muuta. Ja miksi USA:ssakaan sisämarkkinat eivät toimi niin esteettömästi koko liittovaltion sisällä niin kuin täältä EU:sta käsin voisi olettaa.

  Haastateltavana on dosentti Markku Ruotsila ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Millaisia pakolaisleirejä EU:n kannattaisi tukea, että ne ratkaisisivat tehokkaimmin Afrikan pakolaisten ongelmia ja Afrikan tilannetta muutenkin?
  Minkälainen politiikka ja minkälainen sääntely sen suhteen, miten EU-maiden yritykset saavat toimia kehittyvissä maissa, vakauttaa Afrikan tilannetta parhaiten?
  Jos ihmiset liikkuvat sinne, missä pääomat ovat, niin onko viisaampaa liikutella pääomia kuin ihmisiä? Miten voidaan estää pääoman pako Afrikasta EU:n alueelle?
  Kysymyksiin vastaamassa eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen. Toimittaja on Maija Elonheimo.

  Oikealla ohessa Matti Kääriäisen artikkeli.

  Kuva: Epa

 • Miltä nyt vaikuttavat EU:n ja Kiinan kauppapoliittiset suhteet ja onko EU:lla tai muilla kehittyneillä mailla mahdollisuuksia tukea kehittyvien maiden talouksia kauppapolitiikan avulla? Entä minkälaista keskustelua maatalouspolitiikasta ja sen vaihtoehdoista käytiin niihin aikoihin EU:ssa, kun menossa oli Suomen jäsenyysneuvottelut?
  Ja miten vaikeaa oli ennakoida niihin aikoihin EU:n tulevaa kehitystä euron käyttöönoton suhteen?
  Haastateltavana on entinen suurlähettiläs Antti Kuosmanen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Ja lisäksi radiolähetyksen aikana on nyt myös mahdollisuus kommentoida näitä EU-asioita WhatsAppissa lähettämällä viestin numeroon 044-5 144800.

 • Miltä vaikuttaa EU:n tilanne uuden europarlamentin kauden alussa? Ja minkälaisia EU- politiikkoja meppipaikkoja saaneilla puolueilla Suomessa ja muualla EU:ssa ja etenkin Saksassa nyt on? Ja miksi nyt pitäisi kiireesti aloittaa keskustelu siitä mitä asioista EU saa päättää ja mistä jäsenmaat. Ja miksi puolustuspolitiikasta EU:ssa olisi nimenomaan nyt tärkeää puhua?

  Haastateltavana on Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen Eurooppa-tutkimuksen erikoistutkija Kimmo Elo ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Ohjelmassa puhutaan mm. siitä, minkälaisia näkökulmia eri puolueilla on EU:n ympäristö- ja maatalouskysymyksiin, minkälainen budjetti seuraavalle seitsenvuotiselle budjettikaudelle olisi hyvä ja pitäisikö Suomen mahdollisesti lisätä EU:n budjettiin maksamaansa rahasummaa.
  Keskustelemassa ovat Heidi Hautala Vihreästä liitosta, Silvia Modig Vasemmistoliitosta, Elsi Ranta Suomen Kristillisdemokraateista ja Nils Torvalds Suomen ruotsalaisesta kansanpuolueesta.
  Toimittajana on Maija Elonheimo.
  .

 • Eurovaalikeskustelussa puhutaan paitsi tietenkin siitä, miksi eurovaaleissa näiden kyseisten puolueiden ehdokkaita mahdollisesti kannattaisi äänestää, myös paljon siitä minkälaisia näkökulmia eri puolueilla on EU:n alueella maasta toisen liikkuvan työvoiman asemasta ja ylipäänsä työvoiman liikkuvuuden vaikutuksista työelämän kysymyksiin.

  Keskustelemassa ovat Perussuomalaisista Jussi Halla-aho Keskustasta Pekka Puska Sosialidemokraattisesta puolueesta Antton Rönnholm ja Kokoomuksesta Tuomas Tikkanen.

  Ohjelman toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Radiolähetyksen aikana on mahdollisuus kommentoida WhatsAppilla lähettämällä viestin numeroon 044-5144800.

 • Miten EU:n ulkopuolelta aiheutuvat paineet kuten esim. Venäjän ja USA:n politiikka ja EU:n lähialueiden epävakaa tilanne vaikuttavat siihen millaiseksi tuleva seitsenvuotinen budjettikausi muodostuu. Ja miten eri europarlamentin puolueryhmät suhtautuvat mahdollisin lähi vuosien integraatiohankkeisiin. Minkälaisissa asioissa ne ovat halukkaita antamaan EU:lle lisää valtaa ja minkälaisissa eivät. Haastateltavana on yliopistotutkija Timo Miettinen yliopistotutkija Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Radiolähetyksen aikana on myös mahdollisuus kommentoida WhatsAppilla lähettämällä viestin numeroon 044-5 144800.

 • Olemmeko me EU:ssa etenemässä mahdollisesti tiiviimmän puolustusliiton suuntaan? Miten iso toimija EU on kauppapoliittisesti? Miksi EU:n sisämarkkinoiden neljää perusvapautta eli tavaroiden palveluiden pääomien ja työvoiman vapaata liikkuvuutta on alettu aiempaa enemmän arvostella? Haastateltavana on Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja Juhana Aunesluoma ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Ja lisäksi radiolähetyksen aikana on nyt myös mahdollisuus kommentoida näitä EU-asioita WhatsAppissa lähettämällä viestin numeroon 044-5144800.

 • Minkälaisia uudistuksia EU:n työmarkkinoilla on tehty ja miten ne ovat vaikuttaneet EU-alueella työntekijöiden elämään? Millä lailla Tankan aktiivimalli on työntekijäystävällisempi kuin Suomen vastaava? Miltä muuten vaikuttaa työntekijöiden asema EU-alueella? Onko muita mahdollisuuksia kuin jatkuva tuolileikki siitä kuka halvimmalla työt tekee? Ja miten eri EU-maiden välillä EU:n sisämarkkina-alueella keskipalkoissa on jopa yli 10-kertaisia eroja?
  Haastateltavana on työmarkkinatutkimuksen tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitokselta. Toimittajana on Maija Elonheimo

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Millainen merkitys on Suomen Euroopan neuvoston puheenjohtajuudella ja mikä on nyt ihmisoikeustilanne EU-alueella ja Euroopan neuvoston alueella? Ja miltä vaikuttaa Venäjän jäsenyyden jatko Euroopan neuvostossa nyt kun Venäjä on lakannut maksamasta sinne jäsenmaksujaan? Entä mitä ihmisoikeusmielessä on syytä ajatella pakolaistilanteesta EU-alueella? Haastateltavina ovat Suomen Euroopan neuvosto -puheenjohtajuustiimin vetäjä Merja Lahtinen ulkoministeriöstä ja Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.
  Toimittaja on Maija Elonheimo.

 • Onko EU-puheenjohtajamaalle enää nykyään mitään hyötyä siitä kun se oman puheenjohtajuutensa omalla puolivuotiskaudellaan hoitaa? Vai estääkö EU-puheenjohtajuus pikemminkin maan omien etujen ajamista, kun puheenjohtajamaan pitää ennen kaikkea miettiä EU:n kokonaisetua? Ja onko tulevaisuudessa parlamentin valta aiempaa suurempi kun on kyse puolustuspolitiikkaan kuuluvista asioista? Haastateltavana on kansainvälisen politiikan dosentti Hanna Ojanen Helsingin yliopistosta ja toimittajana Maija Elonheimo.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä