Radio Suomi Helsinki

Vantaan vesistöt ja puskat kätkevät sisäänsä salaisuuksia

 • 12 min
 • toistaiseksi

Purotalkkarit pitävät huolta Vantaan vesistöistä tarkkailemalla niiden kuntoa ja tekemällä huoltotöitä. Heidän työtehtäviinsä lukeutuvat muun muassa pienpoikasseuranta ja tulevien talkoiden kartoittaminen. Toimittaja Petri Rinne kävi tutustumassa purotalkkareiden Jukka Suomelan ja Janne Kuuselan työtehtäviin.

Lähetykset

 • to 27.6.2019 19.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsingissä järjestetään 5.-6.1. SM-kisat lajissa, joka on kaikille tuttu, mutta harvoille harrastus. Pöytäjääkiekon SM-kisat järjestetään nyt jo 29. kerran.
  Vesa Marttinen kävi perehtymässä lajin saloihin moninkertaisen Suomen-mestarin Juha Erälaukon kanssa.

 • Tänä vuonna Kansalaisareena valitsi kaksi vuoden vapaaehtoista: Tapani Vainikaisen sekä Jouko Näivän. The Streetbarberina eli katuparturina tunnettu Näivä on tehnyt monia sekalaisia töitä, soittanut parissa bändissä ja saattaapa joku muistaa hänet vuoden 2012 Big Brother- talostakin. Nyt hän on leikannut vähän yli vuoden ajan syrjäytyneiden, kodittomien ja vähävaraisten hiuksia ja kohtaa heidät ihmisenä. Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kansalaisareena valitsi joulukuussa jälleen vuoden vapaaehtoisen tai itseasiassa tänä vuonna vuoden vapaaehtoiset: Tapani “Tapsa” Vainikaisen ja Jouko “the Streetbarber” Näivän.
  Korsossa, Woimanurkassa, tavallisesti senioreita liikkumiseen iloihin innostava ja opastava Tapani Vainikainen antaa toimittaja Justus Laitiselle vinkkejä niin salille kuin elämäänkin.

 • Vantaalainen Hanna Fiskari on sisustubloggaaja ja innokas askartelija. Tämän joulun hittituote lienee käpyhyasintti, joka syntyi myös Hannan hyppysissä.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi piipahti Hannan kotona. Samalla hän sai helpon vinkin joulukranssin tekemiseen.

 • Finnwave-rahtialus on rantautunut poikkeuksellisesti Vuosaaren satamaan Helsingissä. Toimittaja Olli-Pekka Kursi kipuaa laivaan aamuhämärissä, jossa ensimmäisenä tapaa laivan kapteenin, Mika Kärin.
  Sitten alkaakin pikaperehdytys siihen, millaista on olla joulun aika laivassa.
  Aluksen kansainvälisen miehistön ansiosta jouluperinteissä yhdistyvät suomalaiset ja filippiiniläiset tavat.
  Matruusi Mikko Toivonen on jo kolmatta joulua hommissa laivalla ja talousapulainen Vipri Mäkinen pitää huolta siitä, että aluksessa on tarjolla juhlapyhienkin aikaan hyvää ruokaa ja mahdollisimman levollinen tunnelma.

 • Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin neljäkymmentä vuotta sitten, kun taideaineista leikattiin maanlaajuisesti hurjalla tavalla.
  Tällä hetkellä kuvataidekouluosaamisesta halutaan tehdä vientituote: Japanissa ja Kiinassa ollaan hyvin kiinnostuneita ainutlaatuisesta suomalaisesta taideoppimisesta.
  Kuvataidekoulun rehtori Hannamaija Heiska iloitsee taidenkoulun arjesta. Kaiken lisäksi maalausluokan ikkunasta avautuu yksi pääkaupunkiseuden upeimmista maisemista. Sitä ihaili myös toimittaja Olli-Pekka Kursi

 • Harva tietää, että Suomella on tutkimusasema Etelämantereella – ja näin on ollut jo 30 vuotta. Retkikuntaan kuuluvat muun muassa Ilmatieteen laitoksen tutkija Juho Vehviläinen ja FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski. Vehviläisen edellisestä ja ainoasta Etelämantereen-vierailusta on jo kymmenen vuotta, kun taas Kalakoski on käynyt siellä viitisentoista kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1999. Minkälaiset olosuhteet tutkimusasemalla on vastassa ja miten Etelämantereelle edes pääsee?

  Toimittajana Ippi Arjanne.
  Kuva: Timo Vihma / Ilmatieteen laitos

 • Miltä tuntuu, kun teatterin lava vaihtuu yhdessä yössä sairaalavuoteeseen ja pyörätuoliin? Piia Korisevalle kävi näin kymmenen vuotta sitten, kun migreeni aiheutti aivoinfarktin ja hänen oikea puolensa halvaantui. Viisi vuotta sitten Piia Koriseva juoksi puolimaratonin, tosin intervallina, koska oikea jalka alkoi aina välillä laahata.

  Piia Korisevan kanssa jutteli Ippi Arjanne.

 • Uusi lastensairaala Meilahdessa on täynnä toinen toistaan erilaisempia innovaatioita, joiden tarkoituksena on tehdä pienille potilaille sekä heidän omaisille käynti tai joissakin tapauksissa pidempikin oleskelu sairaalassa miellyttävämmäksi. Eräs kävijöitä eniten yllättäneistä elementeistä ovat olleet alan viimeisintä teknologiaa edustavat äänisuihkut, joita on ripoteltu eri puolille sairaalaa. Justus Laitinen kävi paikan päällä projektia johtaneen Aalto-yliopiston lehtori Antti Ikosen sekä äänisuunnittelussa mukana olleen lastentautien dosentti Pekka Lahdenteen kanssa virkistäytymässä äänisuihkussa.

 • Lahjoilla on mukava ilahduttaa läheisiään. Mutta meneekö lahjasta fiilis, jos se on paketoitu rumasti? Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen tunnustaa kuuluvansa siihen ihmisryhmään, jolta joulupakettien tekeminen ei suju käden käänteessä. Niinpä hän lähti askarteluun, tee-se-itse-henkeen ja sisutusratkaisuihin keskittyneen Kaikki paketissa-blogin pitäjien, Aleksi Koskisen ja Jani Lindbergin, luo oppiin.

 • Pete Hoppulan ja Matti Laipion kirjoittama tietokirja Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina avaa blues-musiikin historiaa ja vaiheita Suomessa. Miten blues saapui Suomeen ja millaisia ominaispiirteitä se pohjoisessa sai? Millaisia alueellisia blueskeskittymiä syntyi Helsinkiin, Lahteen ja vaikkapa Nurmijärvelle tai Järvenpäähän? Entä miten Suomi-blues voi tänä päivänä?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi kirjan tekijät Helsingin Kalliossa, jossa asui pitkään eräs suomalaista bluesia muokannut merkkimies.

 • Niklas Ansamaan ura alkoi jo teini-iässä, kun hän koodasi ensimmäisen applikaationsa 14-vuotiaana auttaakseen äitiään sienestyksessä. Neljä vuotta myöhemmin hän on perustanut yrityksen ja opettanut ohjelmointia niin Ruandassa kuin Supercell-peliyrityksessäkin.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Nuori punkkari lähti vuosituhannen vaihteessa Lontooseen opiskelemaan, yliopistossa pääaineena oli muinaiskreikka ja latina. Sivistyksen nälkä ei kuitenkaan ollut muuton syy, vaan “se oli parempi syy saada äidiltä lupa kuin poikien perässä muuttaminen tai musiikilliset ambitiot”.

  Räppiä, iskelmää, poppia – muun muassa näitä genrejä mahtuu Mariskan liki 20-vuotiseen artistiuraan. Miten hänet on otettu vastaan eri tyylilajien piireissä? Mitä monta kertaa nahkansa luonut Mariska ajattelee suomalaisesta musiikkibisneksestä ja kansainvälisyydestä?

  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Risto Hartikainen ja Kuisma Heikkilä edustavat seksuaalivähemmistöä ja Heikkilä myös sukupuolivähemmistöä. Molemmat ovat syntyneet 50-luvulla, eli eläneet suurimman osan elämästään aikana, jolloin homous on ollut vähintään paheksuttua. Väkivallan uhka ei ole pelkästään leijunut ilmassa, vaan todellisuutta.

  Onko naisoletettu päässyt miestä helpommalla? Millaista oli lähteä hakemaan seuraa metsään?

  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • “Moni ei haluakaan tietää Brasiliasta sen enempää, kuin että samba on kiva harrastus”, sanoo Kirsi Lindroos, Sambakoulu Papagaion perustajajäsen, Suomen sambakoulujen liiton perustajajäsen ja aktiivinen tanssiharrastaja. Karnevaalisamban kotimaata hallitsee machokulttuuri, ja naisen asema on kaukana pohjoismaisesta tasa-arvosta. Karnevaaliasut voivat olla myös politiikkaa.

  Onko suomalainen karnevaalisamban harrastaminen ja höyhenasuihin pukeutuminen kunniottavaa vai uskonnollisen perinteen halventamista? Täytyykö karnevaaleissa olla kieli keskellä suuta, jotta välttyy kohulta?

  Toimittajana Ippi Arjanne.
  Kuva: Mikael Rantalainen

 • Olivera (oik. Katriina Ullakko) on espoolainen laulaja-lauluntekijä, joka on tehnyt musiikkia 11-vuotiaasta asti. Olivera oli monta vuotta omakustanneartisti, joka teki hittejä niin itselle kuin muillekin. Oliveran ääntä kuultiin hiljattain mm. maailman suurimpiin DJ-tuottajiin lukeutuvan Tiëston kappaleella.

  Miten on mahdollista, että Oliveran musiikkia on kuunneltu miljoonia kertoja suoratoistopalveluissa, vaikka hänellä ei ole ollut levytyssopimusta? Olivera kävi Radio Suomen aamussa Olli Aimolan vieraana.

 • Sinkkuus on yhä tänäkin päivänä sellainen asia, joka herättää joissakin ihmisissä hiukan ehkä ristiriitaisiakin tunteita. Sinkkuja saatetaan jopa sääliä, joskus kadehtiakin. Helsinkiläinen Johanna von Hertzen kertoo omista kokemuksistaan, toimittajana on Kalle Suomi.

 • Musiikkiala tarvitsee uusia esikuvia, sanovat Mari Korsu ja Sara Kansonen GR!F -yhdistyksestä, joka toimii Suomen lisäksi muun muassa Argentiinassa, Japanissa ja Australiassa. Vapaaehtoisvoimin toimivan yhdistyksen päätehtävänä on järjestää musiikkileirejä ei-miehille.

  Miksi uusia naislaulajia tulee koko ajan lisää, mutta soittajia näkee edelleen harvoin? Miten mies- ja ei-miesmuusikon yleisöt eroavat toisistaan? Tekevätkö naismuusikot musiikkia toisilleen? Kuinka sitkeässä stereotypiat ylipäätään ovat?

  Toimittaja Ippi Arjanne vieraili GR!F:n treeniksellä alkusyksystä.

 • Naissotilaat-sarjan toisella tuotantokaudella päästään seuraamaan inttielämää viiden nuoren naisen mukana, kun naiset jättävät tutun ja turvallisen arjen taakseen ja aloittavat kurinalaisen elämän Upinniemen rannikkoprikaatissa. Miltä tuntuu hoitaa aamutoimet kolmessa minuutissa, ryömiä pölisevässä metsämaastossa ja marssia kilometrikaupalla kesähelteessä täysissä varusteissa?

  Anne Isokorpi ja Henni Sinilaakso kävivät Olli Aimolan vieraana Radio Suomen aamussa.

 • Anssi Kelan omien sanojen mukaan "elämäkertakonsertissa laulut johtavat tarinoihin ja tarinat takaisin lauluihin". Kela vetää neljänä iltana elämäkertakonserttinsa Helsingin Bio Rexissä joulukuussa. "Mun täytyy kävellä näin" -konsertit ovat yhdistelmä soolokonserttia, monologia ja erilaisia visuaalisia ja elokuvallisia elementtejä.

  Anssi Kela kävi Radio Suomen aamulähetyksessä Olli Aimolan vieraana.

 • Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamat Unicafe-ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun helmikuussa 2021. Päätös sai nopeasti somekansan liikkeelle ja keskustelun kuumenemaan. Ruokakeskustelussa toistuvat muutamat elementit: vitsailu, ja argumentit luonnollisuuden, valinnanvapauden ja lasten hyvinvoinnin puolesta. Mitä tästä keskustelusta pitäisi ajatella? Pohtimassa on komiikkaa tutkinut antropologi Marianna Keisalo, joka on tarkastellut myös suomalaisen median ruokakirjoittelua Hotelli- ja ravintolamuseon hankkeessa.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

  Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

 • Miksi häpeämme omaa tai toisen alastomuutta? Osaammeko katsoa alastonta kehoa neutraalisti ja objektiivisesti? Miltä tuntuu tulla kuvatuksi alasti ja kuinka sinä kohtaat alastoman vartalon? Toimittaja Maija Ilmoniemi lähti alastonkuvattavaksi valokuvaaja Heidi Strengellille, joka on kuvannut yli 120 alastonta naista.

 • Tanssin talo on Suomen ensimmäinen pelkälle tanssille omistettu tila.

  Tanssin talo lupaa tarjoavansa tilan kaikelle tanssille – mutta entä käytännössä, tuleeko tanssin talosta kuitenkin baletin ja nykytanssin näyttämö? Kun vastaavaa toimijaa ei ole tanssin kentällä aiemmin nähty, Tanssin talon rakentuminen on jo itsessään suuri onnistuminen, mutta eittämättä myös suuri haaste.

  Tanssin kentästä, rahoituksesta, kulttuurin arvottamisesta ja historista keskustelemassa Tanssin talon johtaja Matti Numminen ja ohjelmatiimin Mikael Aaltonen.

  Tanssin talo koostuu uudisrakennuksesta sekä Kaapelitehtaan peruskorjatuista osista. Kaapelitehtaan viereen nousevan 5000-neliöisen Tanssin talon on suunniteltu avaavan ovensa vuonna 2021.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Yle Draaman omatuotantoinen Luottomies-komediasarja on ehdolla kansainvälisessä arvostetussa Emmy-gaalassa. Sarja on kilpailun ainoa pohjoismainen ehdokas. Sarja on kilpailun ainoa pohjoismainen ehdokas. Luottomiehen (Wingman) toinen tuotantokausi on nimetty ehdolle short form-sarjojen kategoriassa.

  Yle Areenassa ympäri maailmaa katsottavissa oleva sarja kertoo naapuruksina asuvien miesten elämästä. Kari Ketosen ja Antti Luusuaniemen esittämät naapurukset ajautuvat usein arjessaan kiusallisiin tilanteisiin.

  Kansainväliset Emmy-palkinnot jaetaan New Yorkissa 25. marraskuuta, jonne matkaavat myös sarjan käsikirjoittajat ja pääroolien esittäjät Kari Ketonen ja Antti Luusuaniemi. Kaksikko kävi Radio Suomen aamussa Olli Aimolan vieraina.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä