Radio Suomi Lahti

Kotieläin voi olla nykylapselle kummajainen - vanhemmat järkyttyvät eniten nähdessään eläimen kikkelin tai parittelun

 • 11 min
 • toistaiseksi

Ihmisten vieraantuminen kotieläimistä voi aiheuttaa väärinkäsityksiä eläinten luonnollisesta käyttäytymisestä. Eläinten tavoista, kuten lisääntymisestä on myös harhakäsityksistä. Yli-Marolan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Petra Kerkän mukaan Yli-Marolan kotieläinpihalla Lahdessa jotkut aikuiset kävijät pahastuvat, jos eläimet eivät lähesty heitä, vaikka se voikin olla täysin normaali tapa suhtautua vieraaseen ihmiseen. Moni lapsi kohtaa Yli-Marolassa ensimmäistä kertaa muita kotieläimiä kuin tavanomaisia lemmikkejä. Petra Kerkkä toivoo, että tietämyksen lisäämiseen olisi enemmän mahdollisuuksia.

Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Lähetykset

 • ma 24.6.2019 12.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lahden kaupunki haluaa saada aiempaa pontevammin heikosti työllistyvät työmarkkinoille. Lahdella on hyvät mahdollisuudet päästä työllisyyden kuntakokeiluun, jossa kunta tai kaupunki saa itse määritellä keinoja alueensa työllisyyden parantamiseksi. Kokeilussa valtiolta siirtyy kuntien työnjohdon alle henkilöresursseja ja muutosta ohjataan lainsäädännöllä. Yhteysjohtaja Mari Kuparinen kertoo, että tällä hetkellä tieto ei kulje tarpeeksi eri toimijoiden välillä. Lahdessa tarvitaan tulevaisuudessakin paikkoja, jossa työttömät voivat edelleen suorittaa erilaisia kokeilu- ja valmennusjaksoja.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Suomen jalkapallomaajoukkue varmisti perjantaina historiallisen EM-kisapaikan. FC Reippaan ja FC Lahden talenttivalmentaja Joni Kallioinen näkee, että nuorten jalkapallovalmennus ja seuratyö kehittyvät koko ajan parempaa suuntaan. Suomalainen valmennustyö kestää myös kansainvälistä vertailua. Nuoria jalkapallolupauksia ohjaava lahtelaisvalmentaja pitää suomalaista jalkapalloa selvästi aiempaa itsevarmempana ja määrätietoisempana. Hän uskoo Huuhkajien menestyksen näkyvän myös lisääntyvinä harrastajamäärinä, johon pitää seurojen pitää vastata laadukkaalla toiminnalla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kiinteistöliitto kehottaa etenkin uusien talojen rakentajia huomioimaan sähköautojen lisääntyminen, vaikkei sitä vielä laissa vaadita. Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Hanna Koskelan mukaan alueen taloyhtiöissä on vasta vähän hankkeita latauspisteiden rakentamiseksi. EU:n energiatehokkuusdirektiivi velvoittaa taloyhtiöt varustamaan autopaikat latausvalmiuden mahdollistavalla putkituksella uusissa rakennuksissa sekä vanhoissa rakennuksissa, joissa korjataan laajasti pysäköintialuetta.

 • Asikkalassa on maakunnan kolmanneksi pienin työttömyysaste, alle kahdeksan prosenttia. Kuitenkin suuri osa asikkalalaisista käy kotinkuntansa ulkopuolella töissä. Kunta koettaakin houkutella uutta yrittäjyyttä pitäjään, ja laittaa keväällä jakoo uusia teollisuustontteja. Mutta mikä merkitys kunnalle on sillä, että rajojen sisältä löytyy töitä asukkaille? Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka korostaa työpaikkojen merkitystä.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Sähköautojen ja ladattavien hybridien odotetaan yleistyvän lähivuosina kovaa tahtia. Se tarkoittaa myös sitä, että latauspisteitä on rakennettava myös julkisille paikoille. Niidne määrä kasvaa kovaa vauhtia jo nyt. Monessa kotitaloudessakin joudutaan miettimään, riittääkö oman kodin sähköt auton lataamiseen. Lahti Energian myyntipäällikkö Timo Kenttälä kehottaa pyytämän neuvoja ammattilaisilta.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Lahtelaisen juniorityön kasvatti ja Huuhkajien hyökkääjä Jasse Tuominen odottaa perjantai-illan EM-karsintapelistä kaikkea muuta kuin helppoa. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue eli Huuhkajat kohtaa pikkumaa Liechtensteinin Helsinigissä. Voitolla Suomi ottaisi historiallisen EM-kisapaikan ensi kesän kisoissa. Petri Niemi haastattelee.

 • Tutkijat etsivät ulostesiirrosta apua moniin sairauksiin. Gastroenterologi, tutkija Perttu Lahtinen Päijät-Hämeen keskussairaalasta kertoo, että ulosteensiirrolla hoidetaan nykyisin vasta tietyn bakteerin aiheuttamaa antibioottiripulia. Mikrobien siirtämistä ihmisestä toiseen tutkitaan muun muassa tulehduksellisten suolistosairausten ja metaboliseen oireyhtymän hoidossa. Lahtisen mukaan vuosien saatossa voidaan löyttää bakteereja ja mikrobiyhdisteitä, jotka voidaan liittää sairauteen ja käyttää hoidon tukena.
  Gastro-enterologi Perttu Lahtinen on yksi Lahden tiedepäivien puhujista.

  Toimittjaana on Taavi Salmivaara.

 • Lahdessa käynnistyy tutkimus, jossa selvitetään jätevedenpuhdistamoilta tulevan biolietteen hyödyntämistä muovin valmistukseen. Taustalla on tarve saada hiiltä aiempaa tehokkaammin kiertoon ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Helsingin yliopiston tutkimuksessa keskitytään selvittämään, miten lietteen kierrätys muoviksi saadaan taloudellisesti kannattavaksi. Tutkimusta vetävä yliopistonlehtori Merja Kontro Helsingin yliopistosta, muistuttaa, että muovin käyttö maailmalla kasvaa jatkuvasti, ja yhä isompi osa siitä pitäisi olla kierrätettyä.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Pula koodareista, eli ohjelmoijista näkyy alan oppilaitoksissa. Esimerkiksi Lahden ammattikorkeakoulussa tieto- ja viestintätekniikan koulutusohjelmaan on ensisijaisia hakijoita kolme jokaista aloituspaikkaa kohti. Koulutuksen vetovoiman uskotaan kasvavan ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteistyön tiivistyessä. Jo nyt alan parhaat osaajat palkataan suoraan koulusta, kertoo tieto- ja viestintätekniikan yliopettaja Matti Welin Lahden ammattikorkeakoulusta.

 • Kauratuotteiden tarjonta kasvaa huimaa vauhtia. Luonnonvarakeskuksen mukaan uusia tuotteita on tullut parissa vuodessa yli kaksi sataa. Iso osa viljellystä kaurasta päätyy edelleen rehuksi. Kauran viennistä voisi saada vielä enemmän tuottoa, jos jalosteita saataisiin entistä enemmän kaupaksi. MTK Hämeen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka-Kataja kertoo, että kauraa viedään sellaisenaan muualle jo nykyisinkin, mutta potentiaali muille tuotteille olisi suuri.

  Taavi Salmivaara.

 • Kaurabuumi poikii työtä ja bisnestä Fazerille, ja etenkin Lahteen. Myllyn tontille kohoaa uusi tehdas, jossa valmistetaan xylitolia kauranjyvien kuoresta. Ja tehdas ei ole edes valmis, kun sitä on jo päätetty laajentaa. Yhtiö tuuppaa markkinoille myös muita uusia tuotteita, uusimpana kaurasta valmistettu ruokaöljy. Fazerin kuulumisista kertovat myllyn toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka sekä tuotekehitys ja tutkimuspäällikkö Markku Mikola.

  Toimittajana on Mika Moksu.

 • Suomeen tarvitaan yksineläjienasiainvaltuutettua. Suomessa on 1,5 miljoonaa taloutta, jossa asutaan yksin. Perussuomalaisten lahtelainen kansanedustaja Rami Lehto on tehnyt aloitteen, jossa hän ehdottaa Suomeen perustettavan yksineläjienasiainvaltuutetun virka. Lehdon mukaan yksineläjienasiainvaltuutettua tarvitaan, jotta yksinelävien ääni ja oikeudet saataisiin paremmin kuuluville ja heidät huomioitaisiin paremmin poliittisessa päätöksenteossa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä