Lindgren & Sihvonen

Pärjääkö Pukki Valioliigassa? Vieraana Aki Riihilahti

 • 57 min
 • toistaiseksi

Valioliigakauden 2019-2020 käynnistymisen kunniaksi vieraana on HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti, joka oli mukana nostamassa Crystal Palacea Valioliigaan kaudeksi 2004-2005.

Mitä mieltä Riihilahti on Teemu Pukin mahdollisuuksista pärjätä nousijajoukkue Norwichin riveissä maailman kovimmassa futisliigassa? Mitkä ovat merkittävimmät erot Englannin Mestaruussarjan ja Valioliigan välillä?

Lisäksi keskusteluissa HJK:n hankala kausi Veikkausliigassa. Onko Mika Lehkosuon korvannut uusi päävalmentaja Toni Koskela onnistunu Riihilahden mielestä muuttamaan Klubin kurssia?

Väittelyissä VAR, pitch invasionit ja Megan Rapinoe.

Lähetykset

 • pe 9.8.2019 14.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • "Lapsena olin varsinainen urheiluhullu, ja urheilulla oli ratkaiseva merkitys suomalaiselle identiteetilleni", kirjoittaa Kjell Westö kirjailijatoverilleen Juha Itkoselle äskettäin julkaistussa 7+7 -kirjeenvaihtokirjassa (Otava, 2019).

  Westö on pelannut nuorena käsipalloa Sparta IF:n riveissä sekä höntsäillyt jalkapalloa mm. Zoomin, FC Kynän, FC Tavastian ja Hufvudstadsbladetin joukkueissa. Lapsuuden pihapelit taas opettivat suomenruotsalaiselle pikkupojalle niin suomea kuin pelin kieltä.

  Suvun todelliset jalkapalloilijat ovat kuitenkin löytyneet kirjailijan ympäriltä: hänen isänsä John Eric, Werder Bremenin organisaatioon 17-vuotiaana lähtenyt poikansa Benjamin, veljensä Mårten sekä etenkin kaksi Suomen mestaruutta HJK:ssa voittanut veljenpoikansa Johannes olivat lähellä kansallista huippua. Lopulta kenenkään kohtalona ei kuitenkaan ollut futisura, mutta mitä heidän kokemuksensa ovat Westölle kertoneet futismaailmasta?

  Entä millaista on mm. HIFK:ta, HJK:ta, Barcelonaa, Arsenalia ja Argentiinaa kannattaneen Westön urheilufanius tänä päivänä?

  Väittelyissä Mario Balotellin tapaus, Kaisa Mäkäräisen toive sekä urheilijoiden verotiedot.

 • 26-vuotias Susanna Tapani on ringeten kolminkertainen maailmanmestari sekä jääkiekon viisinkertainen arvokisamitalisti. Kevään 2019 jääkiekon MM-kotikisoissa Tapani iski maalit sekä välierässä Kanadaa vastaan että finaalin jatkoajalle vieneen tasoituksen Yhdysvaltoja vastaan. Moni muistaa ottelusta kuitenkin erityisesti Jenni Hiirikosken hylätyn jatkoaikamaalin, Suomen “kahdeksan minuutin maailmanmestaruuden” sekä Tapanin epäonnistuneen yrityksen voittomaalikilpailussa, jonka myötä Yhdysvallat sinetöi lopulta voittonsa.

  Mitä Susanna Tapani miettii itse tuosta rankkarista, jota kertoo harjoitelleensa jopa kahden vuoden ajan? Miltä Suomen kotikisojen esitykset lajin mahtimaita Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan tuntuvat runsaan puolen vuoden jälkeen? Entä onko tasoero Pohjois-Amerikkaan aidosti kaventunut ja missä? Tällä kaudella Naisten Liigasta miesten puolelle TPS:n B-nuorten akatemiajoukkueeseen vaihtanut Tapani kertoo myös millaisiksi kokee eron miesten ja naisten jääkiekon välillä.

  Väittelyissä jääkiekkoilijoiden kaapistatulo, Uefan sakot Bulgarialle sekä naisten jääkiekon taklaussäännöt.

 • 26-vuotias pika-aituri Elmo Lakka on höylännyt puoli sekuntia omasta ennätyksestään viimeisen viiden vuoden aikana. Kesällä 2019 kellot pysähtyivät Sveitsissä aikaan 13,49, joka on Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi paras aika 110 metrin aidoissa. Edellä ovat enää Lakan oma valmentaja Antti Haapakoski (13,42) sekä Arto Bryggaren Los Angelesin olympialaisissa 1984 juoksema Suomen ennätys 13,35.

  Mitä vaatii yhden sadasosan tai yhden kymmenyksen pudottaminen omasta ennätysajasta? Millaiset ovat pika-aiturin ihanteelliset fyysiset ominaisuudet ja kuinka lähellä 183-senttinen ja 79-kiloinen Lakka niitä on? Millainen vaikutus kotikasvatuksella ja Elmo Lakan äidillä on ollut poikansa huippu-urheilu-uraan? Entä miltä tuntuu olla kahdessa päivässä 14 tuntia urheiluhierojan käsittelyssä lonkkia avaamassa?

  Väittelyissä Veikkausliigan europleijarit, Jortikan TPS-kritiikki ja Olympiakomitean Tokio-tavoitteet.

 • Viisi vuotta sitten jalkapallovalmentaja Jani Honkavaara nosti HIFK:n takaisin jalkapallon pääsarjatasolle 42 vuoden tauon jälkeen. Seuraavana kesänä siviiliammatti opettajana sai jäädä, kun Honkavaara teki jatkosopimuksen ja ryhtyi päätoimiseksi valmentajaksi. Toinen HIFK-kausi Veikkausliigassa päättyi kuitenkin potkuihin kesken kauden, ja lokakuussa 2016 Honkavaara nimitettiin Kuopion Palloseuran uudeksi päävalmentajaksi.

  Honkavaaran KuPS voitti kahdella ensimmäisellä kaudellaan hopeaa ja pronssia – ja nyt sillä on mahdollisuus varmistaa ensimmäinen Suomen mestaruus sitten vuoden 1976. Päättääkö samana vuonna syntynyt päävalmentaja viimein kuopiolaisten pitkän odotuksen? Millainen on tunnelma joukkueessa ennen mestaruuden ratkaisevaa viimeistä ottelua Turussa? Miten Honkavaara arvioi vastaan asettuvan runkosarjavoittaja Interin vahvuuksia? Entä mitä mieltä Honkavaara on toisen opettajan, Huuhkajia luotsaavan Markku Kanervan menestyksen avaimista?

  Väittelyissä Tero Pitkämäki, saksalaisseura St. Paulin turkkilaispelaajan potkut sekä Pep Guardiolan

 • Lauri Hakala, 37, on entinen lentopalloilija ja lentopallovalmentaja, jonka pitkään meriittilistaan kuuluvat mm. apuvalmentajan pestit Hollannin naisten ja Slovenian miesten maajoukkueissa sekä valinta Ruotsin pääsarjan Elitserienin Vuoden valmentajaksi 2018 Sollentuna VK:n päävalmentajana. Toukokuussa 2019 hän aloitti työt Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön uutena joukkuepelien lajiryhmävastaavana.

  Millaisena yli 12 vuotta ulkomailla työskennellyt ja Yhdysvaltojen yliopistourheilumaailmasta oppinsa ammentanut Hakala näkee suomalaisen joukkuepeli- tai palloilukulttuurin? Mitä Suomessa osataan ja mitä voisi tehdä paremmin? Entä miten lentopallon parissa koko uransa työskennellyt ihminen näkee lajirajojen yli ulottuvan yhteistyössä palloilulajien kesken?

  Slovenialaisessa ACH Volley Ljubljanassa ja Slovenian maajoukkueessa apuvalmentajana työskennellyt Hakala avaa myös kaksimiljoonaisen maan palloilukulttuuria sekä syitä sen poikkeukselliseen menestykseen 2010-luvulla etenkin koripallossa ja lentopallossa.

  Väittelyissä Jukka Jalosen NHL-optio, Annimari Kortteen tavoitteenasettelu sekä twiitistä käynnistynyt NBA-Kiina -konflikti.

 • Vuodesta 2015 kansanedustajana toiminut Hanna Kosonen (kesk) nimitettiin elokuun alussa äitiyslomalle jääneen Annika Saarikon (kesk) tilalle Rinteen hallituksen uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi. Taidehistorioitsija ja hiihtosuunnistuksen moninkertainen arvokisamitalisti käsittelee ministerinä kulttuuri- ja taidepolitiikan- sekä nuoriso- ja liikuntapolitiikan osastolle kuuluvat asiat.

  Valtioneuvoston laaja liikuntapoliittinen selonteko valmistui viime vuonna edellisellä hallituskaudella, ja Antti Rinteen (SDP) johtama hallitus on ehdottanut talousarvioesityksessään 4,8 miljoonan euron lisäystä liikunnan ja huippu-urheilun edistämiseen vuonna 2020. Mutta mihin lisämiljoonat halutaan suunnata? Millaista on opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyö suomalaista huippu-urheilua johtavan Suomen Olympiakomitean kanssa? Mihin ylipäänsä kansakuntana tarvitsemme huippu-urheilua tai mitaleita arvokisoista?

  Väittelyissä Dohan suomalaismenestys, Litmasen Qatar-kehut sekä Salazarin tallin doping-epäilyt.

 • Suomen Urheiluliitto (SUL) valitsi marraskuussa 2018 monen yllätykseksi uudeksi puheenjohtajakseen 31-vuotiaan entisen kymmenottelijan Sami Itanin. Uransa 2015 päättänyt kaksinkertainen Suomen mestari on väitellyt Aalto-yliopistosta kauppatieteiden tohtoriksi ja opiskellut lisäksi Yhdysvalloissa Stanfordin yliopistossa.

  Millaisia uudistuksia mm. arabiaa ja venäjää puhuva nuori urheilupomo haluaisi nähdä suomalaisessa urheilujärjestelmässä tai yleisurheilun päätöksenteossa? Millaiset ovat jättitappioita tehneen lajiliiton taloudelliset näkymät nyt, ja millaiset tuloskriteerit Itani on itselleen asettanut?

  Puheenjohtaja ei aio matkustaa yleisurheilun MM-kisoihin Dohaan, muttei myöskään sano boikotoivansa kisoja, vaikka onkin arvostellut niitä julkisesti. Miten hän sovittaa yhteen henkilökohtaiset mielipiteensä nykyisen asemansa kanssa?

  Väittelyissä liigavalmentajien mikrofonit, Megan Rapinoen kommentit Virgil van Dijkista ja Dohan MM-kisojen dilemma.

 • Lähes 30 vuotta vanhaa pituuden Suomen ennätystä yhä hallussaan pitävä Ringa Ropo sai tänä kesänä tyttärestään seuraa SE-tilastoihin, kun hänen 20-vuotias tyttärensä Ella Junnila ylitti kahteen kertaan naisten korkeushypyn Suomen ennätyksen ja varmisti samalla lipun Dohan MM-kisoihin. Tiettävästi maamme yleisurheiluhistoriassa ei ollut ole aiemmin samanaikaisia Suomen ennätyksiä vanhemman ja lapsen nimissä.

  Aiemmin tytärtään valmentanut Ropo on nykyisin tämän taustajoukoissa pelkästään äidin roolissa. Mitä urheilujärjestelmästämme kertoo se, että suomalaisten huippu-urheiljoiden taustalta löytyy niin usein valmentajana toimiva äiti tai isä? Millaisissa asioissa Ringa Ropo kokee voineensa antaa tyttärelleen merkittävää apua tämän uralla huippu-urheilijana? Entä mitä omalla urallaan seksisymboliksikin kutsuttu Ropo ajattelee nykyajan some-aikakauden urheilijoiden julkisuuskuvasta ja sen hallinnasta?

  Väittelyissä mitalikahviperinne, Patrik Laineen tilanne ja Elmo Lakan yllättävä Doha-karsiutuminen.

 • Jääkiekon SM-liiga käynnistyi tällä viikolla, ja kaikkia joukkueita voi jo nyt onnitella sarjapaikan säilyttämisestä. Liiga on ollut suljettu miltei koko 2000-luvun ajan, ja vain neljä joukkuetta (KalPa, Sport, KooKoo ja Jukurit) on sarjan sulkemisen jälkeen nostettu

  Mestiksestä pääsarjatasolle. Kaudesta 2013–2014 lähtien käytössä on ollut lisenssijärjestelmä, jossa Mestiksen voittaja voi anoa pääsarjalisenssiä ja sen saadessaan nousta vuoden siirtymäajalla SM-liigaan.

  Millaisia ajatuksia Liigasta on Imatran Ketterän 31-vuotiaalla päävalmentajalla Maso Lehtosella, joka valmensi joukkueensa viime keväänä Mestiksen mestaruuteen vasta sen toisella Mestis-kaudella? Entä millaisia sarjoja ovat Liigan suljetun oven takana pelattavat Mestis ja Suomi-sarja? Mihin nuori valmentaja

 • Superpesiskausi huipentuu paraikaa naisten ja miesten finaalisarjoihin, joissa kohtaavat Porin Pesäkarhut ja Jyväskylän Kirittäret sekä Joensuun Maila ja Sotkamon Jymy.

  Ennakkoarvionsa ottelusarjoista tarjoilee pitkän linjan pesisvaikuttaja Pekka Arffman, Kiteen Urheilijoiden entinen pelinjohtaja, joka on sittemmin siirtynyt pesisjournalismin puolelle ja toimii nykyään mm. Elmo-lehden pesäpalloasiantuntijana.

  Miten Arffman näkee lajin nousseen 90-luvun lopun sopupeliskandaalin pohjamudista uuteen kukoistukseen? Entä millä keinolla kansallispeli voisi rantautua toden teolla myös Suomen suurimpiin kaupunkeihin?

  Väittelyissä TPS:n jonnevirtas-saaga, Palloliiton maajoukkuesopimusten tasa-arvo sekä pesiskommentaattori Puhtimäki.

  Lisäksi Yleisradion väittelyneuvosto antaa kauan odotetut tuomionsa kausien 2017-2018 sekä 2018-2019 väittelymestaruuksista!

 • Naisten jalkapallon MM-kisojen lopputurnaus rikkoi kesällä katsojaennätyksiä, ja tyttöjen ja naisten harrastajamäärät ovat ympäri maailmaa kovassa nousukiidossa. 2020-luvun lähestyessä jalkapalloilua seurataan entistä enemmän sukupuoleen katsomatta, minkä seurauksena myös vaatimukset korvausten tasa-arvosta ovat lisääntyneet.

  Miten syyskuussa EM-karsinnat aloittava Suomen maajoukkue Helmarit pystyy pysymään mukana kovassa kansainvälisessä kilpailussa? Entä millaisin keinoin naisfutiksen buumi näkyisi vahvemmin myös Naisten Liigan katsomoissa? Vieraana pitkän kansainvälisen pelaajauran tehnyt ja nykyisin HJK:ta edustava Essi Sainio.

  Väittelyissä Veikkausliigan otteluohjelma, Kuznetsovin kokaiinipanna ja urheilumedian Pukki-party.

 • Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen voitti pelaajana Stanley Cupin. Pelaajauran jälkeen Nieminen on rakentanut valmentajauraansa määrätietoisin askelin kohti NHL:n päävalmentajuutta. Tosin Niemistä harmittaa, ettei hän toistaiseksi osaa puhua jääkiekkoa yhtä hyvin englanniksi kuin suomeksi: “Punchlinet eivät vielä irtoa riittävän hyvin.”

  Nieminen luonnehtii lähetyksessä lisäksi erityistä suhdettaan Pelicansin apuvalmentaja Pasi Nurmiseen.

  Väittelyissä: NHL-tappelut, Valtteri Bottas 2.0 ja Artemi Panarinin kritiikki Vladimir Putinia kohtaan.

Klipit

 • Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän? Kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkan viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua". Miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä?

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä