Kulttuuriykkönen

”Makee nähdä miten Fingerporin sanalliset jutut toimivat leffassa” - Hyvinkään Red Carpet tarjoaa myös juhlaennakkonäytöksiä

 • 51 min
 • toistaiseksi

"Nuorena katsotut elokuvat ovat isoja juttuja. Katsoin Bodyguardin 10 kertaa ja halusin olla Kevin Costner", sanoo Red Carpet Film Festivalin taiteellinen johtaja ja perustaja, näyttelijä Antti Luusuaniemi.

Red Carpet kokoaa suomalaisen nykyelokuvan yhteen Hyvinkäälle 29.8.–1.9.2019. Näyttelijä Antti Luusuaniemen perustama elokuvafestivaali järjestetään nyt kolmatta kertaa. Mukana on myös kiinalaisia elokuvia, muun muassa Renny Harlinin kauhumysteeri Bodies at Rest. Saleissa nähdään kotimaisten elokuvien juhlaennakkonäytöksinä Fingerpori ja Kari Tapio -elokuva Olen suomalainen.

Osana festivaalin ohjelmaa Hyvinkään keskustassa paljastetaan katuun upotettujen näyttelijöiden Laura Birnin ja Krista Kososen mukaan nimetyt tähdet Hollywoodin Walk of Famen tyyliin tunnustuksena kansainvälisestä työstä.

Keskustelemassa ovat Red Carpetin perustaja, taiteellinen johtaja Antti Luusuaniemi ja tämänvuotisesta tähdet kadulle myöntäneestä elokuvajurysta Anna Puu sekä juryn puheenjohtaja Aleksi Hyvärinen.

Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

Lähetykset

 • ma 26.8.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa Kari Enqvist, Silvia Hosseini ja Jouni Kemppainen keskustelevat ajankohtaisista ilmiöstä Helsingin Keskustakirjasto Oodissa. Agendalla on kirjahyllyt ja LP-levyt, jotka tekevät näyttävän paluun koteihimme. Mistä tämä kertoo? Japanilaisuudessa ja suomalaisuudessa on samoja piirteitä, ainakin taiteen puolella, miten se ilmenee muilla aloilla? Onko moni asia nykyään paremmin siksi että päättäjät eivät ole ämpäripäissään koko ajan? Keskustelussa on myös uunituore Loiri.-kirja.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kirjailijat Elina Hirvonen ja Ville Kaarnakari puhuvat faktan ja fiktion suhteesta sekä omissa töissään että yleisesti kirjallisuudessa. Voidaan ajatella, että kirjailija ja lukija solmivat tietynlaisen sopimuksen, jonka kautta teosta lähestytään. Fantasiaa luetaan eri tavalla kuin tietokirjaa. Realistisessa kertomakirjallisuudessa rajankäynti on monimutkaisempaa. Kulttuuriykkösen juontaa Ville Talola.

 • Saksalainen Clara Schumann (1819-1896) oli aikansa merkittävimpiä pianisteja ja hänet tunnetaan myös säveltäjänä. Hän elätti perheensä konsertoivana pianovirtuoosina ja oli ainoa nainen, joka opetti Frankfurtin konservatoriossa.

  Musiikkitalossa Clara Schumannista keskustelemassa ovat Pohjois-Kymen musiikkiopiston opettaja, musiikin maisteri ja Clara Schumann -tietäjä Ari Helander ja Schumannin suomalaisia aikalaisia, säveltäviä naisia tutkinut Nuppu Koivisto ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelija Jussi Littunen, joka myös soittaa Clara Schumannin Notturnon, op. 6 nro 2.

  Juontajana on Pauliina Grym.

 • "Ainahan se on laiska aikeissa". "Hullu ihteensä kiittää, epäkelpo lapsiaan". "Jäi kuin Jämsän-äijä taivaasta". "Kyllänen ku Kyllikki Pöllänen."

  Suomen kieli on täynnä sananparsia, joiden aiheet kattavat elämän iloineen ja suruineen. Napakoista sutkauksista, yllätyksellisistä ajatuskiteytymistä ja veistelmistä keskustelemassa ovat sananparsia uuteen kirjaan koostanut perinteentutkija Pasi Klemettinen sekä aikamme sanontoja herkällä korvalla kuunteleva, itsekin sutkautteleva Riitta Hyvärinen, Kotimaisten kielten keskuksen, Kotuksen, kielenhuoltaja.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Todellisuus on tarua kummallisempaa. Syksyn teatteri ensi-illoissa paneudutaan läheisiin ihmissuhteisiin draaman ja komedian keinoin. Lilla Teaternin uusin draamakomedia Äktenskapsgrejen on Gunilla Hemmingin kirjoittama tarina 56-vuotiaasta Siljasta ja hänen lähipiiristään. Cris af Enehielm on ohjannut ja puvustanut näytelmän, jossa Jonna Järnefelt on yhdessä pääroolissa. "Meidän naisten pitäisi hellittää jatkuvasta suorittamisesta ja selittämisestä", sanoo Jonna Järnefelt. Cris af Enehielm on sitä mieltä että lapsuuden traumoista ei pääse eroon, mutta niiden kanssa voi oppia elämään.

  Teatteri Avoimet Ovet esittää Eira Mollbergin Villahousuhäpeä-kirjan näytelmäversion Hanna Kirjavaisen ohjaamana. Teemana on vaikea äitisuhde. Näytelmän päähenkilö löytää itselleen uusia äitejä nunnaluostarista. Lavalla on mukana kuusihenkinen ortodoksikuoro, kuvaamassa armon ja mysteerin merkitystä elämässä.

  Minkälaisia ajatuksia parisuhteesta ja sukulaissuhteista työprosessit ovet herättäneet näissä teatterin ammattilaisissa?

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Brittiparlamentissa poliitikot huutavat, taputtavat ja haukkuvat toisiaan. Pitäisikö poliitikoilta odottaa esimerkillistä käytöstä?

  Suomessa kuntien sloganit ovat usein osastoa "hyvä paikka elää ja yrittää". Mikä hyöty sloganeista on ja pitäisikö yrittää keksiä jotakin muuta?

  Miksi meille syötetään pakkopullaa unelmatöistä?

  Greta Thunbergista on kasvanut yksi maailman näkyvimmistä hahmoista, samalla hänen autenttisuuttaan on kyseenalaistettu, esimerkiksi hänen mediakuvansa ylläpitämisen kautta. Miksi? Asetetaanko Thunberg eri asemaan esikuvana, sillä hän on ilmastoasialla?

  Lopuksi Sami Kuuselan, Silvia Hosseinin sekä Jussi Turhalan lukusuositukset.

  Kulttuuriykkösen Kisastudio Helsingin Keskustakirjasto Oodista. Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Pohjoismaiden suurimman muotoilufestivaalin Helsinki Design Weekin päätapahtuma järjestetään 5.–15.9.2019 Erottajan uusrenessanssipalatsissa.

  Muotoilun suurin haaste on vuonna 2019 se, miten muotoilu ja muotoilijat pystyvät vastaamaan ihmiskunnan suurimpiin ongelmiin tuottamalla uutta tavaraa. Esittelemme HDW:n tämänvuotisesta valikoimasta kiinnostavimmat uudet innovaatiot, joissa näitä kysymyksiä ovat muotoilijoiden lisäksi ratkomassa monet taiteilijat ja tiedeyhteisö.

  Aiemmin Tullihallituksen talona tunnetussa rakennuksessa Pauliina Grymin haastateltavana ovat Helsinki Design Weekin perustaja ja johtaja Kari Korkman sekä Ville Kokkonen, Seppo Koho, Mariko Takahashi, Teemu Lehmusruusu, Nina Pulkkis, Hanna Sarén ja Milla Vaahtera.

 • Tuomari Nurmio on käynyt käsiksi kalevalaiseen kansanperinteeseen. Yhdessä useiden suomalaisartistien kanssa hän julkaisee "Kalevala elävänä tai kuolleena" -albumin ja järjestää Kalevala-festivaalin yhdessä mm. Juha Hurmeen kanssa.

  Tuomari Nurmion ja Köyhien ystävien albumi Kohdusta hautaan valittiin v. 2005 Suomen kaikkien aikojen parhaaksi rock-albumiksi. Nyt Tuomari aikoo lopettaa biisien kirjoittamisen: "Yöllä herään kirjaamaan sekavia riimejä paperille. Haluan vapautua siitä".

  Perusstadilaiselle Nurmiolle slangi on ennen kaikkea asenne. "Se on kadulla, se karistaa turhan juhlavuuden."

  Jakke Holvas haastattelee.

 • Muotoilussa puhaltavat uudet tuulet. Ilmastonmuutos kyseenalaistaa suhteemme kaikkeen ylimääräiseen kauniiseen ja sen kuluttamiseen. Silti muotoilu tekee arjestamme miellyttävämmän. Kulttuuriykkösen vieraana on Vuoden nuori muotoilija 2019, Laura Väre. Miltä hänen estetiikkansa näyttää ja mitä ajatuksia se kätkee sisäänsä.

  Design Forum Finland on jakanut Vuoden nuori muotoilija -palkintoa vuodesta 2000 lähtien. Palkinto myönnetään henkilölle, joka on osoittanut uutta luovaa, eteenpäin pyrkivää näkemystä ja osaamista muotoilun alalla. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa nuoria muotoilijoita tinkimättömään ja omaleimaiseen työskentelyyn.

  Muotoilija Saara Renvall kuului palkintoraatiin ja hän kertoo oman näkemyksensä uudesta nuoresta muotoilijasta. Suomalaiset muotoilijat ovat metsänjumala Tapio Wirkkalan ja funkkiksen rakastajan Alvar Aallon jälkeläisiä muotoilun saralla, millä tavalla se näkyy tänä päivänä?

  Suomessa oli 1950-luvulta lähtien sääntö että dekoratiivisuus, koristelu, oli huonoa muotoilua ja taidetta. Mikä on koristelun merkitys tänään? Onko vihdoinkin sallittua tuoda tunteita ja muistoja omaan muotoiluun?

  Laura Väreen palkintonäyttely avautuu keskiviikkona 4.9. Lokal Plus-galleriassa, Annankatu 11 Helsingissä.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Televisio määrittää yhä yhteiskuntaamme valtavissa määrin, ehkä jopa enemmän kuin koskaan. Televisio muuttuu ajan mukana, mutta myös vaikuttaa siihen mihin suuntaan maailma ympärillä muuttuu.

  Missä määrin reality on nimenomaisesti ei-keskiluokkaista televisioviihdettä? Mikä Survivor-kilpailuohjelmassa oikein vetää puoleensa? Miksi kotimainen draama on laahannut ulkomaista tuotantoa jäljessä?

  Entä missä määrin televisio on luonut ideaaleja elämästä, jotka eivät olekaan totta?

  Kulttuuriykkösessä puhutaan toimittaja-kirjailijoiden Noora Vaaralan ja Anton Vanha-Majamaan sekä käsikirjoittaja ja kirjailija Tua Harnon kanssa Vanha-Majamaan sekä Vaaralan toimittamasta uudesta kirjasta Television lapset.

  Juontajana Tuukka Pasanen.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa Helsingin keskustakirjasto Oodissa ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa kosmologi Kari Enqvist, kulttuuriahmatti Anna Moilanen ja tyyli- ja muotiasiantuntija Mirva Saukkola.

  Yleisö on lämpimästi tervetullutta seuraamaan suoran lähetyksen tekoa perjantaisin Oodin kolmanteen kerrokseen.

  Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

 • Jos keltaiseen lehdistöön on uskominen, ympärillämme on psykopaatteja ja narsisteja, ja aikaamme vaivaa ilmastohysteria. Miten psykologian diagnostiikka vuotaa julkiseen käyttöön, kulttuuriin ja taiteeseen? Psykologisten ja psykoanalyyttisten termien oikeista ja historian saatossa muuttuneista merkityksistä keskustelemassa semiootikko ja musiikintutkija Eero Tarasti, tieteenhistorioitsija Katariina Parhi sekä psykiatrian ja terveydenhuollon erikoislääkäri Samuli Saarni.

  Jakke Holvas juontaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä