Radio Suomen Ilta

Radio Suomen Ilta.

 • 5 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • ma 19.8.2019 21.55 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Vieraana muusikko, näyttelijä Mari Rantasila, joka on viime aikoina miettinyt viisikymppisen elämää ja tehnyt aiheesta lauluja.

  Uusi single Surun ruuhkavuodet käsittelee tätä elämänvaihetta vanhemman kuoleman ja lasten aikuistumisen kautta.

  Rantasila ja muusikko Suvi Isotalo kiertävät yhdessä duona syksyllä 2019 kiertueen ”Miten helvetissä päädyin tähän?”

  Juontajana Maija Salminen.

 • Vieraana vuoden nuori taiteilija 2019 Nastja Säde Rönkkö. Hän käsittelee taiteessaan ihmisyyden perusteita, kuten sosiaalisia suhteita, rakkautta, empatiaa ja läheisyyttä.

  Teoksista voi havaita aikaamme sävyttävien uhkakuvien herättämiä pelon ja voimattomuuden tunteita, mutta myös toivoa ja lohtua.

  Viimeaikaisessa työskentelyssään Rönkkö on pohtinut erityisesti digitaalisen aikakauden suhdetta valtaan, inhimillisyyteen ja ihmiskunnan tulevaisuuteen.

  Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi historioitsija Teemu Keskisarja ja Olga Ketonen vierailivat Aleksis Kiven kuolinmökillä.

  Keskisarjan mukaan Aleksis Kivi olisi itse ällistynyt siitä, kuinka iso hahmo yhä on vuonna 2019.
  Keskisarja vertaakin Kiven kohtaloa Jeesukseen ja rock-tähtiin. Hän toivoisi, että Kiven kirjoittamat rakkauskirjeet vielä löytyisivät.

  Kuva: Tero Ylioja/Yle

 • 25-vuotias Ellinoora on artisti, stara, laulaja ja keulakuva, mutta myös yrittäjä ja pomo ja somesisällöntuottaja. Näistä aiheista Ippi Arjanne jutteli Ellinooran kanssa.

 • Monet hyvät ideat jäävät unholaan, jos niistä ei osata keskustella. Keskusteluälykkyys on hyvä taito, joka vaatii rohkeutta

  Ihmismielen asiantuntija, työpsykologian tohtori Helena Åhmanin kanssa keskustellaan tilannetajusta, paineensietokyvystä ja konfliktinratkaisusta.

  Åhmanin kirja Keskusteluälykkyys painetilanteissa julkaistaan lokakuussa. Juontajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

 • Juho Milonoff näyttelee TV1:n Pientä laittoa -draamasarjassa Teppoa, kaikkensa menettänyttä miestä, joka on juuri muuttanut Helsingin Vuosaareen aloittamaan uutta lukua elämässään.

  Ison egon omaavalle Tepolle pudotus upseerin arvostetusta valta-asemasta nimettömäksi, muiden avun varassa eläväksi ihmiseksi ei ole helppo.

  Teatteriperheessä kasvanut Juho Milonoff tunnetaan myös KOM-teatterin johtajana.
  Perheen merkityksestä ja veljeydestäkin puhetta kun Juho on Markus Turusen juttukaverina.

 • Kotiteollisuus -yhyeestä tuttu Jouni Hynynen perusti uuden bändin Maanalainen armeija. Yhtyeen toiseksi laulajaksi pestattiin Mira Luoti. Millainen bändi on kyseessä? Jouni Hynynen ja Mira Luoti Markus Turusen haastattelussa.

 • Matti Ristinen sai elämänsä roolin Olen suomalainen -elokuvassa, jossa hän näyttelee legendaarista laulaja Kari Tapiota.

  Roolia hiottiin pitkään. Ristinen opetteli puheopettajan kanssa Kari Tapion maneerit, äänensävyn ja savolaista nuottiakin hiottiin.

  - Kun tekee tarpeeksi työtä se menee verenkiertoon. Mutta tarkoitus oli että en imitoi ketään, hankin vain työkalut rooliin, jotta hahmossani olisi jotain tunnistettavaa.

  Elokuvaa filmattaessa tajusimme työryhmän kanssa, että olemme suuremman aiheen äärellä kuin etukäteen ymmärsimmekään, miettii Ristinen.

  - Minua kiinnosti hahmona Kari Jalkanen. Halusin tuoda esiin rakastettavan tyypin, mutta näyttää myös inhimillisyyttä, jota meissä kaikissa on. Elämässä on pettymyksiä ja välillä hakataan päätäkin seinään. Elokuva tarjoaa katsojalle rehellisen ja tunnistettavan kuvan myös alkoholismin koko kaaresta.

  Toimittajana Olga Ketonen.

 • Keskittyminen katkeilee, ajantaju katoaa, ajatus sinkoilee ja rönsyilee niin, että itse Franz Kafka tulisi kateelliseksi, jos vain saisi lukemastaan selvää. Millaista on elämä ADHD:n kanssa?
  Markus Turusen ja Paula Jokimiehen vieraina Klaus Karkia ja Marica Kuukka.

 • Miia Tervo on elokuvaohjaaja, jonka Aurora-elokuva on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Voittaja selviää lokakuun lopulla Tukholmassa.

  Aurora kertoo nuoresta naisesta, jolla on monimutkainen ja näköalaton elämä Pohjois-Suomessa. Viinaa kuluu, kavereiden kanssa heilutaan, töitä tehdään ja ihmisiä kohdataan.
  Aurooraa esittää Mimosa Willamo.

  Miia Tervo kävi Olga Ketosen vieraana. Haastattelun alussa tarkennetaan yhteen elokuvan kohtaukseen. Aurota ystävineen on tulossa taas kerran juovuksissa kapakasta, tytöt pysähtyvät kuntosalin ikkunan eteen. Sisällä kirkkaissa valoissa joukko nuoria jumpaajia twerkkaa ja tytöt lasin takana hytkyttävät samaan tahtiin. Kirkas ja yksinkertainen kohtaus – tuttua Miia Tervolle, pohjoisen kasvatille?

 • Lottovoittajien Suomessa tyhjästä aloittaneet ja omalla työllä sekä näkemyksellä menestyneet yrittäjät saavat liian usein osakseen ainoastaan kateutta ja kaunaa.

  Yrittämisestä, onnistumisesta, maineesta ja vauraudesta puhetta, kun Markus Turusen ja Paula Jokimiehen vieraana on kauppaneuvos Kyösti Kakkonen.

  Kuvassa Markus Turunen ja Kyösti Kakkonen esittävät taivutetuilla käsivarsillaan Karjalan vaakunaa.

 • Miksi naisilla on menopaussi? Onko evoluutio ihmisen kohdalla jo pysähtynyt? Miksi luonnonvalinta antaa meidän vanhentua? Voiko ihmisen elinikä vielä nousta?

  Mutta miten norsut liittyvät asiaan?

  Päädyin sattuman kautta tutkimaan norsuja, kertoo evoluutiobiologi Virpi Lummaa.

  - Olin ollut puhumassa ihmistutkimuksestani Lontoossa, kun eturivissä istuva rouva sanoi, että hänellä on aika samantapaista aineistoa 8000 myanmarilaisesta norsusta kuin minun ihmistutkimuksessani. Nainen tunki samaan taksiin ja kertoi lisää norsuaineistoistaan. Kirjoitimme äkkiä apuraha-anomuksen ja saimmekin apurahan projektillemme.

  Norsut linkittyvät ihmisiin siten, että myös norsuilla "mummot" pitävät huolta jälkipolvista ja auttavat siten niiden selviämistä.

  Radio Suomen Illassa Paula Jokimiehen ja Markus Turusen vieraana oli Turun yliopiston akatemiaprofessori, evoluutiobiologi Virpi Lummaa.

Klipit

 • KUUMAA-yhtyeen keulahahmo, muusikko ja näyttelijä Johannes Brotherus on ehtinyt näytellä ja soittaa nuoresta iästään huolimatta useissa eri projekteissa. Miten elokuvien ja sarjojen tähdittäminen ja säveltäminen ovat vaikuttaneet Johanneksen elämään ja millainen on kesällä festarilavoille nouseva Johannes Brotherus?

  Brotheruksen tapaa Adile Sevimli.

 • Matti Mikkola keskustelee Olga Ketosen kanssa hiuksista, isyydestä ja musiikista.

  Mikkolan johtama Saimaa-yhtye ja Pyhimys julkaisevat 10.5.2019 albumin "Olisinpa täällä". Vastikään Mikkola teki yhteistyötä Ellipsin eli Elli Haloon kanssa.

 • Konsta Punkka on elättänyt itsensä luontokuvillaan viiden vuoden ajan. 25-vuotias Punkka on intohimoinen luontoihminen, joka hakee eläinkuviinsa tiettyä tunnelmaa. Hän pitää maagisena hetkeä, jolloin hän katsoo kamernansa linssin läpi oravaa tai kettua suoraan silmiin.

  Punkka on kuviensa ansiosta yksi Suomen suosituimmista ja seuratuimmista Instagram-käyttäjistä.

  Hänet tapasi helsinkiläisessä puistossa itsekin valokuvaukseen aikoinaan hurahtanut luontoihminen Juha Blomberg.

  Kuvalähde: konstapunkka.com

 • Hlei Sutela on näyttelijä, komedienne, stand up -koomikko ja käsikirjoittaja. Ylellä pyörivä uusi komediasarja Melkein totta kertoo teatterin tekemisestä. Sutela on yksi sen käsikirjoittajista ja näyttelijöistä. Sutelan hurmaava hahmo saapastelee töihin joka päivä joogamatto kainalossa.

  Käsikirjoitusvaiheessa harmaita hiuksia tuotti naisroolien yksioikoisuus ja vähyys näytelmissä. Sutelan mukaan se oli "paljastavan, musertavan, kiusallisen kamalaa".

 • Hyvien kirjojen aloituksia muistellaan ja siteerataan, mutta kuka muistaa hyvän kirjan lopetuksen? Onko loppu vähemmän tärkeä kuin mukaansatempaava aloitus. Miksi romaanit usein menettävät voimansa loppua kohti? Mitä kirja voi parhaimmillaan antaa lukijalle?

  Adile Sevimli haastatteli Sinikka Vuolaa ja Tommi Melenderiä, jotka ovat kirjoittaneet Maailmojen loput -nimisen teoksen, jossa ruoditaan kaavamaisia tapoja päättää romaani.

  Kuva: Veikko Somerpuro, Wsoy

 • Vappu Pimiä tuli tunnetuksi chat-juontajana 2000-luvun alussa. Tie on vienyt sittemmin tv-töiden ja radio-ohjelmien pariin. Nykyään urapalettiin kuuluu myös astioiden ja kodintekstiilien suunnittelukin. Tekeillä on myös kirja. Sen motto on: "kiitollisuus johtaa onnellisuuteen ja onnellisuus johtaa menestykseen".

  Vappu Pimiä käväisi Riikka Porttilan vieraana.

 • Reino Nordinin helmikuussa ilmestyneellä albumilla Cara mia kuullaan artistin itsensä mukaan "parempaa Reinoa".
  Nordin on jättänyt päihteet taakseen ja kertoo nyt, millaista on rakastaa elämää, elää hetkessä ja heittää irti egon lieveilmiöistä.

  Adile Sevimli haastatteli Reino Nordinia aikuisen miehen perheeseen liittyvistä ajatuksista

 • Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Vilkkumaa juhlistaa 20-vuotista soolouraa kiertueella ja kokoelmalevyllä.

  Olga Ketonen haastattelee Vilkkumaata.

 • Millaisen perinnön Minna Canth meille jätti? Mitä Minna Canth tuumisi ajastamme? Mihin hän ajassamme tarttuisi?
  Olga Ketosen vieraana ohjaaja, kirjailija Juha Hurme.

 • Viime ajat Mariska on keskittynyt oman soolomusiikin tekemiseen, mutta hän sanoittaa kappaleita myös muille artisteille.
  Mariska on kirjoittanut tekstit mm. "Missä muruseni on", "Mestaripiirros" ja "Suloinen myrkynkeittäjä" -kappaleisiin.
  Mariskan tapaa Olga Ketonen.

 • Lauri Tähkä on saavuttanut urallaan sellaisen aseman, josta moni voi vain haaveilla. Helmikuun Iskelmägaalassa hänet nimettiin vuoden miesartistiksi ja kappaleensa ”Mä en pelkää” vuoden iskelmäksi. Ja uutta tuotantoakin pukkaa - peräti kahdella rintamalla. On vastajulkaistu albumi "Meidän tulevat päivät" ja valokuvakirja "Äärille".

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Lauri Tähkän uuden levyn julkaisupäivänä. Kovin syvällisiä pohtivatkin miehet juttutuokiossa, jossa Tähkä kertoo mm. tärkeästä luontosuhteestaan ja onnellisuudestaan, yleisön parissa, olla ukkosenjohtimena ihmisten tunteille.

 • Alibin päätoimittajana parikymmentä vuotta toiminut Mika Lahtonen kertoo rikoksiin erikoistuneen lehden ja rikollisuuden muutoksesta 70-luvun lopulta tähän päivään. Toimittajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä