Yle Huvudstadsregionen

Linda bor hellre smått än längre från centrum

 • 6 min
 • toistaiseksi

Enligt statistik från Statistikcentralen finns de minsta lägenheterna i huvudstadsregionen i Helsingfors. Vi har träffat Linda Smids, som trivs bra i Berghäll, trots att lägenheten hon hyr endast är 29,5 kvadratmeter.
Smids intervjuas av Alexander Beijar.

Lähetykset

 • to 4.7.2019 13.08 • Yle Areena

Klipit

 • Notisbyrån STT publicerade en ranking av gymnasier där de senaste resultaten från studentskrivningarna jämfördes med medeltalet i skolornas antagningar. De finlandssvenska gymnasierna var välrepresenterade, bland annat var Helsinge gymnasium i Vanda femte bäst bland små gymnasier. Reporter Christoffer Kaski satte sig ner i varsin fåtölj tillsammans med gymnasiets rektor Johanna Blomstedt för att diskutera hur hon ser på den här typen av listor och på gymnasiets ställning i Vanda och huvudstadsregionen.

 • Bilen är fortfarande kung när det gäller arbetsresor i huvudstadsregionen - trots storsatsningar som västmetron och ringbanan. Bara i Helsingfors är kollektivtrafik ett populärare alternativ än den egna bilen. Politikerna Amanda Pasanen (Gröna) från Helsingfors, Diana Råman (Saml) från Esbo och Stefan Åstrand (SFP) från Vanda diskuterade utvecklingen av trafiken i regionen. Red. Julie Ebbe.

 • Adrian Lönnberg, Max Streng och Lilo Karlsson är fyra år gamla och går i Daghemmet Kanel i Mårtensdal, Vanda. Karin Filén talade med dem.

 • "Praatta" och "kaakkoo" - alltså konsonantförlängning och vokalförlängning kombinerat med ett r-bortfall - anses vara typiska drag i den svenska som talas i Helsingfors. Helsingforssvenskans egenheter kan ändå inte anses vara kännetecken på en dialekt - och att tala om geografiskt avgränsade dialekter är annars också föråldrat. Det menar Sarah Wikner som i sin doktorsavhandling studerar svenskan i Helsingfors och hur helsingforsarna själva uppfattar sitt språk. Redaktör Julie Ebbe.

 • Är klimatfrågan också en klassfråga? Hur skiljer sig olika samhällsgrupper från varandra när det gäller intresse och engagemang för att motverka klimatförändringen? Det är frågor som Julie Ebbe har funderat på - och forskare vid Finlands miljöcentral Tero Heinonen har svar.

 • Vad ska vi tro om alla de nyheter vi har hört under veckan som gått? Barnpanelen analyserar. Evelyn Autio, Hugo Tuliainen och Juni Skogster går i daghemmet Stigen i Månsas. Karin Filén är redaktör.

 • Festivalen Ars Moriendi som ordnas i Domkyrkans krypta i Helsingfors handlar om döden i olika synvinklar. Namnet är latin och betyder konsten att dö, och under festivalen deltar flera olika konstnärer med olika perspektiv på det oundvikliga i varje människas liv. Christoffer Gröhn träffar dokumentaristen Janna Thorström och skådespelaren Max Bremer och samtalar om konceptet Story Sharing Café.

 • Walter Lassenius, Iris Grönvall, Kiira Salmenvaara och Alvar Karlsson går i Haga Lekis (Haga privata svenska barnträdgård).

 • Under hösten har den 140 år gamla Alexandersteatern i Helsingfors varit till salu. Men försäljningen av byggnaden, som ägs av statens Senatsfastigheter, har inte rikitigt gått som på Strömsö. Byggnaden måste renoveras och staten har inte fått bud som är värda att gå vidare på. Reporter Christoffer Kaski träffade Saija Nisula som är producent vid Bulevardens teaterförening som hyr byggnaden av Senatsfastigheter och driver verksamheten.

 • Kasper Rautalinko är 16 år gammal och går andra året i en skola på Drumsö. Vid sidan av skolan fungerar han som vice ordförande i Helsingfors ungdomsfullmäktigen. Reporter Christoffer Kaski träffade Kasper för att prata om det pågående valet till ungdomsfullmäktige samt de förändringar som fullmäktige står inför - bland annat ska antalet medlemmar höjas med hälften.

 • Reporter Christoffer Kaski besökte anrika jubilaren Gamla saluhallen i Helsingfors. Den fyller 130 år och tillsammans med Johanna Railo, operativ chef för en av restaurangerna i saluhallen, får vi veta vad som har hänt under årens lopp och hur gamlingen mår idag.

 • Goda nyheter för öringarna i huvudstadsregionen! I Bäckby i Vanda finns en liten bäck som heter Kallbäcken, som mynnar ut i Kervo å, och där finns det nu fler öringar än på väldigt, väldigt länge. Vår reporter Christoffer Kaski åkte till Kallbäcken tillsammans med iktyonom Henrik Kettunen för att kanske få syn på några lekande öringar.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä