Muutoksen matkaopas

Mitkä ovat terveellisen syömisen kulmakivet?

 • 51 min
 • toistaiseksi

Elämän muutoskohdissa hyvinvoinnin perustarpeet voivat unohtua, vaikka juuri silloin kannattaisi erityisesti huolehtia jaksamisestaan. Tänään puhumme ravinnosta. Kun saa tarpeeksi energiaa, sitä riittää myös omannäköisen elämän rakentamiseen. Mitkä ovat terveyttä ylläpitävän syömisen kulmakivet? Maria Jyrkäksen vieraana ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Lähetykset

 • ma 19.8.2019 19.05 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Muutos on mahdoton, jos jokin entisessä pitää otteessaan. Voimakkaimmin menneessä voi pitää kiinni trauma, joka voi oireilla vuosikausia tapahtuneen jälkeenkin. Onneksi traumasta voi toipua. Maria Jyrkäksen vieraana on omasta traumastaan parantuva ja aiheesta kirjan kirjoittanut näyttelijä Jenny Rostain.

 • Seksuaalisuus on vahvimpia energioitamme, mutta samalla myös herkimpiä alueita persoonassamme. Miten seksuaalisuus kasvaa ja kehittyy elämänkaaren mukana? Miten seksuaalinen kasvu vaikuttaa hyvinvointiimme? Maria Jyrkäksen vieraana seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

 • Muutos on yksinäänkin joskus vaikeaa. Entä kun yhtälössä on toinen ihminen omine kasvuprosesseineen? Miten yhdistetään rakkaus ja kasvu?

  Kukaan meistä ei pysy samanlaisena koko elämäänsä. Emme tiedä kenen kanssa menemme parisuhteeseen, vaikka olisimme kuinka rakastuneita. Naimisiin mennessä lupaamme rakastaa toista loppuelämän ajan, mutta onko se liian paljon luvattu?

  Maria Jyrkäksen vieraana parisuhdekouluttaja, kirjailija Marianna Stolbow.

 • Maailma muuttuu, halusi sitä tai ei.
  Sopeutuminen ympärillä tapahtuviin muutoksiin ja uudistuksiin voi aiheuttaa kasvukipuja. Miksi asioiden pitää muuttua, kun kaikki on hyvin? Tuntuisi turvallisemmalta pitää kaikki ennallaan.

  Elämänmeno pakottaa tarkistamaan omaa arvomaailmaa. Miten elää itselle merkityisellistä elämää ajassa, jolloin muutos on nopeampaa kuin koskaan?

  Maria Jyrkäksen vieraana filosofi Frank Martela.

 • Monikohan muoti- kauneus- ja hyvinvointibisnes menisi nurin, jos ihmiset yhtäkkiä päättäisivät tykätä itsestään?

  Miksi näemme peilissä helpommin arvosteltavaa kuin kaunista? Sen sijaan että käytämme valtavasti energiaa ulkonäkömme muuttamiseen, mitä jos muuttaisimmekin asennettamme kehoamme kohtaan?

  Maria Jyrkäksen vieraana psykologi Katarina Meskanen.

 • Kaikki muutokset eivät ole toivottuja.
  Kriisi tulee aina yllättäen, pysäyttää kaiken, eikä siihen pysty valmistautumaan.

  Elämä tuo meille kaikille mukanaan tilanteita, jotka tuntuvat ylitsepääsemättömiltä.
  Miten elämä rakennetaan uudelleen, kun kriisi pakottaa muuttumaan?

  Maria Jyrkäksen vieraana Suomen Mielenterveys ry:n psykologi Marika Ketola.

 • Väsyneenä ei jaksa tehdä mitään. Silloin arki on selviytymistä. Viimeiseksi jaksaa miettiä elämän isoja asioita tai suunnata kohti uutta.

  Muutoksen matkaopas kääntää katseen makuuhuoneeseen ja kunnolliseen palautumiseen. Riittävä lepo on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Kuinka siitä tulisi huolehtia?

  Maria Jyrkäksen vieraana hyvinvointiasiantuntija Niina Karstunen

 • Liikunnan pitäisi tuoda energiaa ja hyvinvointia, ei kuluttaa eikä tuntua vastenmieliseltä rääkiltä. Muutos on muutakin kuin massiivisia kuntokuureja. Erityisesti henkinen muutos vaatii voimaa ja terveyttä, ja sitä saa, kun huolehtii myös fyysisestä kunnostaan - terveissä rajoissa.

  Miten mahduttaa liikunta arkeen ja ylläpitää hyvinvointia lisäävää liikuntaharrastusta?
  Miksi liikuntaharrastus niin helposti jää, vaikka sen tietää tuovan hyvää oloa?

  Maria Jyrkäksen vieraana personal trainer Henna Linné.

 • Elämän muutoskohdissa hyvinvoinnin perustarpeet voivat unohtua, vaikka juuri silloin kannattaisi erityisesti huolehtia jaksamisestaan. Tänään puhumme ravinnosta. Kun saa tarpeeksi energiaa, sitä riittää myös omannäköisen elämän rakentamiseen. Mitkä ovat terveyttä ylläpitävän syömisen kulmakivet? Maria Jyrkäksen vieraana ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

 • Muutoksen matkaoppaassa puhumme omien mahdollisuuksien hahmottamisesta ja niiden asioiden löytämisestä, joissa menestyy ja joista saa tyydytystä ja iloa - olipa kyse sitten urasta tai vapaa-ajasta.

  Maria Jyrkäksen vieraana on kasvatustieteen professori Satu Uusiautti Lapin yliopistosta. Hän on tutkinut yksilöllisiä erityisvahvuuksia, jotka johtavat menestymiseen ja onnen kokemiseen elämässä.

 • Radio Suomen maanantai-illoissa syksy omistetaan elämänlaadun kohottamiselle.

  Moni janoaa muutosta, mutta ei tiedä, miten edetä. Omat voimavarat ja potentiaali voivat olla hukassa arjen keskellä.

  “Muutoksen matkaopas” tarjoaa virikkeitä, joiden avulla kuuntelija voi pohtia omaa tilannettaan, ja keinoja parantaa omaa hyvinvointiaan, olipa toiveissa sitten uusi ammatti, fyysisen kunnon kohottaminen, ihmissuhteiden parantaminen, ruokailutapojen kuntoon saattaminen, taloudellinen vaurastuminen tai menneisyyden taakoista vapautuminen.

  Aika paljon julkisuudessa on tarinoita isoista elämänmuutoksista, oman itsen löytämisestä, uudesta suunnasta ja niin edelleen. Mutta mistä tietää, että muutos on tarpeen omalla kohdalla?

  Maria Jyrkäksen keskustelukumppanina valmentaja ja hyvinvointialan yrittäjä Laura Peippo.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä